Już jakiś czas temu odbyły się warsztaty świąteczne z marką Kasia i Dr. Oetker. Była choinka, prezenty i oczywiście pieczenie różnych słodkości. W bardzo radosnej, świątecznej atmosferze robiliśmy ciasteczka, pierniczki i to wszystko dekorowaliśmy wedle własnej fantazji. Doskonale się bawiłam przygotowując ciasteczka na patykach czyli cake pops. Niżej znajdziecie przepis na te pyszności. Zachęcam Was też do zaglądania na stronę
Smaczna Pyzasię wczytacie w skład tych gotowych, sklepowych przypraw, to zobaczycie, że w składnikach na pierwszym miejscu króluje mąka pszenna.Przyprawa do piernika IICzas przygotowania: 10 minutProporcje na pierniczki z 1,5 kg mąkiSkładniki:2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka mielonego imbiru1 łyżeczka kakao1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonych goździków1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu1/3
Kulinarne przygody Gatitygrudnia przygotowałam dla Was nie tylko mikołajową przekąskę - brownie, ale także renifery. Prostą i uroczą dekorację wykonacie w dosłownie kilka chwil na dowolnych ciasteczkach - pierniczkach lub prostych kruchych maślanych.Składniki na kruche ciasteczka+ cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada do rozpuszczeniaZ opakowania wybieramy czerwone cukierki.Ciasto przygotowujemy według przepisu. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki
Ciastkozercyłyżki płaskie kakaoMasa serowa1,2 kg twarogu250 g cukru trzcinowego 7 jajek 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki esencji waniliowej 1 czekolada mleczna 300 g pierniczków w czekoladzie z marmoladą (typu Alpejskie) Polewa50 ml wody 50 ml kremówki80 g cukru pudru20 g kakao 1 łyżeczka żelatyny10 ml wody cukier perlisty do dekoracjiPrzygotowanie: Herbatniki drobno
Ala piecze i gotujemiło -,- To już dzisiaj? Święta. Od rana krzątam się w kuchni w tym roku wszystkie wypieki spadły na moją głowę, orzechowiec i pierniczki już są. Na dzisiaj został mi seromak i sernik wiedeński dla cioci. Gdzieś pomiędzy tym roztapiam czekoladę na trufle dla rodziców(Uwaga! jeżeli macie manie wylizywania łyżek/misek
More food, love and dreamspodobną. Ciekawi nas bardzo, czy i Wy macie jakieś sentymentalne dania? Czy to tylko my jesteśmy dziwne...Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.i pozostając w temacie ŚWIĄT:Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ.a Bezglutenowy piernik z powidłem śliwkowym i imbirowo-czekoladową polewą: TUTAJ.I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz Wymalujmarnym skutkiem (polować za długo nie mogła, bo obiekt westchnień zniknął w naszych żołądkach). Jednak jej próby nagrodzone zostały pomidorkiem! :) Zapraszamy Was również po inne przepisy: TUTAJ.Bezglutenowy pierniczek z pigwą znajdziecie: TUTAJ.I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz Wymalujproszek to nic innego jak: skrobia kukurydziana, mąka z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy, sól, cukier. Wszystko to razem wzięte tworzy genialną bazę do bezglutenowego pierniczka. SYROP DO NASĄCZANIA CIASTA/BAZA POD NALEWKĘ:Gotowana w ten sposób pigwa daje nam nie tylko smaczny owoc do piernika, ale i... coś pysznego, co możemy wykorzystać jako bazę
Wypisz Wymalujnajwyższy czas, aby zabrać się za przygotowanie ciasta na PIERNIK STAROPOLSKI i w sumie to są już ostatnie dni kiedy wypadałoby o nim pomyśleć :) Co roku robię małe pierniczki, a w tym roku postanowiłam wypróbować coś innego. Od dawna już o nim myślałam, w tamtym roku też się do niego zabierałam, ale niestety za późno sobie o nim przypomniałam
charlotte gotujepokazać.Na wystudzone babeczki (np. takie lub takie) wyciskamy przez rękaw cukierniczy lub worek duże kółko z czekoladowegokremu (tu przepis).Babeczki Rudolf Przyczepiamy na środek okrągłe ciasteczko lub pierniczek jako pyszczek. Kremem lub lukremdoczepiamy nos z czerwonego M&Msa, Lentilki lub innego cukierka.Oczy możemy zrobić z masy cukrowej, czekoladowych dropsów lub rodzynek w czekoladzie. Na koniec wbijamy
Ciastkozercyjakis miesiąc przed planowanym pieczeniem. W tym czasie leżakuje sobie w chłodnym miejscu, np. lodówce.Ja w tym roku postanowiłam upiec zarówno piernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą. No ale to dopiero za parę tygodni.Zanim jednak to nastąpi, muszę przygotować ciasto piernikowe.Potrzebujemy: - 500 ml miodu- kostkę masła (niesolonego)- 1 szklanka cukru- 3 jajka
W mojej holenderskiej kuchnilodówki, garażu) na 4 - 6 tygodni. Piec 5 dni przed świętami.Przed rozpoczęciem pieczenia, przynieść ciasto na 2-3h do ciepłego pomieszczenia, następnie rozwałkować i foremkami wycinać pierniczki. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 12-15 min w zależności od grubości naszych pierników. Lukrować i ozdabiać po wystudzeniu
Walijskie Pichceniedodałam do folderu, w którym zapisuje sobie ciekawe przepisy do wypróbowania. Po kilku tygodniach przyszedł czas na podjęcie próby :) Przepis oryginalny zmodyfikowałam, gdyż nie bardzo "kręciły mnie" pierniczki, którymi w oryginale pokryta jest góra ciasta. Posypałam je w zamian płatkami migdałów. A teraz moje odczucia co do efektu końcowego :) Ciasto robi się szybko, muffinkowym sposobem
Walijskie Pichceniekroimy go na 3 wąskie placki i możecie podarować 2 placki rodzinie, czy znajomym, a trzeci zostanie dla Was. Jeżeli macie ochotę, możecie też nastawić ciasto na pierniczki Aganiok. Ciasto do złudzenia przypomina to do piernika staropolskiego
Sto kolorów kuchni