W salonie od soboty króluje choinka pełna drewnianych ozdób i szydełkowych aniołków, a ja krok po kroku odhaczam ze swojej listy kolejne zadania. I chociaż nie
brunetkawkuchniPiernik, do którego musiałam się przekonać, nim wreszcie postanowiłam go tutaj dodać. Tak to bywa, gdy upiecze się coś naprawdę pysznego i potem każdy kolejny wypiek
brunetkawkuchniRobię go od lat i jest sprawdzony, także polecam. Porcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), lub na dwie małe. Można go zamrozić
Anioły w kuchniNa kartach kalendarza mamy już grudzień. Miesiąc, w którym u większości panuje pośpiech i gwar, a my zatrzymujemy się i dzielimy z Wami naszymi sprawdzonymi przepisami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNie jest to jakiś wymyślny sposób na ozdabianie - zwykły lukier, ale podobają mi się zdjęcia, więc się zaraz pochwalę ;p Nie miałam barwników, więc wykorzystałam
W kuchni bez szafekCo roku kupowałam przyprawę korzenną do pierników, w tym roku to był przypadek. Wieczorem zabrałam się za zagniatanie ciasta na pierniki alpejskie, patrzę do szafki, a
Blondynka GotujeDo Świąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Składniki: * 1,2 kg mąki * 2 szklanki cukru
Anioły w kuchniNigdy jeszcze nie piekłam piernika staropolskiego. Jakoś tak... Zawsze wydawał mi się szalenie trudny. Sam fakt, że przygotowania należy rozpocząć niemal dwa miesiące przed Świętami sprawiał
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiem, wiem – piernik w środku lata?? Ale właściwie dlaczego nie? Ja osobiście pierniki bardzo lubię, a ich aromat, choć … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniPiernik staropolski, czyli wszystko to, co w pierniku najlepsze :) Jego przygotowanie wymaga przede wszystkim cierpliwości i składa się z kilku etapów. Pierwszy z nich będzie tematem
DefinicjaSmakuOstatni etap przygotowywania piernika staropolskiego to przekładanie go ulubionymi masami. Ja w tym roku wybrałam tradycyjne powidła śliwkowe i masę marcepanowo morelową, którą zrobiłam bazując na
DefinicjaSmaku"Gdy się je piecze cały dom napełnia się korzennym zapachem. Wyglądają bardzo smakowicie. Chciałoby się je od razu zjeść. Muszą jednak pewien czas leżakować. Za
Wiem co jem" Z ciasta, które pozostało od piernika staropolskiego , upiekłam duże piernikowe serca. Były dodatkiem do świątecznych prezentów. Każde ozdobiłam lukrem i perełkami cukrowymi. Później zapakowałam w
Wiem co jemJakiś czas temu przyszedł mi smak na chrupiące ciasteczka ze świąteczną nutą i stwierdziłam, że może zmodyfikuję przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą, czyli pieguski :) Ciasteczka
Smakowy RajCiasteczka kanadyjskie nie są skomplikowane w zrobieniu, ale za to bardzo smaczne. Mają ten cudowny korzenny smaczek, a ich konsystencja jest niesamowita. Są takie chrupkie, a
Smakowy Raj