pierogi z serem - 1990 przepisów (strona:49/133)

Naleśniki na tysiąc sposobów czyli Śniadanie ze Szkołą na Widelcu 209

popołudniu robię górę naleśników gryczanych i zajadamy je z rozmaitymi dodatkami: dżemami, marmoladami, bananem i masłem orzechowym, serkiem cynamonowym czy na wytrawnie z żółtym serem i pieczarkami lub z nadzieniem jak do ruskich pierogów. Pomysłów mamy wiele ale na żaden z konceptów ze Szkoły na widelcu nie wpadliśmy! Tydzień temu mieliśmy przyjemność wziąć udział w naleśnikowym spotkaniu w Food

Dzieje kuchennej Wiewióry
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 176

warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony w papilocie, pierogi z dynią i ricottą, czy sałatka ze ślubowskim serem halloumi. Dodatkowo w kolejnych kartach ma się pojawić również więcej dań dla roślinożerców. Bo mottem jest po prostu dobre jedzenie Beata Śniechowska pokazała, że domeną

Food Square
Kotlety "ruskie" 182

Pierogi ruskie wszyscy znają i kochają a ja dziś przedstawiam inną wersję tych ruskich pierogów. Smakują obłędnie z sosem z maślanki i surówką z

Moje Małe Czarowanie
Jak gotować bób? Przepis na gotowany bób. 317

bób podany sam lub z parmezanem, a czasami polany masełkiem 2. Śniadanie: pasty (np. hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad:  kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską, serem pleśniowym, cebulą, pietruszką, tahini

Ale Proste
Przepisy na Sylwestra – wesołej zabawy! 1152

śledziowe Koreczki z marynowanego sera Mini kanapki z łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie Klopsiki z parmezanem Mini kebab Pieczone żeberka Wołowy woke Sałatki

codojedzenia
Calzone, zielone rożki i gwiazdki z farszem z kaszy kuskus i serka "Pomidory z bazylią" 132

krótko wyrabiamy obie części. Jasne dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na okrągłe placki grubości około 4-5mm. Na połowę nakładamy farsz, posypujemy startym serem żółtym, brzegi zwilżamy wodą i sklejamy w duży pieróg, formujemy brzegi. Zielone ciasto wałkujemy na duży placek, wycinamy foremką 2 pary gwiazdek i 2 duże kwadraty. Na 2 gwiazdki i środek kwadratów nakładamy farsz(...)oraz drobno posiekany por. Dodajemy paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę, kaszę kuskus, serek, przyprawiamy pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy. Po zdjęciu z gazu dodajemy łyżkę keczupu i dokładnie łączymy. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Większe pieczemy razem, mniejsze osobno (ze względu na różny czas pieczenia). Calzone pieczemy pół godziny

Kolorowy Przepisownik
Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem 293

Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem Składniki na Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem dla 4 osób

Anielskie Smaki
Calzone z kiełbasą 314

sosem, pozostawiając odstęp od brzegu około 3 cm. Następnie na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając również 3 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut

Świat Domowej Kuchni
Placuszki serowe z powidłami 209

lubi leniwych pierogów? Nie znam takiej osoby:) Tym razem chciałabym Was zachęcić do zrobienia „leniwych z patelni”, a dokładnie placuszków z białym serem, mąką i jajkami, które uświetniłam pysznymi powidłami Mamy Agnieszki Składniki: 300 g sera białego 100 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego powidła śliwkowe Wykonanie: Biały ser przepuścić przez praskę, dodajemy mąkę, jajka, cukier

Ania i Marcin gotują
Pierogi z serem lub truskawkami 153

Najlepsze, sprawdzone i niezawodne ciasto na pierogi :) Tak wiem - najlepsze robi babcia, ale dlaczego nie spróbować zrobić ich własnoręcznie? Nadzienie do wyboru: twarożek waniliowy lub truskawki. Na pewno nie pożałujecie, satysfakcja gwarantowana :) Moje są z serkiem :) Ciasto: 250 ml wody 1 jajko 2 łyżki oleju 560 g mąki pszennej Nadzienie : 500 g twarogu 1 żółtko 1/2 opakowania cukru waniliowego(...)mąką rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm, wykrawać szklanką kółka. Nałożyć 1 łyżeczkę sera i zalepić. Jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z truskawkami: nakładamy po jednej średniej, zamrożonej truskawce na środek krążka i zalepiamy. W garnku zagotować dużą ilość wody, posolić dwie łyżeczki. Pierogi kłaść na wrzącą wodę i gotować 3 minuty. Odcedzić. Dla odważnych - podawać polane roztopionym

Chocolate Muffin Blog
Pierogi z jarmużem i wędzonym serem 163

wersje obiad. Jak dla mnie obie wersie pyszne, polecam. Składniki: farsz 300 g jarmuż 250 g wędzonego białego sera 1 cebula 2 ząbek czosnku masło/olej do smażenia czosnek niedźwiedzi sól, pieprz ciasto na pierogi  tu dodatkowo cebula kawałek boczku Wykonanie: Jarmuż umyć, osuszyć, powycinać nerwy i porwać na mniejsze kawałki. Cebulę, obrać, pokroić(...)kostkę. Zeszklić na złoty kolor razem z czosnkiem. Następnie wrzucić jarmuż i dusić wszystko razem 5-6 minut, wystudzić. Do przestygniętego jarmużu dodajemy pokruszony ser, doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć łyżkę farszu, zlepić formując pierożki. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować około 3-4 minuty

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi ruskie "Ruskie kapelusze" 166

ciasto posłużyła mi specjalna mąka bezglutenowa do wyrobu pierogów. Ciasto przygotowałam wedle zaleceń producenta na opakowaniu.  FARSZ: 500 g sera białego tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków 2 łyżeczki soli  1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu  czarnego Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki, twaróg, cebulkę, sól i pieprz wrzucamy do dużej miski i ugniatamy ugniataczem do ziemniaków do uzyskania gładkiego farszu

ClauditteMissCooking
Calzone z szynką i papryką 161

pieroga zawinięta. A za mąkę dziękuję Gdańskim Młynom . Zasponsorowali nam niezłą wyżerkę. Zatem jeśli ciasto już mamy to zajmijmy się resztą. kilka plasterków szynki cebula papryka ser gouda ser pecorino Cebulę i paprykę dość drobno kroimy i dusimy na patelni. Goudę kroimy w plastry/kawałki, pecorino ścieramy na drobnych oczkach. Ciasto z przepisu na pizzę dzielimy na 6 części(...)części i rozwałkujmy na cienki okrągły placek. Na połowie kładziemy plasterek (lub dwa) szynki, nakładamy sporo uduszonej papryki z cebulą, przykrywamy pokrojonym serem gouda i zasypujemy całość startym pecorino. Nakrywamy drugą połówką ciasta i zlepiamy jak pieroga. Krawędzie możemy zagnieść np. łyżką. Tak żeby po prostu takiego wielkiego pieroga zrobić. Pieczemy w 220-230 stopniach przez 15 minut

Marder&Marder Manufacture
Pierogi z fetą i szpinakiem 128

chwilę poddusić.  Dodać pokruszony ser feta, doprawić pieprzem ewentualnie solą  i gałką muszkatołową. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. . W międzyczasie z  w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć  mąką. Ciasto  podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak  samo postąpić(...)pozostałą częścią ciasta i farszu. W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane skwareczkami z kawałkami sera feta, szczypiorkiem  i listkami szpinaku. Smacznego

Gosia gotuje
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem 232

Farsz szpinakowy:   400g szpinak mrożony 3 ząbki czosnku 1 duża sztuka cebuli pieprz czarny, gałka muszkatołowa opcjonalnie ser feta/tofu (kostka), jeśli nie użyjemy sera warto posolić Dodatkowo:   1 łyżka mąki orkiszowej/fasolowej/sojowej 1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania pierogów podczas pieczenia) Sposób przyrządzenia: Wyjmujemy składniki aby uzyskały temperaturę pokojowa. Do miski przesiewamy mąkę i drożdże. Mieszamy. Podgrzewamy(...)dodajemy pokrojony w kostkę ser feta/tofu, mieszamy by się bardziej pokruszył i tak podgrzewamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Przesiewamy przez sitko. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Żółtko mieszamy z mlekiem. Ciasto wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy, podsypując lekko mąką. Wycinamy koła. Na każde nakładamy około łyżki farszu (w zależności od wielkości pieroga). Zawijamy. Układamy na blasze

Przepysznik - BLW i nie tylko