pierogi z serem - 1990 przepisów (strona:72/133)

Czebureki z pieczarkami 243

tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Pierogi z pysznym farszem smażonego na głębokim tłuszczu. Podajemy z barszczem albo sosem pomidorowym czy czosnkowym. Składniki: 2,5 szklanki mąki 250 g twarogu 2 jajka łyżka oleju łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soliFarsz: ok. 450 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ser ucieramy z jajkami, octem i olejem

e-PrzepisyKulinarne
Pieróg calzone 134

Jedno z ulubionych dań moje męża. Z podanych składników wychodzą dwa duże sycące pierogi. Składniki:      30g drożdży      1 łyżeczka cukru      1 łyżeczka soli      1 nie pełna szklanka ciepłej wody      ok. 400g mąki      3 łyżki oliwy(...)szynka (kiełbasa)      kukurydza konserwowa      około 40 dag pieczarek      2 cebule      starty żółty ser      sos pomidorowy Przygotowanie:     Robimy zaczyn: Drożdże, cukier utrzeć. Dodać 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić

Amatorka kuchenna
Pierogi leniwe 106

Dziś przepis na pierogi leniwe na słodko z dodatkiem domowej konfitury z jabłek z cynamonem posypane cukrem pudrem lub trzcinowym. Proponuję także śmietanę z cukrem lub polane masłem i obsypane cukrem – jak u Babci Pyszny obiad i propozycja także dla dzieci. Dla młodszych serwuję prosto z wody, dla starszych odsmażone na złoto. W jakiejkolwiek wersji i z dodatkami(...)przez praskę, odkładam na bok gdzie się studzą. Biały ser dobrze ugniatam widelcem. Na stolnicę wykładam ostudzone ziemniaki, twaróg, wbijam jajka i dodaję większą część mąki, wyrabiam jednolite i zwarte ciasto, lekko wilgotne, ale nie klejące się do rąk . W międzyczasie podsypuję mąką, ale nie za dużo, ponieważ pierogi leniwe po ugotowaniu będą twarde. Odrywam kawałki ciasta, roluję

Zasmakuj Kuchni
ZAPIEKANY WARKOCZ Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I WARZYWAMI 277

kukurydza – ok. 100 * sól, pieprz, papryka ostra * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Ścieramy ser żółtym dodajemy drobno okrojoną paprykę oraz kukuyrydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy na 3 dłgie płaty. Na każdym wzdłuż układamy farsz i sklejany ( jak pierogi ). Sklejamy 3 końce razem i zwijamy dość casny warkocz. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i psypujemy np. świeżym szczurekiem. Pieczmy

Ostra na Słodko
KULINARNE PODRÓŻE - BUKOWINA TATRZAŃSKA 151

przepyszne, domowe i nie drogie. Śniadania za 15 zł/os i jest ogromne. Standardowo jajecznica, parówki, ser, dżem, miód, dwa rodzaje chleba oraz kawa lub herbata czy kakao. Na przystawkę polecić mogę bez wątpienia smażony oscypek z żurawiną, na obiad kwaśnicę i pierogi!!!!  Fantastyczne!!! W życiu takich nie jadłam, ba próbowałam pomałpować i za cholerę nie wyszło takie

pieprzny smaczek
Buziaczki- ciasteczka serowe z jabłkiem 115

łyżka cukru waniliowego 2 nieduże jabłek cukier puder do posypania Z mąki, sera i masła zagnieść ciasto.  Blat podsypać odrobiną mąki i rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm - 5 mm.  Szklanką od piwa wyciąć kółka (jak na pierogi). Jabłka obrać podzielić na 8 części, usunąć gniazda Każdą część jabłka ułożyć na kółku ciasta

MarciochaKucharzy
Pierogi leniwe 153

pomyślałam tak zrobiłam czyli pierogi leniwe. To mój kolejny smak dzieciństwa do którego często wracam. Będąc na swojej kuchni zawsze bałam się robić potrawy, które z ręki mamy wychodziły niebiańskie.  Tak było z leniwymi, w końcu po próbach i błędach znalazłam przepis idealny. Zapraszam... 200 g. sera białego półtłustego 1 jajko - żółtko +piana 1/2 szkl. mąki pszennej(...)wymieszać z ciastem. Stolnicę posypać mąką Z ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm, lekko spłaszczyć , nożem  zrobić kratkę i kroić w skośne kawałki szerokości 2-3 cm. Pierogi wrzucać partiami na wrzącą , osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową  po 1 min. od wypłynięcia. Polać  masłem ze  zrumienioną bułką tartą. i posypać cukrem

Kubki smaku
Sałatka z serem halloumi 168

Dzisiaj coś dla mnie, czyli obiad dla jednej osoby. Czasami czekam na takie dni z utęsknieniem, bo kiedy reszta chce spaghetti, mielone albo pierogi to ja im to zrobię, nie ma problemu, ale dla siebie wtedy to już nie chce mi się specjalnie nic przygotowywać. A tak... Hania je czasami obiad u dziadków, Franio jak zwykle w przedszkolu, mąż(...)mówi, że w pracy coś zamówili, to wtedy nic mnie nie powstrzyma.  Myślę co mam w lodówce i czy jestem w stanie z tego coś zrobić. Miałam ser holloumi, kupiony jakiś czas temu podczas tygodnia greckiego w Lidlu, z myślą o grillu, ale jakoś się tego grilla nie doczekał. Miałam śliwki, miałam trzy figi, które kiedyś wrzuciłam do koszyka

bistro mama
Kluski ruskie – pyszny domowy obiad 826

niejadkowi. Jak dla mnie w smaku nie przypominają pierogów ruskich, raczej połączenie klusek śląskich z leniwymi kopytkami – ale i tak są bardzo smaczne. Mogą stanowić samodzielne danie, albo być dodatkiem do pieczonego mięsa albo jajka sadzonego.   Składniki na kluski ruskie (około 4 porcje): ok. 750 g ziemniaków 250 g sera białego półtłustego 2 jajka czubata łyżka mąki (skrobi

e-PrzepisyKulinarne
Calzone z mięsem mielonym 187

Dziś gotujemy po włosku. Nasze danie - calzone - to nic innego jak tylko pizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :)  Potrzebujemy: *Do ciasta: - 3 szklanki mąki pszennej(...)Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy

W poszukiwaniu inspiracji
CIASTO NA PIEROGI 814

kropel maggi do smaku (ew entualnie) Przepis na ciasto pierogowe i pierogi ruskie. PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy ciasto pierogowe: wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką. Krok 2. Przygotowujemy farsz: do wystudzonych ziemniaków dodajemy ser twarogowy oraz pozostałe składniki, chwilę wyrabiamy całą masę - ważne(...)bardzo małym ogniu). Ugotowane pierożki wyjmujemy z wody, podajemy z kefirem, zsiadłym mlekiem lub śmietanką. Wyśmienite ze skwareczkami ze świeżej słoniny, boczku i zrumienioną cebulą. Smacznego :) Ciasto na pierogi fot. Moja Książka Kucharska Pierogi ruskie fot. Moja Książka Kucharska Pierogi z truskawkami fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Pierogi leniwe + film 104

Pierogi leniwe z masłem i cukrem to szybkie, syte i bardzo smaczne danie obiadowe. Szczególnie uwielbiane przez dzieci . Polecam wszystkim ceniącym sobie czas , ponieważ ich przygotowanie trwa około 15 minut. składniki na 3 porcje  50 dag  twarogu półtłustego 2 jajka 1 -  1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 łyżki cukru przepis Do miski przekładamy(...)ser biały a następnie rozgniatamy go widelcem. Do sera wbijamy jajka , dodajemy połowę szklanki mąki i całość mieszamy .Następnie ciasto wyrabiamy dłonią , dodajemy drugą połowę szklanki mąki a gdy ciasto będzie zbyt wilgotne można dosypać jej trochę więcej . Ciasto dzielimy na dwie części z których formujemy wałki o średnicy około 3cm , lekko je spłaszczamy i kroimy w ukośne kluski. Pierogi

Smakowite Dania
Pierożki tyrolskie 149

łyżeczkę cukru, bo miałam dość kwaśną kapustę Ponadto : 2-3 łyżki masła do podsmażenia pierożków , sól, ok. 50 g startego parmezanu, pół pęczka szczypioru Wykonanie: Zagniatamy ciasto (jak na pierogi) i krótko wyrabiamy na gładkie, odstawiamy przykryte folią spożywczą na 30 minut. Przygotowujemy w tym czasie farsz - serek odsączamy (jeśli to ricotta), cebulę i boczek siekamy, podsmażamy na maśle(...)cebuli, kapusty i boczku łączymy z serem, dobrze mieszamy, przyprawiamy. Ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki 8-10 cm średnicy, każdy smarujemy lekko za pomocą pędzelka wodą  i lepimy. Na krążek kładziemy łyżkę farszu, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy brzegi dookoła dociskając np. kubkiem (czymś o grubszych ściankach) lub palcami, jak pierogi.  Ja niestety nie dałam rady

Kuchnia Prezydentowej
Jagodowy sernik na zimno 153

ostatnia chwila na ciasto ze świeżymi jagodami, nam udało się ich jeszcze trochę uzbierać na pierogi i ten oto pyszny sernik na zimno, ale widać po ilości owoców na krzaczkach, że sezon dobiega końca. Sernik: 1 opakowanie słomki ptysiowej Brześć 1 kg sera twarogowego (z wiaderka) 400 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany 30 % 6 łyżeczek żelatyny 4 łyżki

Cynamonowe szczęście
Kluski leniwe z rodzynkami 169

Składniki: 250 g białego, półtłustego sera; 220 - 250 ml mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera i wielkości jaja, u mnie 250 ml); 1 jajo; Szczypta

Gospodyni Miejska
Żółte naleśniki zapiekane z kurczakiem i brokułem 199

Żółciutkie naleśniki wypełnione pysznym farszem i zapieczone w piekarniku pod pierzynką z żółtego sera. Pyszne i bardzo sycące danie. składniki: ciasto na naleśniki 3 szklanki mąki

Monia miesza i gotuje
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami 376

się ze szpinakiem i fetą. A taki farsz świetnie nadaje się do naleśników, a także pierogów. Polecam :) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego   300 g mrożonego szpinaku 120 g sera feta pół czerwonej cebuli 8-10 plasterkó suszonych pomidorów z oleju łyżka masła klarowanego ząbek

Mienta blog
Kocie pierożki z serem na Dzień Kota 170

pierogami i ulepiłam takie śmieszne kotki :D Robi się je inaczej niż tradycyjne pierogi, bo pojedynczą sztukę trzeba skleić z dwóch części, ale dla obiadowego urozmaicenia można raz za czas się poświęcić i zrobić taką kocią wersję ;) Kocie pierożki z serem na Dzień Kota 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki gorącej wody

FitKot
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 208

lekko dociskając pozbyć się jak największej ilości wody. Przełożyć do miski i pokruszyć do niego ser feta, widelcem wymieszać. Spróbować na smak i doprawić gdyby czegoś brakowało. Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na pół i cienko rozwałkować dwie części. Pierogi. Powykrajać szklanką koła i na każdy nałożyć farsz, złożyć na pół i zlepić końce. Gdy pierogi

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania