pierogi z serem - 1990 przepisów (strona:76/133)

Cepeliny z mięsem 107

Cepeliny, kartacze, pyzy, pierogi ziemniaczane – jak u was nazywa się to smaczne danie? W moim domu rodzinnym od zawsze były to pyzy, przygotowywane przez babcię albo przez mamę. Cepeliny z mięsem, cepeliny z serem na ostro z cebulką albo na słodko z serem, cukrem i wanilią. Moja rodzina bardzo lubi to danie, więc tradycja gotowania

Dorota Smakuje
Naleśniki po rosyjsku 1914

Takie naleśniki to zawsze coś innego. Fajne połączenie farszu z pierogów z naleśnikiem. Składniki Naleśniki: 500-600 ml mleka kilka łyżek mąki łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia jajko olej do smażenia szczypta soli Farsz: 500 g ziemniaków 150 g białego sera 1 cebula 4 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Omasta: 500 g boczku surowego 2 cebule 50 ml oleju

R'n'G Kitchen
Kluski leniwe. 119

Jest wiele przepisów na leniwe kluski, lub jak kto woli leniwe pierogi. Jedni dodają ziemniaki, inni ubitą pianę z białek, każdy ma swój sposób. Jeśli nie macie jeszcze swojego sprawdzonego przepisu, wypróbujcie ten. Może przypadnie Wam do gustu :) Składniki: 500 g. sera białego mąka pszenna 1 jajko Wykonanie: Ser wyłożyć do miski, rozgnieść widelcem. Wyrównać powierzchnię. 1/4 sera wyciągnąć

Agusiowe smakołyki
Pasta z bobu z białym serem 158

Obiecuję, że to już przedostatni przepis z bobem 😀. Jeszcze mam w planie pierogi z bobem i finito na ten sezon z tymi pysznymi zielonymi fasolkami ! Bób jak zwykle ugotowałam na parze, według mnie taki jest najlepszy i najsmaczniejszy. Do pasty dodałam biały ser z wiaderka. Od pewnego czasu używam głównie Mojego Ulubionego z Wielunia - i nie jest to wpis

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą 131

momentu odparowania płynu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (obrany i umyty) i pokruszony ser feta - podgrzewamy razem około 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy nieduże porcje, dłońmi formujemy krążki i nadziewamy łyżeczką szpinaku z fetą. Zaklejamy jak pierogi a następnie formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się

peggiwkuchni
Chrupiący makaron - Paccheri. 170

Paccheri with meat. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak

Kulinarny karnet Christophera
Paccheri ze szpinakiem. 201

Paccheri with spinach. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak

Kulinarny karnet Christophera
Współpraca Sante - podsumowanie 135

Pizza pełneziarno   4) Placuszki otrębowe   5) Pierogi z kaszą jaglaną    6) Recenzja macy   7) Orzeszki sojowe   8) Kotlety z soczewicą   9) Recenzja granoli    10) Owsiany blok czekoladowy   11) Recenzja musli   12) Recenzja paprykarza warzywnego    13) Domowy ser ala feta   14) Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym

Magiczne Życie Marty
PIECZONE OPONKI SEROWE - odchudzona "oponka" Ci się upiecze. 185

puder), 4 łyżki, - proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki, - soda, 1/2 łyżeczki, + cukier trzcinowy do posypania Klucz do sukcesu? Dobra mąka i odpowiedni ser. Trudno jest "dorwać" taki wiaderkowy ser, który będzie kremowy ale odpowiednio gęsty. U nas najlepiej sprawdza się Piątnica i President, ewentualnie Jana. Mąka? - Najlepsza jest tortowa z roztocza. POZOSTAŁE PROPOZYCJE NA TŁUSTY CZWARTEK - KLIKNIJ. :)  Wykonanie(...)pierogi, kieliszkiem wycinać środki 4. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. 5. Posypać cukrem trzcinowym 6. Wstawić do nagrzanego na 160-180 stopni piekarnika (zależy od grubości oponek i stopnia zarumienienia) 7. Piec 10-15 minut, kontrolując ich przyrumienienie. Są bardzo dobre, ale jak już wyżej wspomniałam - trudne je do czegokolwiek porównać. Delikatnie wyczuwa się ser. Ciasto jest

Wypisz Wymaluj
Europejskie sajgonki z ziemniakami 347

zastosowanie i do tego na wyciągnięcie ręki. Pierogi czy też krokiety są o wiele pracochłonne od sajgonek, dlatego tez polecam tą szybką przekąskę zarówno na imprezy czy przyjęcia jak i jako przekąska wieczorna do dobrego filmu czy meczu :). W farszu znajdziecie popularne w całej europie puree ziemniaczane z szynką szwarcwaldzką, serem pecorino (spokojnie możecie zamienić na inny aromatyczny

Kuchnia PROzdrowotna
Pszenno-orkiszowe pierogi ze szpinakiem 125

wrzucamy czosnek i przesmażamy uważając żeby za mocno nie przypiekł się, bo będzie gorzki, następnie wrzucamy szpinak i dusimy około 10 minut często mieszając, następnie dodajemy ser, zioła i przyprawy, mieszamy aż ser dokładnie połączy się ze szpinakiem. Należy pamiętać, żeby dokładnie odparować nadmiar wody. Farsz studzimy.  2. Ciasto: Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo(...)potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.  3. Formowanie pierogów: Następnie ciasto wałkujemy cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Szklanką wykrawamy krążki. Następnie na krążki nakładamy farsz szpinakowy i zlepiamy dokładnie brzegi.  4. Gotowanie: Pierogi gotujemy

Izabelawkuchni
Pierogi z serem 165

jest ktoś kto nie lubi tradycyjnych pierogów? Myślę, że takich osób jest bardzo mało. Pierogi są jednym z tych dań, które zależnie od farszu jakiego użyjemy zmieniają się, możemy więc z nimi kombinować do woli i nigdy nam się nie znudzą. Moje są tym razem na słodko - z masą serową (zdjęcia pamiętają wigilię). Ciasto 1/2 kg mąki(...)minut.   Przygotowujemy masę serową: ser rozcieramy widelcem aż zmięknie, dodajemy żółtka oraz cukry. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka , nakładamy na środek każdego kółka masę serową i zlepiamy brzegi (zadanie to można sobie ułatwić używając jak w moim przypadku foremki). Pierogi wrzucamy do osolonej gorącej wody z dodatkiem

Kuchenne aromaty
Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P 143

Zawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :) Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  ½ szklanki mleka  1 łyżka oleju  ¼ szklanki gorącej wody  szczypta soli Farsz 500g ugotowanych ziemniaków 250g twarogu chudego 1 cebula ząbek czosnku sól i pieprz ok. 5 łyżek(...)czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Na sam koniec dodajemy ketchup i całość mieszamy. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym

Bon Appetit Małgorzaty
Caharadżyn- osetyński placek z botwinką i serem 117

ziemniakami i serem, które zrobiły furorę na pewnej grupie kulinarnej na Facebook’u. Tym razem chcę podzielić się przepisem na osetyńskie placki z botwinką. Sezon na botwinkę właśnie się rozpoczął, a nie ma nic lepszego niż domowe, placki drożdżowe z przepysznym nadzieniem. Farsz do caharadżyn zazwyczaj przygotowany jest z osetyńskiego sera, lub innego sera owczego. Ja zrobiłam farsz(...)sposób uformować dwa pozostałe pierogi. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20 minut. Gotowy placek obficie posmarować masłem i przykryć pokrywką, aby nie wystygł. Upiec pozostałe dwa placki, również posmarować masłem. Podawać trzy placki razem, pokrojone na 8 trójkątów. Smacznego Caharadżyn- osetyński placek z botwinką i serem Caharadżyn- osetyński placek z botwinką i serem Caharadżyn- osetyński

Smaki Armine
Bryndza 202

papryką lub cebulką, kminkiem. Ser ten jest delikatnie przyprawiany, a następnie krojony w kostki, później dochodzi do przechowywania go w solance . Zawiera ok. 45% tłuszczu, 2-3% soli i 50% wody. Z CZYM JEŚĆ? Bryndzę można dodawać do sałatek, posmarować nią chleb. Idealnie nadaje się także jako farsz do klusek lub pierogów. Pomysłów na bryndzę jest wiele, możemy pokusić(...)przechodziła z pokolenia na pokolenie i jest sztuką, którą znają tylko producenci z tego regionu. Warto wiedzieć, że podczas produkcji uważa się, żeby w masie nie było grudek, dlatego ser kruszy się rękoma, a następnie wyrabia jak ciasto. Masa jest kilkakrotnie solona i za każdym razem jest próbowana, w celu sprawdzenia, czy jest już dość słona. Serową masę ubija się

Gotuję Testuję
Pierogi z dyniowym farszem 170

jest jednak los studenta... Wyciągam z zamrażarki wspomnienie jesieni i poprawiam sobie humor pierogami i korzenną herbatą. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Wam życzę! Składniki Ciasto -50 dag mąki -jajko -1 szkl. ciepłej wody -2 łyżki oleju Farsz -ok 1 kg dyni -20 dag sera feta -3 ząbki czosnku -mały kawałek imbiru -po szczypcie soli, pieprzu, cukru, i curry

Zielona Kuchnia
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 142

Lubicie pierogi? Ja bardzo. Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem są równie pyszne jak wszystkie inne. Mogła bym jeść je bardzo często, gdyby tylko trochę szybciej się je robiło…   ciasto pierogowe farsz : 250 g białego sera 1 szkl suchej kaszy gryczanej 2 cebule olej do smażenia sól, pieprz Ciasto zrobić ze swojego ulubionego

Polska Zupa
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 272

Pyszne pierogi z nadzieniem dla miłośników dań wegetariańskich. Szpinak będący głównym składnikiem farszu ma właściwości lecznicze i jest źródłem wielu witamin oraz minerałów. Idealnie smakuje w połączeniu z czosnkiem i wszelkiego rodzaju serami. Ja osobiście najbardziej preferuję połączenie z serem feta nadającym fantastyczny słony posmak. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Calzone 174

Składniki: Składniki: (średnica około 30 cm złożona na pół; 1 duży pieróg Calzone) ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  farsz: 200 g startego sera żółtego 20 g parmezanu czarne oliwki suszone prawdziwki (opcjonalnie pieczarki) 20 g pora 1 duży pomidor

KreatywnePiny
Mało obiektywna recenzja - Karczma Obrochtówka Zakopane. 195

pofatygował się ktoś wydający danie, by je "odświeżyć" kolejną warstwą świeżo startego sera. To jednak uszłoby płazem, czy jakimś innym gadem, gdyby nie okoliczność taka, że naleśniki były odsmażane na zimnym oleju i wszystko nim przeszło, ociekało, i,  celowo hamuję język, oddawało woń pierogów. Niestety, dobrze doprawiony farsz, który jakimś cudem zachował właściwą i przeznaczoną mu strukturę zniknął

BaRepas

Proponowane wyszukiwania