blogach świąteczna gorączka - u mnie w domu też ;) Pieczenie ciast zakończone dzisiaj, pierniczki powstały w ten weekend i leżakują spokojnie w puszkach(przepisy pewnie pojawią się nieco później). A jeszcze przed Wigilią proponuję ciasto żytnie z daktylami, które może spokojnie zastąpić piernik. Bazą tego ciasta jest mąka żytnia i daktyle, całość doprawiona korzennymi przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom(oryginalny przepis
FitKotwspaniałego maila od jednej z uczestniczek akcji którego pozwoliła mi zacytować: "Wylicytowałam Walentynkowe piernikowe Serce. Mój wnuczek, trzyletni Staś, jest wielkim, znanym w całej rodzinie - Pożeraczem Pierniczków. Wylicytowane Serce podarowałam zatem jemu, proponując, że może je schrupie w drodze do przedszkola. - Babcia! Ja nie bendem go jadł. Ja bendem go oglądał, jaki on jest
Lili w kuchniPyszne Niemieckie pierniczki o niepowtarzalnym smaku i aromacie świąt Składniki - 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy - 100 g surowej masy marcepanowej - 100 g mielonych migdałów - 2 jajka - 1 białko - 150 g cukru - 50 g mąki - 1 łyżka kakao - przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki amoniaku - płatki do ciastek oblaten (nie koniecznie ) Sposób przygotowania 1. - Migdały orzechy kakao
W królestwie smaków Beatyimbirowe ciasteczka już dawno skradły nasze serca (i żołądki). Trochę przypominają pierniczki lecz są bardziej rozgrzewające, idealne na aurę panującą za oknem. Sprawdzą się jako poczęstunek dla Mikołaja, słodka przekąska, choć my zazwyczaj wieszamy je na choince. Po upieczeniu, gdy miód stężeje, trochę twardnieją, lecz nie zrażajcie się. Wystarczy zamknąć je w szczelnym pojemniku i uzbroić się w cierpliwość
Rozpustne gotowaniepropozycje prezentów. Dla mnie to trochę odbiera urok i magiczność tych świąt, za wcześnie za dużo, za szybko. W grudniu to już zupełnie co innego, powoli daję się ponieść pierniczkom pojawiającym się niemal na każdym blogu, mikołajom, choinkom i innym cudeńkom. Tak to jest właściwy czas i właśnie zainspirowana tym szaleństwem wymyśliłam placuszki piernikowe, a że wyszły genialnie postanowiłam się
Cynamonowe szczęścieWszędzie królują pierniczki, więc postanowiłam na przekór wszystkich podzielić się dziś z Wami przepisem na piankę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim, a w szczególności maluchom. Biszkopt: 3 jaja 3/4 szkl. cukru 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą. Następnie partiami wsypujemy cukier
Cynamonowe szczęściekogo: dla fanów kruchych ciasteczek dla nie lubiących pierniczków, a chcących upiec świąteczne ciasteczka dla czekoladowych łasuchów Składniki: 200g czekolady deserowej lub groszków czekoladowych 190g mąki pszennej 1¼ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao 120g masła pół szklanki ciemnego brązowego cukru pół szklanki melasy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ szklanki cukru (do obtoczenia
Mania WypiekaniaWspominałam już kiedyś, że jestem wielką miłośniczką muffinek. Nie może więc zabraknąć ich na naszym świątecznym stole. Te dzisiejsze to takie mini pierniczki. Przepis na nie pochodzi z jakiegoś czasopisma. Miałam kiedyś taki zwyczaj, że wycinałam z rożnych periodyków interesujące mnie przepisy i wklejałam do zeszytu. Tam to właśnie go znalazłam. Troszkę go zmodyfikowałam, zwłaszcza w kwestii ilości proszku
Wiem co jemDziś obiecany przepis na czekośliwkę. Można ją także wykorzystać do nadziewania pierniczków lub na kanapki. Jest bardzo łatwa do przygotowania i warto mieć w swojej spiżarni kilka małych słoiczków tych wybornych powideł. Moja jest z dodatkiem kakao, ale można go też częściowo zastąpić czekoladą z tabliczki.” Czytaj więcej
Wiem co jempiernik będzie wyśmienity. Do upieczenia piernika wystarczy połowa wcześniej przygotowanego ciasta, jeśli lubimy niezbyt grube placki. Pozostałą część ciasta możemy wykorzystać na upieczenie domku z piernika, bądź też pierniczków. Ja właśnie tak robię. Można też upiec dwa pierniki i jeden dać komuś w prezencie. Można też upiec drugi na Nowy Rok, lub zrobić po prostu grubsze placki, ale wtedy trzeba
Wiem co jemDziś zapowiadany przeze mnie w ostatnim poście, kolejny sernik na zimno, który zrobiłam na Nowy Rok. Tym razem pachnący cynamonem i goździkami. Na spód wykorzystałam lekko przesuszone pierniczki. Aby nadać im jeszcze więcej chrupkości wzbogaciłam je drobno posiekanymi migdałami. Masa serowa natomiast ma cynamonowy aromat i lekko pomarańczowy smak. Ogólnie sernik pomimo tego, że jest z dodatkiem miodu, nie jest
Wiem co jemmusy. Dodawany jest do piernika i grzanego wina. Doskonale się komponuje z wanilią i imbirem." Moje przepisy z cynamonem Cynamonowa szarlotka z pianką Ciasteczka cynamonowe Sernik o smaku piernika Pierniczki w czekoladzie Muffinki o smaku piernika Kisiel jabłkowy Cynamonowe jabłka na szarlotkę Chlebek bananowy
Wiem co jemNapiekłam tyle pierniczków na święta, że zostały mi po nich jeszcze trzy pudełka, ale to nic nie szkodzi. Na pewno się nie zmarnują. Część już wykorzystałam na spód do piernikowego sernika. A teraz przyszedł czas na piernikowe tiramisu. Widziałam na Durszlaku, że nie tylko ja wpadłam na ten pomysł, ale tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów, niekoniecznie w wersji
Wiem co jemzrobienia, za co j estem jej ogromnie wdzięczna. Tak mi się to spodobało, że na pewno jeszcze coś przygotuję. Wykorzystałam do nich gorzką i mleczną czekoladę oraz oczywiście poświąteczne pierniczki. Jeśli ktoś woli mniej słodkie może użyć wyłącznie gorzkiej czekolady. Ja właśnie takie gorzkie z dużą ilością kakao lubię najbardziej, ale z uwagi na dzieci muszę iść czasem na pewne
Wiem co jemStrasznie piernikowo się zrobiło u mnie na blogu ostatnio, ale obiecuję - na tym koniec. Wszystkie pierniczki zostały w końcu zużyte. No i dobrze, bo trochę się nam już przejadły. Teraz trzeba pomału zacząć myśleć o pączkach i faworkach, bo karnawał w tym roku krótki, oj krótki. A przekładaniec, co tu dużo mówić , po prostu pyszny.”. Czytaj więcej
Wiem co jem