Co prawda do świąt jest jeszcze sporo czasu, ale ja już tak mam, że ciasta typowo świąteczne robię kiedy mam na nie ochotę... Zresztą latem nawet
Di gotujeTak to już! Czas nastawić ciasto na tradycyjny, staropolski piernik. Do Świąt zostało 6 tygodni... moment jest idealny! Prawdziwy, tradycyjny smak staropolskiego piernika dojrzewającego przełożonego
Pyry na GazMoi drodzy. Koniec października i nadchodzący dzień Wszystkich Świętych to znak, że w naszych kuchniach czas zacząć przygotowania do Bożego Narodzenia. Pierwszym etapem tych przygotowań jest
W mojej kuchniPrzepis autorski (mój). Deser jest przeeepyszny i praktycznie łączy w sobie wszystkie smaki: korzenne pierniki, kwaskowate jabłko z sokiem z cytryny, słodką bitą śmietanę z bezami
Di gotujePrzygotowania do Świąt zazwyczaj wyglądają tak: najpierw wydaje nam się, że mamy jeszcze mnóstwo czasu, aż przychodzi moment w którym nagle zaczyna się on gwałtownie kurczyć
Fitsweet.mePewnie już mówiłam, że uwielbiam ten przedświąteczny klimat ;) Zapach piernika, mnóstwo klejącego się lukru, wszystko słodkie jak wata cukrowa. Ale to jest właśnie to! Ma być
Czerwona PorzeczkaPiernik w wersji dla zapracowanych - błyskawiczny, bez użycia miksera, wystarczy podgrzać i wymieszać składniki rózgą kuchenną. Piernik jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej
Słodko-Słony Świat IlonyMarchewkowe ciasto z dodatkiem kakao i przyprawy piernikowej to idealny zamiennik długo leżakującego piernika - jeśli nie nastawiliście jeszcze ciasta na piernik, to nic straconego! Ciasto smakuje
Gotowanie i blogowaniePyszny, wilgotny, pachnący tort piernikowy przełożony delikatnym kremem pomarańczowym oraz oblany słodkim kajmakiem.... To moja kolejna propozycja na tegoroczne Święta. Nuta piernika jest odpowiednio
Słodko-Słony Świat IlonyJeśli tak jak ja lubicie lżejsze wypieki to w tym z całą pewnością będziecie zakochani. Piernik na mące orkiszowej z bananem i konfiturą truskawkową to niesamowicie
Mango PapajaPierwszy raz upiekłam w zeszłym roku i przepadłam. Zaraz po cieście miodowo-serowym , to był mój świąteczny ulubieniec. W tym roku byłam pogodzona z tym, że
bistro mamaUwierzycie, że już jutro pierwsza niedziela Adwentu? Mi ciągle jakoś ciężko przyjąć to do wiadomości. Owszem, był już pierwszy śnieg, i to całkiem obfity, zniknął jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesienna pogoda nie skłania do spacerów. Najlepszy zestaw na ciemne, zimne wieczory z przenikliwym wiatrem to kubek gorącej herbaty i kawałek pysznego ciasta. W sobotnie popoludnie
W mojej kuchniUwaga, uwaga, uwaga! Nadszedł czas na przygotowanie ciasta na piernik staropolski według Aleex. Jeśli robicie go ze mną co roku, wiecie, że warto. Jeśli jeszcze nie
W mojej kuchniCzasami przychodzi taki czas, że mamy ochotę na "małe co nieco". Warto wtedy zamiast po czekoladę sięgnąć na przykład po owoce z jogurtem naturalnym. Takie
ChilliJemy