udostępniła swoim znajomym i do dziś wiele rodzin szczyci się posiadaniem tego przepisu z 1970 roku. Wypiek figuruje w nim pod nazwą piernik „Gosposia”. Kociewianki z tak przygotowanego ciasta piekły 3 różne rodzaje piernika: pierniczki wycinane foremkami, piernik przekładany marmoladą oraz fefernuski kociewskie. Fefernuski zaraz po upieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają się(...)lodówce. Wtedy jest wystarczająco twarde i bez problemu można uformować wałek, z którego odcinane będą pojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka, która jest delikatnie chrupiąca. Szybko jednak kruszeją, miękną i są zaskakująco delikatne. Lukier nie jest za gęsty, jest na tyle rzadki, że fefernuski bez problemu można w nim „wykąpać”. Gęstość lukru można
Grahamka, weka i kajzerkaKolejny zdrowy, tym razem bezglutenowy przepis...Fasolowe brownie to ciasto bez mąki oraz dodatku cukru i tłuszczów. I jak nazwa mówi, głównym składnikiem jest fasola. Ciasto wcale nie jest wytrawne, a słodkie. Dziwne, prawda? Też tak na początku pomyślałam... Robi się go błyskawicznie-wszystkie składniki miksujemy i gotowe 😉 Na pewno wyjdzie każdemu - nie może się nie udać! Przepis został(...)kolejne - dla gości :) ODPOWIEDZ MICHAŁ P 14 sierpnia 2016 16:08 Dałoby się zastąpić czekoladę kakao rozpuszczonym w np. oleju kokosowym? W sumie czekolada do przede wszystkim kakao i tłuszcz plus takie pyszności jak polirycynooleinian poliglicerolu i inne E. ODPOWIEDZ Odpowiedzi ALE CIACHOO! 21 sierpnia 2016 01:03 Jako polewę możemy zastosować kakao rozpuszczone w oleju kokosowym
Kuchnia MagdaLenyMiodownik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw(...)rozpuszczoną polewamy wierzch ciasta robiąc kratkę czekoladową, na płynną czekoladę sypiemy płatki gorzkiej czekolady, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Smacznego! Kilka informacji o margarynie Palma z Murzynkiem: to pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna kulinarna produkowana na bazie oleju palmowego, komponowana według tej samej receptury od 40 lat. Zawiera ukwaszone mleko, witaminy A, D3 oraz naturalną witaminę E. Nadaje ciastu pożądaną konsystencję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTeż czujecie ją w powietrzu? Jesień! Mi z jesienią kojarzą się ciasta z jabłkami i te, które pachną korzennymi dodatkami. Ciasto marchewkowe, zwane również marchewkowcem, wpisuje
Mieszam w Garnkurzeczywiście powiedzieć, że było to wspólne pieczenie… Keto piernik – kolejna odsłona Nasz wybór padł na piernik z ptasim mleczkiem. Inspirację stanowił ten przepis , jednak musiałyśmy trochę rzeczy pozmieniać z uwagi na fakt, że wypiek miał być zdrowy, bezzbożowy i niskowęglowodanowy. Czyli zgodny z wymogami diety ketogenicznej . Podstawę ciasta stanowi więc piernik na bazie mąki kokosowej , następnie daje się konfiturę(...)powidła śliwkowe (u nas konfitura z czarnej porzeczki bez cukru). Potem przyszła kolej na piankę z mleka i śmietanki kokosowej (czyli coś na wzór tej z przepisu na ptasie mleczko ). Zwieńczeniem zaś jest polewa czekoladowa. Uwierzcie mi – pychota! Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem i czekoladą Keto kostka piernikowa z ptasim mleczkiem – faworyt Karnawału Ciasto nie jest przy
Modern Cave Girlwszystkim maksymalizuje korzyści płynące ze spożywanych produktów, ułatwia trawienie jedzenia oraz usprawnia procesy przyswajania cennych dla kondycji organizmu substancji odżywczych. To więc łatwy sposób na poprawę kondycji naszego ciała bez żadnych dodatkowych wyrzeczeń. Szybkość i moc Wytrzymały silnik o mocy około 2000W, zapewnia szybkie rozdrabnianie pokarmów i pełny rozruch sprzętu, nawet przy po brzegi wypełnionym kielichu. Dzięki temu drastycznie(...)czystość kielicha po zblendowaniu kolejnego koktajlu, po skończonej pracy wystarczy wypłukać naczynie wodą lub wrzucić je do zmywarki. Z użytego do produkcji Tritanu bardzo łatwo usuwa się także tłuszcz, bowiem do tworzywo to wyróżnia się właściwościami hydrofobowymi. Obróbka próżniowa Technologia próżniowa i jej korzystny wpływ na przedłużanie trwałości żywności są znane i stosowane w przemyśle spożywczym oraz gastronomii
Blendmanmakowej dodatkowego smaku i aromatu. Keto makowiec Keto rolada makowa – wspólny mianownik dla tradycji i diety ketogenicznej Wspominałam już dzisiaj, że moje tegoroczne wypieki wyjątkowo odpowiadają bożonarodzeniowym tradycjom. Piernik i makowiec to bowiem ciasta, które nierozłącznie kojarzą się z tymi właśnie Świętami . Nie wiem jednak czy mój makowiec rzeczywiście odzwierciedla tradycyjne podejście do tematu, bo nie jest(...)kokosowe i dobrze wymieszać tak, żeby nie było grudek. Polać polewą wierzch rolady makowej i posypać skórką pomarańczową. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez skórki pomarańczowej): Wartość energetyczna: 226 kcal Tłuszcz: 19,4 g Węglowodany: 6 g Błonnik 4,2 g Białko 6,6 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: if (typeof CeneoAPOptions == "undefined
Modern Cave GirlKeto piernik z powidłami Makowiec versus piernik – które ciasto jest numerem jeden Bożego Narodzenia? Piernik razem z makowcem to ciasta, które najbardziej kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia . Z drugiej strony, makowiec bywa także częstym bywalcem na wielkanocnym stole… Zatem to chyba właśnie piernik będzie tym wypiekiem, który nierozerwalnie kojarzy się z urokiem Świąt Bożego Narodzenia . Kiedyś dodałabym(...)szukać w nim konotacji ze Świętami… Keto piernik z powidłami i bakaliami Tajemnica udanego piernika W tym roku postawiłam zatem na tradycję. Jeśli chodzi o makowiec, to było to pierwsze w moim życiu podejście do tego tematu. Natomiast pierniki wychodziły już kiedyś spod mojej ręki, jednak dawno żadnego nie robiłam. Keto piernik, który przedstawiam dzisiaj jest pyszny, miękki i wilgotny
Modern Cave Girljemy więcej niż zwykle. Mamy też ochotę na zupełnie inne potrawy, na rozgrzewające i sycące comfort foody, które ratują nas od chłodu. To też egzotyczne smaki pomarańczy, przypraw do piernika, grzanego wina i słodycze. Świąteczne spotkania to ciepło w środku zimy i światłem choinki wśród mroku. Kiedy wreszcie wracamy do domu i siadamy nad ciepłą kolacją nie mamy już ochoty(...)jesteśmy głodni ze składników, które często i tak mamy w lodówce. Po takich daniach poznaje się też rękę kucharza i jakość składników. Zimowe klasyk to oczywiście carbonara, przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku Składniki na 2 porcje: 100 g boczku drobno pokrojonego na plasterki i potem w słupki (10 plasterków) całe jajko żółtka z 2 jajek 2 łyżki startego sera pecorino
Ugotowane pozamiatanekolację wigilijną czekamy cały rok - na wigilijny bigos, na karpia, pierniki, barszcz z uszkami... Ale świat się zmienia, tempo życia się zmienia. I choć warto i należy zachowywać tradycje świąteczne, to jednak czasem dobrze po prostu, zwyczajnie odpuścić. Nie wiem, jak radziły sobie kiedyś nasze mamy i babcie, że miały czas na przygotowywanie całych świąt, sprzątanie mieszkania, ucieranie(...)ciepło, choć i na zimno też są dobre. 9. Makowe pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego Święta Bożego Narodzenia bez maku to nie święta. Moja mama robiła pyszne pierogi z makiem i jabłkiem smażone na głębokim tłuszczu. I przepis przepadł bezpowrotnie... Teraz nawet nie pamiętam, co to było za ciasto, coś podobnego do ciasta na pączki
dobra gospodyni dom wesołym czyni