piernik bez tłuszczu - 204 przepisów (strona:11/14)

Aromatyczny murzynek z marmoladą 239

Uwielbiam szybkie ciasta. Takie, które w dowolnej chwili i bez większych problemów można przygotować z ogólnodostępnych składników. Taki właśnie jest dzisiejszy przepis na aromatycznego murzynka z marmoladą. Ostatnio mam dość ciężkie dni… i noce – „ach to ząbkowanie mojego synka”. A co najlepiej poprawia humor? No oczywiście znalazłabym kilka takich rzeczy, ale na pewno jedną(...)przygotowaną z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Można również użyć kupną przyprawę do piernika Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym wlewamy mleko, dodajemy cukier, miód, masło, marmoladę, kakao, cynamon i przyprawę korzenną. Całość mieszając podgrzewamy, aż wszystkie składniki się nam rozpuszczą i połączą w jednolitą

Słodkie okruszki
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 166

poprawia humoru, nie stanowi tak świetnej dekoracji czy prezentu jak samodzielnie przygotowane i ozdobione ciastko. Takie pierniki i ciastka na święta, na okazje mniej czy bardziej uroczyste, imieniny czy urodziny robię kilka razy do roku. Zebrałam i spisałam wszystko, co wiem o lukrze i dekorowaniu. Przeczytajcie, zobaczcie film i spróbujcie sami! PODSTAWOWY PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI UNIWERSALNY do dekoracji około(...)zastygnie.   Lukier 15-sekundowy To lukier do szybkiego wypełniania płaszczyzn bez ich wcześniejszego konturowania. Lukier rozcieńczony do takiego stanu, by rysa po ostrzu noża zasklepiła się i wypełniła w czasie 15 sekund. Sposób jego działania zobaczycie na filmie (niżej,przewijajcie ). Lukier sztywny, zaraz po przygotowaniu, bez dodatku koloru, można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 7 dni. Jeśli

Karo in the Kitchen
Owsiane babeczki na jeżynowym jogurcie 123

uwielbiam. Dziś mam dla Was przepis na ich zdrowszą wersję. Polecam Wam moje owsiane babeczki na jeżynowym jogurcie. Takie babeczki możecie dać swoim pociechą lub zjeść sami i to bez większych wyrzutów sumienia Spróbujcie. Babeczki są wilgotne, miękkie i smakują nawet przeciwnikom owsianki – wiem bo sprawdziłam na moim mięsożercu Każdą owsianą babeczkę dodatkowo posypałam po upieczeniu gryczankami. Owsiane(...)jeżynami* 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki karobu* około 4-5 sztuk czekoladowych gryczanek * jogurt z jeżynami można zastąpić jogurtem kremowym i dodać 2 łyżeczki ulubionych powideł lub musu owocowego; karob można zastąpić ciemnym kakao Przygotowanie Do miski wsypujemy 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych. Dodajemy oba jogurty, przyprawę do piernika i karob, mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec wbijamy

Słodkie okruszki
Babeczki cynamonowe z kremem śmietankowo-czekoladowym 145

partię do dekorowania, dzięki czemu zajęci byliśmy przez dość długi czas (co Mamie dawało ciszę i spokój w świątecznych przygotowaniach;)). Pamiętam, że zawsze były to spody zwykłe, klasyczne i bez cukru, bo słodkie było dopiero nadzienie. I tak też do tej pory najczęściej sama przygotowuję - kruchy spód, który jest uniwersalny czy to do słodkich czy wytrawnych babeczek(...)Świąt Bożego Narodzenia, postawiłam na smak i aromat cynamonu, bo to właśnie ten zapach ze Świętami kojarzy się chyba każdemu. Mi nie od zawsze, bo u nas tradycji wypiekania pierników czy pierniczków nie było. Ale odkąd sama spróbowałam, to ową tradycję wprowadziłam! Bo... już był taki czas, że tych Świąt wcale nie czułam... to już nie była ta magia, którą

Kolorowy Przepisownik
Pierniczki – szybki przepis 95

urok i swoich fanów, dlatego warto część z nich od razu po upieczeniu przechowywać w szczelnym pudełku Jak przechowywać pierniczki? Pierniki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce. Możemy je przechowywać nawet kilka miesięcy , wiele osób twierdzi, że pierniki są jak wino i im dłużej przechowywane tym smaczniejsze. Niestety nie znam metody aby tak długo przetrwały, gdyż zazwyczaj znikają(...)świętami . Jednakże, w związku z tym, że zazwyczaj wtedy mamy dużo na głowie, proponuję przygotować je wcześniej. Pamiętajcie, że możemy je przechowywać nawet kilka miesięcy . Kiedy lukruje się pierniki? Najlepiej lukrować pierniki gdy zmiękną . Wówczas będziemy pewni, że lukier nie pęknie , oraz nie utrudnimy im chłonięcia wilgoci pokrywając grubą warstwą lukru. Jednakże jeśli nie nakładacie dużo lukru , lub wolicie chrupiące

WegePrzepis
Biszkopt orzechowy z tartym jabłkiem 64

Przepis dziwny i budzący wątpliowości. Proszę o kredyt zaufania. Pachnące orzechami, jabłkami i czekoladą ciasto. Puszyste jak chmurka, jednocześnie wilgotne dzięki jabłkom. Biszkopt bez tłuszczu, ucierany dwuetapowo, bardzo orzechowy. Zdobył uznanie wszystkich, którym dane było uszczknąć kawałek. Przepis kserowany na prośby wielokrotne,  w końcu i w Kronice swe miejsce znajduje. Składniki: na formę o rozmiarach około(...)deserową lub mleczną, rozpuszczoną  z dwoma - trzema łyżkami śmietanki kremówki. Ciasto zachowuje świeżość długo, nie wysycha, nie kruszy się przy krojeniu. Jeżeli nie chcecie, by w smaku przypominało piernik,  nie dodawajcie w żadnym wypadku cynamonu. Pokusilam się o to raz, wsypując łyżeczkę do potartych jabłek. Zupełnie zmieniłam smak. Ale, jeśli pierniki już chodza Wam po głowie, sypcie śmiało

Kronika Piekarnika
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 128

obrotami ostrza malaksera łączę całość. Ciasto wyjmuję na lekko podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam.   Bez malaksera ciasto też nie jest trudne. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce, najlepiej kilkukrotnie je przesiewając – mąki orzechowe ze względu na wysoką zawartość tłuszczu lubią tworzyć grudy. Masło wkładamy do zamrażalki a potem ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Wbijamy(...)Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 12-13 minut. Nie pieczcie ich dłużej – orzechy nie lubią zbyt wysokich temperatur i długiego pieczenia , ciastka mogłyby zgorzknieć.   Studzimy ciastka na papierze na którym się piekły. Kompletnie wystudzone przechowujemy w szczelnym pojemniku, bez dostępu wilgoci. Spokojnie mogą poleżeć i pół roku, jeśli oczywiście

Karo in the Kitchen
Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki 262

dziecka uwielbiam pierniki. Ten zapach unoszący się po domu… aż nie mogłam się doczekać kiedy mama w końcu wyjmie ciasto z piekarnika i pozwoli je zjeść. A potem po cieście zostawały już tylko słodkie okruszki Dziś chciałabym polecić Wam mój rodzinny przepis na piernika (z moimi małymi zmianami). Taki szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki jest(...)Warto zjeść go w rodzinnym gronie. Aromat piernika, wilgotność konfitury i radosne rozmowy. Dla mnie nie ma nic lepszego. Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki – przygotowanie. Wszystkie składniki mieszamy w misce bez użycia miksera. Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki

Słodkie okruszki
Keto rolada dyniowa (Paleo, LowCarb) 126

biszkoptowa rolada dyniowa przełożona śnieżnobiałym kremem kokosowym to świetny pomysł na jesienny deser. Ja marzyłam o niej już od kilku miesięcy. Nareszcie udało mi się ją zrobić, choć nie bez przeszkód po drodze... Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword biszkopt , ciasta z kremem , ciasto dyniowe , Halloween , jajka , rolada , trifle Porcje 12 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania(...)jajka 1 łyżka łupin babki płesznik zmielonych 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku (w wersji wege zastąpić agarem) 1 łyżeczka estraktu z wanilii 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (cream of tartar) 1/4 łyżeczki octu jabłkowego 1/4 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej Krem kokosowy 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez

Modern Cave Girl
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 314

Faworki, chrust – ciastka z ciasta zbijanego (od zbijania ciasta wałkiem, w celu dobrego wyrobienia go), smażone w głębokim tłuszczu. Dobry faworek powinien mieć powierzchnię pokryta pęcherzykami powstałymi w trakcie smażenia. Faworki maja być kruche i delikatne. I raczej nie powinny być podobne do tego co często jest sprzedawane w sklepach, czy niektórych kawiarniach pod nazwą „faworki”.  Zawsze przygotowywałam faworki(...)wysokim brzegiem rozpuścić smalec dodając rum (rum dodać do jeszcze letniego smalcu, gdy wlejemy do gorącego to tłuszcz będzie pryskał... i to jak... ). Faworki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinny ono wysychać. Faworki smażyć w gorącym (ale bez przesady) tłuszczu, na rumiano z każdej strony ( te faworki są ciemniejsze od zwykłych, ponieważ zawierają cukier). Usmażone wyjmować

królestwo garów
Keto sernik dyniowy (Paleo, LowCarb, Vegan) 126

już zamierzchłe czasy… Odkąd odstawiłam produkty mleczne z tym rodzajem ciast jestem lekko na bakier… Sami zresztą znacie tę historię, wielokrotnie powtarzaną już czy to przy okazji serników bez sera na bazie kalafiora czy też innych moich produkcji tego typu. Gdziekolwiek zdecyduję się na imitację jakiegoś dania, które zwyczajowo zawiera ser czy inne pochodne mleka powtarzam(...)sernik dyniowy – wegańska odpowiedź na bolączki tego świata Na szczęście w przypadku tego keto sernika dyniowego nie było ciężko zrezygnować z sera. I jestem przekonana, że odbyło się to bez straty dla smaku i konsystencji. Spód jest mocno orzechowy – składa się z nerkowców i orzechów pecan , a całość zlepia olej kokosowy . Bazą samego sernika jest oczywiście puree z dyni

Modern Cave Girl
Jaglana szarlotka ze śmietaną (bez pieczenia) 178

lodówkę z różnych resztek, zrobiło się miejsce na przechowywanie deserów bez pieczenia. Dziś proponuję odchudzoną i bogatszą w składniki odżywcze wersję szarlotki bez jajek, masła i mąki, bo te zastępuje kasza jaglana. Ale żeby za bardzo chudo nie było, przygotowana jest ze śmietaną o zdecydowanie niższej zawartości tłuszczu niż kremówka. Polecam zrobić na noc, bo istnieje szansa(...)jaglanej 550 ml mleka 50 ml wrzątku czubata łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki jogurtu greckiego (może być naturalny) ok. 1 kg jabłek (masa bez obraniem) galaretka agrestowa 400 ml gęstej śmietany (u mnie 18%) wyjętej wcześniej z lodówki 3 łyżki cukru śmietan fix lub łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach wrzątku Kaszę jaglaną

Weekendy w domu i ogrodzie
BABECZKI KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 182

Moja córka uwielbia babeczki i muffinki. Ja z kolei cenię w nich szybkość i prostotę wykonania. W ciągu kilku minut mamy smaczne drugie śniadanie zamiast „

Ola la LCHF
PIERNIKOWO-BANANOWO-KOKOSOWY SHAKE Z PALONĄ BEZĄ I DONUTAMI – istny foodporn! 219

konkurs.kopernik.com.pl/ Połączenie mleka kokosowego ze słodkimi bananami i toruńskimi piernikami t worzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Do tego świeżutki drożdżowy donut z czekoladą i palona beza włoska z piernikową kruszonką. Ślinka cieknie, prawda?! Musicie to zrobić!   SKŁADNIKI: ( 1 słoik ) * pierniczki uszatki Kopernik – 5 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie – 3 szt * duży, miękki(...)przepis na dole * beza wloska – przepis na dole * pierniczki uszatki – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ścianki słoiczka oblewamy roztopioną mleczną czekoladą, chłodzimy. Zimne mleko kokosowe miksujemy na gładko z bananem, miodem i pierniczkami, wlewamy do słoiczka ( możemy dodać kruszony lód! ). Dekorujemy bezą włoską, opalamy palnikiem, dodajemy słodkiego donuta, dokorujemy kruszonką pierniczkową i wypijamy do dna! BEZA WŁOSKA: SKŁADNIKI: * drobny

Ostra na Słodko
Półfrancuskie rurki z kremem mascarpone 150

Przyznam się bez bicia, że rurki z kremem lub bitą śmietaną kojarzą mi się wyłącznie z dzieciństwem. Nie, żeby wtedy jakoś specjalnie mi je rodzice kupowali, ale zdarzyło się kilka razy. Wydaje mi się, że karnawał to świetny okres na takie delikatne rurki Jak nie teraz to kiedy? W ogóle brak mi czasu na jakieś konkretniejsze wypieki(...)wiosna i lato to ciasta z owocami, jesień to ciasta z jabłkami, zima to pierniki, serniki czy ciasta korzenne… tak, teraz zdecydowanie mamy dobry czas na takie niezobowiązujące rurki Ciasto w rurkach jest kruchutkie, wielowarstwowe jak to ciasto francuskie. Jednak w kremie jak i samym cieście, mało jest dodatku cukru, więc jeśli lubicie słodki smak, to dodajcie go więcej

Mieszam w Garnku