Ostatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i bardzo zaciekawił mnie dodatek kefiru lub maślanki w pierniku. Okazało się, że piernik jest dzięki temu bardzo wilgotny :)! Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec
UgotujmyTo.plchodzi. Zachwyca mnie świat Kucharza . Chciałabym poczuć zapach, jaki unosił się w kuchni, gdy z jego przepisów korzystała moja Prababcia. Zastanawiam się jak bardzo wonne były zaznaczone przez nią pierniczki , jak pachniała pieczeń cielęca z biszmelem i jak bardzo rozgrzewała nalewka mięszana z poziomek, malin, truskawek i listków różanych . Jest jeszcze jedna rzecz, która niezwykle mnie w Kucharzu
KUCHARNIAubrać i nie robić gościom ambarasu" ?! Ta książka wciąż mnie zaskakuje. Coraz częściej myślę też, że jest magiczna. Czytam ją codziennie. Tydzień temu znalazłam włożony między kartki przepis na pierniczki. Zostawiłam go. Chciałam przeczytać następnego dnia. Otwarłam książkę, przeszukałam całą, ale przepisu już nie znalazłam. Wciąż go szukam... Wczoraj między kartkami, które jak mi się zadawało znam już na pamięć
KUCHARNIAchoinkowych. Dostałam je od Ali , o ona zna się na rzeczy, jak mało kto. Wyszperała ten przepis u mistrzyni piernikowych wypieków Mary - tu (klik) możecie zobaczyć jej dzieła. CZESKIE PIERNICZKI TRADYCYJNE /cytuję za Marą / 800g mąki, 280g cukru pudru, 120g tłuszczu, 110g miodu 220g jajek 3 łyżeczki sody, 4 łyżeczki przyprawy do pierników ( daję jedno opakowanie przyprawy
KUCHARNIAprzez Bożenę Polak-Stojanovą , jedną ze współzałożycielek szlaku kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka , o którym napiszę w drugiej części relacji. W gościnnych progach Zaścianku piekliśmy pachnące zbliżającymi się świętami pierniczki, a później oddawaliśmy się kulinarnym rozkoszom, a jakie zadbała właścicielka Zaścianka. Na szczęście i "dla zdrowotności" :) mogliśmy podczas kolacji degustować doskonałe nalewki Longinusa . O atrakcjach, smakach i idei Mazowieckiej
KUCHARNIASkladniki na pierniczki: * 2 szkl maki * 6 lyzek miodu * 3/4 szkl cukru * 1 lyzeczka sody oczyszczonej * 2 lyzeczki przyprawy do piernika * 2 lyzki masla * 1 jajko Do przesianej maki wlej rozpuszczony goracy miód i lyzka wyrób ciasto. Dodaj cukier, sode, przyprawy, maslo i jajko. Teraz calosc wyrób dlonia na gladkie i miekkie ciasto. Gotowym ciastem wylóz gladkie formy na muffiny
w mojej kuchniSkladniki na pierniczki: * 2 szkl maki * 6 lyzek miodu * 3/4 szkl cukru * 1 lyzeczka sody oczyszczonej * 2 lyzeczki przyprawy do piernika * 2 lyzki masla * 1 jajko Do przesianej maki wlej rozpuszczony goracy miód i lyzka wyrób ciasto. Dodaj cukier, sode, przyprawy, maslo i jajko. Teraz calosc wyrób dlonia na gladkie i miekkie ciasto. Gotowym ciastem wylóz gladkie formy na muffiny
w mojej kuchniktóre można przygotować łatwo i bez stresu. Których zapach wydobywający się z piekarnika przeniesie nas w kolorowe, dziecięce dni. I takie ciasta też lubię; babki, ucierane z owocami, szarlotki, pierniczki. Choć zdjęcia są cały czas moją piętą achillesową, staram się, jak mogę. Czytam artykuły o fotografii kulinarnej, już za tydzień w moje ręce trafi książka poświęcona właśnie temu tematowi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeportalach i blogach kulinarnych prawdziwy przedświąteczny szał bożonarodzeniowy... Dziś prym wiodą przepisy tradycyjne jak uszka, pierogi, krokiety, keksy czy pierniczki... U mnie zaś, zupełnie w oderwaniu od tego świątecznego anturażu... Ja swoje święta spędzam z rodzinnym domu, od którego dzieli mnie 180 km. Dlatego też sama nie przygotowuje się specjalnie do świąt... Wszystko będzie się dla mnie działo za kilka
Mój Smak na Życiewedle uznania. Piernik wykładamy do foremki na grubość 3-4 cm (2 blachy). Czas pieczenia: 50-60 min.- temp. 180st.C) Polecam ten przepis każdemu kto uwielbia smak prawdziwego piernika. :) Pierniczki z tego przepisu znajdziecie tutaj
tojestpyszne.blogspot.comCzas na pierniczki. Wykonanie z przepisu na piernik staropolski dostępny tutaj . Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, wykrawamy wzory (ręcznie albo z foremki). Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st.C ok. 10 min. A oto efekt końcowy. Naprawdę smaczne
tojestpyszne.blogspot.compiec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego i żółtko jajka na gładką masę. lukrem smarować pierniczki. Można dodatkowo udekorować je posypką
Pyry na GazLukier nieodłącznie kojarzy mi się z babką i pierniczkami, bo te właśnie wypieki najczęściej wieńczy w moim domu. Warto zapoznać się nieco bliżej z rożnymi jego rodzajami po to by wybrać ten który najlepiej pasuje do danego wypieku a także ten który nam najbardziej smakuje. Lukier podstawowy Składniki: Szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny/mleka/ śmietanki/ wody/soku owocowego Sposób
Pyry na Gazchoinka ubrana a ja mogę spokojnie zająć się gotowaniem i pieczeniem. Zapach piernika roznoszący się po całym domu jeszcze potęguję ta przedświąteczną atmosferę. Ponieważ bardzo zasmakowały nam czekoladowe pierniczki, postanowiłam upiec czekoladowy piernik. Wyszedł dokładnie taki jak chciałam, wilgotny i pachnący, uwielbiam takie wypieki :-) Przepis na dużą keksówkę znalazłam na tej stronie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej
Na słodko lub wytrawnieWypiekanie przed Świętami pierniczków, to już w moim domu tradycja. Bardzo często na tym nie poprzestaję. W tym roku przygotowałam, także kruche ciasteczka z marcepanem. Zrobienie ich wymaga cierpliwości i samozaparcia (bo ciasto nie jest "wdzięczne", gdy się je wałkuje), ale warto. SKŁADNIKI: ciasto 15 dkg mąki 7,5 dkg cukru 15 dkg mielonych orzechów (laskowych
Kuchnia w opałach