pierogi z serem - 1990 przepisów (strona:53/133)

2w1 czyli pizza pieróg 296

szkl. mąki pszennej 1 jajo 1 szkl. ciepłej wody 6 łyżek oliwy lub oleju + trochę do posmarowania miski i gotowych pierogów 8 g drożdży instant Dodatkowo: 200 g koncentratu pomidorowego ok. 150-200 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 niewielką paprykę garść oliwek 2 garści krojonego ananasa z puszki sporą laskę kiełbasy przyprawy: sól, pieprz(...)Połowę każdego owalu smarujemy sosem (zostawiając ok. 1 cm brzegu) oraz posypujemy serem. Na ser nakładamy wybrane dodatki (ja zrobiłam calzone w dwóch wersjach: kiełbasa, papryka, oliwki i kiełbasa, papryka, ananas) i dokładnie zlepiamy brzegi (tak samo jak w przypadku zwykłych pierogów). Powstały brzeg możemy jeszcze zawinąć do środka lub zrobić z niego falbankę. Jak kto lubi

Ratunku obiad
NA WESOŁO PIEROGI LENIWE 111

żeby się nie udały ! Składniki: 500 g twarogu 2 jajka 100 g mąki 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Twaróg zmielić. Do sera dodać jajka, mąkę i sól, zagnieść ciasto. Nie podsypywać dużą ilością mąki, gdyż pierogi będą twarde. Uformować wałeczki. Spłaszczyć je delikatnie i pokroić na skos na romby. Wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch

w mojej kuchni
Pierogi z farszem o chrzanowym smaczku 139

osób , a potem na jeszcze więcej bo przecież dzieci założyły własne rodziny i przybyły wnuki). Tradycyjnie z mięsem, kapustą i grzybami, serem , kaszą .Nie było czasu na eksperymenty. Zresztą przepisy musiały być sprawdzone bo ryzyko robienia 200 pierogów z nowym farszem jakoś nie bardzo mi się uśmiechało. Teraz gotuję dla 2 osób . Kleję 20 pierożków . Mogę więc zaryzykować

Buniabaje w kuchni
Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. 241

powstania ekspresowych calzone były popularne w kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma składnikami, zlepić jak pierogi i usmażyć na oliwie. Ciasto z zewnątrz jest lekko chrupiące, ser przyjemnie się ciągnie, a dodatek sosu pomidorowego i świeżej bazylii nadaje im smaku autentycznego włoskiego dania.  Domowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe(...)Uzyskany okrąg ciasta podziel na krzyż na 4 różne części (czyli 4 ćwiartki koła). Na środku każdej części rozsmaruj sos pomidorowy (pozostaw wolne brzegi potrzebne do zlepienia pieroga), ułóż na nim plastry mozzarelli, oliwki (lub inne składniki) i listki świeżej bazylii. Wolne brzegi ciasta zwilż wodą, następnie zlep ze sobą brzegi pieroga, dociskając je dodatkowo widelcem.  Calzone

Chilli Czosnek i Oliwa
FRANCUSKIE PIEROGI Z KASZĄ I SEREM 168

Coś dla miłośników, którzy lubią pierogi, ale nie mają chęci, albo czasu na przygotowanie zwykłego ciasta na pierogi. Tutaj wystarczy przygotować farsz i kupić ciasto francuskie. Dodatkowo wybrałam biały ser i kaszę gryczaną, gdyż to dla wielu osób zestawienie mało spotykane. Mam wrażenie, że ten farsz jest mało znany, uwarunkowane jest to zapewne kwestią regionu, z którego pochodzimy(...)smaku solą i świeżo mielonym pieprzem., ponownie mieszamy.  Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą i młodym jęczmieniem 164

utraci). Ale nie - nie dodaję go teraz do wszystkiego :) można go też w przepisie pominąć, bo farsz i tak będzie smaczny. Te pierogi przywołują mi na myśl ruskie, bo są ziemniaki i jest ser. Ale z dodatkiem brokuła są nie tylko (w moim odczuciu) lepsze, ale też i zdrowsze. Brokuł za swe walory zdrowotne bywa określany jako "polskie superfood(...)połowę ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3mm (można delikatnie podsypać mąką, ale ostrożnie, żeby dobrze się sklejało). Wycinamy krążki, np. szklanką, filiżanką, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Układamy na desce/tacy oprószonej mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku około 2-3 minuty od wypłynięcia. Okrasa: cebule siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Młody jęczmień to produkt

Kolorowy Przepisownik
PIZZA CALZONE 133

Lubicie pizzę?  Dziś pierogi calzone niby coś podobnego do pizzy ale zarazem inne. Małe pierogi nadają się na przystawkę, a duże raczej jako danie główne. Ciasto takie jak na pizzę (patrz przepisy poniżej) Wyrośnięte ciasto wyrobiłam i podzieliłam na cztery części. Każdą z części rozwałkowałam na cienkie placki. Nadzienie:   W zależności od pomysłowości i smaków można(...)oczywiście używam świeżych) dodałam do nich starty czosnek,oregano, bazylię,zioła prowansalskie,sól i pieprz. Pokroiłam w kawałki salami (można peperoni),  suszone pomidory,czarne i zielone oliwki i ser mozzarellę. Nadzienie nałożyłam na jednej stronie placka. Jego brzegi zwilżyłam wodą i złożyłam go na pół. Brzegi zawinęłam i dobrze docisnęłam, żeby nadzienie w czasie pieczenia nie wypłynęło. Calzone wstawiłam

potrawyregionalne
Pierogi z łososiem i kaparami 158

SKŁADNIKI: 200 g łosoś świeży 100 g łosoś wędzony kapary 150 g sera typu greckiego (może być również po prostu biały ser) sól, pieprz pesto, parmezan Świeżego łososia ugotować na parze. Rozdrobnić w miseczce, pousuwać ewentualne ości. dodać łososia wędzonego, serek. Przyprawić ( jeśli łosoś wędzony i ser okażą się słone- nie solić farszu :)). Na koniec dodać kapary i delikatnie wymieszać(...)zawsze ciasto pierogowe przygotować wg sprawdzonego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Tym razem lepienie pierogów, wg wzoru babci Wojtka. Dłużej się lepi, ale cudny efekt :) Pierogi wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 2 minuty od wypłynięcia. Pierożki okrasić pesto i oprószyć startym parmezanem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Vege Calzone (faszerowane smażonym tofu i warzywami ) 168

marchewka. Ciasto ma dobrą strukturę i jest tak samo dobre jak to na klasyczne calzone. Wierzch posypałam ziołami i startym tofu i wyszło do złudzenia podobnie do posypki ze zwykłego sera. Polecam.  N a ciasto :  500 g mąki pszennej chlebowej Melvit 20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych  280 ml mleka sojowego  2,5  łyżki(...)Wykładamy warzywa, marchewkę i tofu posypujemy ziołami, kminem,solą i pieprzem oraz chili. Składamy na pół i zlepiamy ciasto na kształt pieroga. Jeśli mamy tofu możemy posypać opcjonalnie po wierzchu (tak jak serem) 8. Pieczemy 25-30 minut do złotego koloru i chrupiącej skórki

vaniliowoczekoladowa
Pierogi w paski z bobem i groszkiem 91

też mamy sezon na nie. Są to pierogi pietruszkowe w paski. Nie tylko są pyszne ale też fajnie wyglądają. Pierogi z serii zielono mi ale też zdrowo. Zarówno do ciasta jak i farszu oraz polania pierogów wykorzystałam bardzo dobrą i zdrową oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Gallo Cllasico Pierogi dzięki oliwie zyskały jeszcze bardziej(...)bobu odkładam do dekoracji. W gorącej wodzie gotuję też trzy minuty groszek. Do groszku i bobu dodaję ser feta, sól, pieprz, pokrojoną drobno i przesmażoną cebulkę na oliwie. Dolewam jeszcze cztery łyżki oliwy  oliwek i miksuję blenderem. Farsz nakładam na pierogi i sklejam. W garnku zagotowuję wodę i wkładam pierogi. Gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch

wesoła kuchnia
KROKIETY RUSKIE CZYLI Z FARSZEM DO RUSKICH PIEROGÓW 285

Uwielbiam pierogi ruskie, na które przepis podałam Wam w poniedziałek. A że zawsze przesadzam z ilością przygotowanego farszu, więc bardzo często piekę naleśniki a w nie zawijam farsz do ruskich. I w ten sposób powstają pyszne, syte krokiety ruskie. To taka odmiana dla tradycyjnych krokietów np z kapustą albo pieczarkami. Pracy niewiele a efekt i smak zachwyci każdego(...)Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Składniki na farsz: * 500 g sera białego sera półtłustego * 500 g ziemniaków * sól do smaku * 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego * 1 cebula do farszu+ 1 do okraszenia pierogów *  olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać ze skórek, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości w osolonej

Zrób to smacznie
Pasta z dyni i koziego sera 177

mojej pasty/dipu duszoną cebulę. Jeśli lubicie takie dania zapraszam także do przepisów: – krem z dyni z jabłkiem – pierogi z dynią – dyniowe gnocchi – dynia marynowana w occie – szakszuka z dynią pasta z dyni i koziego sera Przygotowanie: 30 minut Składniki: – 100 g miękkiego sera koziego – 4 łyżki puree z dyni – 2 cebule

nietylkopasta.pl
Pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem 246

łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków czarnuszka do posypania Przepis na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem Kaszę ugotować i ostudzić. Ser zemleć. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju, ostudzić. Składniki nadzienia wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić(...)czarnuszką lub inną dowolną posypką (kminek, tłuczony pieprz). Piec w rozgrzanym do 200-220 °C piekarniku na złoto. Smacznego :). Znajdź mnie na fb .  Inne przepisy na pieczone pierogi na słono i słodko

Rodzinka w kuchni
Krokiety a'la ruskie 384

Ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej olej do smażenia Nadzienie: 80 dag ziemniaków 35 dag sera białego 2 szt. cebuli sól pieprz Kiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej w świece nie mamy ochoty na ich robienie - zachęcam do poszukania alternatywy. Zdecydowanie polecam formę krokietów. Dzisiaj przedstawię przepis na krokiety z nadzieniem, takim(...)uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników. Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i zmielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na wcześniej przygotowane naleśniki nakładać około

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania