pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:15/272)

Pierogi ze szpinakiem 131

ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie (link tutaj ) Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści(...)Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników. Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga). Przykrywać od góry ciastem i wykrawać pierogi (przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do pierogów). W dużym

Bullio
Pierogi ze szpinakiem 217

ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie: http://www.bullio.pl/?p=753 Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula(...)Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników. Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga). Przykrywać od góry ciastem i wykrawać pierogi (przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do pierogów). W dużym

Bullio
Ruskie pierogi z boczkiem 166

Przedstawiam Wam trochę nietypowy przepis na ciasto na pierogi, z dużą ilością oleju. Przeciwnicy tłuszczu zapewne podniosą larum, że ciasto za tłuste, że nie zdrowe, ale bardzo smaczne, taki przepis poleca Smakfonia z Poznania, sprzedająca pierogi swoim klientom na terenie miasta i nie narzeka na brak klientów. Ciasto jest bardzo plastyczne i elastyczne. Lepienie pierogów bjest bardzo(...)soli do gotowania pierogów Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki, 110 ml oleju, szczypty soli 250 ml gorącej wody. Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. mokry piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas zagniatając ciasto, utworzy się miękkie, plastyczne, bardzo elastyczne ciasto. Podczas wałkowania ciasta nie potrzeba podsypywać mąką, gdyż się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi ruskie 140

obaw, kuchnia polska nie będzie jedynym tematem kolejnych wpisów, będzie, jak zawsze bardzo różnorodnie! A już w styczniu 8 lat mojego blogowania kulinarnego, świętuję 1 stycznia! Ciasto na pierogi robię od lat zawsze tak samo: jajko, oliwa z oliwek, mąka, ciepła woda i sól do smaku. Ciasto wychodzi idealne, świetnie się lepi pierogi z rożnymi farszami(...)Przepis na ciasto pierogowe, w sam raz przed świętami! Pierogi ruskie /  z podanego farszu powstanie około 60 sztuk pierogów (przy założeniu, że ciasto zrobimy w 2 porcjach; 1 porcja ciasta= około 30 sztuk) Składniki: na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1/3 łyżeczki soli na farsz

Moja smaczna kuchnia
PIERGI Z MIĘSEM W SOSIE ŚMIETANOWO-GRZYBOWYM 149

wody lub podsmażone, posypane skwarkami  i podane z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.  Przygotowanie dania można rozłożyć w czasie i np. farsz zrobić dzień wcześniej. Ciasto z którego przygotowujemy pierogi jest(...)niezawodne - delikatne i równocześnie bardzo elastyczne. Daje się łatwo rozwałkowywać i formować.   Super ekonomiczne danie i kolejny dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.  SKŁADNIKI / 50 pierogów CIASTO 250 g mąki pszennej 200 ml wrzątku 25 g masła szczypta soli FARSZ 400 g mięsa z rosołu 250 g świeżego szpinaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku

cool and minty
Tortellini ze szparagów z łososiem 111

farsz 500 g białych szparagów 180 g łososia wędzonego na ciepło 1 białko ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, sos: 200 g zielonych szparagów, 3-4 łyżki zimnego masła Sos: zielone szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą(...)Zmiksować. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Jaki kształt im nadamy

królestwo garów
Pierogi z soczewicą 262

Czyli jednak się da ;) Przepis na ciasto na pierogi znajduje się tutaj - - - > Ciasto Składniki 1,5 szklanki soczewicy czerwonej i zielonej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 duże pieczarki 1 duża cebula 1 łyżeczka sosu worcestershire 2 łyżki majeranku Ciasto na pierogi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Soczewicą płuczemy i namaczamy na pół godziny. Następnie gotujemy przez około 30 minut

Delusional Trine
Ravioli ze szparagami 143

farsz: 500 g białych szparagów, 140 g sera białego, 140 g twarogu solankowego wędzonego,   ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml,   sos: 200 g zielonych szparagów, 3-4 łyżki zimnego masła Sos: szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze kawałki, zalać(...)Zmiksować. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Jaki kształt im nadamy

królestwo garów
Pierogi ruskie 181

ciasto zmodyfikować i swoje pierogi Wam zaproponować. Ciasto z dodatkiem żółtek i jogurtu greckiego wyrobiłam, a farsz na ostro suszoną papryczką świeżo mieloną wyostrzyłam. Z podanej porcji 90 pierożków przygotowałam, bo ciasto cienko rozwałkowałam. Szybko jednak z talerzy poznikały bo bardzo wszystkim smakowały.  Składniki:    ok. 90 szt. ciasto: 450 g maki pszennej, 2 żółtka, 2 kopiaste(...)mąki, żółtek, jogurtu, wody i z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min. będzie bardziej elastyczne. Ciasto porcjami cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi polewamy stopionym masłem

Moniki Smakołyki
Pierogi z kapustą i grzybami 245

czerwonym barszczem, zupą grzybową lub osobno. Zanurzone w zupie lub z podsmażoną cebulką. Gotowane lub odsmażane (takie są najlepsze). Inaczej mówiąc - pełna dowolność. Składniki na 50-70 pierogów: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej (na pierogi) 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka masła ¾ łyżeczki soli Farsz 75 - 100 g suszonych grzybów 1 liść laurowy 1 korzeń pietruszki(...)mieszając energicznie widelcem. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Odłożyć na bok, przykryć podgrzanym talerzem i zostawić na 30 minut, żeby odpoczęło. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować na placek. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać porcję farszu, złożyć na pół, zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować wodę. Pierogi wrzucać partiami, zamieszać

Pełny talerz
Pierogi w TRUSKAWKOWE ŁATY Z JABŁKAMI I MUSEM JABŁKOWO-CYNAMONOWYM (wegańskie) – Foods by Ann 204

wyrób ciasto tak, aby otrzymać równomierny kolor. Powstałe dwie części ciasta najlepiej włóż do foliowego woreczka na około 20 minut. Truskawkę możesz też dodać do całości ciasta – wtedy otrzymasz jednokolorowe pierogi. Aby przygotować nadzienie jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Jeśli są soczyste, odciśnij je lekko z soku. Do jabłek dodaj cynamon i kurkumę wedle uznania(...)Czerwone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Jasne ciasto podziel na małe części, które następnie rozłóż na cieście czerwonym w równomiernych odstępach. Za pomocą wałka połącz obydwie części ciasta – „wwałkuj” jasną część w czerwoną, aby uzyskać łaciate ciasto. Z powstałego ciasta wykrój okręgi lub kwadraty, na środek daj trochę jabłek i zalep je składając ciasto

Via Gusto
Pierogi z kaczką 139

Mięso drobno pokroić. Do garnka wlać wszystkie składniki sosu i gotować aż wygotuje się 2/3 płynu. Dodać mięso i gotować aż płyn się prawie wygotuje. Odstawić do ostudzenia. Ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około(...)Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Ja zrobiłam okrągłe pierogi

królestwo garów
Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku 397

małym ogniu, aż woda odparuje. Przekładamy do durszlaka, aby pozbyć się pozostałej wody, a gdy masa będzie zimna, dodajemy żółtko jaja, doprawiamy do smaku, mieszamy.. Przygotowujemy ciasto na pierogi: wysypujemy mąkę(...)stolnicę, robimy zagłębienie, dodajemy roztrzepane całe jajko, olej, stopniowo wodę i szczyptę soli, ciasto wyrabiamy starannie i rozwałkowujemy.  Z ciasta wykrawamy kółka, na środku każdego układamy farsz, zlepiamy - brzegi możemy zmoczyć wodą lub jajkiem - wtedy lepiej się skleją. D o gotującej się wody wrzucamy pierogi, gotujemy, będą gotowe chwilę po tym, jak wypłyną na wierzch, podajemy z kleksem

Moja smaczna kuchnia
Pierogi ruskie po mojemu 187

przesmażam na oliwię i dodaje do naszych wystudzonych ziemniaków , następnie serek ziołowy , i doprawiam do smaku , wszystko dokładnie mieszam i gotowy nasz farsz na pierogi . Składniki na ciasto na pierogi   ( dla dwóch osób ) 2 szklanki mąki tortowej  1 jajko  1 łyżeczka oleju   ciepła woda  Wykonanie  Mąkę wysypuję na stolnicę , dodaję jajko(...)olej , i po troszku wody , tak aby nie było za rzadkie , ani za gęste , kiedy uzyskamy dobrze wyrobioną kulkę , zaczynamy lepić pierogi , do wykorzystania całego naszego ciasta , bądź farszu .  Wszystkie pierogi układamy na podsypaną mąką deskę , aby się nie poprzyklejały . Kiedy mamy zrobione wszystkie pierogi , wstawiamy w garnku osoloną wodę  , czekamy do momentu zagotowania

Mój Smak
PIEROGI Z JAGODAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 182

Sezon jagodowy w pełni. Jak co roku nie mogło zabraknąć uwielbianych przez nas pierogów. Ciasto zawsze robię " na oko " , tym razem wszystko odmierzałam. Uwieczniałam też każdy etap wykonania na zdjęciu, niestety okazało się , że przez roztargnienie nie było w aparacie karty...:-( I tak oto zdjęć przygotowywania brak. Mam nadzieję nadrobić to następnym razem i dołączyć zdjęcia bardziej szczegółowe(...)misie malaksera lub ręcznie na gładkie, sprężyste ciasto. Otrzymane ciasto podzielić na kilka mniejszych części i rozwałkować na cieńsze placki. Ja lekko rozwałkowuję wałkiem a następnie przepuszczam 2x ( nie więcej, bo będzie za cienkie)przez maszynkę do robienia makaronu ( z nasadką do wałkowania) mam wtedy mniej pracy przy ręcznym wałkowaniu i pierogi równej grubości. Następnie z rozwałkowanego ciasta wykrawamy

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania