wiem, że są dobre. Ten przepis to pierwszy przepis na pierniczki z jakiego korzystałam, a dostałam go od mojej koleżanki Madzi. Tegoroczne świeczniki powstały na kiermasz charytatywny u mnie w pracy. Składniki: 50 dag mąki 20 dag cukru pudru 20 dag miodu 12 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 dag sody oczyszczanej 2 łyżki(...)stołowe przyprawy do piernika Wykonanie: Mąkę wymieszać z sodą, wsypać do miski. W garnku podgrzać miód z cukrem i przyprawą do piernika, ostudzić, wlać do mąki. W drugim garnku roztopić masło i ostudzone wlać do miski z mąką. Dodać jajko. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto podzielić
Sto kolorów kuchniwyciąć ze trzy blaszki ciasteczek gdyż pieką się bardzo szybko ;) Moje pierniczki już gotowe, czekają w puszce na górnej szafce aby za szybko nie znikały w niewyjaśnionych okolicznościach ;)) na lukrowanie przez moją Oliwkę :))) Ciasto: 550 g mąki pszennej 125 g masła 80 g cukru 300 g miodu 1 jajko 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kakao 30 g przyprawy(...)piernika Masło, miód, cukier, przyprawę i kakao przełożyć do garnuszka i podgrzewać do czasu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić. Do dużej miski przesiać mąkę z sodą, dodać jajko i pozostałe płynne składniki, zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i przełożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie podzielić na kilka części i każdą rozwałkowywać na placek grubości
Smakołyki AsiPierniczki to moja świąteczna tradycja, przygotowuje je zawsze wcześniej aby zmiękły i nabrały charakteru. Całe mieszkanie pachnie świętami i wyraźnie czuć korzenne przyprawy :). Do pierniczków postanowiłam dodać dynię, wspaniale się uzupełniła z korzenną przyprawą do piernika:) i nadała im śliczny pomarańczowy kolor:). Potrzebne składniki: 250 g mąki jaglanej (można z mielić kaszę jaglaną na mąkę(...)dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem , przyprawę do pierników , sodę i zmieloną na pastę dynię. Wyrabiamy ciasto , aż do momentu jak będzie odklejało się od rąk. Ciasto po zostawiamy do odpoczynku na ok. 1 dobę. Po jednym dniu możemy przygotowywać pierniczki. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy
Łycha smakówjedzenia natychmiast po upieczeniu i przestygnięciu :) Przepis pochodzi z Manufaktury Ciastek :) PIERNICZKI ALPEJSKIE Składniki: - 1 kilogram mąki - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 200 mililitrów śmietany kwaśnej - 3 łyżeczki sody - 4 łyżeczki przyprawy do piernika - 250 gramów masła - 400 gramów miodu - opcjonalnie: marmolada i/lub lukier Przygotowanie: Rozpuszczamy masło, miód i przyprawy. Odstawiamy do wystygnięcia. Białka(...)dodajemy śmietanę. Wyrabiamy ciasto, które wyjdzie dość luźne. Wstawiamy je do lodówki na przynajmniej 24 godziny, by zgęstniało. Po tym czasie rozwałkowujemy je - po obfitym obsypaniu mąką - i wycinamy pierniczki. Na wycięte ciasto nakładamy nieco marmolady i przykrywamy drugim wyciętym fragmentem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut do zezłocenia. Po upieczeniu będą miękkie, ale stwardnieją po kilku
Życie zamknięte w smakumargaryny Palma w złotym opakowaniu 1 średnie jajko 1/2 kubka lekko ciepłego mleka 1 tabliczka czekolad 70% kakao małe opakowanie kremówki Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy gorący miód i mieszamy. Dosypujemy kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajko Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatamy ręką ciasto Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez(...)placek o grubości maksymalnie 1 cm. Wycinamy dowolne ciasteczka, smarujemy je rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 10 - 15 minut. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można
Luźna Kuchniaprzemóc i zrobić je, by potem móc patrzeć na tą szczęśliwą, roześmianą buzię:) U mnie część pierniczków jest już przyozdobiona (na tyle, na ile potrafimy:) ), a część jeszcze czeka na swoją kolej i na „wenę twórczą”;) 2 jajka 1/2 szkl. miodu 200 g masła 1 szkl. brązowego cukru 2 łyżeczki sody 1,5 – 2 op. przyprawy
Smaki Na Talerzupierników i cukrem pudrem.Następnie dodać zimny tłuszcz i posiekać całość nożem. Zrobić dołek i wlać miód oraz jajko. Wszystko razem wyrobić do połączenia składników. Gotowe ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Wykrojone dowolne kształty pierniczków , układać na blasze, wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzać piekarnik
w mojej kuchniokoło 30 minut Leżakowanie: 16 godzin Czas pieczenia: 5 blaszek po 12 min Ilość pierniczków: około 120 sztuk Składniki: • 500 g mąki pszennej tortowej • 4 żółtka jaj • 2 białka jaj • 3/4 szklanki cukru • 2 łyżki kakao • 150 g miodu • 100 ml śmietany kwaśnej 18 % • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej • 120 g masła przyprawy: pełna
AniaGotuje.plwszystkich spóźnialskich pierniczki na ostatnią chwilę:) Zamknięte w puszce zmiękną w 3 dni. Jeżeli chcemy, żeby pierniczki szybciej zmiękły trzeba dodać do puszki skórkę od jabłka lub skórkę od chleba. Składniki na około 2 blaszki: 60 g masła 1/4 szklanki miodu 60 g cukru 250 g mąki 1 jajko 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Moja Galeria Smakustałe w moim domu- pierniczki są pyszne po prostu. Na życzenie czytelników jeszcze kilka zdjęć pierniczków. SKŁADNIKI: 3kg. mąki 1 kg. cukru 1 masło śmietankowe 1 masło roślinne 2 łyżki białego smalcu 4 paczki korzeni 3 łyżki kakao słoik miodu(taki dżemowy) 3 czubate łyżki dobrej kawy sparzonej w szkl. wody 3 łyżki amoniaku zgaszone 1/2 szkl. gorącego
Kuchnia Beatywymagają długiego leżenia zamknięte w puszce, aby "odeszły" i stały się miękkie. Te pierniczki od razu są mięciutkie i niezwykle smakowite. Może to i dobrze, że można je robić tuż przed Świętami, bo inaczej mogłyby ich nie doczekać... :-) SKŁADNIKI: - ok. 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka miodu - 4 jaja - 1/2 kostki masła - 3/4 szklanki cukru brązowego - 2/3 szklanki piwa(...)mąkę, resztę cukru, sodę i proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik, tj. miód, piwo, połamane na kawałki orzechy oraz mąkę ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Wyrabiamy na gęstą masę i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyciągamy, rozwałkowujemy
Wielopokoleniowopodczas lektury ostatnich stron świetnej książki. Polecam. I pierniczki, i ”Geriavity” Składniki: • 1 kg mąki pszennej • 8 żółtek • 3 białka • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków • 3 łyżki kakao • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% • 3 łyżeczki sody oczyszczonej • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika • 250 g masła • 400 g miodu Sposób przygotowania: Dzień przed pieczeniem: 1. Kakao wymieszać(...)Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. 8. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia: 1. Uwaga! Ciasto jest klejące. Odcinać porcje. Lekko podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać
W mojej kuchniPachnące korzennymi przyprawami, tradycyjne pierniczki z masą cukrową. Zaproście do kuchni swoje dzieci bo wycinanie a potem dekorowanie masą cukrową sprawi im wielką frajdę :) Składniki na pierniki : 100 g miodu 60 g masła 2 jajka 100 g cukru pudru 400 g mąki + na podsypkę 1 łyżeczka sody przyprawa do piernika Składniki na masę cukrową: 66 g planty 800 g cukru
Słodka StrefaCiąg dalszy wypiekania pierniczków.Teraz wypiekamy gwiazdki i bałwanki.Ciasto szybko się robi ,a jeszcze szybciej się wykrawa i piecze. Polecam . Składniki na 50 szt 1 szklanka sztucznego miodu 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1/2 przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody 3 szklanki mąki jajko Dodatkowo
Różowa kuchniaPierniczki najlepiej wychodzą kiedy pieczemy je w towarzystwie przyjaciół z lampką wina! Składniki (na prawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy zbożowej 3/4 litra miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta 1/2 szklanki ciemnego piwa 50 gram przyprawy
Mango Papaja