Jedni mówią, że lepszych inni ,że nie. Mnie w każdym bądź razie ta wersja najbardziej przypadła do gustu. Kakaowe ciasto, śliwki zanurzone w kremie orzechowym i wierzch z pokruszonych pierniczków z dodatkiem startej czekolady. Nie byłabym oczywiście sobą gdybym nie dodała do niej otrąb owsianych. Są zarówno w cieście jak i wierzchniej posypce. Całość smakuje wyśmienicie i pachnie obłędnie cynamonem
Wiem co jemsłodki i lekko pikantny farsz do knedli. Doskonale się on skomponował z delikatnym ciastem na bazie serka, kaszy manny i mąki. Ugotowane knedle polałam roztopionym smalczykiem i posypałam startymi pierniczkami. Ich korzenne nuty świetnie pasowały do lekko pikantnego farszu. Jest to kolejny przepis przygotowany w ramach zabawy kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica
Wiem co jemJutro Dzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję... trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki
Domowa Cookierenka Agijeszcze lepić uszka i piec placki na piernik staropolski, który już dojrzał :) Chyba nie wyrobię się z opublikowaniem wszystkich przepisów do Świąt...na razie zapraszam na kolejny przepis na pierniczki! :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie poniżej
breakfast of dreamsFresano , której 10g rozmieszałam w małej ilości wody i pod koniec gotowania dodałam do kaszki - tak samo jak robię "budyniową". Smakowała równie dobrze i była taaaka gęsta ♥ Wczoraj proponowałam pierniczki, a dziś zapraszam na piernik w wersji pełnowymiarowej :) Szybki i pyszny. Nie wymaga leżakowania, możecie upiec go w dzień Wigilii i od razu delektować się pysznym smakiem tego ciasta :) KLIK
breakfast of dreamsjogurt naturalny z domową granolą speculoos~ Trzeba mi było takiego prostego, ale jakże pysznego śniadania :) A granola, nieskromnie mówiąc wyszła przepyszna! Z masą kawałeczków chrupiących pierniczków Speculoos ♥ Kupiłam je z myślą o domowym kremie, a wylądowały w granoli :D Aleeee, na krem też przyjdzie pora, jeszcze sporo ich zostało! :) Już czwartek! Oby jakoś przeżyć dzisiejszy dzień i piątek będzie luźny
breakfast of dreamsPlany na weekend? Oprócz generalnego sprzątania swoich czterech ścian, po których ostatnio przeszedł huragan, w mojej głowie żywo kiełkuje myśl o dekorowaniu pierwszych pierniczków :) Zaopatrzona w posypki, barwniki i kilka ciekawych pomysłów mam nadzieję, że jak co roku będę mogła wyżyć się artystycznie i kulinarnie :) Do tradycyjnej karpatki, którą znajdziecie tutaj ( klik ), dołącza dzisiaj karpatka na biszkopcie. Ta zmodyfikowana wersja
My simple kitchenGrudzień. Najbardziej magiczny miesiąc w roku. Czas pieczenia pierniczków, przygotowań świątecznych i śpiewania kolęd. A także czas świątecznego szału zakupowego i porządkowego, wiecznej debaty na temat "kto w tym roku ma zabić karpia" oraz największego problemu ludzkości pt. "jak nie przytyć w święta". Jednym słowem - szopka :D A skoro już mowa o pieczeniu pierników to przepis na ten poniżej znalazłam
My simple kitchenprzygotowania do świąt? Ja czuję je przede wszystkim za sprawą piekarnika, z którego co chwilę wyjmuję jakieś ciasteczka, pierniczki czy inne słodkości. Na przykład taki sernik. Zniknął zanim na dobre pojawił się na stole. Może się skusicie? Zwłaszcza, jeśli lubicie smak kajmaku i orzechów - wówczas mu się nie oprzecie :) Zainspirowałam się przepisem znalezionym tutaj ( klik ). Jednak wprowadziłam kilka zmian
My simple kitchenżadnym rarytasem- są łatwo dostępne w każdym sklepie, a ich cena nie odbiega od pozostałych, tradycyjnych przypraw. Aby urozmaicić smak do ciasta dodałam starte marchewki- dzięki czemu pierniczek jest bardziej wilgotny, miękki - przepyszny! Składniki: 3 szklanki mąki 10 dag margaryny 2 szklanki cukru 3 jaja 50 dag obranej marchewki 1 mały proszek do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika Tłuszcz
Tradycyjna KuchniaZagęścić ciasto, rozwałkować dosyć grubo i wycinać pajacyki. Układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce (lub na papierze pergaminowym) i upiec w temp 190 stopni. Po ostudzeniu udekorować. Polecam inne pierniczki: Piernik marchewkowy Piernik herbaciany z masą mascarpone cynamonową Piernik babuni z masą kubusiową
Tradycyjna Kuchniamój dzisiejszy obiadek, miałam ochotę na coś słodkiego i piernikowego, a że moje pierniczki się skończyły, musiałam znaleźć jakąś alternatywę ;) Składniki: 2 jajka 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki budyniu czekoladowego bz dodatku cukru 0,5 szklanki mleka 0,5-1 łyżeczka stewii nadzienie: około 4 pomarańcze + 2 łyżki miodu Sposób przygotowania (2 porcje - 4 naleśniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOprócz pierniczków, słodki aspekt Świąt nieodłącznie kojarzy mi się z makowcem. W sieci dostępnych jest wiele różnych przepisów na ten wypiek, jednak dla mnie absolutnie bezkonkurencyjna jest strucla makowa mojej mamy. Pulchne drożdżowe ciasto zawinięte z dużą ilością pysznej makowej masy i chrupiącą kruszonką. Znika w ekspresowym tempie
Milion Smakówprzepis natknęłam się kilka lat temu szukając pierniczków gotowych do jedzenia od razu po upieczeniu, nie za twardych, z którymi nie trzeba czekać do Świąt aż zmiękną. Te są idealne: mięciutkie, pulchne, aromatyczne, proste w przygotowaniu (tylko ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej). Jedynym minusem może być to, że znikają w bardzo szybkim tempie więc piekąc je wcześniej mogą nie dotrwać
Milion SmakówMiały być pierniki - a wyszły placuszki, tak to już jest kiedy zabieram się za robienie pierniczków, najpierw szykuje foremki, przyprawy, a później stwierdzam że to zbyt czasochłonne jak na dzisiejszy dzień i przenoszę całą robotę na inny termin. Tak było i tym razem teoretycznie miałam dziś pic herbatę i konsumować piernika, praktycznie konsumuję pancakes. Pierniki muszą poczekać
Kuchenne aromaty