sól, pieprz, 1 listek laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego. Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki. Panierka: 2 jajka, bułka tarta. Doskonałą alternatywą zamiast świątecznych pierogów z kapustą i grzybami, są krokiety. Idealnie smakują z czerwonym barszczykiem :) Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przełożyć do niewielkiej miseczki i zalać wrzącą wodą. Przykryć pokrywką lub talerzykiem(...)minutach od rozpoczęcia smażenia doprawić farsz solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstawić do ostudzenia. Kiedy farsz będzie już zimny przemielić wszystko razem przez maszynkę do mięsa. Przygotować ciasto naleśnikowe. Składniki na ciasto wymieszać razem na gładką masę. Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni. Następnie na każdym naleśniku nałożyć około 1 łyżki farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zwinąć
Świat Domowej KuchniKoza ze swoimi genialnymi serami. Józef Siadak – Specjały spod strzechy z najlepszymi octami, sosami, musztardami i syropami. Piotr Lenart – Niech cię Zakole promujący jagnięcinę, czyli (jak mawia) truflę wśród mięs. Ale festiwal i Targi to nie tylko jedzenie, ale również wykłady, spotkania i pokazy. Obiad Prezydencko-Rektorski to już tradycja. Pod okiem profesora Jarosława Dumanowskiego historyka i znawcy dziejów kuchni(...)Mikołaja Kopernika. Konkurs kulinarny o „Chochlę Prezydenta Miasta Torunia”. W tym roku z profesjonalnymi kucharzami wygrali reprezentanci Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Torunia. Brawo młodzież. Uczestnicy konkursu przygotowywali pierogi według przepisów ze starych książek kucharskich. Przed licznie zgromadzoną publicznością wystąpił z pokazem Karol Okrasa. Pokazał, jak w domowych warunkach można wędzić. Oczywiście pokaz nie udałby się
królestwo garówNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mój debiut jeśli chodzi o pierogi w takim ciastowym wydaniu. Przyznam, że wyszły smaczne. Polecam! Myślę, że śmiało można je przygotować na wigilijną kolację. Składniki: Farsz: 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka sól i pieprz 3 łyżki oleju 2 cebule Ciasto: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 4 g drożdży(...)pieprzem kapustę ugotuj w 150 ml wody do miękkości z dodatkiem soli – 60 minut, dokładnie odciśnij. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedź, razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach na patelni na oleju zesmaż cebule, dodaj do farszu. Składniki farszu dobrze wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku Ciasto: mleko podgrzej, żeby było bardzo ciepłe. Składniki
Oka w rosole czyli KaFka gotujeDziś zapraszam na soczyste kotlety schabowe nadziane żółtym serem, borowikami, cebulą i papryką. Cienkie kawałki mięsa idealnie komponują się ze smakiem nadzienia, które dzięki dodatkowi żółtego sera jest spójne i kremowe. Idealne nie tylko na niedzielny obiad ;) Składniki na kotlety schabowe nadziewane borowikami, cebulą i serem na 3 sztuki 3 kotlety schabowe bez kości 1 cebula 3-4 niewielkie(...)dzielimy na trzy części. Na każdym kotlecie układamy porcję farszu i pokrojony plaster żółtego sera (w ten sposób, żeby jedno centymetrowy brzeg pozostał bez farszu), następnie kotlet składamy jak pieroga i dociskamy brzegi bez farszu. Jajko roztrzepujemy i panierujemy w nim kotleta, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane schabowe smażymy na rozgrzanym tłuszczu (oleju lub maśle klarowanym
Rozpustne gotowanieKACZKI Udka z kaczki układamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny lub do miękkości mięsa. Wyjmujemy kacze uda i marchewkę, studzimy. Mięso oddzielamy od kości i rozrywamy widelcem na włókna. Marchewkę kroimy w kostkę, bulion rezerwujemy do ciasta i nadzienia. CIASTO Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i masło(...)oliwę z oliwek i kaczy tłuszcz, dodajemy cynamon, gwiazdkę anyżu, paski skórki pomarańczowej i liść laurowy. Dodajemy posiekne cebulę, koper włoski i czosnek, smażymy przez 10 minut. Dodajemy mięso, posiekane marchewki oraz białe wino i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy i odstawiamy do ostygnięcia, następnie usuwamy cynamon, anyż, skórkę pomarańczową i liść laurowy. Roztapiamy masło na patelni na małym
Tajemnice SmakuMoja córka ma swoje jedzeniowe fanaberie. Najchętniej jadłaby pierogi, naleśniki albo kluski z serem . Nienawidzi za to pieczarek. Kiedy jednak kilka dni temu z ochotą zajadała krokiety z pieczarkami postanowiłam, że dodam pieczarki do kurczaka. Jak się okazało pieczarki w takim połączeniu są dla niej nadal "niejadalne". Za to kurczak "wyprzedził" na jedzeniowej liście(...)każdej strony. Zdjąć z patelni. Wrzucić pokrojone pieczarki i cebulę i podsmażyć. Dodać ponownie kurczaka i zalać wodą lub bulionem. Przykryć i dusić aż mięso będzie prawie miękkie. Zdjąć pokrywkę i dodać śmietanę kremówkę do powstałego sosu. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie miękki. Doprawić ewentualnie do smaku
Sto kolorów kuchniDzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą
Apetyczna babeczkausuwamy pestki, następnie każdą ze śliwek przecinamy na połowę. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Do ziemniaków dodajemy rozmącone wcześniej jajko, stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wyrabiając jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, z których formujemy wałki, które następnie tniemy(...)polewamy roztopionym masłem i oprószamy zrumienioną bułką tartą Knedle możemy dodatkowo podać z bitą śmietaną. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Gnocchi w sosie serowym Knedle z truskawkami Pierogi z kaszą gryczaną i serem Artykuł Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuJest to bardzo kolorowa, spektakularna i przepyszna potrawa. Efekt jest niesamowity, a smak wręcz bajeczny! Pyszne mięso otulone złotą panierką, kremowe jajeczko, kwaskowa papryka, która niesamowicie podkreśla smak, a do tego brokuł i odrobina żółtego, dość intensywnego w smaku sera żółtego. Nadzienie jest soczyste, smaki idealnie się komponują, a mój mąż okrzyknął to danie bezkonkurencyjnie wyśmienitym!!! Polecam!!! Składniki na kotlety(...)paseczki. Obrane jajko kroimy w ćwiartki. Na każdym kotlecie układamy ćwiartkę jajka, część papryki, sera i brokuła. Składamy na pół tworząc coś na wzór sporego pieroga, dociskamy krawędzie, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Ja przed podaniem pokroiłam schabowego na cztery części i podałam go z ziemniaczkami i resztą brokuła
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam na kluski śląskie w jesiennej odsłonie, z dodatkiem dynii. Dyniowe puree to bardzo wdzięczny dodatek nie tylko do ciast, ale wszelkiej maści klusek. Na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czas czytania: 2 min Szpinak najczęściej wykorzystujemy do przygotowania różnego rodzaju farszu na przykład do pierogów , tart i zapiekanek. Często serwujemy go na ciepło zasmażany z czosnkiem, cebulką i śmietaną jako dodatek do dań głównych . Dziś wykorzystam surowy szpinak, szpinak Baby, który charakteryzuje się małymi soczystymi listeczkami o bardzo delikatnym smaku. Do sałatki dodałam marynowaną cebulę z daktylami. Marynatę(...)zakochacie się w tej sałatce ze szpinakiem, bo naprawdę jest tego warta! Sałatkę ze szpinakiem podać można jako przystawkę do obiadu lub lekki lunch , świetnie pasuje do ryby, mięs i grillowanych warzyw. Zapraszam serdecznie, częstujcie się i rozkoszujcie jej smakiem. Print Sałatka ze szpinakiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniała zdrowa, a jednocześnie pożywna sałatka
SprawdzonaKuchnia.plprzekąska, idealna na małe i większe przyjęcia. Sprawdza się świetnie, wszystkim smakuje. Przygotowuje się ją niezwykle łatwo i szybko, a jak? Od dłuższego już czasu, gdy robię w domu pierogi i zostanie mi nieco farszu, odkładam go do małego woreczka i wkładam do zamrażarki. To świetny sposób na domowy "półprodukt" - gotowy farsz można później wykorzystać w wielu różnych, "jedno(...)wielu innych potraw; w sezonie grillowym przygotowuję go bardzo często. składniki: opakowanie ciasta francuskiego dowolny wytrawny farsz pierogowy (najlepiej 2-3 rodzaje, u mnie ze szpinaku , z gotowanego mięsa , z mozzarelli ) jajko siemię lniane sos: nieduży zielony ogórek 3 ząbki czosnku 200 ml jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku Ogórek zetrzeć na tarce
6nieboPierogi z makiem i sosem z soczystej pomarańczy to propozycja na wyjątkową kolację wigilijną, tradycyjne smaki w nowym wydaniu,doskonale współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód! Składniki Ciasto: 30 dag mąki pszennej+ do podsypania 1 jajko ciepła woda szczypta soli Farsz makowy: 20 dag suchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła(...)wrzącym mlekiem gotować około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając ponieważ ma tendencję do przypalania, po czym odcedzić na sicie, wystudzić i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło wrzucić zmielony mak dodać cukier skórkę pomarańczową oraz orzechy chwilę przesmażyć, wystudzić masę, wbić jajko dodać miód i wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę
Wanilia i Kardamon