wody600 g serc z indyka5 marchewek1 pietruszka ( korzeń )1/2 małego selera ( korzeń )500 g ziemniaków ( po obraniu )10 cm pora1/2 pęczka natki pietruszki250 ml ( objętościowo ) kaszy pęczak2 solidne garście suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki )2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegopieprz kolorowy do smakusól do smakukucharek w płynie do smaku1/2 szk śmietany 18%1 łyżka mąki pszennej typ 500Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchnismakuPaprykę umyć, usunąć z niej gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić cebulę.Twaróg umieścić w miseczce, rozgnieść widelcem, dodać pokrojoną paprykę, cebulę i posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy i jogurt.Wszystko wymieszać aby powstała gęsta pasta.Ogórki umyć, obrać ze skórki i za pomocą kulkownicy wydrążyć środki.Środek ogórka napełnić przygotowaną pastą.Gotowe ogórki pociąć na plastry
Ewa w kuchniUgotowane i ostudzone ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków (lub maszynkę do mielenia).Usmażoną lub ugotowaną ostudzoną rybę rozdrabniam widelcem na mniejsze kawałki. Mieszam w misce: ziemniaki, rybę, natkę pietruszki, jajko, skórkę i sok z cytryny i doprawiam solą i pieprzem.Dodaję pokrojone drobno chili ale to opcjonalne. Masę wyrabiam i formuję kotleciki które obtaczam w mące.Wstawiam na godzinkę
UgotujmyTo.plwieprzowa 300 g (175 g)boczek wędzony 250 g (175 g)2-3 cebule4 ząbki czosnkupo 1,5 łyżeczki rozmarynu i tymiankusól, pieprzgarść żurawin (w oryginale garść pokrojonej natki pietruszki)oliwa do smażenia 1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Odstawić do wystygnięcia.2. Z boczku odkroić skórę i przemielić go w maszynce z grubym sitkiem (ja użyłam
UgotujmyTo.plziaren pieprzu8 ziaren jałowca1 łyżeczka rozmarynusól, pieprz, oliwa, majeranek, gałka muszkatałowa1. Królika pokroić na części i z łopatką przełożyć do rondelka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i por. Zalać wodą i dodać liście laurowe, pieprz, jałowiec i rozmaryn, sól. Gotować do miękkości. Ostudzić. 2. Mięso królika uważnie obrać z kości i przesmażyć na suchej patelni
UgotujmyTo.plmożna ją sobie dowolnie modyfikować aby ją dopasować do indywidualnych upodobań. Serdecznie zapraszam.Sałatka z selerem naciowym – składniki:około 6 łodyg selera1 jabłkokilka plasterków sera żółtegogarść rodzynekgarść orzechównatka pietruszki – opcjonalnie3 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnegoszczypta soli1. Selera opłukać, osuszyć i pokroić na cienkie plasterki. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty pokroić w kostkę. Orzechy posiekać
UgotujmyTo.plZapiekanka mięsna z zielonym pureeSkładniki:1,5 kg ziemniaków750 g mielonej wołowiny200 g pieczarek2 cebule2-3 marchewki250 ml mleka2 łyżki masła2 puszki pomidorówpęczek ulubionych ziół (u mnie koperek i pietruszka)6-7 ząbków czosnku0,5 szklanki wody/ bulionusól, pieprz, zioła prowansalskie, kmin mielony, olej do smażenia1. Obrane ziemniaki ugotować do miękkości i odcedzić. Przecisnąć przez praskę.2. Opłukane zioła zmiksować
UgotujmyTo.plcebule8-10 suszonych śliwek4-6 kapeluszy suszonych prawdziwków (wcześniej namoczonych lub podgotowanych w bulionie)200 ml ciemnego piwa (ja użyłam Guiness'a)200 ml domowego bulionu warzywnego (na marchewce, pietruszce, selerze, porze i przypalonej cebuli, z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym)2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka miodu (1,5 jeśli lubicie słodsze)przyprawy: 4 ziarna ziela
Ratunku obiad1/3-0,5 szklanki wody z wymieszanym sosem Worcestershire i gotuj przez kilka minut. Dolej śmietanę kremówkę i mieszaj, sos powinien zacząć gęstnieć. Na koniec wsyp garść posiekanej natki pietruszki. Dobrze wymieszaj. Sos jest bardzo intensywny w smaku, wiec nie trzeba go solić i pieprzyć, ale jeśli masz taką ochotę, proszę bardzo:)Polędwiczki połóż na talerzu, polej gotowym sosem
Słodko-Słony Świat Ilonyczasie odcedź grzyby, nie wylewaj wody po nich. Wlej ją do garnka, dolej 1 litr zimnej wody, wrzuć również obraną i przekrojoną na pół marchewkę, seler, por i pietruszkę w całości, dorzuć ziele angielskie i liście laurowe i zagotuj. W razie konieczności zgarnij szarą pianę, która zbierze się po zagotowaniu wywaru.Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć
Słodko-Słony Świat Ilony10 wydmuszek z jajek30 dkg piersi z kurczakawłoszczyzna8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu)Do dekoracji:kukurydza konserwowagroszek konserwowyugotowana marchewkanatka pietruszkiJajka Wielkanocne z mięsnej galarety
Świat Domowej Kuchninasion kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego2 łyżeczki przyprawy curry1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki chili w proszkuok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka solikawałek świeżego imbiru wielkości kciukaświeża kolendra lub pietruszka do posypaniaTym razem bardzo ciekawe danie kuchni indyjskiej. Często nazywane Tikka Masala. Zastosowane w nim jest bardzo dużo przypraw, ale naprawdę warto je skompletować, żeby móc skosztować tego dania. Jest
Świat Domowej Kuchnistałe w naszym menu! SKŁADNIKI:- andruty / wafle- mięso mielone – 200 g- biała kapusta – 100 g- cebula – 1 szt- jajko – 1 szt- pieprz- sól- natka pietruszki- koperek- czosnek – 1 szt- bułka tartaCIASTO :- mąka – 0,5 szkl- mleko – 0,5 szkl- sól- jajko – 1 szt- olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kapustę i cebulę trzemy tarce. Dodajemy
Ostra na Słodkoprzyjęcie czy też ważną uroczystość. SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 2 szt- pieczarki – 300 g- cebula – 1 szt- starty ser żółty – 100 g- natka pietruszki – 1 pęczek- sól , pieprz , paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cebulę drobno kroimy.Pieczarki myjemy , kroimy w półplasterki.Podsmażamy razem z cebulą do miękkości , doprawiamy do smaku.Dodajemy starty ser żółty i posiekaną natkę pietruszki.Odstawiamy do lekkiego
Ostra na Słodkojajko – 1 szt- olej – 1 łyżka- ciepła woda – 100 ml- sól – 1 łyżeczkaFARSZ:- soczewica czerwona – 100 g- cebula – 3 szt- natka pietruszki – 1 pęczek- majeranek – 1 łyżka- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 łyżeczkaDODATKOWO:- olej do smażenia – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut
Ostra na Słodko