chociaż zabierałam się za ich klejenie od ponad roku. W związku z tym, że podczas lepienia pierogów z kapustą i grzybami na Święta, zostało mi trochę ciasta na pierogi, postanowiłam je ulepić. Teraz żałuję, że tego ciasta zostało tak mało, bo pierogi wyszły obłędne! Szczególnie podane z zimną śmietanką! Pycha! 'pierogi z kaszą gryczaną(...)serem, boczkiem i cebulką' Składniki: - ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji) - 1 torebka kaszy gryczanej ugotowanej i przestudzonej - 100g białego sera półtłustego - 10 plastrów boczku parzonego - 1 cebula - czosnek granulowany, papryka słodka i ostra - S&P Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, tak aby się nie przypalił. W połowie smażenia
CookYourselfwyobrażam sobie, żeby przepisu na pierogi nie zacząć od pieśni pochwalnej na temat samego ciasta :) I wiem już, że do tego ciasta przekonała się niejedna osoba. Jest elastyczne, mięciutkie i po ugotowaniu pierogi się nie sklejają. Pierogi bardzo lubię! Tylko nie jem ich teraz tyle, ile jadłam kiedyś :) Kocham ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami(...)maśle najpierw cebulkę, a następnie dodajemy pieczarki. W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. obie kasze, pieczarki i cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (dość solidnie). Ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18 %) 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli
bistro mamakrotnie. Do sera dodać żółtko, aromat i cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto średniej grubości. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto masą serową. Następnie sklecić pierogi i gotować w wodzie przez 3 minuty od czasu wypłynięcia. Pierogi podawać(...)ubitą śmietaną kremówką i posypane startą czekoladą. Krok po kroku: 1. Przygotować ciasto na pierogi 2. Zrobić masę serową 3. Rozwałkować ciasto 4. Wyciąć kółka 5. Nafaszerować ciasto 6. Ugotować pierogi Pobierz wersję do druku: Pobierz Pierogi z białym serem na słodko Artykuł Pierogi z białym serem
KuchniaWeDwoje.pldobrym sposobie na przygotowanie ciasta na pierogi. To ciasto "na bogato", bo z jajkiem. Zazwyczaj robię z samej mąki, wody i szczypty soli, ale taki sposób też musicie poznać:) inne sposoby także znajdziecie na moim blogu. Poniżej opiszę krok po kroku jak przygotować ciasto. Do wykonania tego ciasta na pierogi potrzebujecie: 2 szklanki mąki pszennej (takie do herbaty(...)ciepłe mleko) wraz z łyżką oleju, zagniećcie ciasto. Powinno być luźne. KROK 4: Przełóżcie ciasto do miski i przykryjcie talerzem. Tak odstawione ciasto zostawcie na 40-60 minut. KROK 5: Po czasie 40-60 minut wyjmujcie po kawałku ciasta na stolnicę i cienko wałkujcie. Z ciasta wycinajcie szklanką lub ozdobnym wycinaczem kółka. Na nie nakładajcie farsz, sklejcie dobrze brzegi
Zasmakuj Kuchni500g mąki tortowej - 2 żółtka - 1 jajko - 50g miękkiego masła - 250ml gorącej wody - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - olej do smażenia pierogów - sos na bazie jogurtu (lub salsa) Ciasto na pierogi możemy sobie przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce (ja tak właśnie zrobiłam). Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki(...)mieszamy. Ponieważ moje ciasto robiłam dzień wcześniej i było lekko wilgotne – stół lekko posypałam mąką. Z ciasta odkrajamy porcję (resztę zostawiamy w woreczku lub przykrywamy ściereczką), wałkujemy starając się nadać kształt prostokąta. Radełkiem wyrównujemy boki i dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, chwytamy rogi po przekątnej i zlepiamy boki nadając kształt trójkąta. Możemy też wycinać z ciasta kółka i formować mieszki
mojewypiekiinietylkoZIEMNIACZANO-SEROWE W ORKISZU Farsz na te pierogi to tradycyjnie ziemniaki, twaróg, podsmażona cebulka i przyprawy - u mnie mięta, pieprz ziołowy oraz sól. Różnica "leży" w cieście, otóż ciasto na pierogi przygotowałam na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej i rozpuszczonego masła. Początkowo obawiałam się, czy ciasto wyjdzie odpowiednie do pierożków - okazało się wręcz idealne, no i o wiele zdrowsze(...)ustach. Polecam przepis na pierogi w cieście z mąki orkiszowej! SKŁADNIKI : na ciasto pierogowe : 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki roztopionego masła lub margaryny 1 całe jajko + 1 żółtko gorąca woda ( ok. 300-350 ml) - w zależności ile wchłonie mąka szczypta soli na farsz do pierogów : 1,5 kg ziemniaków
Moja Książka Kucharskalatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną Składniki – ciasto na pierogi: 1 kg mąki pszennej 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki - farsz: Kapusta kiszona – 1kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula – 1 sztuka Kasza gryczana ugotowana(...)drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Kapustę z grzybami posiekać bardzo drobno i wymieszać z cebulką i ugotowaną kaszą. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Wykonanie – pierogi: Ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować i wyciąć kółka, na które następnie należy nałożyć farsz i dokładnie skleić. Pierogi gotować w osolonej wodzie i podawać prosto
Kuchnia Bon Appetitzaczynamy przygotowywać ciasto. Mąki i len przesiewamy do miski i stopniowo dodajemy gorącą wodę (jej ilość zależy od konsystencji ciasta, dlatego należy to robić ostrożnie) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je około 8 - 10 minut i natychmiast zawijamy w folię spożywczą. Odrywamy niewielkie ilości i rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową, nakładamy farsz zalepiamy i wrzucamy do wrzątku, gotujemy, aż pierogi wypłyną(...)kolejne kilka minut po wypłynięciu (około 5 w zależności od grubości ciasta). Pierogi podajemy tak, jak najbardziej lubimy, ja uwielbiam okraszone zezłoconą na maśle cebulką. Udanych pierogów i Wesołych Świąt
Quinoa Raz!Mój sprawdzony przepis na idealne ciasto na pierogi ruskie ma w składzie olej. To ciasto na pierogi bez jajka wyjdzie idealne, jeśli doda się do niego odpowiednią ilość gorącej wody. Piszcie jakie jest Wasze idealne ciasto na pierogi
AniaGotuje.plpierogi zrobić jak zawsze według znanego i sprawdzonego przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi Rozwałkować ciasto na cienki placek. Wyciąć koła niedużą szklanką. Nałożyć sporą ilość farszu i skleić ciasto w sakiewkę. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierożki zalać gorącym rosołem i posypać posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego
MarciochaKucharzywymieszać hakiem miksera do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Gdyby ciasto było klejące dosypać jeszcze trochę mąki (mnie zdarzyło się, co prawda raz, ale to fakt, że mąka miała większą wilgotność i musiałam jej dosypać, więc wyczulam). Można także wyrobić ciasto ręcznie, wówczas musimy odczekać trochę dłużej, by się nie poparzyć. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek (resztę przykrywamy folią(...)farsz i dokładnie sklejamy. Odkładamy na blat, ja wyłożyłam papier i podsypałam go delikatnie mąką, by się nie przyklejały. Ścinki ciasta zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i wycinamy koła, nadziewamy, sklejamy i odkładamy. I tak aż do wyczerpania ciasta. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą, osolona wodę i gotuję od zagotowania (nie wypłynięcia) ok.2 minuty. Ja dodaję do wody łyżeczkę oleju kokosowego
Smaczne Zdrowedlatego postanowiłam poeksperymentować i zrobić makaron w kształcie gwiazdek z ciasta na pierogi, bo pierogi to obowiązkowo robi się u mnie na Wigilię 😉 Z tego przepisu ciasto na pierogi wychodzi niezwykle miękkie i elastyczne, więc i makaron wyszedł miękki. Wystarczy tylko odłożyć trochę ciasta na pierogi oraz masy makowej podczas robienia makowca i dodatkową potrawę mamy(...)gotową! Kształt makaronu możemy nadać dowolny, choć muszę przyznać, że gwiazdki świetnie prezentują się na świątecznym stole ⭐ Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Masa makowa: 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców Helio 2 łyżki masła skórka z 1/2 pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: biała
Kuchnia MagdaLenyPyszne i dość szybkie danie dziś przedstawiam. Pieróg z ciasta francuskiego jest idealny na obiad, czy wczesną kolację. To danie bardzo pożywne i bardzo aromatyczne, polecam do wypróbowania. Lubicie takie dania? Do czego używacie ciasta francuskiego? Pieróg z ciasta francuskiego ze szpinakiem, boczniakami i mozzarellą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielubi?? Wiem, że jest zima, ale coś mnie naszło właśnie na truskawki ;) Pyszniutkie pierożki nadziane truskawkami podane z jogurtem to świetna propozycja dla małych i dużych łasuchów. Ciasto na pierogi jest takie same jak w przypadku podstawowego przepisu , który wczoraj zawitał na blogu. Szczerze polecam! Składniki: (na ok. 50 pierogów) Ciasto(...)cukrem do podania Przygotowanie: Ciasto : W wodzie rozpuścić sól. Mąkę przesiać na stolnice. Zrobić dołeczek, gdzie wbić jajko i stopniowo wlewać wodę oraz olej, cały czas wyrabiając do uzyskania elastycznego, miękkiego ciasta (ok. 5-10 minut). W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać koła
Nastoletnie Wypiekanieznacznie zmniejszyły swoją objętość. Potem dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku, soli nie za dużo bo ser już jest słony. Gotowy farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę wsypać do miski, wymieszać(...)szczyptą soli i jajkiem. Dodać goracą wodę z rozpuszczoną margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować na średnią grubość i wykrawać koła, ja zrobiłam duże pierogi i wykroiłam koła o średnicy 10cm. Na każde koło nakładać ok łyżki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta
Monia miesza i gotuje