faszerować pierogi to wyciągam trochę wcześniej ciasto i przyrządzam Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki ciepłej przegotowanej wody łyżeczka miękkiego masła szczypta soli farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie ciasta: przesiana mąkę wymieszaj z jajkiem, masłem i solą(...)stopniowo dodawaj wodę, mieszaj, wyrabiaj przez 10 minut, przykryj ściereczką i odłóż na bok. Przygotowanie farszu: ugotowaną kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem, jajkiem, natką pietruszki, przypraw. Przygotowanie pierogów: rozwałkuj ciasto, wycinaj szklanką lub ozdobnym krążkiem kółka, nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi; gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Możecie od razu zjadać lub lekko
Zasmakuj Kuchnismakują wybornie. Jedna ich porcja już dawno zjedzona - to tak w ramach testowania. Z czystym sumieniem mogę więc Wam polecić na świąteczny stół pierogi gryczane. Pierogi gryczane składniki na ciasto: 250 g maki gryczanej 120 g mąki ziemniaczanej 250 ml gorącej wody 1 żółtko 2 łyżki oleju rzepakowego sól jest to porcja na około 60 pierogów wykonanie(...)sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtko i olej, przez chwile wyrabiamy ciasto, a następnie dodajemy wodę. Gdybyśmy dodali jednocześnie gorącą wodę i żółtko, ono by nam sie ścięło i powstały by grudki. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na 15 minut by ciasto odpoczęło. Po tym czasie możemy zacząć robić pierogi. Odrywamy po kawałku ciasta, posypujemy blat mąką gryczaną i wałkujemy
Przysmaki Karolkipodsmażyć na łyżce oleju, aż będzie złoty. Szpinak umyć, posiekać, dodać do cebuli, przesmażyć do miękkości. Wyłączyć gaz, dodać pokruszony ser i oregano, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto na pierogi: – 0,5 kg mąki; – 1 żółtko; – łyżeczka oleju; – sól(...)szklanki gorącej wody (może być trochę mniej, należy kontrolować ciasto); Z mąki, żółtka, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto. Wodę należy wlewać powoli, tak, żeby ciasto było elastyczne, nie kleiło się do rąk. Oderwać połowę, a resztę zawinąć w folię, ja zawijam w reklamówkę, żeby nie wyschło. Wałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać szklanką okręgi. Na każde
dom-agi.plgotowanego mięsa z kaczki , 2 łyżki masła, 1 kg wiśni, 200 - 300 g cukru, pieprz kolorowy świeżo mielony, imbir mielony, gałązka świeżego tymianku, sól, 60 g ziaren słoneczników, Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli Do pierogów użyłam wiśnie nadwiślanki ChNP* . Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Zasypać cukrem, wymieszać. Gdy wiśnie puszczą(...)przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej
królestwo garówpowiedział , że pierogi musza być tylko z ciasta pierogowego?! Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta ziemniaczanego. Delikatne, ze złocistą skórką , wypełnione po brzegi fantastycznym farszem! W środku soczysty kurczak , moje ulubione suszone pomidory i ser – ja połączyłam fetę z ricottą. Ajj ślinka cieknie! Takie pierogi są fantastycznym pomysłem na obiad(...)łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkwoujemy ciasto na grubość ok. 4 mm. , kroimy
Ostra na Słodkoszczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min będzie bardziej elastyczne. Rada: do dużej miski wsypujemy połowę maki, dodajemy sól, wodę i całość miksujemy robotem ręcznym z końcówką haka do mieszania. Stopniowo dosypujemy mąki i nadal miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać(...)wyrabiania ciasta jeśli nie mamy robota, który sam za nas to zrobi :) Farsz: Kapustę bardzo drobno siekamy. Z kiszki ściągamy jelito i rozgniatamy. Dodajemy kapustę, pieprz, bulion, sól do smaku i całość łączymy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób. Pierogi gotujemy
Moniki Smakołykipierogi to wyciągam trochę wcześniej ciasto i przyrządzam:D Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki ciepłej przegotowanej wody łyżeczka miękkiego masła szczypta soli farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie ciasta: przesiana mąkę wymieszaj z jajkiem, masłem(...)solą; stopniowo dodawaj wodę, mieszaj, wyrabiaj przez 10 minut, przykryj ściereczką i odłóż na bok. Przygotowanie farszu: ugotowaną kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem, jajkiem, natką pietruszki, przypraw. Przygotowanie pierogów: rozwałkuj ciasto, wycinaj szklanką lub ozdobnym krążkiem kółka, nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi; gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Możecie od razu zjadać
Zasmakuj KuchniChoć to jedno z prostszych dań, długi czas naprawdę nie cierpiałam robić pierogów. Nie pasował mi ani smak, ani konsystencja ciasta, do momentu rodzinnego odkrycia poniższego przepisu. Z nim kleić pierogi z wszelkim nadzieniem mogłabym każdego dnia. :) W przypadku tego farszu jestem tradycjonalistką. Nie ma lepszych ruskich, niż te okraszone jedynie cebulą i majerankiem. Ciasto: 3,5 szklanki(...)ważne jest tutaj wymierzenie ilości ziemniaków). Ciasto rozwałkowujemy na blacie na grubość ok. 2mm, co jakiś czas podsypując je mąką. Kubkiem, miseczką, słoikiem lub maszynką do nadziewania pierogów wykrajamy w cieście odpowiedniej wielkości kółka. Nakładamy tyle farszu, by dało się je wygodnie i dokładnie zakleić. Najlepiej zaraz po sklejeniu, wrzucamy pierogi na gorącą, osoloną wodę i gotujemy
Kuchenna KontrrewolucyaPrawda, jak wspaniale wyglądają takie pierożki, namawiamy, by się nieco potrudzić i robić je samemu naprawdę warto! Wydaje się, że wszyscy lubią pierogi, prawda, że każdy ma swoje ulubione farsze, ale te z grzybkami i kapustką smakują wielu amatorom, więc je właśnie w ten czas polecamy... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 3/4 szklanki gorącego mleka farsz(...)grzyby dokładnie wszystko połączyć ze sobą doprawiamy pieprzem ziołowym solą i pieprzem świeżo mielonym, smażymy na wolnym ogniu kilka minut. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Na stolnicy zagnieść ciasto na pierogi z podanych składników, rozwałkować ciasto, szklanką wykrawać kółka. Łyżeczką nakładamy farsz, zlepiamy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy
kgwjanczewoHestona Blumenthala? Czasy Rubensa, to okres wspaniałych, kilkudniowych uczt, na których rozbrzmiewała muzyka, co chwilę wnoszono nowe potrawy i piętrowe desery (marcepanowe wieże, warstwowe trzęsące się galarety, wielkie ciasta). Przygotowanie takiej zabawy było niezwykłym przedsięwzięciem logistycznym. Widać to w filmie "Vatel" z Gérardem Depardieu i Umą Thurman. Kadr z filmu "Vatel" (2000 rok) Zamieszanie, jakiemu(...)słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół”. Najpopularniejszymi pierogami były te wykonane z ciasta drożdżowego. Można było je piec, smażyć. Jak to wolał. Mięsne pierogi
Przepisy Aleksandrynaprawdę pyszna. Cynamon pozwolił wydobyć z dyni korzenne nuty, jednocześnie zaskakująco dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina. Przygotowanie empanadas jest o wiele mniej kłopotliwe niż(...)przełóż do dyni. Dodaj posiekany szczypiorek, cynamon, sól i pieprz do smaku i wymieszaj.Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wytnij z ciasta duże koła (ja użyłam miseczki o średnicy 10 cm.). Na każdym krążku ciasta ułóż po 1 łyżce nadzienia. Brzegi ciasta zlep jak przy pierogach, możesz zrobić ozdobną falbankę lub użyć widelca, aby uzyskać ładny wzorek. Nalej
Chilli Czosnek i Oliwasolą i pieprzem. Aby się zbytnio nie namęczyć z ciastem postanowiłam je wyrobić hakiem robota, który doskonale się do tego nadał. Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem Ciasto na pierogi przygotowałam wg tego przepisu , zmniejszyłam składniki o połowę 500 g mąki, 110 ml oleju, szczypty soli 250 ml gorącej wody Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą(...)powstanie tzw. piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas zagniatając ciasto, utworzy się miękkie, plastyczne, bardzo elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy krążki. na farsz: 400 g wołowiny gulaszowej garść natki pietruszki garść lubczyku sól do smaku pieprz do smaku masło do polania 2 łyżeczki soli do gotowania pierogów Mięso wołowe wkładamy wraz z lubczykiem i pietruszką do szatkownicy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masełkiem lub śmietaną
Domowy Smak Jedzeniaprzesmażam. Kapusta wciąż się dusi (moja potrzebowała trochę ponad godziny). Ja w tym czasie zagniatam ciasto i odstawiam go, by odpoczęło. O, chyba i kapusta już gotowa, mieszam więc i doprawiam nadzienie, studzę. Gdy już mam gotowe ciasto i nadzienie, pozostaje "tylko" ulepienie pierogów. Bawię się trochę, robiąc na niektórych z nich falbankę, by później usłyszeć(...)doprawić do smaku (liść laurowy wyjąć), odstawić do ostudzenia. Przygotować ciasto: mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować ok 1 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy
Obiad gotowyWyłożyć ciasto i energicznie wyrobić. Ciasto na pierożki można przygotować na 2 sposoby; Sposób 1: ciasto podzielić na 12 części i każdą część rozwałkować na placek o grubości 5 mm Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto(...)odstawić do wystudzenia 3. Podsmażyć mięso 4. Dodać cebulę 5. Całość podsmażyć i wystudzić 6. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki na ciasto 7. Ciasto zagnieść i rozwałkować 8. Wyciąć okręgi 9. Nałożyć farsz 10. Zlepić pierogi 11. Obtoczyć pierogi w bułce tartej 12. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor 13. Pieczarki poddusić 14. Dodać śmietankę 15. Rozmieszać
KuchniaWeDwoje.pl