przez praskę lub pokruszyć i rozgnieść widelcem. Ser wymieszać z ziemniakami, doprawić domową przyprawą do sera białego ewentualnie doprawić do smaku solą, wymieszać. Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut(...)temperaturze 180 - 200 stopni C. Przepis na domową przyprawę do sera można znaleźć pod linkiem http://ciastkadomoweslodkosci.blogspot.com/2016/04/domowa-przyprawa-do-sera-biaego.html
Ciastka - domowe słodkościdzisiaj z sosem pieczarkowym. Oczywiście wskazana jest również surówka. W moim domu kasza gryczana jest bardzo lubiana. Pierogi z podobnym nadzieniem robią furorę. Fakt, to wschodnia część Polski a tu kasza … Czytaj dalej Kotlety gryczane z pieczarkami i białym serem Artykuł Kotlety gryczane z pieczarkami i białym serem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąinne pory roku, przygotowujemy z nich frużelinę, soki i konfitury, gdy nie ma już truskawek w sklepach to zawsze mamy domowy dodatek do deserów, gofrów, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników, czy też do bułki z masłem. Wszyscy dwoją się i troją, aby zaskoczyć swoich czytelników i przygotować jakiś swój autorski przepis z ich udziałem, polecam Wam więc(...)Łosoś faszerowany gotowany na parze. Łosoś na szpinakowo-truskawkowej kołderce – Naleśnikowe roladki z truskawkami i serem ricotta – Herbaciane naleśniki z truskawkami i jogurtem – serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym – pierogi z truskawkami – Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico – Sałatka z wędzonym łososiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLeniwe kluski lub inaczej leniwe pierogi to szybkie i proste do przyrządzenia danie. W wersji bezmlecznej można je zrobić z tofu naturalnym. Ja najbardziej lubię
Dieta bez mlekatemu są takie ładne :D Ilość sztuk jest w tym przypadku uzależniona od wielkości waszych pierogów - moje były raczej średniej wielkości. Składniki na około 90 sztuk: Ciasto na pierogi: 500 g mąki 2 żółtka spora szczypta soli 1/2 łyżki oleju 1 szklanka gorącej wody Farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1 duża cebula sól(...)maśle. Do ziemniaków dodać twaróg, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku i całość dokładnie wymieszać. Ja wszystko ponownie traktuję tłuczkiem - wówczas ser i ziemniaki dobrze się ze sobą połączą. W garnku zagotować wodę. Wrzucać do niej pierogi (max po 20 sztuk). Gdy wypłyną na wierzch gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż zmiękną. Czas podany jest
My simple kitchenpyszne! Można je podać z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, choć ja uwielbiam je podane na botwince w śmietanie . Pyyyycha!!! Składniki na pierogi z botwinką na około 45 sztuk 250 g botwinki (z buraczkami) 250 g białego sera (zwykłego, niemielonego twarogu) 4 łyżki siekanego szczypiorku 1 spora łyżka masła 2 ząbki czosnku sól pieprz CIASTO: 300 g mąki pszennej(...)botwinką. Na sporej patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną botwinkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy ciągle mieszając, aż liście zwiędną (czyli jakieś 2-3 minuty). Do miski wkładamy biały ser, rozgniatamy go widelcem, dodajemy szczypiorek i przesmażoną botwinkę. Doprawiamy sola i pieprzem, pieprzu dajemy sporo, bo pierożki maja być dość pikantne, dobrze mieszamy, odkładamy do lodówki, żeby farsz stężał
Rozpustne gotowanieprzepyszne i zdrowe danie. Sorgo jest trawą i jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych zbóż na świecie. Jest fajne do pierogów, potrawek, gulaszy. Trzeba je jednak namoczyć na 12 godzin aby potem smakowało wybornie. Scamorza jest południowo - włoskim serem krowim. Do kompletu dołożyłam ulubiony szpinak i dojrzałe w słońcu pomidory. To był wspaniały obiad, który przedstawiam. Sorgo, scamorca, szpinak
Moje Małe Czarowaniestarty czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia. Farsz jest dosyć luźny, więc aby go trochę zagęścić należy dodać starty ser. Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy placki na które kładziemy porcje farszu i zaklejamy tworząc pieroga. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 4 - 5 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Podawać z podpieczoną
Radość kipiąca uśmiechem.szynka jak ser kozi i parmezan jest już dość słony. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto odpoczywa kończymy farsz dodając sery i ziemniaki. Na krążki z ciasta kładziemy cienki plaster szynki a na to farsz i zawijamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Podajemy z rukolą i parmezanem. SMACZNEGO. CMOK
Pasje JolkiOtóż są to czekoladowe walentynkowe pierogi. Bardzo słodkie z dużą nutą miłości a do tego nie potrzebne są nakłady z dwoma zerami. Składniki CIASTO: 1/2 kg. mąki ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1/2 kostki masła pół gorzkiej czekolady + do polania łyżka kakao FARSZ: 1/2 kg. białego sera (dobrze odciśniętego) łyżka cukru pomarańcza(...)zagnieść ciasto, wykrwać krążki szklanką. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce, wycisnąć sok i podzielić na pół. Ser wymieszać z cukrem i sokiem z pomarańczy. Zrobić malutkie kuleczki. Każdą kuleczkę nakładać na krążek zlepiając dokładnie brzegi, robiąc koronkę. Pierogi gotować we wrzącej wodzie jeszcze przez 2 miuty od momentu wypłynięcia. Połówkę czekolady rozpuścić w kąpieli
pieprzny smaczekkrymsko-tatarskim brzmi çüberek i w dosłownym tłumaczeniu oznacza 'surowy pieróg'. Zapewne podróżując po krajach arabskich czy śródziemnomorskich spotkaliście pieróg pod nazwą "burek" (słyszycie to podobieństwo w brzmieniu obu wyrazów?;) W zeszłym roku w Macedonii jadłam przepyszne bureki z serem i z mięsem, w Turcji też mają podobne Su böreği czy Sigara böreği, nadziewane ziemniakami, fetą i pietruszką, kapustą(...)szpinakiem. Znane mi z dzieciństwa czebureki to proste ciasto z mąki, wody i soli, cienko rozwałkowane, nadziane mięsem, ostro doprawione, zlepione na kształt dużego płaskiego pieroga i smażone w głębokim tłuszczu. Zgodnie z tradycyjną recepturą powinno do nadzienia powinno się używać drobno siekanej baraniny i smażyć pierogi w baranim łoju. Jednak ze względu na cenę baraniny jako nadzienie
Obiad gotowyfarszu razem z serem. Dzięki temu wyszły mi lekko różowe pierożki. składniki: ciasto 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 2 łyżki masła szczypta soli farsz 250 g sera półtłustego 200 g botwiny ( małe buraczki i łodyżki) 1 jajko sól, pieprz Przygotować farsz. Botwinę drobno pokroić. Zalać wodą i ugotować, wystudzić i osączyć na sicie. Ser rozgnieść widelcem. Dodać(...)przykryć ściereczką i odstwawić na 30 minut aby odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkować, wykrawać koła o średnicy ok 9-10 cm. Na każe koło nałożyc ok łyzki farszu i zlepić pierogi. Brzegi docisnąć widelcem. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia. Gotowe pierożki podałam okraszone zrumienioną cebulką
Monia miesza i gotujeodmiany wytrawnie. Jak wiemy, niektóre potrawy na Święta( jak pierogi, paszteciki) wymagają czasu… Są jednak przystawki, które możemy przygotować w mgnieniu oka, nie przemęczając się i oszczędzając czas. Dziś zaproponuję Wam megaszybką przystawkę z ciasta francuskiego. Może nie jest zbyt wyrafinowana, za to efektowna- a połączenie sera i szynki zawsze się sprawdza J Jeśli chcecie możecie puścić wodze fantazji
Domowe ciastabardziej popularnych i lubianych przystawek w Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce. Jest to odpowiednik naszych pierogów, ale smażonych na głębokim oleju i nadziewanych mięsem z warzywami, samymi warzywami lub serem. Wariantów nadzienia jest bardzo dużo i w dużej mierze zależą one od..... pomysłowości kucharza. Zazwyczaj farsz jest bardzo mocno doprawiony
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata