Któż z nas nie lubi rogalików? Pamiętam, że mama piekła je z różą. Ja wybrałam na nadzienie marmoladę z pigwy, a wierzch posypałam brązowym cukrem. Polecam
Czerwień i błękitPrzez ostatnie miesiące z pieczeniem słodkości byłam na bakier. Chyba wiosna sprawiła, że nabrałam większego apetytu na wymyślanie i przygotowywanie ciast, ciasteczek i deserów. I dlatego
Czerwień i błękitPewnie już mówiłam, że uwielbiam ten przedświąteczny klimat ;) Zapach piernika, mnóstwo klejącego się lukru, wszystko słodkie jak wata cukrowa. Ale to jest właśnie to! Ma być
Czerwona PorzeczkaW ubiegłym roku przed Bożym Narodzeniem upiekłam te oto ciasteczka, ale nie zdążyłam opublikować wpisu z przepisem, co czynię dzisiaj. Źródło Składniki: 2 i 1/2 szklanki
Czerwień i błękitPiernik w wersji dla zapracowanych - błyskawiczny, bez użycia miksera, wystarczy podgrzać i wymieszać składniki rózgą kuchenną. Piernik jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej
Słodko-Słony Świat IlonyMarchewkowe ciasto z dodatkiem kakao i przyprawy piernikowej to idealny zamiennik długo leżakującego piernika - jeśli nie nastawiliście jeszcze ciasta na piernik, to nic straconego! Ciasto smakuje
Gotowanie i blogowaniePyszny, wilgotny, pachnący tort piernikowy przełożony delikatnym kremem pomarańczowym oraz oblany słodkim kajmakiem.... To moja kolejna propozycja na tegoroczne Święta. Nuta piernika jest odpowiednio
Słodko-Słony Świat IlonyJeśli tak jak ja lubicie lżejsze wypieki to w tym z całą pewnością będziecie zakochani. Piernik na mące orkiszowej z bananem i konfiturą truskawkową to niesamowicie
Mango PapajaPierwszy raz upiekłam w zeszłym roku i przepadłam. Zaraz po cieście miodowo-serowym , to był mój świąteczny ulubieniec. W tym roku byłam pogodzona z tym, że
bistro mamaUwierzycie, że już jutro pierwsza niedziela Adwentu? Mi ciągle jakoś ciężko przyjąć to do wiadomości. Owszem, był już pierwszy śnieg, i to całkiem obfity, zniknął jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesienna pogoda nie skłania do spacerów. Najlepszy zestaw na ciemne, zimne wieczory z przenikliwym wiatrem to kubek gorącej herbaty i kawałek pysznego ciasta. W sobotnie popoludnie
W mojej kuchniDrożdżówki upiekłam w poprzednim sezonie, ale nie zdążyłam opublikować przepisu. Skoro w sklepach pojawiła się świeża żurawina, uznałam, że mój przepis na bułeczki będzie w sam
Czerwień i błękitUwaga, uwaga, uwaga! Nadszedł czas na przygotowanie ciasta na piernik staropolski według Aleex. Jeśli robicie go ze mną co roku, wiecie, że warto. Jeśli jeszcze nie
W mojej kuchniCzasami przychodzi taki czas, że mamy ochotę na "małe co nieco". Warto wtedy zamiast po czekoladę sięgnąć na przykład po owoce z jogurtem naturalnym. Takie
ChilliJemyKolejny gorący tydzień za nami. Dzięki pięknej pogodzie mogliśmy sobotę spędzić nad wodą. W niedzielę wyskoczyliśmy na nasze ulubione wrzosowisko. Niestety, wrzosy w tym roku kwitły
Czerwień i błękit