Smaczne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Pierniczki mogą być świetną ozdobą na choinkę jak i na słodki prezent. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Dodatkowo: 150 g różnokolorowych landrynek foremki różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło(...)folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Chcąc zrobić witraże wycinamy pierniczki z otworami w środku. Do środka nakładamy rozkruszone landrynki. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince należy przed pieczeniem zrobić otworki wykałaczką. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy
Podróż w kulinariawśród pysznych smakołyków, czas wspólnych rozmów, zwolnionego czasu, gdzie nikt się nie śpieszy. Jeśli zastanawiacie się jeszcze co podać na świąteczny stół, czym zaskoczyć gości, myślę że te mięciutkie pierniczki będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Korzenne aromaty jakie uwalniają się podczas ich pieczenia rozgrzewają ciało i umysł. Warto zaangażować do ich przygotowania szczególnie najmłodszych, niech aromat pieczonego piernika(...)literatką wycinamy jednakowe kółeczka. Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy około 15 minut w temp 180*c. Po upieczeniu studzimy. Połowę pierniczków obklejamy rozwałkowanym lukrem plastycznym, zostawiamy w temp pokojowej aż stwardnieje, wtedy dekorujemy malując wzorki przygotowanym wcześniej białym zwykłym lukrem, który przygotowujemy tak: Białko jaja ubijamy na sztywną pianę dodajemy
Wanilia i KardamonŚwięta musi u nas być piernik albo chociaż pierniczki:) W tym roku raczej nie będę miała zbyt wiele czasu na dekorowanie pierniczków, co bardzo lubię, jednak jest to dość pracochłonne. Tutaj znajdziecie moje zeszłoroczne lukrowane pierniczki, a tutaj domek z piernika :) W tym roku potrzebuję szybkiego, prostego przepisu na pyszny piernik. I ten taki właśnie jest... foremka 11cmx26cm Składniki
Z miłości do słodkościPiekę i dekoruję ,,, dekoruję i piekę pierniczki rzecz jasna ... Na te do dekorowania , do powieszenia na choince mam swój ulubiony sprawdzony przepis. ( KLIK ) Ale też zachciało mi się innych pierniczków takich małych ,słodkich ,miękkich . I wpadł mi do głowy pomysł, aby do piernikowego ciasta dodać gotowanej marchewki. Coś na wzór ubiegłorocznych pierników(...)jeszcze bardziej podkreślić świąteczne zapachy wzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały pyszne ciasteczka , bardzo świąteczne , miękkie . I mimo ,że z podanych proporcji powstała całkiem pokaźna ilość pierniczków , to wątpię czy do świąt dotrwa chociaż jeden :) Składniki : 30 dkg obranej i ugotowanej do miękkości marchewki 1 szklanka miodu 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła skórka otarta z dwóch
Malinowa Kawiarenkaświąt zostało już całkiem niedużo czasu. Jeśli macie ochotę na pierniczki, które zdążą jeszcze zmięknąć do tego czasu to polecam poniższy przepis. Od razu po upieczeniu są miękkie i lekko kruche. Potem troszkę twardnieją. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :) Bardzo dużym(...)plusem tego przepisu jest to, że ciasto zagniata się błyskawicznie i od razu można wykrawać ciasteczka. Polecam! ;) Z przepisu powstało około 60 sztuk pierniczków. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g miodu- jeśli ma stałą konsystencję, podgrzewamy w garnuszku, żeby stał
Czerwona Porzeczkadwie blachy ciasta to za dużo? Można oba te wypieki połączyć tworząc ciasto o wyjątkowym smaku. Sernik ma nie tylko piernikowy spód ale także ma w środku słodką niespodziankę- pierniczki nadziewane. To ciasto to jedno z moich ulubionych, polecam na świąteczny stół! *foremka 25*34 cm: Składniki: na ciasto: 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 100 g masła 1 szklanka cukru skórka otarta z pomarańczy 20 pierniczków nadziewanych w czekoladzie na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 125 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 2 łyżki drobnego kokosu Przygotować ciasto piernikowe: Jajka utrzeć z cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakilku dni u Majanki jest już 9 Festiwal Pierniczków. Postanowiłam, że nie będę już szukać nowych pierniczkowych przepisów, a będę piekła z tych, które są już na blogu i wiem, że są dobre. Ten przepis to pierwszy przepis na pierniczki z jakiego korzystałam, a dostałam go od mojej koleżanki Madzi. Tegoroczne świeczniki powstały na kiermasz charytatywny(...)stopni przez 7 minut. Pierniki po wyjęciu będą dość, miękkie, ale szybko stwardnieją. Dlatego nie należy ich zbyt długo piec (7 minut naprawdę wystarczy). Gotowe, wystudzone pierniczki polukrować i schować do puszki. Jeżeli chcemy przygotować z ciasta świeczniki wycinamy dwie duże gwiazdy. W jednej z nich robimy otwór nico większy niż średnica świeczki tealight. Pieczemy
Sto kolorów kuchnijuż kolejny przepis na pierniki na blogu. Pierniczki po upieczeniu są twardawe, ale po "zapuszkowaniu" w towarzystwie skórek z jabłek fantastycznie miękną. Oczywiście można je udekorować dowolnym lukrem i dodatkami. Ciasto jest bez dodatku tłuszczu, dlatego też wymaga cierpliwości podczas wyrabiania, ale naprawdę wychodzą pyszne pierniczki. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu(...)Uformować kulę i małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki. 3. Ciastka wyłożyć na blaszkę w odległościach od siebie, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę podrosną. 4. Piec 10 minut w temperaturze 160 st. 5. Pierniki przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli chcemy, aby zmiękły, należy dodać do puszki skórki z jabłek. Udekorować wedle uznania
Kuchnia domowa AniPostanowiłam zmienić trochę tradycyjne pierniczki i dodałam mus z jabłek. Efekt był chyba udany, ponieważ pierniczki nie doczekały świąt, nawet nie zdążyłam ich udekorować. Smakowały nawet moim małym córeczką, a one są dosyć wybredne. Polecam. Składniki: 1 szklanka musu z jabłek (Jeśli nie mamy to obrać około 2 jabłek, pokroić i podprażyć z odrobiną wody w rondelku, aby zmiękły(...)minut. Ostudzone można ozdobić. Uwaga! Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki i obtaczać ręce w mące, aby się ciasto ładnie formowało. Pierniczki te jak i większość pierników z każdym dniem są wilgotniejsze i bardziej miękkie. Smacznego! https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
talerz przyjemnościkońcowy wart jest zachodu. Najbardziej zachwycona jest moja Oliwka, która zapala sobie światełka i patrzy do środka przez landrynkowe szybki w okienkach ;) Z poniższych proporcji wyszło mi ok 100 pierniczków i 1 domek. Pierniczki już po kilku dniach przechowywania w pojemniku były miękkie więc jeśli chcielibyście je upiec to spokojnie zdążycie przed Świętami. Domek udekorowałam naturalnymi kolorowymi posypkami od Delecty(...)Ciasto na pierniczki: 900g mąki + do podsypania 400g miodu 250g margaryny 120g cukru 2 łyżki cukru waniliowego Delecta 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 op. przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Lukier: 2 białka ok 4 szkl cukru pudru lub więcej Kolorowe posypki i cukierki do dekoracji Delecta: -maczek truskawkowy -maczek mango -maczek tutti
Smakołyki Asimasło, wyrabiamy ciasto. Ciasto próbujemy czy oby nie jest za słodkie albo za mało słodkie? Ciasto wałkujemy, podsypujemy mąką, by uniknąć lepienia. Wałkujemy na ok. 4 – 5 mm, wycinamy pierniczki przy pomocy foremek i układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach C. Następnie studzimy. Gotowe pierniczki dekorujemy wg uznania przy pomocy
Bon Appetit MałgorzatyPrzepyszna granola ze świątecznym akcentem czyli pokruszonymi pierniczkami Stempel od Delecty. Pełna orzechów, miodu i korzennych przypraw, doskonale sprawdzi się na świąteczne śniadanie. Można też ją wykorzystać jako posypkę do świątecznych ciast i deserów. Polecam! Scroll down for recipe in english Świąteczna granola z pierniczkami (6 szklanek) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych Bakalland ½ szklanki pistacji Bakalland(...)masła ½ szklanki brązowego cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka mielonego cynamonu ¾ do 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta 8 łyżek miodu pokruszone pierniczki Stempel Delecty (ilość według uznania) , przygotowanymi zgodnie ze wskazówkami na ich opakowaniu. Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj płatki
karmelowyhojnie mąką. Sięgam po nią całymi garściami, i to, że część ląduje na podłodze czy fruwa po okolicy, denerwując okularników, nie zaprząta mi specjalnie głowy. Wczoraj, wałkując ciasto na pierniczki w domu, tak właśnie uczyniłam... Po czym złapałam się za głowę; co ja wyrabiam...? Ale nie to było najgorsze. W pracy, gdy się czymś ubrudzę, a natychmiast potrzebuję czystej(...)fartuch... Tylko mam go tak codziennie prać...? W każdym razie - zapełniłam ciasteczkami kolejne cztery puszki. Bardzo efektywny dzień. Oglądając piękne dekoracje na facebooku i innych blogach, mam ochotę upiec pierniczki idealne pod lukier królewski, ale obawiam się, że w tym roku nie znajdę czasu na długie godziny lukrowania... A szkoda, bo zawsze mnie taki cudeńka zachwycają, i ciągle obiecuję sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrzetych co nie widzieli mojego przepisu w zeszłym roku -zapraszam poniżej,pyszny,prosty przepis na pierniczki,które są pyszne do zjedzenia od razu po upieczeniu,nie trzeba czekać aż zmiękną,ja robię je co roku i co roku mamy niesamowitą frajdę całą rodziną przy ich pieczeniu i dekorowaniu polecam SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki pszennej(...)masa jest świetna do rozwałkowania,(dobra rada -zróbcie dziurkę na sznureczek jeszcze przed pieczeniem,ja robię rurką ),piekę w 180 stopniach,od 10-15 min,w zależności od wielkości pierniczków. na lukier białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dosypujemy partiami cukier puder,na końcu dodajemy barwniki lub zostawiamy zwyczajnie biały. bardzo długo zostają świeże.Największą frajdę mają dzieci
Swojskie jedzonkoOryginalne i niezwykle smaczne orzechowe serca-pierniczki. Udekorowane w minimalistyczny sposób. Pięknie się prezentują na świątecznym stole jak i również w walentynki. Przepis podpatrzony u pani Doroty z Moje Wypieki. Troszkę go zmodyfikowałam. Polecam! Składniki: (na ok. 40 sztuk) Ciasto: 200 g miodu 50 g cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 100 g mąki pszennej(...)ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce całą noc. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5-7 mm. Za pomocą foremki wykrawać serca. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach. Piec w 180 st.C przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Po upieczeniu są miękkie
Nastoletnie Wypiekanie