pierogi z serem - 1990 przepisów (strona:49/133)

Calzone 125

bardzo lubimy pizzę, dlatego z chęcią celebrujemy ten dzień. Jako, że na blogu macie już kilka pomysłów na klasyczne pizze - postanowiłam przygotować calzone, czyli taka pizza w kształcie pieroga z nadzieniem jakie tylko Wam się zamarzy. Ja stosuję jedną zasadę - pizza powinna posiadać niewielką ilość składników, wtedy jest pyszna, chrupiąca i nie pływa, a polskie pizze lubią niestety pływać(...)okrągły cienki placek.  Każdego placka smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Na 1/2 placka nakładamy ser, salami, suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek - po 1 ząbku na placek. Ponownie posypujemy serem i przykrywamy drugą częścią ciasta, tak jak w przypadku pierogów. Brzegi zakładamy również zupełnie tak jak w pierogach. Wierzch ciasta smarujemy oliwą wymieszaną z ulubionymi ziołami

MamaOskarka
PIEROGI Z MUSEM ZE SZPARAGÓW 122

wspominałam podczas obiadu w klubokawiarni "Relaks" będąc w Krakowie. To tam narodziła się we mnie miłość do pierogów. Do tamtej pory myślałam, że istnieją ruskie, z kapustą i z serem na słodko. I tyle. I tutaj sprawdza się powiedzenie, że podróże kształcą. Nie wiem czy jeszcze istnieje to miejsce(...)połowę zmielić w blenderze na mus. 3. Ser wymieszać z musem szparagowym, z pozostałą częścią szparagów, przeciśniętym  czosnkiem.  4. Wymieszać składniki doprawiając do smaku.  5. Na każdy krążek ciasta kłaść łyżeczkę farszu, skleić boki i zrobić koronkę.  6. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gotować

pieprzny smaczek
PIEROGI ZE SZPINAKIEM 140

pierogi ze szpinakiem SKŁADNIKI: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 kostka białego sera półtłustego 6 średniej wielkości ziemniaków 1 mała cebula 7 ząbków czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła A jak to zrobić: W rondelku roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć, aż się lekko zeszkli. Dodać szpinak (może być jeszcze zamrożony) podsmażać do momentu, aż szpinak odparuje(...)pieprzem. Ziemniaki ugotować,przepuścić przez maszynkę razem z serem. Szpinak odcedzić na sitku z ewentualnego nadmiaru wody, dodać do masy ziemniaczano-serowej i wszystko razem dokładnie wymieszać jeszcze raz doprawiając solą i pieprzem aby farsz nie był mdły. Tak przygotowany farsz wykładać na wykrojone z ciasta krążki i lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie do momentu

Kuchnia w opałach
Szybkie kluseczki z serka 180

Może stanowić samodzielne danie lub "dodatek" do zupy. Smak dzieciństwa, który od czasu do czasu gości na moim stole. SKŁADNIKI:2-3 porcje  2 pudełka

Kopystką po garach
Pączki ziemniaczane z korbaczem 137

Jeśli uważnie śledzicie mojego bloga, doskonale wiecie, że uwielbiam wszystko co jest z ziemniaka Podzieliłam się już z Wam przepisem na różnego rodzaju kluski , pączki ziemniaczane

PatiGotuje
Pierogi leniwe tradycyjne 214

Pierogi leniwe. Kluski leniwe. Nazywa się je potocznie leniwe. To kluski z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie. Zawsze zastanawiałam się, czemu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Calzone bolognese 245

Calzone to pierogi z ciasta na pizzę. Farsz możemy robić jaki tylko nam się zamarzy. Dziś z farszem ala bolognese z pieczarkami. Smacznego! :) Składniki na ciasto: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta Składniki(...)Wyciąć koła np. przy pomocy miski o średnicy 21-22 cm. Na ciasto nakładamy z jednej strony farsz i ser mozzarellę albo zwykłą goudę. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Składamy pieróg w pół i dociskamy brzegi widelcem. Całość pieroga smarujemy białkiem od jajka. pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasz pieróg w trakcie pieczenia. brzegi

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 156

sobie pomyślałam, że nie wyjdzie taki dobry jak mój ulubiony - mamowy, to zrezygnowałam i złożyłam zamówienie u wyższej instancji... Wracając do pierogów. Szpinakowe to moja działka. Intensywne w smaku, trochę ostre z aromatycznym czosnkiem i serem feta.  Świeże obowiązkowo polane czosnkowym masełkiem, a odsmażane... po prostu pycha! Składniki:  700g mąki pszennej 1 jajko ok. 2/3 szklanki ciepłej(...)podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy wszystko przez kilka minut. Wyłączamy palnik. Dodajemy pokruszony ser i doprawiamy pieprzem. Wszystko porządnie mieszamy - jeśli będzie taka potrzeba można farsz jeszcze dosolić. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, napełniamy farszem i sklejamy - technika dowolna;) Pierogi gotujemy przez 5 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju roślinnego, żeby pierogi

Kulinarne Inspiracje
Naleśniki na tysiąc sposobów czyli Śniadanie ze Szkołą na Widelcu 194

popołudniu robię górę naleśników gryczanych i zajadamy je z rozmaitymi dodatkami: dżemami, marmoladami, bananem i masłem orzechowym, serkiem cynamonowym czy na wytrawnie z żółtym serem i pieczarkami lub z nadzieniem jak do ruskich pierogów. Pomysłów mamy wiele ale na żaden z konceptów ze Szkoły na widelcu nie wpadliśmy! Tydzień temu mieliśmy przyjemność wziąć udział w naleśnikowym spotkaniu w Food

Dzieje kuchennej Wiewióry
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 164

warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony w papilocie, pierogi z dynią i ricottą, czy sałatka ze ślubowskim serem halloumi. Dodatkowo w kolejnych kartach ma się pojawić również więcej dań dla roślinożerców. Bo mottem jest po prostu dobre jedzenie Beata Śniechowska pokazała, że domeną

Food Square
Kotlety "ruskie" 166

Pierogi ruskie wszyscy znają i kochają a ja dziś przedstawiam inną wersję tych ruskich pierogów. Smakują obłędnie z sosem z maślanki i surówką z

Moje Małe Czarowanie
Jak gotować bób? Przepis na gotowany bób. 291

bób podany sam lub z parmezanem, a czasami polany masełkiem 2. Śniadanie: pasty (np. hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad:  kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską, serem pleśniowym, cebulą, pietruszką, tahini

Ale Proste
Przepisy na Sylwestra – wesołej zabawy! 1134

śledziowe Koreczki z marynowanego sera Mini kanapki z łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie Klopsiki z parmezanem Mini kebab Pieczone żeberka Wołowy woke Sałatki

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania