pietruszka - 3495 przepisów (strona:130/233)

Na grzyby przepisy z borowikami 197

patelni polać jajka i posypać gruboziarnistą solą morską. Grzyby na sposób dziadka.  Składniki. 300g borowiki 50g szynki wiejskiej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 50ml wina czerwonego wytrawnego natka pietruszki  tymianek  sól pieprz olej do smażenia Wykonanie. Borowiki oczyścić dokładnie szczoteczką, nie myć. Pokroić w dosyć grube plastry najlepiej razem z trzonami. Usmażyć na oliwie, nie rumieniąc Przyprawić

Kulinarny karnet Christophera
Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak 244

głosi -  jeżeli młodemu Hiszpanowi  uda się podczas korridy zabić byka, żeby stać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon. Składniki 2 kg ogon wołowy 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 por biała część 5 ząbków czosnku 1 butelka wino czerwone vegeta pieprz mąka olej do smażenia Wykonanie Ogony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś koperkowo-czosnkowy i kilka słów o gotowaniu na parze 166

parze i konserwowymi), które możemy dowolnie zastąpić lub dodatkowo urozmaicić dodając jeszcze kaszę lub inne dodatki. SKŁADNIKI: 140g filetu z łososia ze skórą koperek suszony mały ząbek czosnku natka pietruszki suszona pół plasterka cytryny sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Czosnek drobniutko siekamy Filet skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziołami, posiekanym czosnkiem  Na wierzch kładziemy plasterek cytryny Gotujemy na parze przez

peanutbuttermonster
Foccacia (pizza, placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami 193

cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej 2 łyżki woda około 2 szklanki żelatyna 1 łyżeczka kabanosy bezglutenowe 1 paczka pomidorki koktajlowe (cherry) kilkanaście sztuk natka pietruszki, oregano, tymianek wg uznania Przygotowanie:Łyżeczkę żelatyny w proszku wsypać do szklanki, zalać 3 łyżkami zimnej wody i pozostawić  na około 5 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje, rozpuścić w kuchence

głodny alergik
Bułeczki z kminkiem i oliwkami (bez glutenu, jajek i mleka) 154

nasiona kminku (ja dodałam 1 płaską łyżeczkę). Zamiast kminku można dodać też inne zioła: bazylię, tymianek, oregano.Uwaga: Kminku nie powinny używać osoby z uczuleniem na marchew, selera lub pietruszkę - jest to roślina z tej samej rodziny i może wystąpić krzyżowa reakcja alergiczna.Ciasto wymieszać, przełożyć do foremek. Wierzch przybrać oliwkami. Nakryć folią i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia

głodny alergik
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek) 220

mini po kilka kawałków olej do smażenia lub masło klarowane kilka łyżek ser mozarella lub żółty 200 g pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól (lub przyprawa grillowa) Natka pietruszki, szczypiorek lub inne zioła do przybrania. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde (około 15-20 minut). Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć

głodny alergik
Sałatka z roszponką, endywią i mandarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 161

 Lekka, kolorowa i pyszna sałatka, idealna na upalny dzień.  Składniki: mix sałat: endywia escarola, endywia frisee, cykoria radicchio oraz roszponkamandarynki 3 sztzielone pestki z

głodny alergik
Kaszotto jaglane z dynią 170

dyni 1,5 szklanki kaszy jaglanej 1 niewielka cebula 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka przyprawy curry pół łyżeczki tymianku łyżka posiekanej natki pietruszki sól do smaku Cebulę pokroić w kostkę, w garnku z nieprzywieralnym dnem zeszklić delikatnie cebulę na maśle, dodać kaszę i chwilę smażyć. Wlać mleko i wodę, zagotować, mieszając. Dodać przyprawy

Czerwień i błękit
Sałatka z grillowaną cukinią i pesso 191

czyli podobnie jak kuskus. składniki: 3/4 szklanki pesso pszenno-kukurydzianego Wodzisław 300 g pomidorków koktajlowych 2 małe cukinie 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach 1 solidna garść posiekanej natki pietruszki olej sól ziołowa Pesso przygotować według przepisu na opakowaniu, ja zalałam goracą wodą z dodatkiem odrobiny oleju aby pesso pozostało sypkie. Cukinie razem ze skórką pokroić w plasterki. Nastęnie oprószyć

Monia miesza i gotuje
Zupa orkiszowa 205

wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie
Łazanki na boczku 106

masy kapuścianej dodajemy ugotowany makaron łazankowy – mieszamy – przyprawiamy pieprzem i solą – przez kilka minut wszystko razem smażymy i gotowe. Nic tylko jeść!. Podajemy na ciepło ze świeżą natką pietruszki

Apetyczna babeczka
Klops, pieczeń z oscypkiem 168

sól pieprz biały i czarny mleko do namoczenia chleba ok.1/2 szklanki   Wykonanie; Chleb bez skórek moczymy w mleku. Do miski wkładamy zmieloną łopatkę i kolejno dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę i czosnek, na grubej tarce ścieramy baleron i oscypka, wbijamy jajka, dokładamy bułkę tartą i do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy rękami zgrabną pieczeń i układamy na blaszce. Pieczemy

Apetyczna babeczka
Dorsz w migdałach 115

stron na gorącym tłuszczu na rumiano. Na drugiej patelni roztopić masło i podsmażyć na nim migdały. Usmażone ryby przełożyć na talerz, polać masłem z migdałami i posypać natką pietruszki. Drugą połowę cytryny pokroić w ćwiartki i podać

Apetyczna babeczka
Lasange ziemniaczana z pieprzem bałkańskim 141

papryką, przykryć warstwą pomidorów i zalać resztą sosu pomidorowego z puszki. Wysypać połowę startego sera, drugą część boczku i posypać raz jeszcze pieprzem, papryką i majerankiem. Można dodać natkę pietruszki. Na samą górę równo nałożyć starty ser. Zapiekać ok 35 - 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190C

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania