zapiekania. Nadziałam ją twarogiem z dodatkiem kaszy jaglanej, a całość podlałam pysznym wywarem z pieczarkami. Jak wyszło? Całkiem smacznie - fani kaszy jaglanej oraz pierogów ruskich powinni być naprawdę zadowoleni :-) Kapusta pekińska faszerowana białym serem i kaszą jaglaną - błyskawiczne jarskie gołąbki. Składniki na 8 sztuk: duża główka kapusty pekińskiej 400 g twarogu półtłustego 100 g kaszy jaglanej ugotowanej według
Poezja Smaków - blog kulinarnyPierogi to takie polskie, niemal narodowe danie - ruskie, z kapustą i grzybami czy z mięsem, a w lecie z owocami. Ale nie musimy się ograniczać
zobacz ich smakciasto na 4 częsci. Każdą część rozwałkuj na okrąg o średnicy około 25cm. Na jedną połówkę nałóż farszu, na wierzch połóż salami i zółty ser. Brzegi ciasta posmaruj wodą, złóż na pół i uformuj pieroga. Piec w temperaturze 200 °C około 20-25 minut. Uwagi Do wykonania ciasta można użyć dowolnej mąki. Również razowej czy nawet żytniej pamiętajac
Mr. Tastekapusty 3 kapelusze suszonych borowików (ja użyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki) sól, pieprz zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów do farszu można też dołożyć 30 dag startego żółtego sera Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem. Moja domowa kapusta nie jest zbyt kwaśna więc
Kuchenne aromatySłowo „ pierogi ” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. Niedawno były pierogi
mojewypiekiinietylkoDzisiaj klasyk - pierogi leniwe. Składniki podaję orientacyjnie, ponieważ dużo będzie zależało od sera jakiego użyjemy do leniwych. My jadamy z roztopionym masełkiem i posypane cukrem - smak dzieciństwa :) Składniki: 1 kostka sera - u mnie ser półtłusty 280g (Trzebownisko) 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli łyżka cukru Sposób wykonania: 1. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajka, cukier i sól
Kuchnia domowa Anibanan Ser zmielić. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Banana obrać, pokroić na średniej grubości plasterki. Mąkę wyrobić z serem i masłem. Rozwałkować i wykroić szklanką krążki jak na pierogi. Na każdy krążek nałożyć kawałek jabłka, lub 2 plasterki banana, złożyć na pół i skleić po rogach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Blondynka Gotujeszkl. mąki pszennej 1 jajo 1 szkl. ciepłej wody 6 łyżek oliwy lub oleju + trochę do posmarowania miski i gotowych pierogów 8 g drożdży instant Dodatkowo: 200 g koncentratu pomidorowego ok. 150-200 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 niewielką paprykę garść oliwek 2 garści krojonego ananasa z puszki sporą laskę kiełbasy przyprawy: sól, pieprz(...)Połowę każdego owalu smarujemy sosem (zostawiając ok. 1 cm brzegu) oraz posypujemy serem. Na ser nakładamy wybrane dodatki (ja zrobiłam calzone w dwóch wersjach: kiełbasa, papryka, oliwki i kiełbasa, papryka, ananas) i dokładnie zlepiamy brzegi (tak samo jak w przypadku zwykłych pierogów). Powstały brzeg możemy jeszcze zawinąć do środka lub zrobić z niego falbankę. Jak kto lubi
Ratunku obiadżeby się nie udały ! Składniki: 500 g twarogu 2 jajka 100 g mąki 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Twaróg zmielić. Do sera dodać jajka, mąkę i sól, zagnieść ciasto. Nie podsypywać dużą ilością mąki, gdyż pierogi będą twarde. Uformować wałeczki. Spłaszczyć je delikatnie i pokroić na skos na romby. Wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch
w mojej kuchniosób , a potem na jeszcze więcej bo przecież dzieci założyły własne rodziny i przybyły wnuki). Tradycyjnie z mięsem, kapustą i grzybami, serem , kaszą .Nie było czasu na eksperymenty. Zresztą przepisy musiały być sprawdzone bo ryzyko robienia 200 pierogów z nowym farszem jakoś nie bardzo mi się uśmiechało. Teraz gotuję dla 2 osób . Kleję 20 pierożków . Mogę więc zaryzykować
Buniabaje w kuchnipowstania ekspresowych calzone były popularne w kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma składnikami, zlepić jak pierogi i usmażyć na oliwie. Ciasto z zewnątrz jest lekko chrupiące, ser przyjemnie się ciągnie, a dodatek sosu pomidorowego i świeżej bazylii nadaje im smaku autentycznego włoskiego dania. Domowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe(...)Uzyskany okrąg ciasta podziel na krzyż na 4 różne części (czyli 4 ćwiartki koła). Na środku każdej części rozsmaruj sos pomidorowy (pozostaw wolne brzegi potrzebne do zlepienia pieroga), ułóż na nim plastry mozzarelli, oliwki (lub inne składniki) i listki świeżej bazylii. Wolne brzegi ciasta zwilż wodą, następnie zlep ze sobą brzegi pieroga, dociskając je dodatkowo widelcem. Calzone
Chilli Czosnek i OliwaCoś dla miłośników, którzy lubią pierogi, ale nie mają chęci, albo czasu na przygotowanie zwykłego ciasta na pierogi. Tutaj wystarczy przygotować farsz i kupić ciasto francuskie. Dodatkowo wybrałam biały ser i kaszę gryczaną, gdyż to dla wielu osób zestawienie mało spotykane. Mam wrażenie, że ten farsz jest mało znany, uwarunkowane jest to zapewne kwestią regionu, z którego pochodzimy(...)smaku solą i świeżo mielonym pieprzem., ponownie mieszamy. Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościutraci). Ale nie - nie dodaję go teraz do wszystkiego :) można go też w przepisie pominąć, bo farsz i tak będzie smaczny. Te pierogi przywołują mi na myśl ruskie, bo są ziemniaki i jest ser. Ale z dodatkiem brokuła są nie tylko (w moim odczuciu) lepsze, ale też i zdrowsze. Brokuł za swe walory zdrowotne bywa określany jako "polskie superfood(...)połowę ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3mm (można delikatnie podsypać mąką, ale ostrożnie, żeby dobrze się sklejało). Wycinamy krążki, np. szklanką, filiżanką, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Układamy na desce/tacy oprószonej mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku około 2-3 minuty od wypłynięcia. Okrasa: cebule siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Młody jęczmień to produkt
Kolorowy PrzepisownikLubicie pizzę? Dziś pierogi calzone niby coś podobnego do pizzy ale zarazem inne. Małe pierogi nadają się na przystawkę, a duże raczej jako danie główne. Ciasto takie jak na pizzę (patrz przepisy poniżej) Wyrośnięte ciasto wyrobiłam i podzieliłam na cztery części. Każdą z części rozwałkowałam na cienkie placki. Nadzienie: W zależności od pomysłowości i smaków można(...)oczywiście używam świeżych) dodałam do nich starty czosnek,oregano, bazylię,zioła prowansalskie,sól i pieprz. Pokroiłam w kawałki salami (można peperoni), suszone pomidory,czarne i zielone oliwki i ser mozzarellę. Nadzienie nałożyłam na jednej stronie placka. Jego brzegi zwilżyłam wodą i złożyłam go na pół. Brzegi zawinęłam i dobrze docisnęłam, żeby nadzienie w czasie pieczenia nie wypłynęło. Calzone wstawiłam
potrawyregionalne