pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:6/272)

Pierogi ruskie 256

grzybowe najlepiej smakują na Wigilię (nie wiem czemu, ale wtedy maja zupełnie inny smak niż na codzień), dziś zaprezentuję moją wersję pierogów ruskich.Potrzebujemy (na około 36 sporych pierogów):Ciasto pierogowe:- 1 szklanka ciepłej wody- 1 jajko- 2 łyżki oliwy z oliwek- około 560 g mąki pszennejFarsz:- 650 g ziemniaków- 500 g twarogu półtłustego- 2 spore cebule- oliwa(...)zabrać się za przygotowywanie ciasta na pierogi.Wszystkie składniki mieszamy ręką lub robotem kuchennym, do chwili gdy uzyskamy elastyczne, lśniące ciasto.Ciasto dzielimy na 4 części, i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Ciasto, którego aktualnie nie używamy warto przykryć ściereczką, gdyż ma niestety tendencję do wysychania.W międzyczasie w głębokim garnku nastawiamy wodę do gotowania pierogów. Z rozwałkowanego

W mojej holenderskiej kuchni
Pierogi z borówkami 138

Przepisów na ciasto pierogowe jest milion. Co dom, to każdy ma swój przepis i oczywiście jedyny i słuszny. Najważniejsze jest zaparzenie mąki i zostawienie na chwilę ciasta, żeby odpoczęło i zaczął pracować gluten. Da nam to gwarancję miękkiego i elastycznego ciasta. Do ciasta, które będzie otulało nadzienia miękkie i delikatne, nie dodaję jajka. Jajko powoduje, że ciasto jest twardawe. Sama(...)wanilię. Wlewamy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Ma być zwarta i delikatna kulka. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i przykrywamy czystą ściereczką. Zostawiamy na pół godziny, niech tworzy się siateczka glutenowa. Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy dowolnej wielkości kółka. Sklejamy, smarując lekko brzegi zimną wodą. Jeśli boicie się, że pierogi się rozkleją, możecie zlepione brzegi lekko docisnąć widelcem

ladykitchen
Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej 190

Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej Z pierogami ostatnio poszalałem. Strasznie za mną chodziły i musiałem się nimi zaspokoić… jakkolwiek by to nie zabrzmiało. Ciągle mam ochotę na inne. Skaczę raz w torbę jednych, a raz drugich. Oczywiście mowa o torbach mąk, których na moich regalikach nie brakuje. Tym razem jednak zapragnąłem czegoś normalnego, zwykłego i delikatnego(...)pierogi z mąki orkiszowej . Moje pierogi były na słodko z bananem i czekoladą, ale możesz je napakować również wytrawnym farszem – to ciasto pasuje do każdego nadzienia! Artykuł Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem 293

farsz do słodkich pierogów. A czasem, robiąc pierogi na przykład z mięsem specjalnie przygotowuję więcej ciasta, bo mam ogromną chęć na takie z jabłkami :) Pierogi z jabłkiem i cynamonem Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki + do podsypania szczypta soli około 2/3 szklanki letniej wody FARSZ: 2 jabłka cynamon cukier – jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie DODATKOWO: do gotowania(...)nich cukier, ale przy mocno soczystych jabłkach proponuję dodawać po szczypcie cukru do farszu już nałożonego do pieroga. PIEROGI: w rondlu nastawiłam wodę na gotowanie pierogów. Ciasto rozwałkowałam na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Foremką do pierogów wykrawałam kółka, nakładałam farsz uważając, żeby wiórki jabłka nie dostały się w miejsce zlepienia i dokładnie

Kuchenne zapiski Edyty
Pierogi z jagodami 208

Pierogi z jagodami...Idealnie miękkie i puszyste ciasto.Soczyste jagody otulone cukrem.Całość oblana śmietaną i oprószona cukrem.Niebo w gębie!Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g świeżych jagód;5 łyżek białego cukru.Dodatkowo:Gęsta, kwaśna śmietana(...)stolnicę wysypać mąkę, dodać jaja ze śmietaną, gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem.Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać

Gospodyni Miejska
Pełnoziarniste ciasto na pierogi 146

ciasto przygotowałam dokładnie tak, jak to robię normalnie, czyli z żółtkiem i odrobiną oleju. Ciasto wyszło pyszne, elastyczne i miękkie. Najwygodniej jest je oczywiście wyrabiać robotem, ale ręcznie też dacie radę 😊. Ilość wody podaję orientacyjne, bo tak naprawdę to potrzeba jej tyle, ile weźmie jej mąka. Wszystko zależy od rodzaju mąki, wilgotności i temperatury pomieszczenia w którym wyrabiamy ciasto(...)składniki na ciasto, oprócz wody umieszczam w misie robota. Jeśli go nie posiadacie ciasto zagniatamy na stolnicy lub na blacie kuchennym. Następnie wlewamy połowę wody i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za suche, dodajemy więcej wody. Masę wyrabiamy do momentu, aż rozwinie się gluten, a ciasto będzie elastyczne - starając się nie podsypywać zbyt dużo mąki. Gotowe ciasto zawijamy w folię

Kulinarne przygody Gatity
Białkowe pierogi - bez glutenu 266

bez glutenu (i inne potrawy, gdzie ciasto ma się kleić) bardzo ważny jest dodatek skrobi - minimum 20%, zamiennie można używać siemię lniane, ale tutaj zdecydowałam się na skrobię ziemniaczaną. Dla osób dbających o niski IG potraw dobrym pomysłem jest bazowanie na gotowanej soczewicy - można z niej wyczarować przeróżne ciasta, ciasteczka, pierogi i kopytka :) Już mi chodzi po głowie(...)składniki Zmiksować na grudkowata masę Ciasto Kaszę gryczaną ugotować, dodać soczewicę, zblendować na gładką masę i ostudzić Dodać mąkę, skrobię i oliwę, zagnieść ciasto - powinno łatwo formować się w kulkę i nie przyklejać do rąk Na stolnicę (najlepiej silikonową) wysypać odrobinę mąki ziemniaczanej, wałkować ciasto na grubość 2-3 mm (najlepiej silikonowym wałkiem) Z ciasta wykrawać koła średnicy

pyszne zdrowości
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 154

kaszą jaglaną i serem polałam smażoną cebulką i szałwią. Szałwia jest świetnym dodatkiem do dań, podawałam ją np. do ravioli z łososiem i ricottą. Ciasto przygotowałam wg mojego przepisu Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Pierogi z kaszą jaglaną i serem. Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki duża szczypta soli 1 szklanka wrzącego mleka Farsz z kaszy(...)mąkę, dajemy  sól i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut, można wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto wyciągamy i przekładamy do woreczka, następnie  wkładamy na 20-30 minut do lodówki aby odpoczęło. Ciasto układamy na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko. Za pomocą szklanki lub obręczy do wykrawania pierogów lub ciasteczek wykrawamy koła. Na każdy kawałek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 181

ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania i bardzo plastyczne. Od tej pory to ciasto to zdecydowanie numer 1 jeśli chodzi o przepisy na ciasto na pierogi. Na pewno będę do tego przepisu często wracać….:) Farsz z kaszą gryczaną i serem mnie pozytywnie zaskoczył swoim smakiem. Trzeba go zdecydowanie dobrze(...)twarogiem i doprawić solą i pieprzem. 2. Połączyć mąkę z kefirem, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. W zależności od tego tego, jaka wyjdzie nam konsystencja ciasta, to dosypujemy więcej mąki lub dodajemy kefiru. Ciasto po wyrobieniu musi odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto rozwałkujemy. Wycinamy szklanką lub inną foremką placuszki, na które nakładamy łyżką farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, ugniatając

UgotujmyTo.pl
ORKISZOWE PIEROGI z soczewicą, pieczarkami i papryką 198

z mąką orkiszową, ale do ciasta możesz użyć też samej mąki pszennej. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem // CIASTO Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody Sposób przygotowania: Do mąk dodaj olej, a następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość około(...)wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż nadzienie i dokładnie zlep końce ciasta. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś czas mieszaj. Gotuj około 3 – 4 minuty (czyli mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia).   NADZIENIE Składniki: 150 g czerwonej soczewicy 300 g pieczarek 1 duża / 2 małe papryki (u mnie zielone

Via Gusto
Pierogi z jagodami i czerwonymi porzeczkami. 170

Uwielbiam wszystko co słodkie i z owocami :-). Pierogi z nadzieniem owocowym przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi ciasto na pierogi lub chcę moich bliskich mile zaskoczyć. Pierogi z owocami w tej kombinacji są przepyszne. Słodkie jagody przełamane kwaskowym smakiem porzeczek, wszystko to oblane sosem na bazie jogurtu naturalnego i owoców. Kurcze, ale były pyszne!!! Składniki na pierogi(...)wyrabiamy ciasto nożem (ma być miękkie i elastyczne), gdy jest za rzadkie podsypujemy mąką, gdy za twarde dolewamy troszeczkę mleka. Gdy ciasto jest już zwarte wyrabiamy chwilkę rękoma, aż będzie gładkie. Teraz zabieramy się za lepienie pierożków. Można rozwałkować porcję ciasta i szklanką wyciąć równe krążki, ja postępuję zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję

Rozpustne gotowanie
Pierogi z kapustą, pieczarkami i soczewicą 117

lepienie pierogów świetnie wycisza i relaksuje. Wiecie już co robić :) Składniki (na 20-30 pierogów): Ciasto z olejem rzepakowym: (Ciasto zawsze przygotowuję odmierzając dokładne ilości składników, niemal z precyzją farmaceuty, gdyż jedynie idealne proporcje składników spowoduję, ze nasze ciasto będzie idealnie gładkie, lepkie a przy tym nie będzie wymagało podsypywania mąką podczas wałkowania) 220 gram mąki 11 łyżek(...)łyżeczka cukru 1 łyżka oleju do smażenia Do podania: garść jarmużu 1 cebula 1 łyżka oleju do smażenia pierogów Składniki na ciasto mieszam nożem a następnie wyrabiam dłonią około 10 minut na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 30 minut. Soczewicę gotuję w 1/2 szklanki wody, tak by była sypka. Na patelni rozgrzewam olej

Mango Papaja
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 183

farsz musi być mocniej doprawiony, gdyż ciasto przejmie trochę smaków. Odstawiamy by masa stężała.      Ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża i znów dolewamy trochę ciepłego mleka, mieszamy i wlewamy resztę mleka, mieszamy i wyrabiamy ciasto nożem (ma być miękkie i elastyczne), gdy jest(...)ciasto jest już zwarte wyrabiamy chwilkę rękoma, aż będzie gładkie. Teraz zabieramy się za lepienie pierożków. Można rozwałkować porcję ciasta i szklanką wyciąć równe krążki, ja postępuję zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi

Rozpustne gotowanie
Akcja pierogowanie - czy da się zrobić bezglutenowe pierogi? 210

właśnie gluten odpowiada za elastyczność, miękkość i delikatność ciasta. Gluten jest białkiem strukturalnym - nadaje kształt. Jeśli potrawa nie ma glutenu trzeba dodać inne składniki, które będą tworzyły "szkielet". Takim składnikiem w wypiekach bezglutenowych jest skrobia (np. ziemniaczana lub kukurydziana).  Jęśli robimy danie, w którym ważny jest kształt ciasta, czyli np. pierogi czy uszka najlepiej jest użyć 50% skrobii(...)zagniatać ciasto - powinno być sprężyste. Jeśli ciasto za bardzo się klei dodać trochę mąki gryczanej (nie za dużo) Ciasto wałkować na grubość około 2 mm na stolnicy podsypanej mąką gryczaną (używałam sylikonowej stolnicy i silikonowego wałka i ciasto się nie przyklejało, nie wiem jak zachowa się przy akcesoriach drewnianych, bo jest bardziej klejące niż pszenne) Z ciasta wykroić kółka, dodać

pyszne zdrowości
Idealne ciasto na pierogi 121

ilościach Część z nich zamrażamy. Dzięki temu możemy się nimi cieszyć przez dłuższy czas, a dodatkowo jeśli nie mamy czasu to jest to ekspresowe rozwiązanie na obiad. Idealne ciasto na pierogi Składniki: 300 g mąki pszennej 2 jajka 125 ml gorącej wody około 20 g masła sól Mąkę przesiewamy(...)dodajemy sól. Masło roztapiamy. Do mąki dodajemy jajka i masło. Powoli dolewamy wodę i mieszamy ciasto. Następnie zaczynamy je wyrabiać. Blat podsypujemy mąką i zagniatamy gładkie ciasto przez około 6-8 minut. Następnie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na dwie połówki. Jedną pozostawiamy pod ściereczką., a drugą rozwałkowujemy na cienki placek, w razie

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania