ubiegłym roku piekłam te pierniki na Święta. W tym roku prawdopodobnie będzie powtórka, choć i mam ochotę na moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku(...)dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 6-7 cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków, po 9 sztuk
Kuchnia domowa Anisporo.Mój mąż się śmieje,że będziemy jeść w święta same pierniki.Znalazłam w końcu rewelacyjny przepis,z którego mogę wyczarować jedne z moich ulubionych...pamiętacie zapewne te duże pierniczki w czekoladzie tzw precelki.... Składniki: 600 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 200 g ciepłego,płynnego miodu 1/2 opakowania proszku do pieczenia 120 g masła 3 łyżeczki przyprawy(...)płat i wykrawać kółeczka,w środku każdego serce,gwiazdkę lub inny,dowolny wzór.Kółka ułożyć na blachę wyłożoną papierem,posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać cukrem.piec ok 10-15 min,aż pierniczki będą pulchne. Po upieczeniu można je zostawić w takiej wersji,jednak znacznie lepiej smakują zatopione w rozpuszczonej czekoladzie.Istna rozkosz. Z tej ilości składników wyjdzie nam 2-3 blachy
Niespełnione zdolności kulinarneJeśli planujecie podjadać te pierniczki w święta, to dobrze Wam radzę zróbcie je tydzień wcześniej, są pyszne i idealnie pasuje do nich kwaskowaty lukier, ale potrzebują czasu aby zmięknąć. Składniki: - 35 dag mąki pszennej - 25 dag miodu, ja użyłam prawdziwego ale możecie użyć sztucznego - 10 dag ksylitolu lub zwykłego cukru - 1 jajo - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier cytrynowy(...)ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. 2. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy pierniczki, układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia. Czas pieczenia do lekkiego zrumienienia 10-12 minut w 180 C. 3. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, konsystencja lukru powinna
Apetyczna babeczkawrażenie ,że z każdym rokiem coraz wcześniej zaczynam wypiekanie świątecznych cudeniek :) Ale cóż zrobić ... pierniczki wymagają sporo czasu by zachwycać nas nie tylko smakiem ale i cieszyć oczy pięknymi zdobieniami. A Wy czujecie już nieco z tej świątecznej krzątaniny ? Jeśli nie to spokojnie .... pierniczki które dziś Wam proponuję możecie spokojnie upiec nawet na dzień przed świętami. Maja(...)lekkiego zrumienienia ,Z wierzchu , gdy naciśniemy palcem ciastka będą mięciutkie. Po wystudzeniu dekorujemy wg własnych upodobań. Z tej ilości ciasta wyszło ok 90 szt , różnej wielkości pierniczków. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkamnie przyprawy korzenne kojarzą mi się ewidentnie z późną jesienią, zimą, a najbardziej ze Świętami Bożego Narodzenia. Pierniki pachnące gożdzikami i cynamonem, miodowniki, orzechowce. Myślami już wybiegam do świątecznych pierniczków....Eh, tak się rozmarzyłam, a to wszystko przez moją pięcioletnią córkę. Kiedy zagniatałam kruche ciasto cynamonowe na sernik, córka co rusz podkradała mi surowego ciasta z cynamonem(...)zaglądała do szuflad w poszukiwaniu foremek do wykrajania pierniczków. Bardzo spodobało jej się robienie pierniczków sprzed roku:) Nie mogłam jej przetłumaczyć, że to nie jest ciasto na pierniki a tylko na sernik z jabłkami. Była bardzo zawiedziona. Za to sernik z jabłkami wyszedł przepyszny. Ciasto bardzo cynamonowe, lekko kwaskowe, wilgotne, wprost idealne do kawy w jesienny, zimny
na moim stole...Składniki lukru bazowego bez problemu można podzielić na pół i zrobić mniejszą porcję lukru, z tylko jednego białka, na przykład do ćwiczeń. Lukier do dekorowania ciastek cukrowych i pierniczków dzielimy na trzy kategorie użytkowe: Lukier sztywny Taki powinien być lukier zaraz po zmiksowaniu albo po lekkim przeschnięciu. Jest smarowny jak masło orzechowe, zachowuje formę i nie pęka. Można wyciskać(...)gwiazdką czy listkiem. Lukier zastygnie w dokładnie takiej formie, w jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy To lukier sztywny, rozcieńczony bardzo
Karo in the KitchenPomysł na te babeczki przyszedł z potrzeby wykorzystania resztek - wiem wiem... dziwnym jest traktowanie pierniczków w czekoladzie jako resztki, jednak... gdy się ich zjadło prawie kilogram to ostatnie 200 g to naprawdę resztki ;-D Ja już ich zjeść nie mogłam a Rysiek poddał się po pierwszych kilku sztukach ;-D Babeczki piernikowe z nadzieniem z owoców sezonowych Składniki(...)pierniczków w czekoladzie z marmoladą 100 g masła garść owoców (u mnie wiśnie i jagody) 200 ml wody łyżka cukru łyżka mąki ziemniaczanej opakowanie budyniu typu słodki kubek Do dzieła!!! Pierniczki drobno mielimy, odkładamy z nich kilka łyżek (na kruszonkę) a resztę mieszamy z miękkim masłem. Tak powstałą zwartą masą wylepiamy foremki do muffinek i wstawiamy do lodówki
sierotka maRysia w kuchnijeszcze raz. To sernik typowo jesienny: aromatyczny, przeplatają się w nim nuty pomarańczy i przypraw korzennych. Jest kremowy, za sprawą nieubijanych jajek raczej ciężki, wilgotny. Zamiast spodu użyłam nadziewanych pierniczków w czekoladzie, dzięki czemu zaoszczędziłam trochę czasu a i efekt był ciekawszy. *tortownica 26 cm Składniki: na spód: 2 opakowania pierniczków nadziewanych w czekoladzie na masę serową(...)Wystudzić, okroić skórkę, odmierzyć 270 g i zmiksować na mus. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą gładką masę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierniczki i zalać masą serową. Piec w 160*C około 70-80 minut. Po upieczeniu studzić przez godzinę w uchylonym piekarniku a po całkowitym wystudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPIERNICZKI NA CHOINKĘ Uwielbiam jak w domu rozchodzi się zapach pieczonych pierników. U mnie w domu pierniki to już kilkuletnia tradycja,dzięki której na prawdę mamy wspaniałą zabawę,całą rodziną do tego grzane wino według austriackiego przepisu mojego męża, przepis na grzane białe wino znajdziecie-tu Świąteczne piosenki i pełen śmiechu i radości rodzinny dzień ,podzielę się(...)wami przepisem na świetne i bardzo proste pierniczki: SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki krupczatki 1 szkl.cukru 2 jajka 3/4 szkl.miodu (może być sztuczny) 2 margaryny 2 łyżeczki sody oczyszczonej przyprawa do pierników( ja daję niepełne opakowanie) PRZYGOTOWANIE: Wszystko do miski i zagnieść-ja robię w robocie elektrycznym, wszystko wrzucam mieszam i gotowe,masa jest
Swojskie jedzonkozagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do naczynia i przykryć bawełnianą ściereczką, żeby ciasto oddychało. Odstawić na kilka tygodni do lodówki aby dojrzewało. Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Zimne ciasto jest twarde, dlatego przed pieczeniem należy wyjąć je z lodówki na jakieś 2, 3h. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm i wykrawać pierniczki. Pierniczki
Pobite gary BarbaryMikołaje. Zewsząd dobiega świąteczna muzyka. Nie sposób nie ulec tej aurze! Postanowiłam wprowadzić ją i do mojego domu, a nic nie kojarzy mi się tak ze świętami, jak lukrowane pierniczki o bogatym, korzennym smaku i zapachu. Podzielę się z Wami dzisiaj przepisem, na te pyszne cudeńka, który dostałam od mojej mamy. Czego potrzebujemy? - 1 kg mąki pszennej(...)sodę. Następnie dolewamy do tego miksturę z rondelka. Całość mieszamy, a następnie zagniatamy na jednolitą masę. Wydzielamy mniejsze kawałki ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy, a następnie przechodzimy do wycinania pierniczków. Po wycięciu rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego to 180 stopni na ok. 10 minut (w przypadku cieńszych pierników trochę mniej). Do udekorowania
two broke sisterskogo: dla chcących poczuć świąteczną atmosferę dla mających ochotę na dekorowanie pierniczków dla szukających przepisu na trochę inne pierniczki Składniki: 750g mąki pszennej 15g proszku do pieczenia (małe opakowanie) 5g zmielonego imbiru 3g zmielonej gałki muszkatołowej 2g zmielonych goździków 2g mielonego cynamonu 225g masła lub margaryny 235ml melasy (w razie braku melasy można zastąpić miodem) 180g brązowego cukru 120ml wody(...)minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzić i dekorować lub zostawić bez dekoracji - też są pyszne. Można przechowywać około 2 tygodni w metalowej puszce. Z przepisu wychodzi ok. 60-80 pierniczków, w zależności od tego jakie mamy foremki. Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com
Mania WypiekaniaŚwięta tuż, tuż, więc małymi kroczkami wchodzimy w świąteczny nastrój:) Zapraszam do wypróbowania przepisu na pierniczki z drożdżami - są miękkie, nie za słodkie, bardzo smaczne. Z podanych składników wyszły mi 2 blachy. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru trzcinowego pół szklanki wody 1 łyżka przyprawy do piernika(...)można dać trochę więcej, aby smak przyprawy był bardziej wyczuwalny) kilka łyżek dżemu porzeczkowego do przełożenia pierniczków Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. W rondelku rozpuścić masło z miodem i przyprawą do piernika. Do miski wsypać mąkę, dodać roztopione masło z miodem i przyprawą korzenną oraz drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem. Wyrobić bardzo gęste ciasto (jeśli
Domowa Cookierenka Agijuż ten czas :) Zabieramy się za przygotowanie ciasta długo dojrzewającego na najlepsze świąteczne wypieki - pierniczki i piernik staropolski. Ja w tym roku ograniczę się do pierniczków, które podczas ostatnich świąt zrobiły prawdziwą furorę. Ciasto przygotowujemy wg przepisów znajdujących się w linkach poniżej, przekładamy do naczynia szklanego, kamionkowego bądź emaliowanego, owijamy lnianą ściereczką lub ponakłuwaną folią spożywczą – powinno oddychać. Odstawiamy(...)kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, balkon, ewentualnie lodówka), aby dojrzewało. Na razie to tyle :) Świąteczne pierniczki Piernik staropolski
Domowa Cookierenka Agi