Uwielbiam aromat i smak ciast z przyprawami korzennymi. Dziś zapraszam Was na korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami. Taka szybsza wersja a la piernika. Ciasto jest pyszne, przygotowuje się je naprawdę szybko i to bez użycia miksera. Do tego ten zapach podczas pieczenia… aż chce się jeść. Przepis na korzenne ciasto z czekoladowymi kropelkami polecam Wam na co dzień(...)łyżkę naturalnego kakao. Wszystko mieszamy łyżką. Następnie dodajemy przyprawę korzenną (do piernika) i sodę. Znów mieszamy. Kolejno wbijamy jajka, dodajemy mleko i całość mieszamy. Następnie dolewamy olej, znów mieszamy. Na koniec dodajemy oba rodzaje dżemu. Znów wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (prostokątnej lub kwadratowej). Następnie posypujemy naszą
Słodkie okruszkinatknąć się na tysiące sposobów przygotowania tych świątecznych ciasteczek- u mnie również znajdziecie jeden. Jednak łatwo się domyśleć, że nie jest on tradycyjny.Szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Wypróbowałam już wiele przepisów, ale tym razem postanowiłam wysilić się sama. Po raz kolejny moją inspiracją była kuchnia wegańska. Co z tego wyszło? Pierniczki owsiane!Żadnej mąki(...)choć zastanawiam się czy poniekąd nie wadą, bo znikają ekspresowo) jest fakt, że pierniczki idealnie nadają się do spożycia zaraz po upieczeniu, dlatego można je upiec "na ostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień.Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż w przypadku zwykłych
peanutbuttermonsterCześć I znowu kolejne tygodnie mi uciekły bez notki na blogu. Ale działo się trochę w kuchni, ale o tym następnym razem. Dziś będzie przepis na pierniczki. Czekają w słoju na Wigilię i miękną. Ciekawa jestem czy do świąt dotrwają, bo tata je systematycznie podjada. Żeby szybciej zmiękły dziś włożyłam do słoika skórkę jabłka. Poniższy przepis pochodzi(...)zdejmowania ciasteczek z blachy, ewentualnie stolnicę. Przygotuj składniki: 1/2 kg mąki, 20 dag miodu, 2 jajka, 20 dag cukru, 5 dag masła, łyżeczkę proszku do pieczenia, przyprawę do piernika, tłuszcz do wysmarowania blachy. Jajka sparz. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Do garnka lub na patelnię przełóż miód. Podgrzewaj
blog.moje-pasje.infotwarz. Ten tydzień zaczął się strasznie, ale że jutro piątek nie będę już narzekać. Weekend będzie jednym z lepszych, bo i zapowiada się ciekawie. Przede wszystkim ruszam z akcją pierniki (to już nr 3;D) Dziś zdałam sobie sprawę, że nie będę miała czasu na gotowanie i pieczenie swoich zdrowszych potraw na święta, bo do domu zląduję dopiero 23 grudnia(...)plastrów ananasa (użyłam ananasa z puszki w soku własny, bez dodatku cukru- dostępny w NETTO) kawałek świeżego pora (około 4 cm) 0,5 puszki kukurydzy domowy majonez light przygotowany wg. tego przepisu 2 łyżki gęstego jogurtu sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę pozbywając się tłuszczu i innych nieprzyjemnych dla oka rzeczy ;) obtaczamy go w przyprawie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWielkimi krokami zbliżają się walentynki, dzień zakochanych. Jeśli chcecie w tym roku przygotować swojemu ukochanemu, bądź tez ukochanej, coś wyjątkowego, to mam specjalnie dla Was przepis na ciasto, którym bez wątpienia zachwycicie swoją drugą połówkę - DAKTYLOWIEC! Składniki: 1 szklanka mąki żytniej, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki pokrojonych drobno migdałów, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia i sodę. 5) Ostygnięta masę z garnka wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy. 6) Dodajemy migdały i znów mieszamy. 7) Powstałą, lepką masę, o konsystencji piernika przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem. 8) Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach w opcji 'góra-dół' Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy przez około 8-10 minut. Najlepiej
Pełna Lodówkawcześniej zagotować energicznie mieszając. Ciasto na piernik można przygotować odpowiednio wcześniej. Miód podgrzewamy, następnie schładzamy i dopiero wtedy łączymy z mąką. Po wyrobieniu ciasta owijamy szczelnie w folię spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce nawet na 3 - 4 tygodnie. Jest to tak zwany piernik dojrzewający. Ładny kolor piernika - aby piernik zachwycił intensywnym kolorem, dodajemy do niego miód. Miód należy(...)kakao. Jak w łatwy sposób polukrować piernika - ostudzony piernik kładziemy na desce i z góry wlewamy na niego lukier, następnie szerokim nożem rozprowadzamy lukier na powierzchni. lukier powinien swobodnie spływać na boki wypieku. Tak przygotowany piernik wstawiamy na parę minut do ciepłego piekarnika, aby lukier zastygł. Pierniki będą wilgotniejsze , jeżeli połowę tłuszczu zastąpimy oliwą z oliwek. Zdjęcie pochodzi
Ciastka - domowe słodkościDomowe małe pączki bez wyrabiania, rośnięcia i czekania. Tak to możliwe. Przy użyciu kilku składników, możemy się delektować małymi smakołykami. Te mini, pulchne kuleczki znikają z talerza raz, dwa. Na to z pewnością musicie się przygotować. Składniki: 300 g serka homogenizowanego o smaku np.waniliowym 1,5 szklanki mąki 3 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia olej do smażenia cukier plus cynamon lub przyprawa korzenna do obtoczenia Przygotowanie: W rondelku mocno rozgrzewamy olej. Nie może być za zimny, aby pączki nie chłonęły tłuszczu ale nie powinien też się palić od samego początku gdyż za szybko spali pączusie. Jajka miksujemy mikserem wraz z cukrem waniliowym. Dodajemy serek ciągle miksując. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem
Życie zaczyna się w kuchniświętami, bo warto! Piernik zainspirowany przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella Świątecznie". Swój piernik przygotowałam na dużej blaszce o wymiarach 36x26 cm. W przepisie wykorzystałam melasę, która dodaje piernikowi głębi, jeśli natomiast nie macie jej pod ręką, to zastąpcie ją miodem. Inka dodaje ciasto dodatkowego aromatu, ale zamiast niej możecie dodać do piernika tylko kakao (50g). Piernik czekoladowy: 225g masła(...)Czekoladę pokroić na drobne kawałki i dodać do masy, ponownie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem, przelać do niej masę. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z grzałką góra+dół Czas - ok. 45 minut, do suchego patyczka Po upieczeniu piernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu dekorujemy polewą. Polewa krówkowa: 120g masła 180ml śmietany kremówki (30%) 350g brązowego
Cooking Monsterblue. Cieplutkie mięsko, które rozpływało się w ustach. Dodatkowo lekkości tej sałatki dodały lekko kiszone pomidory , nawet odrobinę słodkawe. Cebulki marynowane nadały ostrości sałatce. Nie obyłoby się bez nośnika smaku czyli tłuszczu - majonezu oraz żółtka z jaja przepiórczego. Chips ziemniaczany nadał ciekawej chrupkości całości. Można jeść i jeść takie sałatki. Po tym daniu wiedziałem, że czeka mnie ciekawa podróż(...)nadał całości właściwego kierunku - smakowitość. Legumina marmeladowa jabłeczna jabłko / piernik / wątróbka kacza | 16,90 Czy to deser czy to przystawka? Danie może i być kontrowersyjne dla poniektórych. Na pewno nie dla mnie. Ja mógłbym jeść coś takiego jako alternatywa dla słodkich, francuskich śniadań. Czyli mamy tutaj spód z piernika, podpieczony kogel mogel z lekko kwaśnymi jabłkami (uprzednio ugotowanymi sous
Right Behind The Kitchennatłuść i smaż tortille chwilę z obu stron. FARSZ DO TORTILLI:Składniki (4 duże porcje, 8 małych):400 g mięsa mielonego1 puszka kukurydzy1 puszka fasoli czerwonej1 puszka pomidorów bez skórki + 1 świeży2 cebule średniesól, pieprz, majeranek, pieprz cayenne, papryka ostra, zioła prowansalskie4 łyżki sera CorregiosałataolejPrzygotowanie:Skrój cebulkę, podsmaż, duś pod przykryciem, aż się ładnie zeszkli.W międzyczasie wsadź(...)łyżeczki majeranku, papryki, pieprzu cayenne. Dodaj 1 łyżeczkę (lub więcej, jeśli chcesz) ziół prowansalskich. Dobrze wymieszaj. Dodaj do mięsa podsmażoną cebulkę.Rozgrzej dużą patelnię z tłuszczem. W mikserze stojącym zblenduj pomidory z puszki z pokrojonym pomidorem świeżym. Mięso mielone wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj, aż sos się dobrze zredukuje
Gotowanie to kochanieWitajcie. Jak tam przygotowania do świąt? 😇 Internet aż kipi od świątecznych przepisów na przepyszne potrawy, gdzie w większości to ciasta. 😛 No, ale nie ma co się
Zdrowie i pysznie na talerzuCiasto: 150g mąki z konopi, 100g mąki gryczanej, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody, 1 łyżka przyprawy do piernika, 8 – 9 łyżek oleju, 60
Saganekpiernik bardzo dobrze smakuje już po 12 godzinach spędzonych w lodówce. Do jego przygotowania należy wybrać dobrej jakości przyprawę do piernika, która w składzie nie zawiera mąki, gdyż to właśnie od zawartych w niej przypraw korzennych, zależy intensywność aromatu i smaku piernika. Krem z masłem orzechowym świetnie łączy się ze smakiem piernika i nadaje mu delikatnej nuty orzechowej. Piernik jest(...)smak piernika i na Święta Bożego Narodzenia staram się, aby zawsze był na moim stole. Jestem ciekawa, jak to jest u Was, lubicie pierniki, czy raczej wolicie np. makowce? Składniki: (forma 14 cm x 28 cm x 7 cm) 150 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miodu naturalnego 2 czubate łyżki przyprawy do piernika (bez mąki
Kuchcik gotuje