pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 180C pieczemy Lebkuchen przez 13 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je na kratce. Po ostygnięciu lukrujemy (cukier puder łączymy z wrzątkiem i wierzch pierniczków maczamy w lukrze). Najlepsze są na następny dzień
Emcia PichciŚwięta,święta, wszyscy pieką pierniczki a my robimy piernikową dynię ;) Osobiście uwielbiam dynię w każdej postaci , gotowaną, pieczoną(tą najlepszą robi moja warszawska siostra), duszoną i w zalewie też. Na tą ostatnią naszła mnie ochota jakiś czas temu, pamiętam jak pierwszy raz zajadałam pomarańczowe kosteczki u moich dziadków mmmm niebo w gębie. Ten przepis to mój autorski sposób na taką
FarmażonyPrzepis z magazynu Kuchnia zainspirował mnie do stworzenia choinki z piernika ;-) Pierniczki choinki- Składniki: 100g cukru pudru (ok. 4 czubate łyżki) 400g mąki pszennej tortowej pół szklanki miodu płynnego 3 łyżeczki przyprawa do piernika (20g) 2 łyżki masła (ok. 70g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 czubata łyżeczka kakao Lukier Cukier puder […] The post Piernikowe choinki
Kulinarne PrzebojeŚwięta tuż, tuż. W każdym domu zaczyna pachnieć czystością i świeżością. Pierniczki dochodzą w piekarniku, a choinka czeka na ubranie. Pachnie, pachnie i jeszcze raz pachnie. Ale! Żeby przetrwać przez szorowanie, latanie na mopie, odkurzanie warto w tym czasie puścić sobie świąteczny film, wtedy wszystko mija łatwiej, szybciej i przyjemniej. Jakie filmy wybrać - oto mój prywatny ranking (numeracja nie klasyfikuje
Brzuszki Łakomczuszkikrokami, mimo że jeszcze nie słyszałam w radiu "Last Christmas" - ale może tylko dlatego, że radio w aucie mam popsute i mogę słuchać tylko płyt;) Pora na pierniki i pierniczki...Trzeci raz w życiu piekłam piernik. Pierwsze dwa przepisy poszły w niepamięć, więc zaczęłam się rozglądać za trzecim i znalazłam u Madame Edith. Trochę go zmodyfikowałam - dodałam więcej kakao
Kraina Tysiąca Smakówminę mojego niemęża jak otworzy słoiczek grzybów marynowanych z zieloną sosnową szyszką!! :>Dla mnie osobiście jest to książka bardzo inspirująca - z pewnością wypróbuję większość przepisów na nalewki, upiekę pierniczki czy wspomniane szneki z glancem ze szpotu i legnickie bomby. Zaletą przepisów jest to, że są one "testowane" od pokoleń, czyli dopracowane. Znajdzie się coś zarówno na obiad
Kraina Tysiąca SmakówCzekoladowe muffiny z orzechami laskowymi i kremem piernikowym Święta zawsze kojarzyły mi się z makowcem, sernikiem... Nie piekliśmy nigdy piernika, nie przypominam sobie pierniczków :) Jednak bardzo lubię korzenne nuty - w ciastkach, kawie czy gorącej czekoladzie, dlatego chętnie zmieniam tą naszą, domową tradycję! A teraz zastanawiam się czy warto zrobić swoją własną przyprawę korzenną :) W klimacie już trochę świątecznym, ale jednak
Kraina Tysiąca Smakówprzyszła pora na pieczenie.... Wczorajszy bilans - pieczenie - 2 godziny - dekorowanie - 4 godziny Przepis na pierniczki podawałam tutaj Oto efekty mojej pracy: LUKIER - przepis 1 białko 1 szkl. cukru pudru. Miksujemy, jeśli jest za gęste - dolewamy wody - ale z umiarem ! ;) Do dekoracji użyłam: lukier - przepis
kolorowotorcikowoDekorujecie ciasteczka ? I nie chodzi mi o pierniczki, bo te to wiadomo ;)Ja dekoruję jeszcze przy tzw. okazjach. Na pewno niedługo będę dekorowała ciasteczkowe pisanki, kurczaczki i baranki. Tymczasem jednak, przyszła pora na wiosenne motyle.Motylki posłużą mi także jako dekoracja tortu. Składniki:160 g masła125 g cukru1 całe jajko300 g mąkiszczypta soli1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie ( nie konieczne, jeśli
kolorowotorcikowoprzepis) Śledź w oleju Kapusta z grochem Pierogi z kapustą i grzybami (przepis) Sałatka jarzynowa Sałatka z tuńczykiem Łódeczki z cykorii z łososiem (przepis) Kompot z suszu Karp smażony Pierniczki (przepis) Muffinki keksowe (przepis
Pasja Smakuciasto, które okazało się prawdziwym rarytasem. Nie wiem, co znaczy dla was smak piernika, ale dla mnie to głównie smak prawdziwych toruńskich Katarzynek - lekkich, suchych, nieglazurowanych i bardzo miodowych pierniczków. I wiecie co - piernik, który upiekłam to większa wersja tychże pierników! Co za smak - pomyślałam - koniecznie sięgnijcie do tej książki i przygotujcie go na Noworoczne przyjęcia, bądź na najbliższe
Sajkofanka smakuPiernik trochę czasochłonny, trzeba do niego powracać kilka razy by w końcowym efekcie móc się częstować pysznym, pachnącym i aromatycznym piernikiem. Robiłam go po raz pierwszy
Ala piecze i gotujenazwie: “Festa della Dolcezza” (Święto Słodyczy). Święto było poświęcone cukrowi i wszelakim słodkościom, a towarzyszyły mu różniste imprezy: targi słodkości, konkursy na najsmaczniejsze ciasto, kursy pieczenia ciasteczek i dekorowania pierniczków dla małych i dużych, wizyta w pobliskiej cukrowni, wystawa poświęcona historii i produkcji cukru, wystawa hobbistyczna i teatrzyki o słodkiej tematyce dla dzieci. Jednym słowem cały dzień spędzony wśród słodkości
Mia Cucina Sofietaobaw można je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, więc moim zdaniem jest to rewelacyjna propozycja na święta i kto wie.. może i mała konkurencja dla polskich pierniczków! (; Zapraszamy! Składniki ( na 50sztuk): 3 szklanki mąki tortowej 240g masła 3 jaja 3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowego) 3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 1 szklanka ziaren
Symfonia SmakówDzieci uwielbiają podczas Świąt podjadać ciasteczka:) Dlatego powoli zaczynamy już wypieki świątecznych ciastek i szczelnie zamkniemy je w pudełeczkach. Pierniczki są zdecydowanie na miejscu pierwszym! Ale wymyślamy też inne fajne ciasteczka, jak na przykład te korzenne ciasteczka z arachidową posypką. Składniki:200 g margaryny,300 g mąki,100 g cukru pudru,laska wanilii,żółtko,1/2 łyżeczki cynamonu,3 ziarna kardamonu
Z miłości do słodkości