Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną wiele razy już robiłam, ale tym razem ciasto na połowę podzieliłam i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a drugą bez dodatków pozostawiłam. Do farszu z kaszy, mięsa, świeże oregano dodałam, w ciasto białe i zielone farsz schowałam, pierogi ugotowałam i w tych zielonych się rozsmakowałam. Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej(...)łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Połowę ciasta zagniatamy z zmiksowaną rukolą, tak długo, aż uzyskamy zielony kolor. Dodajemy jeszcze mąki, ponieważ rukola sprawi, że ciasto będzie wilgotniejsze. Ciasto białe i zielone w formie kul przekładamy do miski, przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min. Ciasto zrobi się elastyczne, będzie się dobrze wałkować i sklejać
Moniki SmakołykiPierogi w ciekawym wydaniu. Ciasto z mąki razowej a w środku farsz z ziemniaków i kaszy gryczanej. Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki razowej -ok. szklanka letniej wody -szczypta soli -łyżka oleju -1/2 dkg drożdży Składniki na farsz: -25 dkg ugotowanych ziemniaków -5 dkg ugotowanej na sypko prażonej kaszy gryczanej -cebula -olej(...)pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy. W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę soli, olej, dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Ciasta i farszu powinno starczyć na ok. 20 szt. pierogów. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju. Gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia, na bardzo
Maminek kulinarnysoczewica się nie zeschła. Mąkę wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę. Uważać, by się nie poparzyć! Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę(...)jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je ponownie rozwałkować i wykroić placki. Przygotować miseczkę z przegotowaną wodą i pędzelkiem. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, posmarować wodą brzegi placka, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia
Weekendy w domu i ogrodzieśredniej wielkości świeżych truskawek cukier różany lub zwykły śmietana wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy truskawkę, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym lub śmietaną i posypujemy np. cukrem różanym Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaobiecałam moim dzieciom, że będę częściej robić pierogi, ale dla… wnucząt, kiedy oczywiście ładnie mnie poproszą. Składniki na ok. 60 pierogów Ciasto • 1/2 szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju • 1 jajko • mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki • szczypta soli Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1 mała kapusta biała(...)doprawić solą i pieprzem. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki. • Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę
To co kochamwięc, do farszu dałam sera żółtego i to był super pomysł, dzięki temu zyskał on ciekawy smak. Takie pierogi polecam na bezmięsny obiad i dla wielbicieli pierogów. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli ciepła woda ( około półtorej szklanki ) Farsz: 45 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól do smaku pieprz(...)czubrycą. Dokładnie studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser żółty stary na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy. 2. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny. 3. Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy
Izabelawkuchniuwielbia :) Sezonowe pierogi z truskawkami SKŁADNIKI: truskawki 200-300 g mąki pszennej gorąca woda łyżka oleju śmietana cukier liście mięty, gorzka czekolada sól Ciasto na pierogi wykonujemy ze sprawdzonego już przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi W międzyczasie można przygotować nadzienie i dodatki(...)oraz wodę do gotowania pierogów. Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkowywać na cienki placek (około 2 - 3 mm). Szklanką wycinać kółka, na środek kłaść kawałek truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów. Do wrzącej wody, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk
MarciochaKucharzyletnią wodą. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle do miękkości. Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie składniki zmieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Czas na przygotowanie ciasta na pierogi Migdały zmielić na mąkę lub użyć gotowej mąki migdałowej drobno zmielonej. Zasadą jest podobnie jak w przygotowywaniu muffinek połączenie osobno składników suchych i mokrych. Najpierw dokładnie wymieszać składniki(...)rozpuszczonym, ale nie gorącym tłuszczem. Zmieszać składniki mokre z suchymi i wyrobić ciasto do momentu aż uzyska odpowiednia konsystencję. Podzielić ciasto na 2-3 części. Po kolei rozwałkować z każdej części ciasto. Im bardziej cienkie, tym lepiej. Wyciąć szklanką lub foremką odpowiedniej wielkości koła. Osobiście lubię małe pierogi, które przygotowuję z tradycyjnej szklanki Na przygotowane koła wyłożyć farsz. Tutaj
Ola la LCHFroku susza spowodowała, że jesienią grzybów w wielu rejonach Polski nie było. Dlatego zachęcam do robienia pierogów z kapustą i pieczarkami :) Składniki na ciasto (wyszło 80 cieniutkich pierogów): 500 g mąki 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku oliwa(...)ciasta i pierogów: Składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie się lepić do rąk. Jeśli ciasto nie będzie chciało przestać się lepić, dodajemy troszkę mąki i ponownie wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części
Smak mojego domutylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach. Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie, a smakują jak najlepsze paszteciki świata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie lada uczta! Do tego sos żurawinowy, zapraszam(...)papierem rozłożyć na stolnicy. Lekko rozwałkować. Wykrawać foremką lub najlepiej metalowym pierścieniem koła o średnicy 8,5-9 cm. Nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi do wykończenia składników. Skrawki ciasta zlepić, rozwałkować i uformować kolejne pierogi. Pierogi zlepione na falbankę nie rozkleiły się podczas pieczenia w odróżnieniu od tych zlepionych tradycyjnie i przy pomocy widelca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiamy ruskie pierogi . Ale ciasto do dzisiejszych ruskich pierogów zostało przygotowane z mieszanki mąki żytniej i pszennej. Mają dużo ciemniejszy kolor niż te tradycyjne ruskie pierogi. Zamiast wody wykorzystane zostało wrzące mleko, które powoduje, że ciasto jest delikatniejsze i bardziej elastyczne podczas lepienia. Ruskie pierogi pszenno-żytnie podsmażane podane zostały z dodatkiem cebulki. Przepis(...)oleju, połowę zostawiamy do okraszenia. Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę wraz z twarogiem, dodajemy podsmażoną cebulkę i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz ruski, zlepiamy i formujemy pierogi. Ostrożnie wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy na małym ogniu, aż pierogi wypłyną. Pierogi podajemy gorące, polane wcześniej przygotowaną okrasą z cebulki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża i znów dolewamy trochę ciepłego mleka, mieszamy i wlewamy resztę mleka, mieszamy i wyrabiamy ciasto nożem (ma być miękkie i elastyczne), gdy jest za rzadkie podsypujemy mąką, gdy za twarde dolewamy troszeczkę mleka. Gdy ciasto jest już zwarte wyrabiamy chwilkę(...)gładkie. Teraz zabieramy się za lepienie pierożków. Można rozwałkować porcję ciasta i szklanką wyciąć równe krążki, ja postępuję zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi. Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie
Rozpustne gotowaniektóre są żelaznym daniem każdej gospodyni, ale chętnie sięgamy po coś nowego. Odkrywamy nowe smaki i próbujemy nieznane dotąd farsze na pierogi. No bo cóż, idealne ciasto na pierogi już znacie, czas na ciekawy, niebanalny farsz. W ten właśnie sposób powstają smaczne, smaczniejsze(...)najsmaczniejsze pierogi. Dzisiaj farsz z kurczakiem i brokułami. Znacie? Jeśli nie to zachęcam, bo warto zjeść takie pyszne pierogi. Składniki na 30 szt: ciasto (połowa porcji) wg przepisu na idealne ciasto na pierogi 320 g pojedynczego fileta z kurczaka część brokuła 60 g masła 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego
Kuchnia u Krysiciasto na pierogi. Pierogi lubi chyba każdy, można je podawać zarówno na słodko, słono jak i ostro. A Wy jakie nadzienie najbardziej lubicie? Ciasto na pierogi Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, woda, sól. Wykonanie: Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia i kleimy
paapilotkaaWyjąć z wody piersi drobiowe, pokroić w cienkie paski, w poprzek włókien, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do kurek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi : mąkę(...)przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody
królestwo garów