pierniczki z - 2328 przepisów (strona:54/156)

pierniczki brukowce 177

składniki: 500 g mąki 50 g masła 100 g miodu 170 g cukru + 2 łyżki 1 jajko 15 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki nadziewane powidłami 181

dało się je zjeść... A te można jeść zaraz po upieczeniu i na prawdę są to najlepsze pierniki jakie do tej pory jadłam :) Nawet mój małżonek jedząc oryginalne "Toruńskie pierniczki" stwierdził, że te są  o wiele smaczniejsze :) Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki: 500 g mąki 1 jajko 1/4 szkl. mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)wycinamy większą foremką kółka, na środku kładziemy pół łyżeczki powideł, przykrywamy drugim kółkiem i wycinamy mniejsze kółka, bądź serca w zależności od tego w jakim kształcie mają być pierniczki. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 160 st. C piekarnika i pieczemy ok. 10 -12 min do lekkiego zarumienienia.  Po wystudzeniu można je polukrować. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Gingerbread Men - Piernikowe ludziki (bez glutenu) 214

papierze na grubość ok. 4 mm i wykrawać piernikowe ludziki lub inne kształty. Tak samo postępować z pozostałym ciastem. Piec przez ok. 12 - 15 minut, w zależności od wielkości pierniczków. Małe upieką się szybciej, duże, grubsze potrzebują więcej czasu w piekarniku. Wyjąć, odstawić na 5 minut, przenieść delikatnie na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ludziki można polukrować wedle uznania(...)Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Konsystencje lukru można dowolnie modyfikować poprzez dodanie cukru pudru gdy jest za lejący, lub dodanie soku z cytryny lub wody gdy jest za gęsty. Pierniczki najlepiej jest lukrować przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednią niedużą okrągłą końcówką lub specjalnego pisaka do lukru. Akcja kulinarna Amica

maniapieczenia
Pierniczki zaparzane… 392

bardziej zagracać salonu lub pokoju gościnnego, ale moje nieskoordynowane wymachiwanie kończynami przed telewizorem jak dotąd przynosi tylko straty w sprzęcie i wywołuje salwy śmiechu u… Continue reading Pierniczki zaparzane

brunetkawkuchni
Miękkie pierniczki świąteczne 188

wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temp 180, ok. 10 min. (w zależności od grubości rozwałkowanego ciasta). Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika układać na kratce do wystudzenia. Pierniczki nadają się od razu do jedzenia, gdyż nie twardnieją całkowicie, są delikatnie miękkie. Można je upiec nawet tydzień przed świętami, oczywiście jak wszystkie pierniczki nadają się do długiego przechowywania

Mix smaku
Pierniczki 129

domu, gdy pieką się te cudeńka. Uważam, że pieczenie ciasteczek z dziećmi jest jedną z najprzyjemniejszych form wspólnego spędzania czasu. Z tego przepisu wyszło mi 4 blachy pierniczków. 125g masła wcześniej wyjętego z lodówki 100g brązowego cukru 115g złotego syropu ( golden syrup, ale można zastąpić miodem) 450g mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych(...)drewnianą łyżką łączymy wszystkie składniki. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy je na lekko opruszonym mąką blacie. Rozwałkowujemy na ok 5mm grubości i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy ok 12minut. Gdy pierniczki przestygną dekorujemy np.lukrem, czekoladą lub czym tam chcemy. Udanych wypieków

Smaki Przyprawy i Kolory
Słodkie środy - piernikowe choinki 164

były słodkie i bardzo kolorowe babeczki, ale o tym może innym razem... Dziś efekty naszego piernikowego szału czyli migoczący las choinek. Zabawa była przednia, a efekty smaczne i kolorowe. Pierniczki po upieczeniu są dość twarde, więc to najwyższa pora aby je piec, gdyż zdążą do Świąt trochę zmięknąć . Można upiec je kilka tygodni przed świętami, schować w zamkniętym pojemniku(...)dekorować później, o ile oczywiście do Świąt dotrzymają, bo czując ich zapach i próbując raz ich smaku ciężko się oprzeć żeby nie chrupać... Piernikowe choinki SKŁADNIKI na pierniczki: 1100 g mąki pszennej + do podsypania 800 g miodu prawdziwego 200 g cukru pudru 300 g masła 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g przyprawy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przepisy na święta 202

CIASTECZKA MAŚLANO-KARMELOWE /klik/  ROLADA Z PIERNIKA /klik/ TRUFLE Z CHILI I SOLĄ MORSKĄ /klik/ CIASTECZKA ORZECHOWE NA OPŁATKU /klik/ TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM /klik/   PIERNICZKI TRADYCJNE /klik/  PIERNICZKI KAROLKI /klik/  CHRUPIĄCE CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM /klik/   MAKARONIKI KAWOWE /klik/ PRALINKI W PIĘCIU SMAKACH /klik/     PASTYLKI MIĘTOWE /klik/  KOCIE OCZKA

KUCHARNIA
Ciasteczka i pierniczki 606

Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Kasztanki Ciasteczka z orzechami Kokosanki Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami Mini tarty z orange curd Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki(...)białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Pierniczki królewskie z marcepanem Kokosanki Ciasteczka z kremem karpatkowym Pomarańczowe paluszki Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Babeczki z fantazją Gwiazdki cytrynowe Ciasteczka misie

Ala piecze i gotuje
Pierniczki z białym lukrem 125

roku jakieś skromniejsze dekoracje na moich pierniczkach. Ale jak zwykle - z białym lukrem.Częstujcie się :)To oczywiście te: PIERNICZKIA lukier taki jak w DOMKACHCzytaj więcej

bistro mama
Pierniczki z lukrem królewskim 204

Pierwsza rzecz, którą chcę napisać to DZIĘKUJĘ !!!Za cyferkę po lewej, która wczoraj zmieniła się z 4 na 5 :)♥♥♥ Cudny prezent Mikołajkowy od Was ♥♥♥Pierniczki od lat robię te same. Nie zmieniam przepisu, bo się boję.A dla mnie najważniejszą rzeczą w pierniczkach, poza smakiem, jest kształt.A jak te moje zachowują kształty dobrze widać na zeszłorocznych, o tutaj :)Czytaj

bistro mama
Mięciutkie pierniczki 133

gładkie ciasto.Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 dni.Przed wałkowaniem ciasto jeszcze wyrobić , a następnie wałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać pierniczki (ciasto można wałkować przez folię).Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładać do nagrzanego piekarnika, na środkową szynę.Piec w temperaturze 190 stopni ok. 10 min.Po wyjęciu

Mix smaku
Pierniczki bakaliowe 129

spożywczą i dostawić w chłodne miejsce na kilka dni lub nawet tygodni.Po tym czasie ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką, gdyż ciasto jest dość kleiste, wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 10-12 min.Upieczone pierniczki wykładać na kratkę do wystudzenia

Mix smaku
Pierniczki II 122

piekarnika do temperatury 180 stopni na środkową szynę.Piec ok. 10 minut.Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia. Wystudzone przechowywać w szczelnym pojemniku lub woreczku foliowym.Świeżo upieczone pierniczki są lekko chrupiące, a po 1-2 dniach leżenia poza pojemnikiem robią się mięciutkie.Pierniczki można dowolnie udekorować

Mix smaku