W ramach trwającego od soboty czyli 4 lutego, Śląskiego Festiwalu Sushi , postanowiłam dzisiaj odwiedzić dwa z kilkunastu lokali, oferujących atrakcyjne zniżki. To była prawdziwa przygoda, powrót
Moja smaczna kuchniapewno zasmakuje wszystkim wielbicielom makaronu z sosem pomidorowym. Jeśli nie macie pod ręką cukinii, można ominąć ten składnik pulpetów i dodać więcej mięsa mielonego. Składniki na patelnię Gondoliera (2-3 porcje): Pulpety: 250 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe też może być) 200 g cukinii (pół średniej sztuki) 2 ząbki czosnku kajzerka jajko 2 łyżki bułki tartej sól(...)oczkach i odciskamy dokładnie z nadmiaru wody. Bułkę rwiemy na kawałki i zalewamy około pół szklanki wody. Odstawiamy na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cukinię, bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Formujemy kotleciki o kształcie mandarynki. Pulpety obsmażamy
e-PrzepisyKulinarneskładniki: 500 g ugotowanych ziemniaków (ugotowanych w posolonej wodzie) 1 jajko *ok. 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej wykonanie : Ugotowane ziemniaki odstawiamy do przestudzenia
Domowy Smak JedzeniaObiad bezmięsny też może być pyszny, co potwierdza przepis na krokiety z kapustą i grzybami . Aromatyczny, bardzo smaczny farsz z kiszonej kapusty oraz pieczarek w chrupiącym
Kuchnia Na WypasieTo kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru
Cztery FajeryChrupiące sakiewki z naleśników zatopione w pysznym pomidorowo serowym sosie. Można się zajadać bo są naprawdę dobre. Niby nic wielkiego a wyszło fajne połączenie. Proste, każdy
wesoła kuchniadłuższego czasu „ chodziły za mną „ pierogi. Co prawda lepienie ich nie należy do moich ulubionych czynności , ale jak już się za nie biorę tak wszystko idzie sprawnie , jak najlepszej kucharce. Dziś mam dla Was przepis na wersję mniej spotykaną , co absolutnie nie oznacza , że mniej smaczną. Delikatne ciasto wypełnione przepysznym farszem z łososia , sera gorgonzoli i lekkiego sosu(...)wgłębienie wlewamy ciepłą wodę i dodajemy jajko. Wyrabiamy gładkie zwarte ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. FARSZ: Łososia gotujemy na parze przez 10 minut. Zdejmujemy skórkę , mięso siekamy , dodajemy skórkę cytrynową. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oliwę i rozdrobnioną gorgonzolę. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy sos bazyliowy. SOS: Listki
Ostra na SłodkoGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!patelni mocno rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Gdy olej będzie gorący, wrzucamy polędwiczkę w marynacie (uwaga, może pryskać) i podsmażamy 2-3 minuty, starając się jak najrzadziej mieszać. Rozgarniamy mięso na boki i dodajemy paprykę, brokuła oraz dymki. Podsmażamy przez ok. 5 minut, a jeśli używamy patelni zamiast woka, to dodatkowo przez 1 minutę pod przykryciem. Od razu podajemy wraz(...)Zobacz także: Bułeczki pizzowe - nie tylko dla kibica Dziś rozpoczyna się turniej Euro 2012. Prawdopodobnie znaczn... Szaszłyki hawajskie Dziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki hawajskie - ze sł... Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami to wegeta... Makaron z pomidorami i mascarpone Pomysł na makaron z pomidorami i mascarpone znalazłam
Poezja smakuciasta parzonego, obtoczone w jajku i bułce tartej i smażone na oleju. Nie wiem jaki powinno być oryginalne nadzienie, na wielu blogach pisze, że dowolne: może być to mięso mielone, szynka, feta, suszone pomidory czyli wszystko co lubimy i co nam inwencja podsunie. Kto jeszcze nie robił - niech biegnie do kuchni, bo pierożki robi się bardzo szynko, a efekt.... efekt(...)Ciasto rozwałkować podsypując sporą ilością mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z bulionówki, aby pierożki były nieco większe. Każde z nich posmarować ketchupem, i wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia
Walijskie Pichceniewyrobić je szybko rękami – około 2-3 minuty. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, w ciepłe miejsce. W międzyczasie możemy przygotować farsz – mięso z kurczaka oddzielamy od kości i drobno siekamy, przekładamy do miski. Dodajemy do niego serek wiejski, parmezan oraz drobno pokrojoną mozarellę. Pieczarki obieramy lub oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy(...)Każdą rozwałkowujemy na płaski placek – około 3-4mm grubości. Gotowy farsz dzielimy na 6 części, każdą z nich wykładamy na środek placków, po czym składamy jak pieróg, dokładnie sklejając brzegi – ja oprócz sklejenia, zabezpieczyłam też falbanką. Tak przygotowane calzone przekładamy na blachę, wierzch każdego smakujemy rozkłóconym żółtkiem jaja lub mlekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Smaczna StronaWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne i proste w przygotowaniu kopytka z kaszą jaglaną. Kopytka są smaczne, zdrowe i jeżeli ktoś lubi kasze jaglaną to
Uwaga Babcia Gotujepowiem. Idzie lato. Robi się co raz to cieplej. Taki pojemnik doskonale sprawdza się pod drzewkiem, na kocyczku, na pikniku czy na grillu! Zamarynujecie w nim dosłownie wszystko. Mięso może leżeć i leżeć w marynacie. Po upływie czasu będzie co raz to bardziej kruche i aromatyczne. Zalety same zalety. Z mojej strony był to udany zakup i polecam go wszystkim(...)smaku pieczywa oraz ciastek utrzymywanie świeżości warzyw i owoców zachowywanie aromatu kawy i herbaty marynowanie mięs i ryb wydłużanie przydatności mleka i koktajli zapobieganie zsychaniu się makaronu i pierogów przechowywanie półproduktów i niespożytych dań gotowych przechowywanie produktów sypkich oraz pokarmów dla dzieci i niemowląt przechowywanie rzeczy wartościowych zachowywanie porządku w lodówce Jak pisałam już wyżej, mój zestaw zawierał podane
Z Kuchni Do KuchniTakie pierożki podaje się na zimno lub ciepło ze słodko kwaśnym sosem chili lub z sosem raita. Jadłam to w Anglii i bardzo mi smakowało. Wykonanie
Kuchnia Pokoleń