pierogi z mięsem - 2377 przepisów (strona:118/159)

Domowe kartacze 167

Kartacze lub inaczej cepeliny. Potrawa regionalna na terenach wschodnio-północnej  Polski. Pierwszy raz próbowałam tych klusek na mojej córki weselu w Białymstoku. Bardzo mi zasmakowały

O kuchni z uczuciem
Sałatka z bobem i rzodkiewką 135

Cóż ja na to poradzę, że kocham to małe zielone nasionko ? I mogę je dodawać do wszystkiego. W tajemnicy Wam powiem, że w zanadrzu mam jeszcze przepis na boskie pierogi z bobem i serem. A dziś zapraszam Was na bardzo prostą sałatkę z dodatkiem młodych ziemniaków i rzodkiewki. Możemy też ją podać w wersji na ciepło, jeśli oczywiście(...)uczucie sytości. Na przykład w jednej szklance bobu znajduje się  13 gramów białka i tylko 1 gram tłuszczu. Także z tego powodu b ób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. Niestety bób nie jest najlepszym źródłem witamin takich jak C, E, oraz

Kulinarne przygody Gatity
Pora na knedle! 91

Dawno nie gotowałam knedli, a to taki pyszne danie na obiad. Domowe knedle z kurczakiem, groszkiem i boczkiem to moja najnowsza wersja tej potrawy. Lubię knedle

codojedzenia
RAVIOLI ZE SZPINAKIEM 124

Włoska kuchnia w Polsce przyjęła się naprawdę dobrze. Któż z nas nie lubi pizzy, spaghetti bolognese lub napoli, carbonary czy makaronów z intensywnym w smaku pesto

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z botwinką i koperkowo-orzechowym masełkiem 119

Domowe pierogi to klasyka polskiej kuchni, która ma tysiące odsłon. Moja propozycja to wiosenne, wypełnione po brzegi farszem ze świeżej i młodej botwiny, polane koperkowo-orzechowym masełkiem, które smakują obłędnie i z pewnością będą hitem każdego stołu. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2-3 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 2 pęczki botwiny 500g sera ricotta(...)podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć koła, nałożyć farsz botwinkowy i zlepić pierogi. 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia. 5. Koperkowo- orzechowe masełko: Koper umyć, osuszyć, posiekać, a orzechy

Szalona Kuchnia Eweliny
Kopytka wg Aleex 113

Zbieram siły na powrót do życia. W poniedziałek wreszcie wyjdę z domu po zbyt długim okresie siedzenia w czterech ścianach. Wykorzystuję więc ostatnie chwile przymusowego odpoczynku

W mojej kuchni
Gdzie zjeść we Lwowie? Najlepsze restauracje i kawiarnie we Lwowie 195

lokalem co do końca chciałam. Zorientowaliśmy się tuż przed wejściem gdy już „swoje” odstaliśmy. Więc koniec końców obiad jedliśmy w Mięso i Sprawiedliwość . Wybraliśmy mały talerz z różnymi mięsami za ok. 360 UAH (54 zł). Mieliśmy tam wieprzowinę, żeberka i kurczaka, a do tego trzy sosy. Było smacznie, poprawnie, najedliśmy się. Dodatkowo sam lokal ma super klimat i jeżeli lubicie(...)nasz wybór jedzenia w tym miejscu był dość nietrafiony… to polecamy wszystko poza uszami świnki. Myśląc, że uszka firmowe to zwykłe uszka jak do barszczu lub coś w stylu pierogów wzięliśmy je. Jednak okazało się, że są to smażone uszy prosiaka. Sama panierka – super, pyszna. Jednak konsystencja mocno słaba, dla nas coś okropnego. Ale tak jak mówiłam – przyrządzone super

Czarnawisienka
Libańskie pierożki drożdżowe 340

Dzisiaj zapraszam na libańskie pierożki z drożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam

My Culinary Art
Japoński gulasz wołowy 113

Japoński gulasz wołowy  łatwy przepis na pyszny obiad Japoński gulasz wołowy nikujaga znacznie różni się od swojego polskiego odpowiednika, ale jest równie pyszny i bardzo

Cztery Fajery
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 73

szybko można przygotować na przykład wszelakie koktajle, a gdy mamy nieco więcej czasu można skusić się na upieczenie crumble, czyli owoców pod kruszonka czy też puddingu z chałki, ulepić pierogi albo ugotować kisiel albo kompot. Warzywa najczęściej dodaje się do zup, zarówno kremowych, jak i tradycyjnych, ale również mogą być świetnym dodatkiem do sosów, omletu czy potraw typu kaszotto(...)suszone pomidory 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy lub oleju z suszonych pomidorów sól pieprz 5-6 orzechów włoskich (wyłuskanych, posiekanych) 150g makaronu capellini (lub spaghetti, tagliatelle) Mięso i pomidory pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso i suszone pomidory, smażyć przez kilka minut. Dodać szpinak, smażyć aż szpinak

Obiad gotowy
HURRY CURRY W RESTAURANT WEEK – #instamix 183

wyboru podczas festiwalu Restaurant Week. Na pierwszy ogień PRZYSTAWKI: Samosa wegetariańska – indyjski smażony pieróg z nadzieniem z cebuli, ziemniaków, groszku i chilli. i Samosa mięsna – indyjski smażony pieróg z mięsnym nadzieniem z dodatkiem cebuli i groszku. Chrupiące ciasto wypełnione obficie ( po brzegi! ) farszem, podane z dodatkiem jogurtowego sosu. Obydwie wersje bardzo smaczne, ale wersja wege zdecydowanie bardziej ostra(...)kokosem. Obydwa dania pyszne! Naprawdę pyszne – ciężko się było zdecydować na jedno, dlatego wyjadałam z od siebie i od kolegi! Wyrazisty smak, wyczuwalny aromat przypraw, bardzo sycące, gorące, mięso rozpływające się w ustach. DESERY: Ciasto kawowo- cynamonowe baaaaardzo słodkie przez lukrową polewę, ale przy tym niezwykle smaczne, pachnące, wilgotne … a chlebek bananowy podany na ciepło z serkiem waniliowym

Ostra na Słodko
Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę 157

Musimy Wam zdradzić małą tajemnicę... lubimy wyzwania ;). Chcieliśmy stworzyć obiad, który w większości będzie robił się sam. Taki, w którym urządzenia zastąpią nas i będziemy mogli

Plate of Joy
Letnie culurgiones z bobem 81

Pierogi …nie znam osoby która by ich nie uwielbiała! No bo jak kuchnia polska bez pierogów?  Culurgiones to typowe sardyńskie danie, pierożki  które róznią się od naszych sposobem zawinięcia i podania. Tym razem zrobiłam je z nadzieniem z bobu-a jakże inaczej! Mamy w końcu lato a sezon na bób jest bardzo krótki. Korzystajmy...  Oliwa(...)pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Nadzienie: Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały. Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy oliwą Gallo i dusimy aż cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z ognia, studzimy

Wanilia i Kardamon
Oszukane przepiórcze udka (vel „gruszki”) 142

ząbki czosnku po 1 łyżce posiekanego koperku i pietruszki sól i pieprz Dodatkowo: paluszki 2-3 jajka bułka tarta olej Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do miski wkładamy mięso, łączymy z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy pietruszkę i/lub koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą oraz sodą. W kopczyku z mąki robimy(...)ciasta wykładamy porcję farszu (u mnie mniej więcej jedna łyżeczka). Brzegi ciasta nie powinny zawierać farszu, gdyż nam się nie skleją. Zlepiamy więc ciasto z farszem tak jakbyśmy lepili pierogi, po czym całość przekrawamy na pół. Powinniśmy otrzymać dwa pierożki, każdy z wystającym paluszkiem. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu. Połówki pierogów maczamy w jajku i panierujemy

Smaki Na Talerzu
Obiady na 7 dni 132

Dzisiaj przygotowałam dla Was inspirujące przepisy na obiady na 7 dni . Kolorowe, smaczne, z sezonowych warzyw. Obiady, które idealnie nadają się jako posiłek do pracy. Szybkie

Moja smaczna kuchnia