Ruskie pierogi znają chyba wszyscy. Miałam je właśnie przyrządzić, kiedy wpadł mi do głowy pomysł na zamknięcie pysznego ruskiego nadzienia w naleśniki. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Do ziemniaków i sera dodałam odrobinę wędzonego boczku, nadzienie zyskało niezwykłego smaku. Naleśniki zapiekłam w aromatycznym jogurtowym sosie. Wyszło przepysznie! składniki: ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej
6niebozbilansowanego jadłospisu: jajecznicy ze szczypiorkiem i pieczoną szynką Naturrino na grzance z pieczywa pełnoziarnistego pierogów z pasztetem Naturrino w emulsji ziołowej na liściach szpinaku młodych liści sałat z pomidorkami z pieczoną golonką z sosem z gruboziarnistej musztardy sałatki z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami schabu pieczonego boczku na musie z Jakubek ze szpinakiem, pure
Kulinarne przygody GatityNajwięcej obiadów na słodko robimy chyba w sezonie truskawkowym. Paruchy z truskawkami , pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami muszą choć raz pojawić się na stole. Obowiązkowo polane sosem truskawkowym lub waniliowym. składniki: 600 g letnich ugotowanych ziemniaków 400 g sera białego ( u mnie z kostki) 2 jajka ok 1,5 szklanki mąki pszennej truskawki + cukier Ugotowane letnie
Monia miesza i gotujeminimum, podgrzewać od czasu do czasu mieszając aż szpinak się rozmrozi i odparuje. Wystudzić, dodać ser, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zarobić na oprószonej mąką stolnicy. Rozwałkować na grubość ok 5 mm. Wycinać kółka jak na pierogi. Na połowę z nich nałożyć po łyżce nadzienia, przykryć "pustym" kółkiem. Sklejać brzegi naokoło
6niebomniam -mniam i musiałam je zrobić .To nic innego jak trochę dłuższa w oczekiwaniu wersja pierogów w kształcie ruloników .Polecam . Składniki: dla dwóch osób 200 g mąki plus trochę do podsypywania 0,5 szklanki wody ,wrzącej 1 łyżka oleju Nadzienie: 250 g białego sera 1 żółtko 2 łyżki cukru Wrzątkiem zaparzamy mąkę ,mieszamy łyżką ,czekamy aż lekko przestygnie.Dodajemy olej
Ladylaura.szpinaku z pestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem i kozim serem, okraszone boczkiem - do dziś zapach i smak czuję gdzieś na końcu języka. Kuchnia Gospody Galin
Sajkofanka smakuwyjęłam ostatnią paczkę mrożonej botwiny z zamrażarki. I naszła mnie ochota na pierogi. Pewnie się dziwicie, jak to z botwiną? Ano tak, są przepyszne. Do tego sos czosnkowy i wychodzi super danie:) Składniki: na farsz: pęczek botwiny pęczek szczypiorku 2-3 ząbki czosnku około 150 g sera typu feta pieprz łyżka masła do smażenia na ciasto: 3 szklanki mąki(...)mozolną, brudną robotę robi za mnie:) Wyrobione ciasto, wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, i wałkujemy cienkie placki. Wykrawamy kółka szklanką, nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy pierożki. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie po około 4 min. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie i polewamy nim pierożki wyłożone na talerzu. Smacznego
na moim stole...szybko bo takie dobre były. Polecam bo są naprawdę pyszne. Farsz: 1 pęczek rzodkiewek natka pietruszki, szczypior 1 szalotka 250 g sera twarogowego 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Rzodkiewki kroję w paski, szczypior, natkę, szalotkę drobno, dodaję ser, jogurt, sól, pieprz i mieszam. Ciasto: 250 g mąki pszennej sól 1/2 liści z pęczka rzodkiewki 3 łyżki oleju(...)Wycinam za pomocą pucharka do lodów duże koła. Na każdy kawałek ciasta wykładam łyżeczkę farszu i sklejam. W garnku zagotowuję dwa litry wody osolonej. Do gotującej wkładam po kilka pierogów. Gotuję około dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Wykładam na talerz. Masło rozpuszczam na patelni, dodaję pokrojone w paski rzodkiewki i przesmażam. Polewam pierogi
wesoła kuchniajedna z tych potraw, która wywodząc się z dawnej kuchni słowiańskiej, zdobyła ogromną i popularność w kuchni polskiej. Są bardzo popularne w województwie pomorskim. Składniki na 25-30 pierogów ciasto: 500 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej palonej 250 g twarogu półtłustego 500 ml mleka do smaku sól(...)wchłonie. Ser rozdrabniamy i dodajemy do kaszy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę siekamy w kostkę, smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Dodajemy do masy. Wyrabiamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Mąkę mieszamy z wodą i solą. Zagniatamy cisto. Ciasto musimy rozwałkować cienko do wykrawania krążków. Krążki wykrawamy wedle uznania, u mnie najczęściej szklanką lub kubkiem. Pierogi
Życie zaczyna się w kuchni[Głosów:5 Średnia:5/5] składniki: 150 g jagód/ borówek mrożonych lub świeżych 400 g sera białego 1 jajko ok. 300 g mąki orkiszowej lub
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Ciasto: 500g mąki pełnoziarnistej pszennej letnia woda jajko sól 1 łyżka oleju rzepakowego Farsz: 300g szpinaku mrożonego 200-250g sera białego chudego 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku olej rzepakowy sól pieprz koperek Sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, bić całe jajko, dodać olej i sól. Małymi strumieniami wlewać wodę wyrabiając ciasto. Ciasto(...)wystygnięcia. Na koniec łączymy szpinak z twarogiem i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką. Wycinamy krążki i nakładamy farsz. Zlepiamy pierogi. Ulepione pierogi wrzucamy do gotującej się, posolonej wody i od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Drugą cebulę kroimy na drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym
Prosto i Smacznie z Anetądobrze posiekać świeży szpinak, żeby potem "nie ciągnął się" w farszu. A jeśli chodzi o ser - to najzwyklejszy polski twaróg , bo uważam, że najlepiej nadaje się do tej potrawy, stanowi rodzaj "wypełnienia" dla farszu, jednocześnie nie dominując smaku, jakby to miało miejsce przy innych serach. Danie jest wegetariańskie . Serdecznie polecam i zapraszam do obejrzenia filmiku -> na końcu posta. * * * Składniki(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3 ząbki czosnku Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanki wrzątku (lub trochę więcej) szczypta soli Tutaj mój przepis na Idealne ciasto na pierogi . Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mrożony szpinak rozdrobniony jest idealny, gdy mrożony jest w takich kawałkach jak widać na zdjęciu, bo wtedy łatwo jest odmierzyć
Kawa z mlekiemPieczone pierogi z nadzieniem curry z czarnuszką ciasto: po 250 g twarogu i mąki pszennej 125 g zimnego masła łyżeczka soli farsz: 1,5 cebuli, pokrojonej w piórka + podobna ilość podartych na paseczki boczniaków (ok 100 g) 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka nasion czarnuszki jajko do posmarowania nasiona czarnuszki do posypania Ciasto przygotowujemy zagniatając rozdrobniony ser
Dzieje kuchennej WiewióryPrzedstawiam kolejną odsłonę pizzy zaklętej w pieroga. Składniki (ciasto): 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pełnoziarnistej Trzy ziarna 1 niecała łyżka oleju 2 gramy drożdzy w proszku 1/2 łyżeczki soli pieprz i zioła prowansalskie trochę letniej wody do wyrobienia ciasta Składniki (farsz): 1/2 piersi z kurczaka 1 pieczarka 15 dag sera żółtego (gouda) 3-4 różyczki brokuła(...)drobne różyczki i zasypałam chili. Cebulę drobno posiekałam. Resztę składników starłam na grubej tarce. Podzieliłam wyrośnięte ciasto na 2 części. Wywałkowałam. Posmarowałam pastą pomidorową i wyłożyłam nadzienie. Zalepiłam pierogi. Znowu wyszły gigantyczne. Jeśli chodzi o sos pomidorowy i czosnkowy to odsyłam do poprzednich pizzowych wpisów , jako że nic się w ich względzie nie zmieniło. Również jeśli chodzi
Kuchnia po mojemuNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!