Miękkie i słodkie pierniczki ozdobione lukrem królewskim. Są szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. Dobre od razu po upieczeniu, dodatkowo zmiękną jeśli zostawimy je bez przykrycia w wilgotnym pomieszczeniu lub zamkniemy z kawałkami obranego jabłka w szczelnym pojemniku (jabłko wymieniamy co dwa dni). Pamiętajmy, że lukrujemy pierniczki dopiero gdy zmiękną. Ciasto na etapie rozwałkowywania jest elastyczne, nie klei się(...)papierem do pieczenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i przy użyciu foremek wykrawamy dowolne kształty. Układamy na blaszce i pieczemy około 8 minut w zależności od grubości pierniczków lub do momentu, gdy ich brzegi zaczną się rumienić. Wyjmujemy na kratkę. Lukrujemy, np. przy użyciu drewnianego patyczka do szaszłyków
cool and mintyTeraz upiekłam, nie wiem tylko, co mnie podkusiło, żeby zrobić z całej porcji. Będę je jadła do wiosny, chyba, że mi domownik i rodzinka pomogą ;) Zastrzegam, że akceptuje pierniczki tylko w jednej formie - muszą być kruche, chrupiące, mocno korzenne i z miodem gryczanym, który nadaje im specyficzny posmak. Takie właśnie bardzo lubię, nie znoszę natomiast tych miękkich puszystych pierników(...)lodówce, na drugi dzień, wyjmujemy (powinno mieć już twardą konsystencję, ale być łatwe do rozwałkowania). Oddzielamy partię ciasta i rozwałkowujemy na około 3-5 mm zależy jakie grube pierniczki lubicie. Pieczemy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni około 15 minut. Życzę smacznych pierniczków na święta
Quinoa Raz!klei się do dłoni. Wyrobione ciasto odstawić na 2 godziny aby odpoczęło, (nie musi być w lodówce). 3. Następnie ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, wycinamy foremkami pierniczki, w każdym robimy dość dużą dziurkę na sznurek do powieszenia. Podczas pieczenia dziurka się zmniejszy więc weźcie to pod uwagę, lepiej większa niż za mała! 4. Pierniczki pieczemy(...)lukier ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy porcjami cukier puder. Lukru wyjdzie naprawdę dużo. Gdy konsystencja będzie mocno gęsta przekładamy go do woreczka foliowego lub rękawa cukierniczego i zdobimy pierniczki wg. uznania. Odstawiamy je aby lukier zastygł i zamykamy w puszce aby zmiękły
Apetyczna babeczkatylko tydzień do świąt a u mnie już czuje się ten cudowny klimat. Do kawy upiekłam z Oliwką przepyszne, mięciutkie babeczki dyniowe z dodatkiem kremu z nutelli i pierniczków. Wyszły nieziemsko pyszne, delikatne i puszyste. Nie tylko dzieci się nimi zajadały ale także dorosłym bardzo posmakowały :) Babeczki dyniowe: 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)szklanka pure z dyni 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 ml mleka 140 g rozpuszczonego masła (przestudzone) Krem: 500 ml śmietanki 30% śmietan fix 3 łyżki nutelli 4 pierniczki bez nadzienia Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady 1 lizak biało-czerwony Babeczki: W jednej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. W drugiej wszystkie mokre. Następnie wszystko razem wymieszać łyżką. Do papilotek
Smakołyki AsiPasztet z pestek dyni: Łosoś w galarecie: Indyk pieczonyw całości z nadzieniem z warzyw: Sałatka jarzynowa, nasza ulubiona: Świąteczne słodkości: Bajeczny piernik z powidłami: Szybki, wilgotny i pyszny piernik: Pierniczki świąteczne na mące orkiszowej: Błyskawiczne, pyszne pierniczki: Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa: Makowiec japoński
Smaczne Zdroweczekoladowy z ricotty Pieczona owsianka z gruszką Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Pierniczki Pierniczki z lukrem królewskim Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierniczki z kremem kakaowo-miętowym Tiramisu kokosowe Koktajl bananowy z suszonymi śliwkami i cynamonem Koktajl pierniczkowy z pomarańczą i kaki Koktajl pomarańczowy
Moja smaczna kuchniaSzczerze to jakoś nie bardzo lubię te pierniczki, które po upieczeniu robią się twarde jak kamień i trzeba je trzymać w puszkach. A i tak nie zawsze zmiękną tak jak bym oczekiwała. Może i miałam złe przepisy nie wiem. Zdecydowanie wolę te, które po upieczeniu są od razu miękkie. Pierniczki pachnące przyprawą piernikową i miodem. Składniki: 450 g mąki pszennej(...)Wykrawać foremkami dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach góra-dół około 6-8 minut, nie dłużej. Zbyt długie pieczenie może spowodować, że pierniczki zrobią się twarde. Inspiracja od Kasi
Ala piecze i gotujePierniczki już u Was gotowe? U nas w tym roku królują szybkie pierniczki z kolorowymi landrynkowymi witrażykami. Składniki: - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 100 g masła - 1 jajko - 1/4 szklanki miodu - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki kakao - 1/4 szklanki śmietany 18 % - 1/2 łyżeczki sody - 2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 małe opakowanie kolorowych landrynek Przygotowanie: W naczyniu(...)kładziemy je na blachę do pieczenia. Landrynki dzielimy kolorami i rozdrabniamy je na bardzo małe kawałki. W piernikowe okienka nakładamy po łyżeczce rozkruszonych landrynek, tylko pamiętajmy by do każdego pierniczka wkładać jeden kolor, bo dzięki temu będziemy mieli różnokolorowe witrażyki. Pieczemy je około 15 minut w 180. ciągamy je z blachy gdy całkowicie ostygną a landrynki stwardnieją. Przechowujemy
Zainspirowana w kuchniblogu mam już sporą kolekcje pierniczków, ale zawsze przed świętami kusi mnie żeby zrobić jeszcze jakieś nowe. Te z melasą i pieprzem są wyjątkowo aromatyczne i nieco pikantne!. Składniki: - 60 dag mąki pszennej - 15 dag masła - 3/4 szklanki melasy - 1/2 szklanka cukru - 1/3 szklanka mleka - 1 jajko - 1 opakowanie przyprawy do pierników - 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki sody Przyprawy i dodatki do pierniczków znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i melasą do momentu rozpuszczenia tak aby nie doprowadzić do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia. 2. W dużej misce łączymy suche składniki, dodajemy mokre i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na 2-3 godziny aby odpoczęło, nie musi być w lodówce
Apetyczna babeczkaMagiczne Święta Bożego Narodzenia tuż tuż...wielki świąteczny czas zbliża się dużymi krokami. Zapewne wiele z Was albo już piecze, albo za niedługo zacznie piec pierniczki, pierniki i inne ciasteczka. Te pierniczki goszczą u mnie już kolejny rok z rzędu, są mega szybkie i mega pyszne . Składniki: 300 gram maki pszennej 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej(...)składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy placek o grubości ok 4 mm, podsypujemy odrobiną mąki jeżeli zachodzi potrzeba. Wycinamy kształty. Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temp 180 stopni. Lukier królewski: Składniki: 45 g białka 225 g cukru pudru 5 kropli soku z cytryny Białka oddzielamy od żółtek, przed przygotowaniem
Życie zaczyna się w kuchniPuszysty biszkopt z masą śmietanową, i pierniczkami typu Katarzynki. Efektownie wyglądające i proste w przygotowaniu, znakomite dla smakoszy pierniczków. Składniki Ciasto: 25 dag masła 4 jajka 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki esencji z herbaty 2 szklanki mąki 10 dag cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 starta marchewka Masa pomarańczowa: kostka masła 2 kisiele pomarańczowe z cukrem(...)rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Mieszamy. Masę marchewkową studzimy, tężejącą wykładamy na wystudzone ciasto i wykładamy pierniczki. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier i przestudzoną żelatynę. Gotową masę wykładamy
Podróż w kulinariaPierniczki Katarzynki jednoznacznie kojarzą się z Toruniem. Jednym z symboli Torunia właśnie stał się pierniczki Katarzynki. W sumie nie dziwie się. Są to jedne z moich ulubionych ciasteczek. Dodatkowo oblane słodziutkim lukrem sprawiają, iż nie jestem się im oprzeć. Po prostu pychota. Jednak czy nie warto spróbować i upiec własnej wersji tych smakołyków. Oczywiście, że tak. Moja interpretacja pierniczków Katarzynek
Ciasta z tradycjamiŚwięta coraz bliżej i nadszedł czas na pierniczki więc z pomocą córki dałyśmy radę wyczarować całkiem fajne pierniczki. Było przy tym duuuużo bałaganu ale robienie i dekorowanie to zajęcie idealne dla marudzących maluchów. Składniki: 2,5 szklanki mąki (przesianej) 1 jajko pół kostki miękkiego masła 1 łyżeczka sody 1,5 łyżki przyprawy do pierników pół szklanki cukru 4 łyżki miodu(...)pieczenia i piec ok.10 minut w 170°C. Studzić na kratce. Białka ubić rózgą i dodawać stopniowo cukier puder i sok z cytryny aż powstanie gęsta masa. Dekorować ostudzone pierniczki
Pysznie & PięknieZgadzacie się ze mną, że nie ma świąt Bożego Narodzenia bez piernika czy też pierniczków? :). Ja od lat na te święta piekę choćby jeden rodzaj pierniczków ( czasem piekę ich kilka rodzajów ;) ) i/lub choćby najprostszy piernik. Uwielbiam zapach korzennych przypraw, który rozchodzi się wszędzie podczas pieczenia...Oczywiście piernik tudzież pierniczki możemy sobie upiec o każdej porze roku, któż nam zabroni ;), jednak
Opowieści z piekarnikaŚwięta to czas przygotowań przeróżnych, pysznych dań a zwłaszcza pierniczków. Przepis jest rewelacyjny, pierniczki są smaczne w dodatku z marmoladą. Udekorowałam je czekoladą, lukrem, i różnymi posypkami(...)elastyczne, miękkie ciasto. Zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny aby trochę stwardniało. Na posypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto na około 3 mm, i wycinamy pierniczki o dowolnym kształcie gwiazdki itp. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasteczka, pieczemy 8 minut w temperaturze 180 % C, wykładamy i studzimy. Zimne ciasteczka smarujemy z jednej strony marmoladą
Kulinarne Fantazje Marioli