smaczne! Byłam w szoku, myślałam, że z pizzą nie wygra, a tu niespodzianka. Calzone jest odmianą pizzy w kształcie pieroga, do środka można dodawać wszelkiego rodzaju dodatki, takie jakie tylko chcecie - u mnie pieczarki, sos szpinakowo-pomidorowy i ser. A Wy macie jakieś ulubione dodatki? Zapraszam na Calzone." Składniki : 450 g mąki łyżeczka soli 20 g drożdży łyżeczka cukru(...)jednej z części ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowo-szpinakowy, omijając około 1 cm paska od zewnątrz, na wierzch dodajemy resztę przygotowanych składników - tak jak na zdjęciu - i zaklejamy jak pieroga - końcówki ciasta można zwilżyć wodą, aby lepiej się sklejały. Gotowe Calzone, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi ziołami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Słodkie PrzyjemnościSmak z dzieciństwa takie pierogi robiła moja babcia robi mój tato i mama i teraz robię i ja . Mężowi posmakowały, zniknęły jako pierwsze córka woli z serem ale może kiedyś jeszcze się przekona. Składniki: około kilograma ziemniaków 2 duże cebule 20-30 dag boczku wędzonego (może być też kiełbasa) majeranek szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Boczek kroimy(...)oczkach, odciskamy na sicie. Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż ziemniaki zsinieją (usmażą się) i będą szkliste. Na koniec doprawiamy dobrze solą i pieprzem. Farsz studzimy i napełniamy nim pierogi. Ciasto na pierogi zawszę robię z tego przepisu . Podajemy ze skwarkami i tłuszczem lub odsmażane. Smacznego
Mam apetyt na ...pierogi pieczone w piekarniku ! Ten przepis na pierożki drożdżowe z pieczarkami przygotowałam specjalnie dla moich dzieci. Puszyste i delikatne pierogi z pieczarkami to super pomysł na pyszny obiad. Do przestudzonego farszu pieczarkowego można też dodać tarty żółty ser lub kawałki sera mozzarella. Wówczas pierożki będą jeszcze lepsze
AniaGotuje.plPysznie, zdrowo i pożywnie. Takie pieczone pierogi to więcej zdrowia na talerzu, są mniej tłuste i choć nadal dość kaloryczne to dużo zdrowsze. Zachęcam do
Moje Małe CzarowanieDziś zabieram Was w kierunku ukochanych Indii i Nepalu! Mam dla Was przepis na pyszne ( ale to pyszne! ) Serowe pierożki / sakiewki, inspirowane pierożkami Momo, z
Ostra na SłodkoKluski ziołowe to kluski z twarogu, jajka, mąki i mieszanki świeżych ziół, ugotowane w lekko osolonej wodzie. Kluski są pyszne, pachnące świeżymi ziołami, zostały polane tylko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSmażone lub pieczone pierogi z warzywnym farszem. Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej. Ze względu na dzieci przygotowałam je w piekarniku a nie na patelni
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysous-vide Policzki wołowe z pęczakiem z grzybami oraz ciepłą sałatką z brukselki i boczku Polenta z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym, purée z bakłażana i sezamu, chutneyem z dyni i jabłka oraz pianą z palonego masła Czarne pierogi z łososiem, sezamem i sosem chrzanowym Hummus Ekipa Codzisw.menu prawie w komplecie: Natalia, Asia, Karolina, Wiktoria, Monika, Michał, Michał
Food SquareDzisiaj małe pierożki z pysznym nadzieniem z wędzonej ryby i białego sera. Pyszne danie na obiad. Ciasto jest delikatne, ale zwarte a farsz wyraźny w smaku
Smaczna PyzaSkładniki: 80 dag makaron trójkolorowy 10 dag parmezan 15 dag ser mozzarella Sos boloński: ½ kg mięsa, mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
Kulinarny karnet Christopheraznalezć nowe znaczenie życia 7. Twoja największa słabość to.. Sushi 8. Ulubiona potrawa wigilijna? Pierogi z kapustą I grzybami 9. Ulubione śniadanie? Jajka sadzone 10. Kawa czy herbata ? Herbata 11. Ulubiony gatunek sera? Brie A to moje pytania: Moja popisowa potrawa to... Kto „zaraził” cię gotowaniem? Jakiego składnika
Smaki EdytyBardzo lubię ruskie pierogi, nie! Uwielbiam ruskie! :) Ale robienie ich jest pracochłonne, więc dlaczego by nie zrobić naleśników z owym farszem? :) Składniki na naleśniki: szklanka mąki 1 jajko szklanka mleka szczypta soli łyżka oleju Składniki na farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków 500 g twarogu chudego (2 kostki) 2 cebule ząbek czosnku sól i pieprz Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać(...)przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oleju. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć. Na każdy płat naleśnika dajemy farsz z ziemniaków i sera. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem. Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym. naleśniki z ruskim farszem jak na pierogi
Bon Appetit Małgorzatypowinno być miękkie i plastyczne. Odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy kółka (ja używam lejka do pierogów, ale możecie równie dobrze użyć np. szklanki). Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, nie większe niż nasze kółka. Każde kółko smarujemy delikatnie ketchupem, następnie posypujemy żółtym serem i nakładamy na środek kawałek kabanosa. Oprószamy delikatnie świeżo mielonym kolorowym pieprzem i zlepiamy tworząc rożki
Słodkie okruszkiCzebureki - (krym. çüberek) — to pierożki z ciasta praśnego (jak na pierogi ruskie) z nadzieniem z mięsa z ostrymi przyprawami smażony na głębokim oleju. Jest to danie kuchni krymsko-tatarskiej. Czasami jest nadziewany serem lub gotowanym jajkiem z cebulą tatarką, ale wtedy jest z ciasta drożdżowego i jest już daniem innej kuchni narodowej Ostatnio wpadłam w małą manie - zrobienia czebureka(...)wieprzowina też nie jest zła. Tylko trzeba ją dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być chrupiące i mieć bąbelki powietrza. Mięsko uduszone w środku pieroga jest przepyszne - aromatyczne
sierotka maRysia w kuchnimąki poznańskiej - taka podobno najlepsza 1/2 litra gorącej, przegotowanej wody 2 żółtka 3 kostki białego, półtłustego sera twarogowego (każda kostka po 250 gramów) 400 gramów ugotowanych ziemniaków 4 cebule kostka masła do podduszenia cebuli sól pieprz Najpierw przygotowujemy farsz z ugotowanych ziemniaków, sera i cebuli Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z masłem i dusimy(...)zarówno ziemniaki jak i ser przecieramy na tarce o dużych oczkach. Chodzi o to, żeby farsz nie miał gródek, ale należy pamiętać też o tym, żeby składniki nie utworzyły masy jednolitej. Po prostu przecieramy tylko raz 2/3 cebuli wraz z masłem dokładamy do farszu z ziemniaków i twarogu. Reszta, która zostanie, posłuży nam do podsmażenia pierogów lub do polania
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com