Przepyszne pierniczki, które są miękkie zaraz po upieczeniu i pozostają miękkie przez jeszcze długi, długi czas. Z pewnością najsmaczniejsze jakie upiekłam w tym roku, polecam! Składniki ( na około 60 pierniczków): 3/4 szklanki miodu 11/3 szklanki cukru 75 gram masła 50 gram smalcu 40 gram przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Mango Papajaskładniki: 500 g mąki 50 g masła 100 g miodu 170 g cukru + 2 łyżki 1 jajko 15 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Domowy Smak Jedzeniadało się je zjeść... A te można jeść zaraz po upieczeniu i na prawdę są to najlepsze pierniki jakie do tej pory jadłam :) Nawet mój małżonek jedząc oryginalne "Toruńskie pierniczki" stwierdził, że te są o wiele smaczniejsze :) Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: 500 g mąki 1 jajko 1/4 szkl. mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)wycinamy większą foremką kółka, na środku kładziemy pół łyżeczki powideł, przykrywamy drugim kółkiem i wycinamy mniejsze kółka, bądź serca w zależności od tego w jakim kształcie mają być pierniczki. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 160 st. C piekarnika i pieczemy ok. 10 -12 min do lekkiego zarumienienia. Po wystudzeniu można je polukrować. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówpapierze na grubość ok. 4 mm i wykrawać piernikowe ludziki lub inne kształty. Tak samo postępować z pozostałym ciastem. Piec przez ok. 12 - 15 minut, w zależności od wielkości pierniczków. Małe upieką się szybciej, duże, grubsze potrzebują więcej czasu w piekarniku. Wyjąć, odstawić na 5 minut, przenieść delikatnie na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ludziki można polukrować wedle uznania(...)Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Konsystencje lukru można dowolnie modyfikować poprzez dodanie cukru pudru gdy jest za lejący, lub dodanie soku z cytryny lub wody gdy jest za gęsty. Pierniczki najlepiej jest lukrować przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednią niedużą okrągłą końcówką lub specjalnego pisaka do lukru. Akcja kulinarna Amica
maniapieczeniabardziej zagracać salonu lub pokoju gościnnego, ale moje nieskoordynowane wymachiwanie kończynami przed telewizorem jak dotąd przynosi tylko straty w sprzęcie i wywołuje salwy śmiechu u… Continue reading Pierniczki zaparzane
brunetkawkuchniwyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temp 180, ok. 10 min. (w zależności od grubości rozwałkowanego ciasta). Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika układać na kratce do wystudzenia. Pierniczki nadają się od razu do jedzenia, gdyż nie twardnieją całkowicie, są delikatnie miękkie. Można je upiec nawet tydzień przed świętami, oczywiście jak wszystkie pierniczki nadają się do długiego przechowywania
Mix smakudomu, gdy pieką się te cudeńka. Uważam, że pieczenie ciasteczek z dziećmi jest jedną z najprzyjemniejszych form wspólnego spędzania czasu. Z tego przepisu wyszło mi 4 blachy pierniczków. 125g masła wcześniej wyjętego z lodówki 100g brązowego cukru 115g złotego syropu ( golden syrup, ale można zastąpić miodem) 450g mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych(...)drewnianą łyżką łączymy wszystkie składniki. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy je na lekko opruszonym mąką blacie. Rozwałkowujemy na ok 5mm grubości i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy ok 12minut. Gdy pierniczki przestygną dekorujemy np.lukrem, czekoladą lub czym tam chcemy. Udanych wypieków
Smaki Przyprawy i Kolorybyły słodkie i bardzo kolorowe babeczki, ale o tym może innym razem... Dziś efekty naszego piernikowego szału czyli migoczący las choinek. Zabawa była przednia, a efekty smaczne i kolorowe. Pierniczki po upieczeniu są dość twarde, więc to najwyższa pora aby je piec, gdyż zdążą do Świąt trochę zmięknąć . Można upiec je kilka tygodni przed świętami, schować w zamkniętym pojemniku(...)dekorować później, o ile oczywiście do Świąt dotrzymają, bo czując ich zapach i próbując raz ich smaku ciężko się oprzeć żeby nie chrupać... Piernikowe choinki SKŁADNIKI na pierniczki: 1100 g mąki pszennej + do podsypania 800 g miodu prawdziwego 200 g cukru pudru 300 g masła 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g przyprawy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCIASTECZKA MAŚLANO-KARMELOWE /klik/ ROLADA Z PIERNIKA /klik/ TRUFLE Z CHILI I SOLĄ MORSKĄ /klik/ CIASTECZKA ORZECHOWE NA OPŁATKU /klik/ TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM /klik/ PIERNICZKI TRADYCJNE /klik/ PIERNICZKI KAROLKI /klik/ CHRUPIĄCE CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM /klik/ MAKARONIKI KAWOWE /klik/ PRALINKI W PIĘCIU SMAKACH /klik/ PASTYLKI MIĘTOWE /klik/ KOCIE OCZKA
KUCHARNIARurki półfrancuskie z kremem budyniowym Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Kasztanki Ciasteczka z orzechami Kokosanki Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami Mini tarty z orange curd Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki(...)białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Pierniczki królewskie z marcepanem Kokosanki Ciasteczka z kremem karpatkowym Pomarańczowe paluszki Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Babeczki z fantazją Gwiazdki cytrynowe Ciasteczka misie
Ala piecze i gotujeroku jakieś skromniejsze dekoracje na moich pierniczkach. Ale jak zwykle - z białym lukrem.Częstujcie się :)To oczywiście te: PIERNICZKIA lukier taki jak w DOMKACHCzytaj więcej
bistro mamaPierwsza rzecz, którą chcę napisać to DZIĘKUJĘ !!!Za cyferkę po lewej, która wczoraj zmieniła się z 4 na 5 :)♥♥♥ Cudny prezent Mikołajkowy od Was ♥♥♥Pierniczki od lat robię te same. Nie zmieniam przepisu, bo się boję.A dla mnie najważniejszą rzeczą w pierniczkach, poza smakiem, jest kształt.A jak te moje zachowują kształty dobrze widać na zeszłorocznych, o tutaj :)Czytaj
bistro mamagładkie ciasto.Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 dni.Przed wałkowaniem ciasto jeszcze wyrobić , a następnie wałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać pierniczki (ciasto można wałkować przez folię).Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładać do nagrzanego piekarnika, na środkową szynę.Piec w temperaturze 190 stopni ok. 10 min.Po wyjęciu
Mix smakuspożywczą i dostawić w chłodne miejsce na kilka dni lub nawet tygodni.Po tym czasie ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką, gdyż ciasto jest dość kleiste, wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 10-12 min.Upieczone pierniczki wykładać na kratkę do wystudzenia
Mix smaku