pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:37/272)

Pierogi smażone 177

miski Tupperware....ciasta na pierogi są różne..a ja postanowiłam zrobić z ciasta zaparzonego..i taka miska mi w tym idealnie pomogła..nie musiałam męczyć się z gorącym ciastem, po prostu do miski włożyłam wszystkie składniki, zamknęłam, odpowietrzyłam,zakręciłam miską i prawie gotowe..tylko pozostało ciasto rozwałkować itd..  70 dag mąki 1 jajko 3 łyżki oleju ½ łyżeczki(...)nadzienie z grzybów i cebuli Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki , na każdym położyć grzyby [ugotowane i podsmażone oraz doprawione] i zlepiać pierogi

Moje domowe kucharzenie
Sambusak z serami, pierożki 152

Jest to moja propozycja na Walentynkową kolację. Zapach w domu cudny, smak super. Można je zrobić tylko z serami, jak ktoś woli Zaczynamy od ciasta

Kuchnia Pokoleń
Mleko i ser z łubinu oraz niezwykłe pierogi 180

cebulę. Do serka dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, przestygnięty boczek cebulę, jajko oraz pokrojony drobniutko czosnek. Przyprawiamy przyprawami dokładnie łącząc składniki farszu odstawiamy. Z podanych składników wyrobić ciasto na pierogi. Na stolnicy rozwałkowujemy placek ciasta, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy łyżeczką farsz z serka łubinowego, sklejamy pierogi. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie wykładamy na talerz łyżką cedzakową

kgwjanczewo
Pierogi ruskie 174

pomocy. W moim domu rodzinnym pierogi lepiło się w kuchni w kilka osób. Ja nakładałam farsz i sklejałam pierogi, mama wałkowała ciasto i wykrawała krążki ciasta. Tata przekładał i wrzucał do garnka gotowe pierogi. I to do niego należało liczenie pierogów. Tym razem pierogi lepił mój mąż. Nie są może takie jak z żurnala(...)solimy. Nożem rozprowadzamy wodę po mące. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kubkiem krążki. Farsz nakładamy na każdy krążek ciasta i zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek gotujemy ok. 2 min od wypłynięcia. Podajemy ze skwarkami lub z cebulką podsmażoną na maśle. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/pierogi-ruskie/ BosowKuchni Artykuł Pierogi ruskie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy

Mieszam w Garnku
Pierogi z ciecierzycą i pieczarkami z salsą z rukoli i posypką z parmezanu. 174

Dziś szybko, w wielkim biegu z awarią samochodu w tle. Pierogi z ciecierzycą i salsą z rukoli. Ciasto na pierogi jedną ręką robione, a w tym samym czasie drugą farsz. No prawie. Czego(...)potrzeba? Ciasto: -dwa kubki mąki TYP550 -3/4 kubka ciepłej wody, temperatura ok. 42 stopni -łyżka oliwy -mała szczypta soli -jajko Wszystkie składniki zagniatamy razem i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, w zasadzie do jego rozciągania wałek nie powinien być potrzebny. Gdy ciasto będzie cieniutkie, wykrawamy szklanką koła i każde nadziewamy naszym farszem. Lepimy pierogi

BaRepas
Pierogi białym serem i botwinką 177

Ciasto na pierogi:około 1,5 szkl. mąki1/3 szklanki ciepłej wody1 jajko1,5 łyżki oleju rzepakowego szczypta soliZ podanych składników zagnieść sprężyste ciasto. Jeśli jest za suche - dodać wody, gdy za wilgotne - dosypać mąki.FARSZ:pęczek botwinki  lub 2 młodziutkie buraczki z liśćmi1 cebula - najlepiej też młoda150 g białego sera łyżka oleju rzepakowegosól, pieprz Botwinkę posiekać, buraczki zetrzeć(...)minut.Ostudzić.Do zimnych buraczków dodać ser, sól pieprz - połączyć.Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać koła, napełniać farszem - sklejać pierogi.Gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia.Do polania:1 łyżka oleju rzepakowego1 ząbek czosnkuOlej rozgrzać, na gorący - olej wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszać - wyłączyć.Polać pierogi.  Smacznego

kolorowotorcikowo
Kalendarz przygotowań Świątecznych 674

uparcie powtarzała, że to nie pierogi ruskie, a€ polskie. I rzeczywiście, w Rosji danie to tak jest właśnie nazywane.   Przygotowane ciasto na pierogi dzielić będziemy na 3 części (po jednej części na  pierogi ruskie , z kapustą i na uszka ). Ugotowane pierogi możemy przelać warstwą(...)części mojej rodziny. Każdego roku przed wigilią ciągnęliśmy losy, by wytypować „ochotnika”, który spędzi niezapomniane chwilę na rozwałkowywaniu ciasta. Do dziś, zresztą uważam, że stanowiska do wyrobu pierogów w gastronomii zajmowane są przez kobiety, głównie dlatego, że są one znacznie bardziej cierpliwe niż mężczyźni i lepiej znoszą

kuron.com.pl
PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 179

łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi(...)zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy

Ostra na Słodko
PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 158

łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi(...)zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy

Ostra na Słodko
PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 161

łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi(...)zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy

Ostra na Słodko
PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 175

łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi(...)zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy

Ostra na Słodko
Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) 212

Przepis zrodził mi się w głowie, gdy dostałam nowe piwo z dziką różą. Postanowiłam to piwo wykorzystać jako składnik ciasta do drożdżowych pierogów z farszem jak do krokietów, czy wigilijnej kapusty. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, podstawowy przepis drożdżowy wypracowałam już do perfekcji. Jednak dodatek piwa to pewne urozmaicenie, a receptura tej potrawy(...)pieprzem. Ciasto: W rondelku mieszamy piwo z olejem rzepakowym. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej,  sól, cukier i suszone drożdże, mieszamy. Do suchych składników wlewamy piwo wymieszane z olejem, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Stalową misę robota z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy na całą noc do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy ciasto drożdżowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z wiśniami 111

Moje towarzystwo uwielbia pierogi i to w każdej postaci:  pierogi ruskie ,  pierogi z kaszą jaglaną ,  pierogi z jagodami . Dzisiaj padło na pierogi z wiśniami. Zanim je wszystkie ugotowałam, to praktycznie wszystko zostało zjedzone, dla mnie został tylko jeden... Ze słodką śmietanką lub cukrem. Przepyszne, lekkie, tylko za szybko znikają z talerza. mąka(...)łyżka oleju szczypta soli wiśnie (świeże, mrożone lub z kompotu - bez pestek) śmietana  cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z mąki, ciepłej wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi (proporcje zależą od tego ile chcemy pierogów przygotować). Z gotowego, rozwałkowanego ciasta wycinać szklanką krążki, a do każdego krążka wkładać po 1 lub 2 wiśnie. Zlepić tworząc pieroga

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierogi z kapustą i grzybami 205

macie ochotę:) Można dodać do ciasta trochę soku z buraka - będą bordowe, dodać szpinak - będą zielone, dodać kurkumy - będą żółte. Takie kolorowanie ciasta pierogowego to z pewnością fajna zabawa dla małych kuchennych pomocników;) A efekt - nie tylko smakują, ale także dodatkowo cieszą oko wyjątkowymi kolorami:) Dziś zapraszam na klasyczny kolor ciasta i pierogów, ale myślę, że równie będą(...)wędliny 1 cebula pokrojona w piórka Wykonanie: Składniki na ciasto wyrabiam na elastyczne i miękkie ciasto. W razie czego dodaję więcej mąki lub wody w zależności czy ciasto klei się do rąk czy nie. Podsypuję stolnicę mąką i wałkuję na cienkie placki. Wykrawam ozdobnym wykrawaczem do pierogów odpowiednie kółka z wzorkiem na brzegach. Kapustę szatkuję, przepłukuję

Zasmakuj Kuchni
Pierogi leniwe z cynamonową okrasą 172

Dlaczego nazywa się je pierogami skoro wyglądają jak kopytka? Otóż lepienie pierogów wymaga czasu, tutaj mamy wersje dla leniwych, gdzie wystarczy tylko zagnieść ciasto, które normalnie mogłoby stanowić podstawę farszu do pierogów ruskich ( pozbawione oczywiście mąki w środku). Pierożki te są mięciutkie i rozpływają się w ustach, receptura pochodzi z książki ,,Szkoła gotowania”, M. Łebkowskiego. Składniki(...)twarogu 250 g ziemniaków 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła mąka do podsypania sól Okrasa: 2 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej cynamon cukier Przygotowanie: CIASTO NA PIEROGI Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Twaróg mielimy lub przecieramy przez sito. Zimne ziemniaki łączymy z serem, dodajemy żółtka, sól oraz roztopione

Kierunekuchnia