Także przygotujcie się na to, że na blogu zagoszczą teraz dyniowe klimaty. Orzechów także nie zabraknie. Powoli zaczynam już także myśleć o świątecznych wypiekach. Tak tak - ciasto na dojrzewający piernik już leżakuje w piwnicy a ja siedzę wygodnie na kanapie z moim kochanym rudo - białym futrzakiem i wertuję książki, gazety i własne bazgroły w poszukiwaniu łakoci na świąteczny stół(...)rumiano na maśle lub oleju. Obraną i pozbawioną miąższu dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach; dodać do cebuli, zamieszać i zdjąć z ognia. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, po czym posiekać je i dodać do dyni. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeśli ktoś lubi można także dodać trochę kminku). Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki
My simple kitchenTrochę podobne do tych sklepowych, ale bez zbędnych ulepszaczy i dodatków. Tylko 3 składniki: jajka, cukier, mąka, gotowe w mniej niż 30 min razem z pieczeniem. Biszkopciki najlepiej piec na macie silikonowej np. firmy lekue lub na macie teflonowej, jeżeli nie macie ani jednej ani drugiej, polecam blaszkę od piekarnika wysmarować tłuszczem, na to położyć papier do pieczenia. Dzięki(...)drobnego cukru 75 gr mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru pudru do posypania Blaszkę od piekarnika wyłożyć matą silikonową. Piekarnik nagrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu. Mąkę przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier, partiami – kolejną łyżkę
moj przepis naminęły, ale dla mnie zima to czas pierników, grzańców i wszelkiego rodzaju słodkości i przekąsek z korzennymi aromatami. Ten wypiek idealnie sprawdzi się także na świątecznym stole, więc zapiszcie go na przyszły rok. ;) Piernik: 8 łyżek oleju kokosowego 100g suszonych śliwek 100g suszonych daktyli 5 łyżek miodu 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki gorzkiego kakao(...)kolorowe posypki, skórka pomarańczowa lub inne do posypania Każda z przekrojonych części piernika smarujemy wewnątrz kilkoma łyżkami konfitury, składamy całość, a górę polewamy roztopioną wcześniej czekoladą z dodatkami. Ja posypałam swój piernik kolorową posypką, ale możecie też wykorzystać skórkę pomarańczową lub zostawić czystą czekoladę. Piernika możecie także nie przekładać konfiturą, ale zapewnia ona dodatkową wilgoć i cudownie
Cooking Monstersól – 53mg Cynamon: 100g/ kcal, tłuszcz – 45,8g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 32,3g, węglowodany – 25,4g w tym cukry – 24,1g, białko – 5,4g, sód – 61mg Informacje dodatkowe: Prawdziwa australijska surowa czekolada , organiczna, ręcznie robiona, o niskim IG, bez mleka, bez soi, bez glutenu, bez cukru, wegetariańska, koszerna, Fair Trade. Sklep: slimstore.pl Cena(...)proszkowo ale bez większego oporu. Czuć delikatną słodycz, którą zdecydowanie zdominowała goryczka dobrej jakości kakao. Cynamon: Poprzednia wersja pachniała gorzkim kakao ta tabliczka natomiast od razu po otwarciu opakowania uwalnia intensywny aromat cynamonu. Z wierzchu również krucha a w środku zawiera pralinkowe nadzienie, które jest gładkie i kremowe dając wrażenie lekko napowietrznionej. W smaku dominuje tutaj piernik. Naprawdę dałybyśmy
Candy PandasTrochę podobne do tych sklepowych, ale bez zbędnych ulepszaczy i dodatków. Tylko 3 składniki: jajka, cukier, mąka, gotowe w mniej niż 30 min razem z pieczeniem. Biszkopciki najlepiej piec na macie silikonowej np. firmy lekue lub na macie teflonowej, jeżeli nie macie ani jednej ani drugiej, polecam blaszkę od piekarnika wysmarować tłuszczem, na to położyć papier do pieczenia. Dzięki(...)drobnego cukru 75 gr mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru pudru do posypania Blaszkę od piekarnika wyłożyć matą silikonową. Piekarnik nagrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu. Mąkę przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier, partiami – kolejną łyżkę
moj przepis nasię kojarzyło ze świętami. Ich zapach nieodzownie zwiastuje święta. Tak, mowa tu o piernikach świątecznych, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Istnieje wiele przepisów na świąteczne pierniczki. Niektóre prostsze inne trudniejsze. Szybsze i wymagające pracy. Tutaj jednak skupiliśmy się na prostym przepisie na pierniki świąteczne. Gwarantujemy, że wyjdą doskonale i zasmakują całej rodzinie. A ich aromat unosić się będzie(...)naturalnego miodu 80 g masła 1 jajko rozmiar L 1/2 szklanki cukru brązowego 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka czubata kakao o niskiej zawartości tłuszczu (DecoMorreno) gotowy lukier do dekoracji (lub wykonaj samodzielnie) Składniki na lukier 200 g cukru pudru 5 łyżek wody lub soku z cytryny (jeśli chcesz mieć smak
ProstePesto.plodpowiedniki wielu tradycyjnych, polskich potraw. Nauczyłam się nie tylko, jak w prosty sposób zastąpić mięso i ryby w danym daniu, ale również jak łatwo podmienić cukier, czy gotować kompletnie bez glutenu. Jedną z potraw, które zrobiły na mnie największe wrażenie, były "śledziki" w oleju. Na pierwszy rzut oka nie miały one nic wspólnego z daniem wegańskim. Nic bardziej mylnego(...)nasionko kardamonu - lub szczypta kardamonu mielonego 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru mielonego szczypta soli - do smaku Boczniaki obsmażyć na oleju z obydwu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni, kłaść na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu. Pozostawić do przestudzenia, a następnie pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać
Grunt to przepis!lubię zaś zapachu cynamonu, przypraw korzennych, ani zapachu piernika, które dla wielu osób są symbolem Świąt. Piotrek ostatnio przywiózł mi cały kosz mandarynek, przeważnie jadłam je nie przetworzone. Ale wczoraj wpadłam na pomysł, że wykorzystam je do ciasta. Kiedyś na BBC widziałam jak Nigella Lawson piekła ciasto z klementynek bez mąki z mielonymi migdałami, postanowiłam sama pokombinować ze składnikami(...)godziny. Kroimy mandarynki na pół, usuwamy pestki jeśli są, a następnie przekładamy do malaksera i miksujemy, studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Przygotowujemy formę o średnicy ok. 24cm, smarujemy ją tłuszczem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do zmiksowanych mandarynek dodajemy jajka i oba cukry, miksujemy na gładko, dokładamy pozostałe składniki do malaksera
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie piżmowej) 35 dkg mąki pszennej 4 dkg drożdży 1 łyżka cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 100 ml letniego mleka 7 dkg margaryny lub masła bez soli 5 łyżek brązowego cukru 1 jajko 1 żółtko olej słonecznikowy do smażenia dodatkowa mąka do podsypania ciasta Posypka: 4 łyżki brązowego(...)Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać puree z dyni , jajko oraz żółtko, letnie mleko i brązowy cukier . W osobnej misce wymieszać mąkę, cynamon , sól oraz przyprawę do piernika. Margarynę rozpuścić a następnie wystudzić. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże, mokre składniki po czym bardzo dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto przez 3-4 minuty. Na końcu dodać płynną margarynę. Kontynuować
mecookspiernika4 łyżeczki gęstej śmietany 18%nadzieniebanan4 łyżeczki cukru4 łyżki mascarpone6 okrągłych biszkoptów(opcjonalnie 1 jajko) mąka ziemniaczana do podsypaniaodrobina soku z cytryny Wykonanie:- z masła, mąki, przyprawy do piernika, cukrów i śmietany zagnieść elastyczne gładkie ciasto, schłodzić je 30-60 minut w lodówce- w tym czasie kawałki banana (zostawić 6 plasterków i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały) rozdrobnić(...)lodówki, rozwałkować podsypując mąką na średniej grubości placek, wykroić z niego 6 dużych (10-11cm) kwadratów, zostawić odrobinę (na wykrojenie 6 małych krążków) - formę na muffiny wysmarować tłuszczem i obsypać mąką- kwadratami wykładać miejsca na babeczki w formie tak, by rogi wystawały na zewnątrz, oprószyć je w środku mąką ziemniaczaną- do każdej powstałej kieszonki przełożyć nadzienie wypełniając całe zagłębienie
Smakołyki Berenikidobrym złotym środkiem między odżywieniem organizmu a zaspokojeniem potrzeby słodkiego smaku. Do posłodzenia użyłam bowiem stewii, która jest całkowicie naturalnym środkiem słodzącym. Bez kalorii i bez wpływu na poziom cukru we krwi. No i bez wyrzutów sumienia! Trzeba tylko uważać na jej postać i- oczywiście- skład. Oryginalnie występuje jako zielona roślinka, której liście są bardzo intensywnie słodkie(...)płynie np. Better Stevia 2 łyżeczki przyprawy do piernika najlepiej domowej 30 g czekolady gorzkiej min. 85% kakao; w wersji AIP pominąć lub zastąpić czekoladą karobową Sposób przygotowania Olej lekko podgrzać do rozpuszczenia. Dynię zmiksować razem z jogurtem kokosowym, po czym dodać rozpuszczony olej. Dosłodzić stewią i dodać przyprawę do piernika. Masę wylać do foremki o wymiarach
Modern Cave Girlnajchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek ;) Korzystając z okazji chcę Wam życzyć pięknych, spokojnych, spędzonych w gronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt!!! Składniki na makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami (na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 28 cm) : MASA MAKOWA: 500 g maku(...)pudru (do smaku) śliwki w czekoladzie do dekoracji Mak przesypujemy do garnka z grubym dnem, wlewamy mleko, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy często mieszając. Gotujemy bez przykrycia aż mleko odparuje, studzimy. Letni mak mielimy w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach trzy razy. Drożdże rozcieramy z miodem. Do zmielonego maku dodajemy cukier, drożdże z miodem
Rozpustne gotowanieFaworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru(...)wysokim brzegiem rozpuścić smalec dodając rum (rum dodać do jeszcze letniego smalcu, gdy wlejemy do gorącego to tłuszcz będzie pryskał... i to jak... ). Faworki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinno ono wysychać. Faworki smażyć w gorącym (ale bez przesady) tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem wymieszanym
królestwo garówformę o średnicy 28 cm) 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) 2 jajka 250 g masła 3 - 4 łyżki miodu naturalnego 300 ml mleka Krem: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki(...)stopniowo mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki. Masę wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki
Kuchcik gotujeUwielbiam szybkie ciasta. Takie, które w dowolnej chwili i bez większych problemów można przygotować z ogólnodostępnych składników. Taki właśnie jest dzisiejszy przepis na aromatycznego murzynka z marmoladą. Ostatnio mam dość ciężkie dni… i noce – „ach to ząbkowanie mojego synka”. A co najlepiej poprawia humor? No oczywiście znalazłabym kilka takich rzeczy, ale na pewno jedną(...)przygotowaną z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Można również użyć kupną przyprawę do piernika Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym wlewamy mleko, dodajemy cukier, miód, masło, marmoladę, kakao, cynamon i przyprawę korzenną. Całość mieszając podgrzewamy, aż wszystkie składniki się nam rozpuszczą i połączą w jednolitą
Słodkie okruszki