kropel maggi do smaku (ew entualnie) Przepis na ciasto pierogowe i pierogi ruskie. PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy ciasto pierogowe: wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką. Krok 2. Przygotowujemy farsz: do wystudzonych ziemniaków dodajemy ser twarogowy oraz pozostałe składniki, chwilę wyrabiamy całą masę - ważne(...)bardzo małym ogniu). Ugotowane pierożki wyjmujemy z wody, podajemy z kefirem, zsiadłym mlekiem lub śmietanką. Wyśmienite ze skwareczkami ze świeżej słoniny, boczku i zrumienioną cebulą. Smacznego :) Ciasto na pierogi fot. Moja Książka Kucharska Pierogi ruskie fot. Moja Książka Kucharska Pierogi z truskawkami fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaPierogi leniwe z masłem i cukrem to szybkie, syte i bardzo smaczne danie obiadowe. Szczególnie uwielbiane przez dzieci . Polecam wszystkim ceniącym sobie czas , ponieważ ich przygotowanie trwa około 15 minut. składniki na 3 porcje 50 dag twarogu półtłustego 2 jajka 1 - 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 łyżki cukru przepis Do miski przekładamy(...)ser biały a następnie rozgniatamy go widelcem. Do sera wbijamy jajka , dodajemy połowę szklanki mąki i całość mieszamy .Następnie ciasto wyrabiamy dłonią , dodajemy drugą połowę szklanki mąki a gdy ciasto będzie zbyt wilgotne można dosypać jej trochę więcej . Ciasto dzielimy na dwie części z których formujemy wałki o średnicy około 3cm , lekko je spłaszczamy i kroimy w ukośne kluski. Pierogi
Smakowite Daniałyżeczkę cukru, bo miałam dość kwaśną kapustę Ponadto : 2-3 łyżki masła do podsmażenia pierożków , sól, ok. 50 g startego parmezanu, pół pęczka szczypioru Wykonanie: Zagniatamy ciasto (jak na pierogi) i krótko wyrabiamy na gładkie, odstawiamy przykryte folią spożywczą na 30 minut. Przygotowujemy w tym czasie farsz - serek odsączamy (jeśli to ricotta), cebulę i boczek siekamy, podsmażamy na maśle(...)cebuli, kapusty i boczku łączymy z serem, dobrze mieszamy, przyprawiamy. Ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki 8-10 cm średnicy, każdy smarujemy lekko za pomocą pędzelka wodą i lepimy. Na krążek kładziemy łyżkę farszu, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy brzegi dookoła dociskając np. kubkiem (czymś o grubszych ściankach) lub palcami, jak pierogi. Ja niestety nie dałam rady
Kuchnia Prezydentowejostatnia chwila na ciasto ze świeżymi jagodami, nam udało się ich jeszcze trochę uzbierać na pierogi i ten oto pyszny sernik na zimno, ale widać po ilości owoców na krzaczkach, że sezon dobiega końca. Sernik: 1 opakowanie słomki ptysiowej Brześć 1 kg sera twarogowego (z wiaderka) 400 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany 30 % 6 łyżeczek żelatyny 4 łyżki
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 250 g białego, półtłustego sera; 220 - 250 ml mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera i wielkości jaja, u mnie 250 ml); 1 jajo; Szczypta
Gospodyni MiejskaŻółciutkie naleśniki wypełnione pysznym farszem i zapieczone w piekarniku pod pierzynką z żółtego sera. Pyszne i bardzo sycące danie. składniki: ciasto na naleśniki 3 szklanki mąki
Monia miesza i gotujesię ze szpinakiem i fetą. A taki farsz świetnie nadaje się do naleśników, a także pierogów. Polecam :) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego 300 g mrożonego szpinaku 120 g sera feta pół czerwonej cebuli 8-10 plasterkó suszonych pomidorów z oleju łyżka masła klarowanego ząbek
Mienta blogpierogami i ulepiłam takie śmieszne kotki :D Robi się je inaczej niż tradycyjne pierogi, bo pojedynczą sztukę trzeba skleić z dwóch części, ale dla obiadowego urozmaicenia można raz za czas się poświęcić i zrobić taką kocią wersję ;) Kocie pierożki z serem na Dzień Kota 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki gorącej wody
FitKotlekko dociskając pozbyć się jak największej ilości wody. Przełożyć do miski i pokruszyć do niego ser feta, widelcem wymieszać. Spróbować na smak i doprawić gdyby czegoś brakowało. Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na pół i cienko rozwałkować dwie części. Pierogi. Powykrajać szklanką koła i na każdy nałożyć farsz, złożyć na pół i zlepić końce. Gdy pierogi
W kuchni u MonikiRavioli to włoskie danie, a są to okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często szpinakiem), ja postanowiłam nadać im
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZ JARMUŻEM Ciasto (ok. 80 cienkich, małych pierogów): 300 g mąki pszennej (zwykłej, białej) + trochę do podsypywania 200 ml wrzątku 25 g oleju kokosowego szczypta soli łyżka nasion chia (można pominąć lub zastąpić siemieniem lnianym) Farsz: 3 garści umytego jarmużu 180 tofu wędzonego (w wersji niewegańskiej można zastąpić serem żółtym) 3 ząbki czosnku 1 cebula (pokrojona(...)kilka minut, aż będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wystygnięcia. 3. W tym czasie przygotuj farsz - wszystkie składniki zmiksuj blenderem, dopraw do smaku. 4. Podziel ciasto na pierogi na kilka części. Wysyp odrobinę mąki na stolnicę, następnie rozwałkuj jedną partię ciasta maksymalnie cienko, tak żeby była lekko przezroczysta. Czekające na swoją kolej ciasto przykryj ściereczką, żeby
Powiedz dietom niepowstały nie przypadkowo, ale na specjalne zamówienie. Mam nadzieję, że wszystkim smakowały :) PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. /przepis na ciasto z książki Kuchnia Polska ; farsz własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 400g szpinaku (u mnie mrożony) 150g sera typu feta 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej(...)dodaję bułkę tartą i mieszam. Na środek krążka nakładam łyżeczką porcje farszu tak, by pozostał kawałek umożliwiający sklejenie. Z jednej strony ten fragment ciasta lekko zwilżam, by łatwiej pierogi się sklejały. I najlepiej robić to palcami pokrytymi mąką, bo wtedy ciasto klei się do siebie, a nie do naszych palców. Pierogi wrzucamy na gotującą wodę z dodatkiem
W kuchni Karmel-itkipierogi ruskie zrobione własnoręcznie przez moją mamę i dodany do tego oryginalny włoski sos pomidorowy. Wygląd miało średni ale pychota. Tak więc z tego względu, że podróżowałam do Włoch w moim domu zazwyczaj króluje makaron. Choć akurat to danie akurat kojarzy mi się z Polską. Zakupy: Makaron świderki opakowanie 1 kg koszt 2,57 zł. Ser biały
Tanio smacznie i prostoprzyprawami Ser ścieramy na tarce jarzynowej. Paprykę kroimy w kostkę a kukurydzę odcedzamy. Do miski dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Placki tortilla przecinamy na pół. Brzeg wewnętrzny tortilli smarujemy ciastem i sklejamy. Odkładamy sklejone placki na około 3 minuty aby się dobrze skleiły. Następnie nakładamy farsz i sklejamy pozostały brzeg tortilli. Pierogi smażymy na rozgrzanym oleju
Kulinarne Fantazje MarioliPierwszy raz robiłam pierogi. Wybrałam na ten cel Pierogi Ruskie:) Co lepiej nigdy ich nie lubiłam...wręcz nie cierpiałam :) a tu taka zmiana. Udało mi się i wyszły nie skromnie mówiąc pysze. Z podanej ilości składników wyszło mi 40 szt.Ja podwoiłam składniki. Ciasto jest bardzo elastyczne i można je bardzo cienko rozwałkować. Jestem zadowolona. Polecam :) SMACZNEGO SKŁADNIKI(...)FARSZ: 1/2 kg ziemniaków 1/2 kg Sera białego półtłustego 6 plastrów boczku surowego 3 Cebule Sól, Pieprz Olej DODATKOWO: 2 Cebule 3 Plastry Boczku Surowego Olej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: FARSZ: Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę. Następnie dokładnie ubijam widelcem na jednolitą masę. Ser biały dodaję do ubitych ziemniaków, również rozbijam
Gotowanie Patki