pierniczki z - 2328 przepisów (strona:105/156)

Korzenne Pajacyki- ciasteczka świąteczne 104

Zagęścić ciasto, rozwałkować dosyć grubo i wycinać pajacyki. Układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce (lub na papierze pergaminowym) i upiec w temp 190 stopni. Po ostudzeniu udekorować. Polecam inne pierniczki: Piernik marchewkowy Piernik herbaciany z masą mascarpone cynamonową Piernik babuni z masą kubusiową

Tradycyjna Kuchnia
Piernikowe naleśniki z pomarańczą 125

mój dzisiejszy obiadek, miałam ochotę na coś słodkiego i piernikowego, a że moje pierniczki się skończyły, musiałam znaleźć jakąś alternatywę ;) Składniki: 2 jajka 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki budyniu czekoladowego bz dodatku cukru 0,5 szklanki mleka 0,5-1 łyżeczka stewii nadzienie: około 4 pomarańcze + 2 łyżki miodu Sposób przygotowania (2 porcje - 4 naleśniki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Strucla makowa 88

Oprócz pierniczków, słodki aspekt Świąt nieodłącznie kojarzy mi się z makowcem. W sieci dostępnych jest wiele różnych przepisów na ten wypiek, jednak dla mnie absolutnie bezkonkurencyjna jest strucla makowa mojej mamy. Pulchne drożdżowe ciasto zawinięte z dużą ilością pysznej makowej masy i chrupiącą kruszonką. Znika w ekspresowym tempie

Milion Smaków
Pierniczki najlepsze 73

przepis natknęłam się kilka lat temu szukając pierniczków gotowych do jedzenia od razu po upieczeniu, nie za twardych, z którymi nie trzeba czekać do Świąt aż zmiękną. Te są idealne: mięciutkie, pulchne, aromatyczne, proste w przygotowaniu (tylko ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej). Jedynym minusem może być to, że znikają w bardzo szybkim tempie więc piekąc je wcześniej mogą nie dotrwać

Milion Smaków
Korzenne pancakes z miodem, orzechami i czekoladą 143

Miały być pierniki - a wyszły placuszki, tak to już jest kiedy zabieram się za robienie pierniczków, najpierw szykuje foremki, przyprawy, a później stwierdzam że to zbyt czasochłonne jak na dzisiejszy dzień i przenoszę całą robotę na inny termin. Tak było i tym razem teoretycznie miałam dziś pic herbatę i konsumować piernika, praktycznie konsumuję pancakes. Pierniki muszą poczekać

Kuchenne aromaty
Tarta z szynką porem i pieczarkami 146

gotowych do przerobienia i zamrożenia, prócz nich oczywiście czekało wczorajsze zarobione ciasto na pierniki słowem ręce opadały od natłoku roboty, spędziłam niemalże pół dnia w kuchni, jednak było warto;) Pierniczki wkrótce na blogu. Przepis pochodzi z bloga Kasi, w oryginale znajdziecie go TUTAJ . Dodałam do przepisu plastry szynki na spodzie tarty, muszę przyznać że całość wyszła rewelacyjnie. Ciasto

Kuchenne aromaty
Pierniczki z kawą miękkie zaraz po upieczeniu 190

Dziś przepis na bardzo miękkie pierniczki, nadające się zarówno do przechowywania, jak i do bezpośredniego spożycia zaraz po upieczeniu. Najfajniejsze w nich jest to że można je jeść od razu nie martwiąc się o swoje zęby;) Upiekłam je już jakiś czas temu, teraz czekają w puszce na przedświąteczne lukrowanie "na świeżo", chociaż osobiście wolę takie nielukrowane. W zasadzie pierniki

Kuchenne aromaty
Sałatka z makaronem orzo 149

drogą na Waszych blogach widać już przygotowania do świąt, ja tymczasem wyczuwam atmosferę świąteczną bardziej przez witryny sklepowe, aniżeli "od kuchni". W dalszym ciągu nie zabrałam się za pieczenie pierniczków, nie wspomnę już o tworzeniu listy świątecznych dań. Kurczę ostatnio totalnie brak mi czasu na wszystko co nie jest związane ze studiami. Składniki 250 g makaronu orzo (w kształcie ryżu

Kuchenne aromaty
Świąteczno sylwestrowy deser truskawkowo - piernikowy z dodatkiem amaretto 139

nasączone kawą i likierem wyszły naprawdę bardzo dobre. Deser sprawdzi się świetnie nie tylko w święta czy sylwestra ale również po całym świątecznym zawirowaniu, kiedy to posiadamy jeszcze pozostałości pierniczków.  Składniki  puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki truskawkowe truskawki (użyłam mrożonych) kilka pierników Poncz do nasączania pierników  150 ml przygotowanej kawy rozpuszczalnej 60 ml likieru migdałowego Amaretto

Kuchenne aromaty
Sernik na zimno z malinami i galaretką 175

jest na bazie prawdziwego sera twarogowego. Nie znajdziecie tutaj problematycznej żelatyny i tłustej śmietany. Gotowy sernik przechowujemy w lodówce :) Tylko taki kawałeczek udało mi się uratować :) Spód: 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym 100 g herbatników maślanych 50 g masła, roztopionego Składniki wrzucamy do misy miksera i blendujemy do uzyskania mokrej masy o miałkiej konsystencji. Tortownicę o średnicy

Chocolate Muffin Blog
Lukrowanie pierniczków 87

możecie użyć tutek zwiniętych z papieru do pieczenia,albo strzykawki z małym otworem. Zabawa była świetna i przekonałam się,że wszystko jest dla ludzi.Dlatego gorąco namawiam was do dekorowania pierniczków,albo innych ciasteczek jeszcze przed świętami(najlepiej razem,rodzinnie ze swoimi pociechami,albo drugą połówką),gdyż jest to dość pracochłonne i tuż przed godziną zero możecie nie mieć już

Wielki apetyt
Chatka z piernika 92

masła 2 duże jaja przyprawa do pierników (u mnie 2 opakowania Kamis) lukier ( gotowy lub własny) pokruszone landrynki bez nadzienia ( zrobiłam z nich witraże w oknach) wstążeczka cukierki , pierniczki i inne do dekoracji Sposób przygotowania: Masło rozpuszczam wraz z miodem i studzę (nie może być za gorące, żeby nie ścięło nam jaj). Dodaję mąkę, jaja i przyprawę do piernika. Całość

Wielki apetyt
Katarzynki na Katarzynki 87

imionami dziewcząt. Zakwitnięcie wstawionej do wody ściętej gałązki wiśni w dniu św. Katarzyny w Wigilię Bożego Narodzenia oznaczało, że młodzieniec poślubi ukochaną dziewczynę. Na dzień świętej Katarzyny pieczono pierniczki – katarzynki. Podaję przepis trochę przeze mnie zmodyfikowany, gdyż według oryginalnego nie udawały mi się ( ciasto było zbyt rzadkie). 750 g płynnego miodu, 0,5 kg mąki żytniej, 100-150 g mąki

królestwo garów
Pociąg z piernika 115

cierpliwości żeby go posklejać. Pociąg malowałam lukrem zabarwionym barwnikami spożywczymi - polecam te w proszku. Z podanej ilości ciasta starczy na pociąg, domek, 10 choinek i zostało mi jeszcze sporo pierniczków. Na sam pociąg wystarczy ciasta z połowy porcji. Składniki: 500 g masła 200 g ciemnego cukru 200 g białego cukru 450 g (14 łyżek) miodu 1200 g mąki 4 łyżeczki

Mama Gotuje
Pierniczki 135

roku o tej porze mam ambicje narobić furę świątecznych pierniczków. I co roku zabieram się do tego jak pies do jeża.... jak przychodzi co do czego to po prostu nie chce mi się bawić z wycinaniem, dekorowaniem, albo co gorsza odechciewa mi się w trakcie i zamiast się przy tym relaksować zaczynam się wściekać! Już po drugiej partii mam serdecznie

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania