Pierwszy raz upiekłam w zeszłym roku i przepadłam. Zaraz po cieście miodowo-serowym , to był mój świąteczny ulubieniec. W tym roku byłam pogodzona z tym, że
bistro mamaUwierzycie, że już jutro pierwsza niedziela Adwentu? Mi ciągle jakoś ciężko przyjąć to do wiadomości. Owszem, był już pierwszy śnieg, i to całkiem obfity, zniknął jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesienna pogoda nie skłania do spacerów. Najlepszy zestaw na ciemne, zimne wieczory z przenikliwym wiatrem to kubek gorącej herbaty i kawałek pysznego ciasta. W sobotnie popoludnie
W mojej kuchniDrożdżówki upiekłam w poprzednim sezonie, ale nie zdążyłam opublikować przepisu. Skoro w sklepach pojawiła się świeża żurawina, uznałam, że mój przepis na bułeczki będzie w sam
Czerwień i błękitUwaga, uwaga, uwaga! Nadszedł czas na przygotowanie ciasta na piernik staropolski według Aleex. Jeśli robicie go ze mną co roku, wiecie, że warto. Jeśli jeszcze nie
W mojej kuchniCzasami przychodzi taki czas, że mamy ochotę na "małe co nieco". Warto wtedy zamiast po czekoladę sięgnąć na przykład po owoce z jogurtem naturalnym. Takie
ChilliJemyKolejny gorący tydzień za nami. Dzięki pięknej pogodzie mogliśmy sobotę spędzić nad wodą. W niedzielę wyskoczyliśmy na nasze ulubione wrzosowisko. Niestety, wrzosy w tym roku kwitły
Czerwień i błękithttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Całkowicie przerobiłam przepis na pierniczkowe całuski i tym sposobem wyszły mi przepyszne ciastka z kokosowo-waniliową nutą. Są rewelacyjne w
Di gotujeNa świątecznym stole musi się znaleźć miejsce na tradycyjne wypieki. Każdego roku przygotowuję różne rodzaje ciast. Tym razem, oprócz tradycyjnych staropolskich pierników, tortu bezowo-kawowego i
W mojej kuchniUwaga! Uwaga! Nadchodzi wyjątkowy czas, kiedy w naszej kuchni będą dominować korzenne aromaty, miód i orzechy. Początek listopada to odpowiednia chwila, aby przygotować ciasto na piernik
W mojej kuchniPowoli zaczynam się zastanawiać nad świątecznym menu. Na razie zbieram zamówienia, bo, jak co roku, każdy chciałby coś innego, a ja chciałabym zaspokoić kulinarne oczekiwania wszystkich
W mojej kuchniSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2/3 szklanki cukru 120 g stopionego masła 2 jaja 1/2 szklanki mleka
Czerwień i błękitOd kiedy dni są coraz zimniejsze, nie wyobrażam sobie jeść zimnego śniadania. Prawdę mówiąc, zawsze rano przygotowuję mężowi ciepłą owsiankę, którą zabiera ze sobą w termicznym
Gotowanie i blogowanieFantastyczne w smaku i bardzo szybkie w wykonaniu pączki. Na pewno nie raz powtórzę smażenie. A przepis na nie znalazłam u Aguzji . Składniki: 3 duże banany
Czerwień i błękitMiałam nie smażyć, ale kiedy u Mirabelki zobaczyłam pączki z dodatkiem serka mascarpone, czym prędzej pobiegłam do sklepu i kupiłam serek. W końcu domowe pączki to
Czerwień i błękit