Niedługo święta i widać to już niemal wszędzie. Galerie, witryny sklepowe, reklamy w tv... a nawet Wy moi kochani widzę, że zaczynacie rozglądać się za świątecznymi potrawami, ciastami, sałatkami. Dlatego mam dziś dla Was coś tradycyjnego, jednak w zupełnie innym wydaniu. Wiem, że tradycjonaliści machną ręką i pójdą dalej, stwierdzając, że wigilijny barszcz na zakwasie jest jedyny w swoim rodzaju(...)łyżek Wielkopolskiegooleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku ¾ litra bulionu warzywnego Sól morska, pieprz do smaku Kwaśna śmietana lub jogurt naturalny Pierogi (ciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki Wielkopolskiego oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli Pierogi (farsz): 600g gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków 3 cebule
Kuchnia w czekoladzieoliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę. Dodać kapustę i soczewicę, przez kilka minut smażyć razem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia. Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju 1 jajo gorąca woda, taka jaką(...)jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu 1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól,jajo, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Gotowe ciasto warto przykryć ciepłym talerzem, będzie wtedy bardzo miękkie i elastyczne.2. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne
Apetyczna babeczkajest w niebie? Teraz macie okazję zajrzeć do jego przedsionków 😜. Jeżeli zostały Wam w garnku ziemniaki z obiadu i zastanawiacie się co z nimi zrobić, to spróbujcie tych niesamowitych pierogów. Jeżeli macie jakieś ważne plany, to gotowanie tych pyszności przełóżcie na inny moment bo już po jednym kęsie rozłożą Was one na łopatki. Wpadniecie w ekstazę i już(...)Ziemniaki z obiadu ok. 25 dag twarogu 1 czerwona papryka 2 duże cebule Ser żółty w plastrach (ilość wedle uznania) Pęczek szczypiorku Sól Pieprz czarny mielony Pieprz cayenne ciasto na pierogi Mąka Woda ciepła ok. pół szkl. oleju jajko (ilość jajek wedle uznania) Wykonanie: Wyrobić ciasto na pierogi. Ziemniaki zmielić z twarogiem i przełożyć do dużej miski. Paprykę
Ukojenie Podniebieniapatelni rozgrzać oliwę, dodać pociętą w kosteczkę cebulę, zeszklić, dorzuć odsączoną kapustę. Smażyć ok. 10-15 minut mieszając, pod koniec dodać świeży pocięty koperek doprawić do smaku, odstawić. ciasto na pierogi Mąkę przesiać na stolnicę(...)dodać szczyptę soli. Zrobić po środku wgłębienie i wlać porcjami wrzącą wodę zagniatając ciasto(można zrobić to w początkowej fazie łyżką drewnianą, aby się nie poparzyć) Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć szklaną koła, na środek ułożyć nasz farsz i dokładnie pieroga skleić. Pierogi wrzucać partiami do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu gotować
Basia w kuchniprzykryciem ok 30-40min, następnie dodajemy masło (na oko 1 łyżka stołowa). Farsz gotujemy do chwili, aż odparuje woda. Gdy farsz jest gotowy przystępujemy do robienia ciasta na pierogi. Składniki(...)ciasta: mąka 1,5 szklanki bardzo ciepła woda z kramu olej Do mąki dolewamy wody, zagniatamy, znów dolewamy i zagniatamy tak, żeby powstało ciasto. Następnie dolewamy olej. Niestety nie potrafię podać proporcji, musicie to wyczuć. I zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy je na cienkie placki grubości ok. 2mm, które przy użyciu nożyka do faworków kroimy w małe kwadraty. Krojenie ciasta
Taste Of My Dayniepodjadania w trakcie lepienia. Jeśli nie znacie smaku pokrzywy - koniecznie wypróbujcie póki jeszcze nie przekwitła, a jeśli już dobrze znacie zapraszamy Was do inspiracji :) Składniki: -na ciasto pierogowe (ok. 60 sztuk pierogów wycinanych szklanką po Nutelli): 3 szklanki mąki żytniej, 1 szklanka ciepłej wody (ok.36*C), 2 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła lub oleju szczypta soli(...)mięty i finalnie doprawiamy ( pamiętajmy, że farsz do pierogów musi być zimny, sczególnie jeśli chcemy je zamrozić). Po przygotowaniu farszu z podanych składników zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto na pierogi (ja wedle rad mojej babci liczę zawsze do 100 zagnieceń(:). Kolejno dzielimy je na części, rozwałkowyjemy, wycinamy kółka i do każdego nakładamy po ok 3/4 łyżeczki farszu
Symfonia Smakówmożna ostatnie owoce kupić. Niestety nie są tak dorodne jak w środku sezonu , ale są. Moim zdaniem truskawka to wdzięczny owoc o sporych możliwościach. Poczynając od koktajli przez pierogi , ciasta , dżemy na galaretkach kończąc. Możliwości jest wiele. Miałam zamiar zamieścić przepis na pierogi , niestety nim wróciłam z aparatem moje wnuczki wylizały talerz. Pozostało umyć go i pomyśleć
Eli GotowanieMogłabym zalać blożka przepisami świątecznymi,które chcąc czy nie chcąc-robiło się w domu rodzinnym:pierogami,ciastami, pieczeniami, bigosem, domowym chlebem i sałatkami rodzinnymi. Tak,tak! Zrobiłam sama pierogi-duma rozpiera choć ta zasmażka średnio wyszła chyba...tak sądzę. Biegał kot, latała sowa...eee to nie ta opowieść! Biegał kot,a za nim reszta, rozrabiał w klatce jeż
Fiolka w kuchnisprawnego przygotowania pierogów. Wadą mojej pierożnicy jest to, że nie można włożyć zbyt dużo farszu, ale może była to moja wina, gdyż miałam zbyt twarde i mało elastyczne ciasto. Pierogi z pierożnicy z założenia miało robić się szybciej, bo za jednym przewałkowaniem wychodzi 14 sztuk. I tak jest, jednakże nieźle trzeba się nawałkować aby przerwać ciasto na odrębne
Jadło i czytadłociasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 500 g mozzarelli, 50 g parmezanu, 350 g mrożonego szpinaku, 16 połówek suszonych pomidorów w oliwie, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa z pomidorków, Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto(...)miski i wymieszać z mozzarellą i parmezanem, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (ja użyłam pieprz kolorowy.) Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy pierogi się zagotują, podnieść przykrywkę i gotować
królestwo garówciasta dodać jajko i ponownie zamieszać łyżką. Po wymieszaniu dodajemy olej oraz sól i ugniatamy chwilę ciasto, tym razem już rękoma i ciasto gotowe :) Następnie rozwałkowujemy kawałek ciasta i lepimy pierogi. Podczas lepienia pozostałe ciasto należy trzymać przykryte ściereczką. Pierogi można zagotować albo zamrozić bez gotowania, ponieważ ciasto nie pęka po zamrożeniu. FARSZ Składniki: 250 g mięsa(...)skupić się na szykowaniu samego farszu. Mięsko mielimy w maszynce do mięsa razem z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz wykładamy na wycięte z ciasta kółka (wycinałam kubkiem) i lepimy pierogi. Gotowe pierożki wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy do momentu aż wszystkie wypłyną na powierzchnię. Smacznego
Moje-pitraszeniezresztą, nigdy nie jadłam dobrych pierogów z jagodami kupnych, zawsze domowe, nawet te nieudane, wygrają z tymi sklepowymi. Ponieważ to jak zwykle wspomnienie dzieciństwa, to i dzisiaj ciasto na pierogi, takie jak robi moja mama, czyli bez jajek. Najprostsze ciasto pierogowe z dodatkiem letniej, przegotowanej wody. Jak byłam mała i nie umiałam lepić pierogów, to dostawałam widelec(...)window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 300 g mąki 250 ml ciepłej wody szczypta soli Farsz 300 gr jagód 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki Śmietana, cukier do podania Sposób przygotowania Ze składników zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne. Podsypać mąką w trakcie zagniatania. Farsz Jagody myjemy, osuszamy na sicie. Łączymy z cukrem i mąką Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego krążki
Mieszam w Garnkujest spora, ale warto właśnie taką zrobić, bo pierogi są przepyszne! Nadmiar można zamrozić lub zjeść na kolację ;-) Przepis pochodzi z bloga Olgi Smile LINK . SKŁADNIKI Na ciasto do pierogów: 1 kg mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 120 ml oleju rzepakowego około 400 ml bardzo gorącej wody Na nadzienie: 250 g jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mąkę, sól i wlać olej po czym stopniowo wlewać gorącą wodę zagniatając ciasto (należy uważać by się nie poparzyć). Ciasto należy zagniatać około 7 minut. Gotowe odstawić na 15 minut żeby odetchnęło. Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich. Ciasto na pierogi rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać okręgi. Na środku
Passions hobbies lifenami, teraz będziemy się Walentynkować. Przypadkiem natrafiłam na tą formę do pierogów i z góry wiedziałam, ze farsz musi być słodki i różowy. Składniki ( 20 dużych pierogów): ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g mąki ryżowej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 0,5 l gorącej wody można użyć w całości mąki pszennej farsz: 2 kostki(...)składników zagnieć gładkie ciasto i przykryj czystą (wiadomo), mokrą ścierką. Zblenduj tofu, mleko i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Wiem, że farsz jest pyszny, ale nie wyżeraj, tylko resztę, jeżeli ci zostanie zblenduj, dodaj łyżeczkę esencji waniliowej i będziesz mieć sos. Ciasto rozwałkowuj partiami, resztę trzymając przykryte, aby nie wysychało. Nakładaj łyżka farsz i sklejaj pierogi. Pierogi
greenscarfczegoś. Wpadłam na pomysł aby zrobić pierogi z ostrym farszem. Lubię na ostro ! Oto co mi wyszło ! :-) Pierogi gryczane z serem - przepis na około 20 pierogów Ciasto: 100g mąki gryczanej; 50g mąki ziemniaczanej; 150 ml wody (ciepłej); 1 łyżka oleju (u mnie oliwa z oliwek, niestety zmieniła mi smak ciasta); szczypta soli Farsz: 150 g sera twarogowego(...)Pora na ciasto: przesypuję mąki z solą na stolnicę dodaję po trochu wody, wyrabiam dość szybko i formuję kulę. W tym miejscu mam parę uwag: jeśli ciasto będzie za miękkie należy dosypać mąki, jeśli za twarde wody, nie ugniatamy długo ponieważ wyjdzie nam dość gumowe ciasto po ugotowaniu. Gotowe ciasto kroję
Życie na widelcu