głównie rozgrzewające dania z sezonowymi składnikami. Zobacz ponad 20 przepisów na obiad w listopadzie, w którym na stołach królują grzyby, kapusta, dynia, buraki oraz inne warzywa korzeniowe i cebulowe. Pierogi, potrawki, kotlety, krokiety i wiele więcej – zainspiruj się i przygotuj sprawdzone jesienne obiady, dzięki którym w Twojej kuchni nie będzie nudno. Poniżej znajdziesz 21 przepisów na pyszne obiady(...)propozycja na bezmięsne kotleciki do obiadu, które przygotujesz w kilka chwil. Kotlety… ZOBACZ PRZEPIS Pierogi z kurkami, oscypkiem i ziemniakami Przepis na pierogi z oscypkiem, kurkami i ziemniakami. To przepyszny pomysł dla wszystkich miłośników pierogów! Jak zrobić farsz do pierogów… ZOBACZ PRZEPIS Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami Przepis na jednogarnkowe danie z czerwoną
Via Gustokrem z zielonego groszku itd. Wyższa szkoła jazdy - czyli przepisy dla kulinarnych maniaków. Dla tych, którzy nie boją się włożyć do piekarnika dużego ptaka, zanurzyć rąk w misie pełnej mięsa mielonego i surowych jaj, albo zmierzyć się z twardym kokosem, wodnistą marakują, czy soczyście wystrzałowym granatem ;)) Dla tych, którym nie straszny homar czy martwy dzik. Dla kur domowych i kogutów(...)orzechami, gulasz z dzika, brukselkę inaczej itd. Święta, święta i po świętach - znajdziemy tutaj przepisy na: gęsina na św. Marcina, śledź w oleju lnianym, śledź w cieście piwnym, pierogi wigilijne, ćwikła, gruszki wigilijne, skórka pomarańczowa, pierniczki świąteczne itd. Dziękuję, nie marnuję - czyli jak wykorzystać i nie marnować, wyrzucać jedzenia. Przepisy jakie tu znajdziemy to: grzanki winogronowe, lane kluski, omlet
kruche babeczkiRozpoczynamy kolejny smakowity tydzień Jemy w Łodzi Food Fest 2018 w tym tygodniu restauracje rozpieszczą nas kolejnymi smakołykami. Czas na: 🍜 Azjatyckie zupy 🍴 Pierogi świata 🍰 Dekadenckie desery I muszę przyznać, że jeśli deser MOTYWY będzie choć w połowie tak pyszny jak ich propozycje przygotowane w ramach pierwszego tygodnia, to już robię rezerwację, by go spałaszować! 😍 W ramach trasy # StreetFood Motywy(...)Bardzo lubię kaczkę, ale w większości łódzkich knajpek możemy zjeść raczej pierś niż nóżkę, więc ogromny plus za ten wybór, bo nóżka ma o wiele więcej smaku! Mięso było idealnie miękkie, odchodziło od kości, dobrze doprawione i smakowało kaczką, tak jak powinno! Dynia, topinambur i porzeczki świetnie zagrały z tym rodzajem mięsa. To danie to naprawdę pyszna jesienna propozycja, która
Cooking MonsterOj nie znam nikogo, kto powiedziałby z ręką na sercu, że nie lubi uszek z barszczem. Można je co prawda lubić mniej, ale że wcale? Nie
Kuchnia w czekoladzieKołduny nierozłącznie kojarzą mi się z Zakopanem. Może to trochę dziwne, ale pierwszy raz jadłam je, gdzieś w przydrożnej knajpce na drodze z Zakopanego do domu
Smakowy RajJogurtowy sos czosnkowy to idealny dodatek nie tylko do pizzy, ale wielu z nas uwielbia go jeść razem z pieczonym mięsem, z potrawami z grilla. Sos
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sprawdzonego źródła. Dobry produkt gwarantuje Wam jakość i smak. Wybierajcie ryby średniej wielkości, bez uszkodzeń, nalotu lub śluzu, unikajcie "rybiego" zapachu, sprawdzajcie oczy - nie mogą być mętne, mięso ma być sprężyste. Karp doskonale wpisuje się w trend "Slow Food". Sama jestem wyznawczynią tego nurtu i choć czasem lubię skorzystać z gotowych propozycji, częściej gotuję sama, wybierając dobrej jakości składniki(...)stopni C przez około 40 minut. ************************* A jeśli szukacie pomysłu na bardziej wyrafinowane przepisy z karpia, polecam te dwa z mojego bloga. Doskonale się sprawdzą w grudniu. PIEROGI Z KARPIEM KARP W SOSIE GRZYBOWYM
kolorowotorcikowoWywinięte na drugą stronę, albo po prostu zawinięte – uszka Przedstawiamy Wam dwa sposoby lepienia tego wigilijnego specjału. Jest jeszcze trzeci, robiony na bazie trojkąta, ale
Niedzielny kucharzWywinięte na drugą stronę, albo po prostu zawinięte – uszka Przedstawiamy Wam dwa sposoby lepienia tego wigilijnego specjału. Jest jeszcze trzeci, robiony na bazie trojkąta, ale
Niedzielny kucharzSierpnia nie wyobrażam sobie bez papryki. Specjalnie dla Was, w jednym miejscu zebrałam najlepsze przpeisy z królową straganów. Polecam i zachęcam do wspólnego gotowania, jak zawsze
Moja smaczna kuchniaładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera(...)pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę
mojej kuchniładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera(...)pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę
w mojej kuchniTradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów
Cztery FajeryMrożenie jedzenia to świetny sposób na bezpieczne przechowanie produktów, których nie zjadamy od razu, lub na gromadzenie zapasów. My mrozimy wszystko: całe gotowe dania, pieczne, gotowane, samżone mięso, bułki z hamburgerami, pity, pizze, zupy, sosy pomodorowe, rosoły, pokrojone owoce i warzywa. Domowa mrożonka nie raz uratowała nam życie, kiedy nie było czasu na gotowanie:) Dobrze zamrożone i rozmrożone jedzene smakuje(...)tego co już raz rozmroziliście . Jeśli tak zrobicie, rozwiną się bakterie, które sprawią, że jedzenie się zepsuje. Wyjątek stanowią produkty gotowane między jednym a drugim mrożeniem. Jeśli np. zamrożone mięso zamienicie w sos al ragu, możecie spokojnie go zamrozić. Bakterie zostaną bowiem unicestwione podczas gotowania. 3. Dobre opakowanie to podstawa W co pakować? Jeśli macie niewiele miejsca sprawdzą się plastikowe
Niedzielny kucharz