pierogi z mięsem - 2377 przepisów (strona:130/159)

Kartacze albo cepeliny 194

weekend obchodzimy Dzień Babci i Dziadka. Jakie to ogromne szczęście mieć ich przy sobie, porozmawiać, poradzić się, wpaść na kawałek najlepszego sernika albo miskę własnoręcznie ulepionych pierogów. Mam wrażenie, że dziadkowie kochają swoje wnuki bardziej niż własne dzieci. Dzisiejszy wpis powstał pod wpływem wspomnień, jakie wywołuje we mnie to święto.  Kartacze kojarzą się mi z moją prababcią Anią(...)terytorium latały niemieckie sterowce zeppeliny, które swym kształtem przypominały właśnie to danie. Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych

Obiad gotowy
Bieszczadzkie smaki - część II 137

dominuje kuchnia polska. Warto spróbować dań dawnych mieszkańców tych ziem Bojków i Łemków.  My skusiliśmy się na lemiesze czyli chrupiące placki ziemniaczane podane ze śmietaną  oraz miks pierogów (z nadzieniem ziemniaczanym, z kapustą, grzybami i serem) smażonymi w głębokim tłuszczu. Restauracja posiada rekomendację i jedną czapeczkę w żółtym przewodniku Gault& Millau.  Będąc w Ustrzykach Górnych(...)niewielkie kluseczki, coś w rodzaju kopytek. Bazą do ich przygotowania są płatki owsiane. Podane zostały ze skwarkami i białym serem twarogowym.  Kolejnym daniem były Hryczanyki – kotlety z mięsa i ugotowanej na sypko kaszy gryczanej. Smażone na oleju lub smalcu. Ciekawe dania które dobrze smakowały w tym miejscu. W wielu rozmowach o Bieszczadzkich serach przewijały się określenia: sery od Greka

królestwo garów
Zupa z czerstwego chleba 61

Zupa z czerstwego chleba włoska zupa chlebowa. Zupa z czerstwego chleba przepis, który przyda się każdemu zwłaszcza przed wypłatą albo gdy lodówka świeci pustkami. Smaczna, pożywa

Cztery Fajery
Dania jednogarnkowe 101

Wygodne dania jednogarnkowe specjalnie dla Was! Powraca podobno zimą,będą wiec idealne na ten czas, w dodatku można przygotować obiad na dwa dni, smacznego gotowania i

Moja smaczna kuchnia
Obiad gaździny dla całej rodziny 175

Klasyczne składniki w nietuzinkowym zestawieniu, tworzą bez wątpienia wyjątkowo swojskie połączenie smaków. Zestaw jest bardzo prosty i elastyczny, ponieważ schab możesz zastąpić np. piersią z kurczaka lub innym ulubionym mięsem. Podstawą są placki ziemniaczane oraz przesmażona kapusta z grzybami. Jest to bez wątpienia jedno z lepszych połączeń smakowych ze swojskich składników, jakie mieliśmy okazję zrobić. Pomysł zaczerpnęliśmy ze strony ŚLĄSKIE(...)ziemniaczany, następnie kotlet schabowy i na końcu łyżkę lub dwie kapusty. Podajemy na ciepło. INNE NASZE PROPOZYCJE NA SWOJSKIE DANIA: ŚWIEŻONKA STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE ZIEMNIAKI CZOSNKOWE Z PIEKARNIKA PIEROGI Z BIAŁYM SEREM Smacznego! Artykuł Obiad gaździny dla całej rodziny pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Jak planować posiłki – naucz się krok po kroku 147

przypadku Twój patent będzie polegał na tym, że do dań na poniedziałek i wtorek wykorzystasz warzywa, które ugotują się w rosole. Wystarczy je posiekać i dodać do podsmażonego mięsa mielonego z koncentratem lub sosem pomidorowym. Do zapiekanki potrzebne będzie jeszcze pure z ziemniaków i pietruszki, do spaghetti – oczywiście makaron. Jeśli zrobisz więcej sosu – to te dania starczą(...)Pamiętaj – dania mogą się powtarzać – większą ilość można przechować przez jakiś w lodówce lub (najbezpieczniej) zamrozić. Mrozić możesz niemal wszystko – nawet zupy, placki na pitty, czy ciasto na pierogi. Inspiracji i gotowych menu na tydzień możesz szukać na naszym blogu – serdecznie zapraszamy! Za tydzień znów wydłuż listę obiadów o jeden dzień . Pamiętaj jednak, że jedzenie nie jest wieczne

Niedzielny kucharz
Pasta z awokado na ostro 212

Pasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 221

Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu... Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego. Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Oprószone aromatycznym kminkiem. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 szklanek mąki pszennej; 6 łyżek oleju; 3/4 szklanki letniego mleka; 3/4 szklanki letniej wody; 100 g świeżych drożdży; 1 czubata łyżeczka soli. Farsz(...)około 1 l wody) i gotować na średnim ogniu do miękkości. Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzić na sicie i albo bardzo drobno posiekać albo zmielić w maszynce do mięsa używając nakładki z dużymi oczkami (ja mieliłam). Zmielony/posiekany farsz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Do miski (u mnie od robota kuchennego) pokruszyć drożdże, zalać mlekiem i wodą i wymieszać

Gospodyni Miejska
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika 64

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika. Soczyste szaszłyki w marynacie barbecue.  Szaszłyki z kurczaka z piekarnika nie ustępują smakiem szaszłykom z grilla. Dla nas szaszłyki z

Cztery Fajery
Gnocchi z boczkiem i groszkiem 182

Zapraszam na obiad z resztek , gnocchi z boczkiem i groszkiem. Gnocchi czyli kluski ziemniaczane są tradycyjnym wyrobem włoskim. Są małe, na ogół zaokrąglone. Przypominają polskie kopytka

codojedzenia
Naleśniki ruskie z serem żółtym 134

pierogów, gdyż farsz składający się z ziemniaków, cebulki, białego sera i wędzonego boczku bardzo je przypomina. Plusem naleśników jest to, że robi się je o wiele szybciej niż pierogi, nie trzeba zagniatać ciasta i żmudnie go sklejać. Naleśniki podałam podsmażone na maśle z serem żółtym, ale świetnie sprawdzi się do nich też jakiś sos np. koperkowy albo pieczarkowy(...)wierzch nakładamy starty ser żółty i smażymy jeszcze przez chwilkę. [caption id="attachment_7610" align="aligncenter" width="685"] Naleśniki ruskie[/caption] Zobacz inne przepisy na naleśniki: Zapiekane Naleśniki Z Mięsem Mielonym Naleśniki Z Białym Serem Odchudzone Naleśniki Z Serkiem I Sosem Brzoskwiniowym (194 Kcal) Zapiekane Naleśniki Z Pieczarkami I Kurczakiem Naleśniki Po Meksykańsku Naleśniki Z Pieczarkami W Sosie Koperkowym Artykuł

e-PrzepisyKulinarne
Najlepsze faworki 119

jedzenia i picia. Skąd się wziął? Święto to wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich, a zwiastowało ono koniec zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych mięs oraz innych tłustych potraw i oczywiście przepijanie tego wszystkie hektolitrami wina. Za przekąskę służyły „pączki” z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Rzymianie, od których na dobrą sprawę wszystko się zaczęło nazywali(...)gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych

Kate's Kitchen
Syrniki – placki z serem. 44

Syrniki – placki z serem. Pyszne placuszki wykonane z twarogu z dodatkiem kaszy manny. Cudownie smakują gdy polane są syropem truskawkowym. Jest to znakomity pomysł na słodkie

Zdrowy Styl Joanny
Paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia / Polish Mushroom Hand Pies 'Paszteciki' 69

macie ochotę. Z tym ciastem bardzo przyjemnie się pracuje. Po  Świętach możecie je wykorzystać na przykład do upieczenia pysznych pasztecików z innym farszem, na przykład z mięsem - świetne na imprezę czy Sylwestra:)  Do nadzienia użyłam pieczarek i odrobiny suszonych grzybów leśnych, które nadają całości wspaniałego aromatu.  Jeśli ich nie macie, użyjcie zamiast nich tą samą ilość pieczarek(...)bułką tartą i natką pietruszki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (1/2 cm). Wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każde z nich nakładać płaską łyżkę farszu, zlepiać jak pierogi. Ścisnąć brzegi widelcem (można uformować dowolny kształt pasztecików). Każdy pierożek nakłuć 2-3 razy widelcem, posmarować jajkiem, mlekiem lub śmietanką. Piec w 200 C około 15-20 minut

Lekcje w kuchni
Ryba po grecku 163

Jadąc do Rosji nie zjemy pierogów ruskich, będąc we Włoszech nie znajdziemy lodów włoskich, również zwiedzając Grecję nie spróbujemy ryby po grecku. W Polsce natomiast często można taką rybkę spotkać na stole, bo jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. W piątek pierwszy raz robiłam ją sama i wyszło bardzo smacznie. Tak przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały(...)drugiej stronie na złoty kolor.  Taką rybę jadłam zarówno wymieszaną z warzywami, jak również podawaną osobno. Wszystko zależy od naszych preferencji. Jeśli połączymy w naczyniu rybę z warzywami, mięso nabierze ostrości i "przegryzą się" smaki ;) Danie smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno

Emskie Smaki
Indyk po brazylijsku 191

Wigilię polskie stoły uginają się od pierogów, karpia czy też kapusty z grochem. W Brazylii zaś stoły uginają się pod ciężarem przede wszystkim pieczonego indyka. W brazylijskich domach w ten dzień nie może go zabraknąć. U nas go zabrakło gdyż w tym roku to nie Brasileiro królował w kuchni lecz Ukochana Teściowa. Dlatego też i post spóźniony. Tę piękne(...)czosnek, koncentrat, kumin, ocet i sól. Nacieramy wewnątrz i zewnątrz indyka jak na poniższej fotografii. Przykrywamy naczynie i odstawiamy najlepiej nawet na całą noc. Brasileiro tłumaczy to faktem, że mięso indycze powoli przesiąka przyprawami. Niestety nie mieliśmy pokrywki do naszego naczynia żaroodpornego, więc przykryliśmy je folią aluminiową i wystawiliśmy na zimną noc na balkon. Pieczemy w piekarniku 1,5 godziny

Smaki Brazylii