pierogi z serem - 1990 przepisów (strona:49/133)

Pierogi z mięsem i pieczarkami 181

Lepimy je nie tylko na święta z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym, lecz także w ciągu roku. Z mięsem, z grzybami, z serem, z twarogiem, czy na słodko z jagodami lub innymi owocami. Pierogi są o tyle wdzięczne, że możemy je faszerować naprawdę do woli. Ciasto jest elastyczne i pasuje do każdego farszu. Do ciasta na pierogi

Zasmakuj Kuchni
Ruskie pierogi na cieście jogurtowym 0% z pieprzem zielonym 144

szybko z talerza znikają.   Ciasto na jogurcie naturalnym 0% przygotowałam i dzięki temu lekkie, elastyczne uzyskałam.  Ziemniaki z serem białym 0% połączyłam i pieprzem wyostrzyłam. Pieprz zielony nadał świeżego, ziołowego aromatu i bardzo fajnego smaku.  Pierogi na dwa sposoby ulepiłam, a dzieciom malutkie, na jeden kęs zrobiłam, które znikały jak szalone i dlatego zdjęcia(...)pieprz – czarny i zielony. Do ziemniaków dodajemy rozkruszony ser, podsmażoną cebulę, całość ugniatamy do połączenia się wszystkich składników, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, tak  aby farsz był wyrazisty. Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz  i sklejamy w dowolny sposób. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi polewamy stopionym masłem

Moniki Smakołyki
Dietetyczne pierogi ruskie z mąki żytniej 164

blenderze wrzucamy ją na teflonową rozgrzaną patelnie i smażymy, aż się zeszkli, ewentualnie dodajemy trochę wody, żeby się nie spaliła usmażoną cebulę dodajemy do sera i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku ciasto na pierogi robimy tak jak w przepisie na pierogi ze śliwkami i lepimy ;) pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Deser serowo-owocowy na zimno 125

zimno Biały ser ma zastosowanie w sernikach zarówno na zimno jak i w tych pieczonych. Zajadamy się nim także w pierogach czy naleśnikach. Ja z racji na fakt, iż na nabiał mam nietolerancję sięgam zawsze po ser bez laktozy. Nie wiem czy już tak przyzwyczaiłam się do jego smak czy po prostu przestałam wyczuwać różnicę pomiędzy

mecooks
PIEROGI RUSKIE 92

pierogi ruskie SKŁADNIKI: farsz 6-7 średniej wielkości ziemniaków 1 kostka białego sera półtłustego 1 średnia cebula sól, pieprz  olej okrasa 200 g surowego-wędzonego boczku 2 średnie cebule A jak to zrobić: Ziemniaki obrać i zagotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić(...)przez maszynkę, dodać do nich podsmażoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Tak przygotowany farsz wykładać na wykrojone z ciasta krążki i lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wszystkie pierogi wypłyną na wierzch.  Okrasę do pierogów przygotować z pokrojonego w kostkę boczku, podsmażonego  z pokrojoną

Kuchnia w opałach
Calzone- czyli chlebek z farszem. 123

Calzone to włoskie chlebowe ciasto przypominające to, z którego robi się pizze, ale jest zwijane na kształt pieroga. Przyznam że w mojej kuchni ciasta drożdżowe są częstym gościem, a to calzone sprawdza się lepiej niż tradycyjna pizza. Moja wariacja na temat tego klasyku??- Dodatek mąki razowej, która nadaje wyraźniejszego smaku i czyni ciasto bardziej wytrawnym. Farsz pozostawiam waszemu gustowi(...)nich wałkujemy na koło o średnicy 20 cm.  4.Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypujemy startym serem. Brzegi należy posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić by farsz nie wyciekał. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem choć można to pominąć.  5. Calzone pieczemy

vaniliowoczekoladowa
Pierogi ze szpinakiem i serem 160

Bardzo lubię pierogi, choć przyznam się, że bardzo rzadko je robię. Dziś proponuję wersję z serem i szpinakiem - jedne z moich ulubionych zaraz po ruskich :) Sposób przygotowania: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju sól niepełna szklanka ciepłej wody Farsz: 400-500 g sera białego 300 g świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym) 1 ząbek czosnku sól(...)ząbek czosnku, po czym dodać szpinak i dusić, aż zmniejszy swoją objętość. Lekko posolić i popieprzyć. 3. Ser rozdrobnić widelcem, dodać szpinak z patelni i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 4. Z ciasta wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepić dokładnie pierogi. Gotowe ugotować w osolonym wrzątku. 5. Podawać np. z topionym masłem lub zrumienioną cebulką. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Calzone 112

bardzo lubimy pizzę, dlatego z chęcią celebrujemy ten dzień. Jako, że na blogu macie już kilka pomysłów na klasyczne pizze - postanowiłam przygotować calzone, czyli taka pizza w kształcie pieroga z nadzieniem jakie tylko Wam się zamarzy. Ja stosuję jedną zasadę - pizza powinna posiadać niewielką ilość składników, wtedy jest pyszna, chrupiąca i nie pływa, a polskie pizze lubią niestety pływać(...)okrągły cienki placek.  Każdego placka smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Na 1/2 placka nakładamy ser, salami, suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek - po 1 ząbku na placek. Ponownie posypujemy serem i przykrywamy drugą częścią ciasta, tak jak w przypadku pierogów. Brzegi zakładamy również zupełnie tak jak w pierogach. Wierzch ciasta smarujemy oliwą wymieszaną z ulubionymi ziołami

MamaOskarka
PIEROGI Z MUSEM ZE SZPARAGÓW 109

wspominałam podczas obiadu w klubokawiarni "Relaks" będąc w Krakowie. To tam narodziła się we mnie miłość do pierogów. Do tamtej pory myślałam, że istnieją ruskie, z kapustą i z serem na słodko. I tyle. I tutaj sprawdza się powiedzenie, że podróże kształcą. Nie wiem czy jeszcze istnieje to miejsce(...)połowę zmielić w blenderze na mus. 3. Ser wymieszać z musem szparagowym, z pozostałą częścią szparagów, przeciśniętym  czosnkiem.  4. Wymieszać składniki doprawiając do smaku.  5. Na każdy krążek ciasta kłaść łyżeczkę farszu, skleić boki i zrobić koronkę.  6. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gotować

pieprzny smaczek
PIEROGI ZE SZPINAKIEM 129

pierogi ze szpinakiem SKŁADNIKI: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 kostka białego sera półtłustego 6 średniej wielkości ziemniaków 1 mała cebula 7 ząbków czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła A jak to zrobić: W rondelku roztopić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć, aż się lekko zeszkli. Dodać szpinak (może być jeszcze zamrożony) podsmażać do momentu, aż szpinak odparuje(...)pieprzem. Ziemniaki ugotować,przepuścić przez maszynkę razem z serem. Szpinak odcedzić na sitku z ewentualnego nadmiaru wody, dodać do masy ziemniaczano-serowej i wszystko razem dokładnie wymieszać jeszcze raz doprawiając solą i pieprzem aby farsz nie był mdły. Tak przygotowany farsz wykładać na wykrojone z ciasta krążki i lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie do momentu

Kuchnia w opałach
Szybkie kluseczki z serka 166

Może stanowić samodzielne danie lub "dodatek" do zupy. Smak dzieciństwa, który od czasu do czasu gości na moim stole. SKŁADNIKI:2-3 porcje  2 pudełka

Kopystką po garach
Pączki ziemniaczane z korbaczem 124

Jeśli uważnie śledzicie mojego bloga, doskonale wiecie, że uwielbiam wszystko co jest z ziemniaka Podzieliłam się już z Wam przepisem na różnego rodzaju kluski , pączki ziemniaczane

PatiGotuje
Pierogi leniwe tradycyjne 199

Pierogi leniwe. Kluski leniwe. Nazywa się je potocznie leniwe. To kluski z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie. Zawsze zastanawiałam się, czemu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania