pierogi z mięsem - 2377 przepisów (strona:124/159)

Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 291

Wywinięte na drugą stronę, albo po prostu zawinięte – uszka Przedstawiamy Wam dwa sposoby lepienia tego wigilijnego specjału. Jest jeszcze trzeci, robiony na bazie trojkąta, ale

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 88

Wywinięte na drugą stronę, albo po prostu zawinięte – uszka Przedstawiamy Wam dwa sposoby lepienia tego wigilijnego specjału. Jest jeszcze trzeci, robiony na bazie trojkąta, ale

Niedzielny kucharz
38 przepisów z papryką 171

Sierpnia nie wyobrażam sobie bez papryki. Specjalnie dla Was, w jednym miejscu zebrałam najlepsze przpeisy z królową straganów. Polecam i zachęcam do wspólnego gotowania, jak zawsze

Moja smaczna kuchnia
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 118

ładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera(...)pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę

mojej kuchni
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 128

ładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera(...)pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę

w mojej kuchni
Tradycyjne curry z kurczaka 197

Tradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów

Cztery Fajery
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 69

Mrożenie jedzenia to świetny sposób na bezpieczne przechowanie produktów, których nie zjadamy od razu, lub na gromadzenie zapasów. My mrozimy wszystko: całe gotowe dania, pieczne, gotowane, samżone mięso, bułki z hamburgerami, pity, pizze, zupy, sosy pomodorowe, rosoły, pokrojone owoce i warzywa. Domowa mrożonka nie raz uratowała nam życie, kiedy nie było czasu na gotowanie:) Dobrze zamrożone i rozmrożone jedzene smakuje(...)tego co już raz rozmroziliście . Jeśli tak zrobicie, rozwiną się bakterie, które sprawią, że jedzenie się zepsuje. Wyjątek stanowią produkty gotowane między jednym a drugim mrożeniem. Jeśli np. zamrożone mięso zamienicie w sos al ragu, możecie spokojnie go zamrozić. Bakterie zostaną bowiem unicestwione podczas gotowania. 3. Dobre opakowanie to podstawa W co pakować? Jeśli macie niewiele miejsca sprawdzą się plastikowe

Niedzielny kucharz
Przepis na Wigilię: Uszka z grzybami 93

Wywinięte na drugą stronę, albo po prostu zawinięte – uszka Przedstawiamy Wam dwa sposoby lepienia tego wigilijnego specjału. Jest jeszcze trzeci, robiony na bazie trojkąta, ale

Niedzielny kucharz
Golce - kluski ziemniaczane - kuchnia kaszubska 125

Dziś kolejna odsłona kuchni z mojego regionu - kuchni kaszubskiej. Kuchnia regionalna, to tradycyjne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Regionalizm potraw, to nie tylko tradycja i

Posadzone i zjedzone
PĄCZKI Z OTRĘBAMI PSZENNYMI I MARMOLADĄ 134

jedzeniu i piciu przez 40 dni. W ten dzień można się opychać ile wlezie, żeby było tłusto i na bogato. W dawnych czasach pączki nadziewało się słoniną i mięsem a popijano wódką, aby zakończyć karnawał z pełnymi brzuchami. Podobno, kto nie zje w ten dzień ani jednego pączka nie będzie mu się wiodło przez kolejny rok. Ja jako człowiek przesądny(...)wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką, uformować wałek i pokroić na kawałki, każdy ok. 3 cm grubości. Z każdego ulepić placek jak na pierogi ( kółko), łyżeczką nałożyć marmoladę, dokładnie zlepić i uformować kulkę. Ułożyć na desce do wyrośnięcia.  Rozgrzać w garnku tłuszcz, wkładać pączki partiami, aż będą rumiane z oby stron

pieprzny smaczek
Pasztet z fasoli z grzybami – kuchnia podkarpacka 135

jeden z wielu przykładów na regionalne warzywne danie udające danie mięsne. Z reguły warzywa przygotowane na różne sposoby udają kotlety mielone, kotlety schabowe, a czasami mięsny farsz w pierogach. Pasztetu z fasoli raczej nie da się pomylić z pasztetem mięsnym, jednak jego forma, sposób przygotowania i podania oraz pasujące dodatki sprawiają, że nazwa pasztet pasuje do tego dania. Można(...)moczymy około godziny, po czym gotujemy do miękkości przez 30-40 minut. Odcedzamy, ale zostawiamy klika łyżek wywaru. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. W maszynce do mięsa mielimy fasolę, grzyby i cebulę. Do masy dodajemy pozostawiony wywar z grzybów (nie za dużo), jajka, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze mieszamy. Foremkę natłuszczamy (masłem, olejem itp.) i oprószamy bułką

Trzeci talerz
Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka 173

tortille zapłacicie 1 zł, wobec 6-7 zł za 4 gotowce. A zatem do roboty! Skoro miliony mamasitas wyrabiają domowe tortille codziennie, tak jak nasze mamy lepią pierogi, to nie może być trudne! Potrzebny jest tylko dobry przepis. Z naszym na pewno Wam się uda. Nasz sprawdzony przepis na domowe tortille Czas: 45 minut Poziom trudności: Średni Szacowna cena(...)bulionie ze szkieletu pieczonego kurczaka. Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od kurczaka (wersja dla tych, którzy nie mają pozostałości z niedzielnego obiadu w postaci pieczonych piersi z kury). Myjemy mięso i kroimy w poprzek na plastry pół centymetrowej grubości. W głębokim naczyniu mieszamy miód z cytryną, dodajemy sól i przyprawy, mieszamy. Do zaprawy dodajemy kurczaka i obtaczamy każdy kawałek marynatą. Krok

Niedzielny kucharz
Mikser planetarny – zobacz, dlaczego jest tak wyjątkowy 46

także ubijanie piany. Dzięki niemu możemy wykonać nie tylko tradycyjne ciasto takie jak babka czy sernik (do których wykonania wystarczy zwykły mikser), ale też np. zagnieść ciasto na pierogi czy wyrobić ciasto drożdżowe. W tym między innymi tkwi jego przewaga nad tradycyjnymi mikserami kuchennymi ręcznymi , a nawet mikserami z misą. W niektórych przypadkach oprócz możliwości ubijania, ucierania, mieszania(...)znajdą się urządzenia, które są de facto są mikserami planetarnymi, ale jeszcze lepiej pasuje do nich określenie robot kuchenny. Mają bowiem mnóstwo dodatkowych funkcji: mogą być maszynką do mielenia mięsa, blenderem, krajalnicą do warzyw, tarką, kruszarką do lodu itp. W tym tekście więcej miejsca przeznaczymy na opis mikserów planetarnych. Robotom kuchennym poświeciliśmy oddzielny materiał (…….). Zapraszamy do zapoznania się

Żyję by jeść
Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej na sosie grzybowym 128

Święta Bożego Narodzenia bez grzybów? Nie ma nawet takiej możliwości. To one są nieodłącznym elementem Wigilijnych potraw. Zupa grzybowa, uszka lub pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki do barszczu... to tylko kilka z tradycyjnych potraw pojawiających się na kolacji wigilijnej. A co powiecie na coś nowego? Innego? I równie smacznego? Polędwiczka w szynce parmeńskiej na delikatnym sosie grzybowym przygotowanym(...)nabij na gałązkę rozmarynu a następnie owiń szynką parmeńską. Rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej przygotowane polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie umieść podsmażone mięso w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 10 minut.  Na maśle podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj podgrzybki. Składniki duś 5 minut na patelni a następnie wlej koncentrat grzybowy Krakus

Mango Papaja
Jak nie przytyć na urlopie 153

lody i smażone ryby prosto z morza – to tylko przedsmak poezji smaków, które grają na naszych kiszkach przy każdym stoisku w nadmorskich kurortach. W górach mijamy kramiki z oscypkami, pierogami i gospody z wybornym piwem i golonką. Wystarczy dodać dwa do dwóch, o to by na koniec urlopu zobaczyć na wyświetlaczu wagi kilka kilogramów więcej. Jeżeli chcesz zapinać spodnie(...)najbardziej warto, ale zamiast tłustych frytek możesz dobrać sobie bukiet surówek lub gotowane warzywa. Planujesz grilla w gronie znajomych? Nie musisz ograniczać się do tłustej kiełbasy. Grilluj warzywa, chude mięso, ryby, a nawet owoce. Ogranicz stosowanie tłustych sosów. Jeżeli już masz zamiar zjeść coś słodkiego, to zadbaj oto, aby słodkości nie zawierały za dużo chemii w swoim składzie. Np. latem

Codogara