Składniki: Na 23 pierogi Farsz: 140g szpinaku ( ja miałam świeży), 50g bekonu, 1 woreczek kaszy gryczanej (100g), 1/2 cebuli, kilka suszonych pomidorów z zalewy, sól, pieprz, smalec. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej), 1 jajko, 1 łyżka oleju, niepełna szklanka gorącej wody, szczypta soli. Ponadto: 1/2 cebuli, 75g bekonu, smalec, sól i ciut oleju do gotującej się wody(...)robisz pierogi z grubym ciastem zrób z większej ilości mąki) Wszystkie składniki razem połączyć i zagnieść ciasto - należy uważać by się nie oparzyć wodą (najlepiej na początku składniki łączyć łyżką). Ciasto cieńko rozwałkować, podsypując delikatnie spód mąką by się nie przykleiło do stolnicy. Szklanką wykrawać krążki. Nakładać farsz i dobrze zlepiać pierogi. Zagotować wodę, osolić i dodać
W kuchni u Monikitraktujemy jak deser. Do tej pory kluski robiliśmy z przepisu na ciasto pierogowe, przy okazji przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Mąka, woda i trochę soli. Część ciasta szła na pierogi, a część (znacznie mniejsza) na kluski z makiem. Ciasto rozwałkowywało się cieniutko i kroiło na małe kwadraciki. Po ugotowaniu mieszało ze słodką, bakaliową masą makową. Przeglądając stare
Posadzone i zjedzoneproponuję Wam pierogi z serem i jagodami. Część z nich wylądowała w naszych brzuchach, druga - została zamrożona, na zimowe wieczory ;) 'pierogi z serem i jagodami' Składniki: - ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji) - 250g białego sera półtłustego - 2 szklanki świeżych jagód - cukier waniliowy - cukier drobny - sól Jagody dokładnie umyć i wysuszyć. Ser rozgnieść dokładnie(...)cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z jagodami. Ciasto rozwałkować i wycinać krążki (wycinałam krążki kieliszkiem od wina, dzięki czemu uzyskałam pierożki na jeden kęs ;)). Pierogi nadziać i wrzucać na gotujący i osolony wrzątek. Od wypłynięcia gotować ok 2 minut. Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietanką. Smacznego
CookYourselfPrzepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!/paski 1/2 małej puszki mieszanki meksykańskiej Bonduelle <--klik garść startego sera żółtego lub sera mozzarella 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, ma być zwarte i przypominać ciasto na pierogi. 2. Następnie kule ciasta dzielimy na dwa i wałkujemy na kształt koła ( możemy piec dwie pizze na raz na dwóch patelniach). 3. Patelnię smarujemy oliwa, włączamy grzanie
Gotowanie...to proste !smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne. Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 6 łyżek cukru Ser 400 g twarogu 1 żółtko cukier(...)Wlać do mąki i dodać wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 9cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta) Na każde kółko nałożyć ser i skleić ciasto. Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia
O kuchni z uczuciemUwielbiam pierogi i uwielbiam bób, a połączenie tych dwóch zaowocowało pysznym daniem... z boczkiem i cebulką - absolutna pychotka. Do około 45 pierogów potrzebujemy ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli gorąca woda farsz: około 300 g bobu kawałek wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz Do mąki dodać sól i wlać(...)miękkości a następnie zblendować na gładką masę. Cebulkę poszatkować, podsmażyć na maśle, dodać boczek, przesmażyć a na końcu dodać bób. Przyprawić solą i pieprzem. Z ciasta wykrawać krążki na pierogi, faszerować masą, wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu 3 minuty, od czasu wypłynięcia na wierzch
Jadło i czytadłokefir - w zamian jogurtu) pół łyżeczki soli 1 jajko Przygotowanie; Do miski należy dodać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco lużniejsza niż ciasto na pierogi. Po wyrobieniu wałkujemy ciasto na grubośc około 1,5 - 2 cm i szklanką wykrawamy koła. (Stolnice podsypując delikatnie maką) Patelnie rozgrzewamy i na suchej smażymy placki
Radość kipiąca uśmiechem.ruskie. PIEROGI RUSKIE Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie. Składniki(...)kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Także mielimy i dodajemy do ziemniaków. Łączymy z białym serem, mieszamy i doprawiamy. Na sam koniec dodajemy białka. Farsz zamykamy w cieście, formując pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy ze kwaśną śmietaną lub smażoną cebulką. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakułyżeczka sody oczyszczonej ½ torebki proszku do pieczenia cukier puder do posypki olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto takie jak na pierogi. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać literatką kółka a środki np. kieliszkiem. Rozgrzać dobrze olej w szerokimi rondlu, smażyć z obu stron na złoto. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Tradycyjna KuchniaMięso,kapusta i grzyby ;-) Składniki: ugotowane mięso kapusta kiszona grzyby suszone / ewentualnie pieczarki cebula szklanka rosołu gotowana marchewka sól,pieprz Ciasto: 500 g mąki łyżka miękkiego masła gorąca woda szczypta soli Ilość składników zależy od tego ile chcemy zrobić pierogów. Ja zużyłam mięso z gotowanego wcześniej rosołu. Obrałam ugotowany kawałek pręgi,skrzydło z indyka i mięso wołowe(...)minut. Po ugotowaniu dodałam kapustę do mięsa. Jak również pokrojone drobno grzyby i podsmażoną cebulę. Farsz przyprawiłam,dolałam szklankę ugotowanego wcześniej rosołu i dokładnie wymieszałam. Teraz ciasto na pierogi. Do mąki dodałam miękkie masło,szczyptę soli i ugniatałam dolewając gorącej wody. Rozwałkowałam ciasto,wykraiwałam szklanką koła i nadziewałam farszem. Gotowałam w osolonym wrzątku z dodatkiem kropli oliwy
potrawyregionalneLepienie pierogów zabiera trochę czasu. Ale największa satysfakcja z lepienia to to że domowe pierogi są najlepsze. Dzisiaj proponuję pierogi z farszem z maślaków i kiszonej kapusty okraszone zrumienioną cebulką. Pyszności. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta Farsz 300 g maślaków(...)wodę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta uformować kulkę i przykryć na pół godziny miseczką by odpoczęło. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i szklanką wykroić kółka. Na ciasto położyć łyżeczkę farszu, przykryć drugim kółkiem ciasta i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i gotować
Ala piecze i gotujeminut, aby zaczęły pracować. Mąkę mieszamy z solą i oliwą, dodajemy nasze drożdże i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrabianie ręczne trwa aż 10 minut. Ciasto odstawiamy, aby podwoiło swoją objętość i stało się jeszcze bardziej elastyczne i podatne na pracę z nim. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części przy użyciu noża lekko posmarowanego oliwą. Ja mam zawsze pod ręką uniwersalny nóż(...)praskę czosnek - po 1 ząbku na placek. Ponownie posypujemy serem i przykrywamy drugą częścią ciasta, tak jak w przypadku pierogów. Brzegi zakładamy również zupełnie tak jak w pierogach. Wierzch ciasta smarujemy oliwą wymieszaną z ulubionymi ziołami. Odstawiamy jeszcze naszą pizzę na 15 minut aby się lekko napuszyła. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 20 minut
MamaOskarkaZałożę się, że są wśród Was wielbiciele pierogów ruskich. Delikatne ciasto wypełnione po brzegi pysznym ziemniaczano -serowym farszem z dużą ilością cebulki i pieprzu. Prosto z wody albo odsmażane. Podawane ze skwarkami, smażoną cebulką albo śmietaną. We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem . A jeszcze w XIX w. pod nazwą pierogi ruskie rozumiano pierogi pieczone, z różnorodnym nadzieniem (także z mięsa, kapusty i grzybów). Ja uwielbiam, a Wy? Dziś mam dla Was przepis na te idealne pierogi ruskie! Z delikatnym ciastem, z przepysznym farszem ziemniaczano – serowym, przesmażaną cebulką – takie, po których dokładkę każdy z przyjemnością sięga! Spróbujcie i Wy! A jeśli szukacie przepisu na Idealne pierogi ruskie to dobrze
Ostra na Słodko