pierogi:Ciasto:800 g mąki pszennej2 jajka200-220 ml wodyszczypta soliFarsz:1,5 szkl. soczewicy czerwonej1 duża cebulagarść suszonych leśnych grzybów250 g pieczareksól, pieprzWykonanie:Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.Suszone grzyby ugotować w wodzie - odcedzić.Cebulę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć na oleju rzepakowym.Pieczarki i grzyby pokroić także kostkę, dodać do cebuli - usmażyć.Ugotowaną soczewicę wymieszać(...)grzybami i cebulą, doprawić solą i pieprzem.Farsz zmiksować niezbyt dokładnie. Schłodzić.Z mąki, jaj, soli i wody zagnieść miękkie sprężyste ciasto pierogowe. Uformować kulę i przykryć ciepłą miską.Ciasto wałkować na cienki placek, wykrawać koła, napełniać farszem, zlepiać pierogi.Gotowe pierogi układać na ściereczce oprószonej mąką.Zagotować wodę, posolić. Dodać łyżkę oleju rzepakowego.Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, gotować
kolorowotorcikowosię swoim towarzystwem. Cieszę się, że mam takiego wspaniałego mężczyznę i taki udany związek! A dziś, tak z ni z gruchy, ni z pietruchy, chciałabym zapodać Wam rewelacyjne ciasto na pierogi. Osobiście pierogi z tym ciastem smakują mi najbardziej. Niektórzy uważają, że ciasto się nie liczy, a jedynie najważniejszy jest farsz. Ja uważam, że i jedno i drugie(...)soli Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski i solimy. Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo dolewamy do miski z mąką, ciągle mieszając łyżką. Pobieżnie łączymy składniki i całość przenosimy na posypaną mąką stolnicę. Teraz dokładnie wyrabiamy ciasto do jednolitej, zwartej masy, podsypując mąką w razie potrzeby, tak by ciasto się nie kleiło. Do miski wkładamy kulę ciasta, przykrywamy wilgotną
Be Fit Be Strongziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Na drugi dzień szykujemy ciasto. Mąki przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie dzielimy je na porcje, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy(...) smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Chruściki z ciasta na pierogi Wydrukuj przepis The post Najlepsze pierogi ruskie appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoprzez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno posiekaną cebulę. Masę ziemniaczaną mieszamy z cebulą, pieprzem i solą, doprawiamy tak aby farsz był pikantny. Ciasto na pierogi: 2-3 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soli2(...)łyżki olejugorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu można dodać jedno jajo, ale ciasto może się zrobić bardziej twarde Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były
Apetyczna babeczkaokoło 1/2 szklanki ciepłej wody. Gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne uformować kulę i schować na 20 minut pod misę.Po tym czasie przystąpić do lepienia pierogów. Ciasto wałkować nie za grubo i nie za cienko, szklanką lub foremką wykrawać koła. Na każdy krążek układać owoce, posypać 1/4 łyżeczki cukru i zlepiać pierogi.Pierogi gotować w lekko osolonej
kolorowotorcikowoTakiego ciasta do pierogów na pewno nie jedliście:) Farsz oczywiście dowolny, u mnie mięsno- warzywny. Proste w wykonaniu i bardzo dobre;) Polecam bardzo;) Składniki ciasto do pierogów: 150 dag ziemniaków 3/4 kostki masła 15 łyżek kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 szczypty soli 3 szklanki mąki 100 ml ciepłej(...)wody Wykonanie: Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przestudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut. Składniki farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku pół brokuła pół kalafiora 1 marchew 1 pietruszka opakowanie sera feta
Krakowskie smaki Aniłyżki.pozostałą cebulę zostawiamy do dekoracji ugotowanych pierogów. Ciasto W misce wyrabiamy ciasto z mąki, ciepłej wody, soli i jajka, w trakcie wyrabiania dodając stopniowo olej. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, odrywać się od ręki. Wałkujemy na grubość ok. 1-2 mm i wycinać kształt pierogów. Każdy pierożek po sklejeniu układamy na suchej ściereczce lub lekko omączonej
w mojej kuchnipowodzeniem można z niego zrezygnować i powstanie jarskie czy postne danie.Przepis na ciasto dostałam całkiem niedawno od koleżanki Ewy i jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie można mrozić bez gotowania.Najpierw farsz:- szklanki grochu całego- majeranek- sól- przyprawy(...)dodaj pod koniec gotowania,dodaj majeranek, ok.2 łyżek.Pogotuj jeszcze aż ziemniaki zmiękną.Odcedź i usuń liście laurowe.Jak ostygnie, pokrój boczek w kawałki i wszystko zmiksuj.Nadmiar wody usuń. Ciasto:- 500 g mąki pszennej- 1 małe jajko- pół kostki masła- pół litra mleka- sólMleko z masłem zagotuj, zalej mąkę. Poczekaj aż przestygnie, na tyle aby móc wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania
Pasje JolkiPostanowiłem zrobić pierogi z piekarnika, które nadziałem farszem ze szpinaku z kurczakiem i serem gorgonzolą. Bardzo lubię te połączenie składników, bo przede wszystkim jest zdrowe.Składniki na ciasto na pierogi: 2,5 szklanki Maki pszennej, 30 g drożdży, 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 jajka, Szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz(...)szpinaku, najlepiej świeży, 1 filet z kurczaka , 150 g sera gorgonzola (ja użyłem piccante) 2 ząbki czosnku, Sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Przygotowanie ciasta na pierogi:W letnim mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka i dodajemy olej z oliwek, mieszamy dokładnie. Dodajemy również nasz zaczyn
cookplminutach, aż wchłonie cały płyn. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Ser rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli(...)łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy
Apetyczna babeczkaSezon truskawkowy już w pełni, więc dziś zapraszam na domowy obiad! Smaczne pierogi! Składniki; 30 dag mąki pszennej 1 jajko ok. 200 ml mleka 2 łyżki cukru + 2 łyżki do owoców + odrobina do podania 14 g drożdży 1 łyżka roztopionego masła ok.20 dag truskawek (mogą być mrożone) 2-3 łyżki gęstej śmietany do polania Przygotowanie(...)dużo. Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć a w tym czasie umyć i przebrać owoce. Jeśli są duże to je pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zależy od wielkości pierogów. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 5mm i szklanką lub większym kubkiem wykrawać koła. Na środek wkładamy odrobinę cukru który można wymieszać z odrobiną mąki i owoc. Zlepiamy jak tradycyjne
Radość kipiąca uśmiechem.botwinkę posiekać wraz z liśćmi i podgotować w osolonej wodzie. Posiekać koperek i dokładnie rozgnieść ser biały. Dodać botwinkę, jajko i dobrze wymieszać, przyprawić. Ciasto pierogowe, jak zawsze robię według sprawdzonego przepisu: NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI Rozwałkować ciasto do grubości ok 5mm, wykroić w kółka za pomocą szklanki. Nałożyć farsz i posklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie
MarciochaKucharzyżółtym serem będą ciekawą propozycją na urozmaicenie drugiego dania, swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie, polane roztopionym masłem zaspokoją głód na długie godziny. Składniki na około 30 pierogów : ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko szklanka gorącej wody sól farsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól opcjonalnie(...)mieszamy łyżką żeby się nie poparzyć. Zawartość miski przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dłońmi wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek a następnie szklanką wycinamy z niego krążki. Na każdym krążku układamy porcję nadzienia około łyżeczki i formujemy pierogi zlepiając ich brzegi. Pierogi gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem około 5 minut od momentu wypłynięcia
Smakowite Daniazauroczą niejedno podniebienie, polane roztopionym masłem zaspokoją głód na długie godziny. składniki na około 30 pierogów ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko szklanka gorącej wody sól(...)mieszamy łyżką żeby się nie poparzyć. Zawartość miski przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dłońmi wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek a następnie szklanką wycinamy z niego krążki. Na każdym krążku układamy porcję nadzienia około łyżeczki i formujemy pierogi zlepiając ich brzegi. Pierogi gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem około 5 minut od momentu wypłynięcia
Smakowite Dania