Piękna wiosna za oknem, a na talerzu ravioli z bardzo klasycznym nadzieniem z sera ricotta i szpinaku. Macie ochotę? Ja mam ochotę na spędzenie popołudnia w
Smakowity Blog KulinarnyNa kolację wigilijną czekamy cały rok - na wigilijny bigos, na karpia, pierniki, barszcz z uszkami... Ale świat się zmienia, tempo życia się zmienia. I choć
dobra gospodyni dom wesołym czyniPyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem krabowym z dodatkiem bekonu i chilli. Danie okazało się bardzo ciekawe w smaku i gorąco je każdemu polecam. W piątek ponownie postanowiłam odkopać smaki dzieciństwa i przygotowałam pastę pieczarkową(...)części, każdą część uformować w kulkę, rozgnieść dłonią po czym lekko rozwałkować na niewielkie koło. Ciasto położyć na dłoni, nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić jak pierogi. Następnie układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepieniem do spodu. Zachować odstępy. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby urosły. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Bułki posmarować
Codzienne GotowaniePlacki z kiszonej kapusty Ukraiński przepis na fuczki bieszczadzkie. Placki z kiszonej kapusty nazywane fuczki to smaczne i tanie danie kuchni ukraińskiej i polskiej
Cztery FajeryZazwyczaj już drugiego dnia Świąt nie mogę dłużej patrzeć na pierogi, na barszcz, na paszteciki i sernik. Wówczas przychodzi mi ochota na coś mocno wytrawnego, lekkiego i zupełnie nieprzypominającego jedną z tych świątecznych potraw, które doskonale wszyscy znamy. Pierników w Święta w ogóle nie mam ochoty jeść bo wcinam je od połowy listopada aż przez cały grudzień, zatem Wigilia(...)mniejsze kawałki i dopraw solą i czubrycą. Zawiń kawałki w szynkę parmeńską i smaż na suchej patelni do zarumienienia. Zawiń podsmażone kawałki kurczaka w folię aluminiową i umieść mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 10 minut. Porcję risotto podaj z pokrojoną roladką. Udekoruj płatkami kokosa i granata. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaJednym z moich ulubionych dań jest kebab <3 więc dziś pokażę Wam super przepis na proste i bardzo pyszne danie które świetnie sprawdzi się na
Dziś Ja gotujePrzepis na pyszne knedle chlebowe z boczkiem, to świetny pomysł na prosty i szybki obiad z wykorzystaniem czerstwego pieczywa. Proste składniki, łatwe wykonanie, wyjątkowa ekonomiczność oraz
Kuchnia Na Wypasiegospodarstwa, polecamy Bar pod gontami (Bukowiec 82). Bar jakich wiele, z zewnątrz nie wyróżnia się niczym specjalnym, ale w końcu nie wygląd jest ważny, a jedzenie. Pierogi ruskie ze skwarkami oraz naleśniki z jagodami to jest to. Tu naprawdę warto się zatrzymać. Kolejne miejsce, gdzie można kupić bardzo smaczne sery oraz przy okazji zapoznać się ze sztuką(...)typowo swojskie wyroby oparte przede wszystkim na prostocie wykonania oraz rodzimym surowcu. Specjalnością masarni są klasyczne, naturalnie wędzone wyroby (byliśmy i sprawdziliśmy wędzarnię) Zakład przerabia miesięcznie ok. 20 ton mięsa, z których powstają szynki, schaby, kiełbasy szynkowe, kiełbasy wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie rzymskie, pasztety i salcesony. Cztery z ich wyrobów, sygnowane określeniem geograficznym z Wierzeic, czyli dawnej
królestwo garówKurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura
Cztery Fajerywykorzystuję je przy kucharzeniu. Stąd koniecznie umieściłam je we świątecznym jadłospisie . Rodzina z entuzjazmem zajada się wtedy jabłkowymi specjałami , oczywiście oprócz tradycyjnych potraw wigilijnych typu barszczyk, karp smażony czy pierogi z grzybami. Z jabłkiem w ręku w kuchni nigdy nie pobłądzę, a domownicy jabłkowe wiktuały zawsze z chęcią skosztują. To zasada której trzymam się wiernie - nigdy mnie nie zawiodła(...)poradnik, z którego nie omieszkam regularnie korzystać przy wybieraniu gatunku jabłka pod zaplanowane do przyrządzenia danie. Przepisy pogrupowane są w 9 kategoriach: Napoje , Sałatki , Zupy , Potrawy bezmięsne , Potrawy z mięsem , Sosy , Ciasta , Desery i Przetwory . Każda kategoria zabarwiona jest innym kolorem w tytułach potraw czy oznakowaniu numeru strony - łatwiej i przystępniej można przez to książkę wertować. Do wielu receptur dołączone
Grunt to przepis!Śledzie w śmietanie Tradycyjne śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem. Śledzie w śmietanie, tradycyjny przepis na śledzie z cebulą i jabłkiem, których nie może zabraknąć
Cztery Fajerywłaściwości. Ma słodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami , z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest(...)ciecierzycę przełożyć do gorącego wywaru, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby
mojewypiekiinietylkoRewelacyjne bułki chlebowe z niespodzianką w środku. Na pytanie: „czym nadziane są bułeczki”, odpowiadaliście różnie: pieczarkami, kapustą, grzybami, mięsem, a nawet jagodami ; ) Są to oczywiście pieczarki, ale nie tylko... Połączyłam je z prze zdrową kaszą jaglaną i serem żółtym. Bułki smakują wyśmienicie, co potwierdziłby zapewne mój tata, który zjadł kilka sztuk naraz. Polecam zajadać na ciepło, wtedy żółty ser pyyysznie(...)równych części. Każdą rozwałkować na owalny placek. Na środku każdego nałożyć po kilka łyżek farszu (nie żałujcie...im go więcej, tym bułeczki smaczniejsze :-D). Placki zlepić jak pierogi, a następnie uformować w podłużne bułeczki. Łączeniem do dołu ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w cieple na ok. 30-40 minut do napuszenia. Pamiętajcie, by zachować
Nastoletnie Wypiekanie