muszę przyznać, już na wstępie miałam zagwozdkę. Honnigkage to, tłumacząc dosłownie, ciasteczka miodowe . Ale przecież w składnikach nie ma miodu! Zamiast więc tłumaczyć dosłownie, co sprawdza się, niestety, niezbyt często, należy przetłumaczyć bardziej intuicyjnie; będą to więc po prostu pierniczki na melasie . Są pyszne! Potrzebują dwóch-trzech tygodni na zmięknięcie, ale gdy to już nastąpi, po prostu rozpływają się
Pożeraczka, czyli raz adobrzenależy zamknąć je na kilka dni w słoju - jak odwilgną powiesić na choinkę i gwarantuje, że pachnieć pierniczkami będzie cały dom:) To samodzielna praca mojego syna, więc możecie dać przepis dzieciom i pozwolić im kreatywnie tworzyć:) Składniki: 4 szklanki mąki 3/4 szklanki miodu, (pół na pół sztuczny i prawdziwy) 1/2 kostki dobrej margaryny lub masła 2 całe jajka płaska łyżeczka(...)podczas wyrabiania , w zależności od potrzeby. Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami, ważna jest duża ilość przyprawy do piernika. Miód dobrze aby był w płynnej postaci. Ciasto jest plastyczne i super daje się formować. Wałkujemy na grubość 0,5 mm , grube pierniczki, jak zrobimy za cienkie to nie będą takie smaczne i puszyste kiedy odwilgną. Wykrawać i układać na papierze
Apetyczna babeczkapierwszy rzut oka, to rozpływają się w ustach. Pierniczki te przypadną do gustu szczególnie osobom, które lubią i mogą spożywać orzechy. Składniki: 250 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 100 g zmielonych orzechów włoskich 150 g cukru 75 g płynnego miodu 40 g syropu (golden syrup, syrop cukrowy lub inny, mona zastąpić(...)miodem) 1 jajko 70 g masła 2,5 łyżeczki cynamonu szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu szczypta imbiru Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść w jednolitą masę. Powstała masa powinna być lekko klejąca, by dało się tworzyć kuleczki. Jeśli jest zbyt sucha należy dodać 1-2 łyżki mleka. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach
My sweet a lifeStaropolskie pierniczki są bardzo smaczne i mięciutkie, nie wymagają leżakowania. Zawsze piekę je na święta Bożego Narodzenia. Składniki: 0,5 kilograma mąki pszennej 200 gram miodu prawdziwego 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mleka 1 łyżka sody 2 jajka 150 gram masła Opakowanie przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy(...)składników, odstawiamy do ostudzenia. Do miski przesypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko wymieszane z sodą, dodajemy jajka oraz ostudzony miód z pozostałymi składnikami. Mikserem ucieramy na gładką masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką, wstawiamy do lodówki na trzy tygodnie. Miskę z masą na pierniczki wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka. Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy
Bajeczna KuchniaKochani polecam wam przepis na szybkie i miękkie pierniczki. Niektórzy nie maja czasu i robią je przed samymi świętami.Te są miękkie i pyszne. Można od razu jeść po upieczeniu, są rewelacyjne. Składniki: 7szklanek mąki pszennej typ 450 miodu 2 szklanki 200 g masła roślinnego 4 jajka kakao 2 łyżki 2 opakowanie przyprawy do piernika (60g) (Zmieliłam goździki, gałkę(...)misy wsypujemy przesianą mąkę wbijamy jaja i dodajemy kakao oraz sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka i miksujemy. Wlewamy ostudzony miód z garnuszka i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu dajemy mu odpocząć godzinkę w lodówce. Po upływie czasu wałkujemy i wykrawamy pierniczki duże 4 serca. Pieczemy koło 15-25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy i wkładamy w celofan
Różowa kuchniadziwię…;) Są takie chrupiące, pięknie pachną, kuszą jak nie wiem co Święta to piękny okres! rodzinny i baaardzo smaczny! ♥ Pierniczki świąteczne w cytrynowym lukrze oraz skórką pomarańczową. Wspaniałe, domowe, mocno świąteczne! Składniki: 1,5 szklanki miodu 3/4 szklanki cukru 150 g masła 550 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia jajko 20 g przyprawy do piernika do dekoracji(...)podgrzej masło, cukier i miód. 2. Do miseczki wsyp mąkę, przyprawy, jajko i proszek do pieczenia. 3. Do masy w miseczce dodaj masę z rondelka. 4. Wymieszaj wszystko dokładnie. 5. Odstaw ciasto na 45 minut, aby zgęstniało. Jeśli nadal będzie zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki 6. Rozwałkuj ciasto i foremkami wycinaj różne kształty. 7. Pierniczki piecz w 180 stopniach przez
Zasmakuj Kuchnimną wszelkie ciasteczka, wybierać foremki, wycinać i dekorować, więc w okresie przedświątecznym, szczególnie w weekend zabieramy się za "pierniczenie". Tym razem pierniczki z dodatkiem kakao - naprawdę pyszne i godne polecenia! Składniki: 1/3 kostki masła 1/2 szklanki miodu 1-2 szklanka cukru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej(...)łyżki ciemnego kakao Sposób wykonania: 1. Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż wszystkie składniki się roztopią - nie gotować! Mieszankę przestudzić. 2. Do miski dodać pozostałe składniki, dodać przestudzoną mieszankę i całość zagnieść. Po wyrobieniu ciasto odstawić na 30-60 minut pod przykryciem, by odpoczęło. 3. Odkrawać po kawałku ciasta, wałkować na grubość
Kuchnia domowa Anizrobić (lub już wszystkie słoiczki tajemniczo zniknęły:)) równie dobre będą kupne powidła lub dżem. Czas: 60 minut Ilość porcji: ok 25 pierniczków ( zależy od wielkości foremek) Składniki: 2,5 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanka miodu 1/2 szklanka cukru pudru 1 łyżka masła 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ok 5 łyżek wody(...)dwie części i rozwałkujemy pomiędzy papierem do pieczenia. Z jednego kawałka ściągamy papier i układamy papierem do dołu na blaszce do pieczenia. Odciskamy sobie delikatnie mniej więcej wybrane formy pierniczków i nakładamy pośrodku nadzienie. Następnie nakładamy drugi fragment ciasta i wycinamy, mocno dociskając pierniczki. Ciasto, które zostały pomiędzy pierniczkami zdejmujemy i wałkujemy ponownie na kolejne pierniczki. Pieczemy około 15 minut
Kolizje Smakówdobrą wiadomość. Istnieją też przepisy na tzw „ostatnia chwilę” i taki właśnie chciałam dzisiaj zaprezentować. Wystarczą 2-3 dni i pierniczki są miękkie i smaczne. Składniki: 30g przyprawy do piernika łyżka cynamonu ½ łyżeczki soli 130g masła 1/2 szklanki miodu 100g cukru 1 jajko 0,5 kg mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia lukier królewski: białko jajka(...)białego lub soku z cytryny ewentualnie ulubiony aromat Wykonanie: Miód, masło, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon podgrzewamy w garnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12-14 minut (w zależności od wielkości i grubości
Pyry na Gazchmurka? No cóż... tak nazwała je moja pociecha, gdy zobaczyła je zaraz po upieczeniu "Mamo, zobacc chmurrka" :) Spróbujcie, zachęcam do pieczenia pierniczków nie tylko na świąteczny stół. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1/2 szklanki gęstego miodu 11/2 łyżki karobu 1 łyżka masła 31/2 łyżeczki sody 31/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajko klasy L Przygotowanie: W rondelku(...)karobowy miód (musi być ciepły i płynny). Całość zagniatamy szybko ręką. W razie potrzeby, jeśli pod koniec zagniatania ciasto nadal nie chce zbić się w jedną kulę posypujemy dłonie odrobiną mąki i dalej zagniatamy. Stolnicę oprószamy delikatnie mąką. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy je (lub po prostu spłaszczamy dłońmi) na grubość około 4-5 mm. Wykrawamy kółka. Pierniczki układamy
Słodkie okruszkipierniczki z „okienkami” ozdabiają stół i smakują nie tylko milusińskim. Można je wieszać na choince. Dzieciaki są nimi zachwycone, warto sprawić im radość, i wspólnie bawić się w pierniczkowanie ;) 300 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej ( można dać tylko pszenną) 2 duże jajka 10 dag cukru 5 dag masła roztopić i ostudzić 10 dag płynnego miodu(...)mąkę przesiewam do miski, dodaję mąkę orkiszową , cukier , przyprawę do pieczenia , kakao i sodę , mieszam , wbijam jajka , dodaję ostudzone masło i miód, wyrabiam ciasto. Odrywam po kawałku , wałkuję, można podsypać troszkę mąk, jeśli jest potrzeba . Wykrawam foremkami pierniczki z dziurkami . Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki rozgniatam ( tłuczkiem w worku) i wsypuję na środek wyciętych pierniczków. Piekę
Takie tam pichcenieproste i smaczne pierniczki . Są miękkie i lekko kruche. Składniki: Przepis na ok. 100 pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka 25 dag cukru pudru 20 dag roztopionej margaryny "Kasia" 20 dag miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem
Pyszności Słodkościupieczeniu możemy je od razu zajadać bez czekania z zmiękną ;) Składniki na około 40-50 pierniczków : 300 gr mąki pszennej 50 gr mąki ziemniaczanej 75 gr masła 75 gr miodu 75 gr cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy di piernika 2 łyżeczki kakao twarde powidła śliwkowe do nadziania Polewa czekoladowa(...)kółka były większe od naszych foremek). Kółka rozkładamy sobie do par i na każde kółko nakładamy odrobinę nadzienia. Przykładamy drugim kółkiem, dociskając wkoło brzegi palcem i wycinamy foremka pierniczki. Układamy na blaszce i pieczemy w 180 stop przez około 15-20 min. Pilnujmy aby nie spiec pierniczków gdyż będą wtedy suche. 4. Teraz przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną
Gotowanie...to proste !będą się prezentować na choince (pamiętajcie jednak o wycięciu dziurek na sznurek przed pieczeniem!). Przepis z Moich Wypieków. Polecam! Pierniczki Składniki na 3 blaszki: 300g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej ( u mnie orkiszowa) 2 jajka 100g roztopionego masła 100g miodu 130g cukru pudru 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao Na lukier: 1 biało
Smak mojej kuchnikilka łyżek ksylitolu lub pobawić się i udekorować upieczone ciasteczka lukrem na bazie cukru brzozowego lub erytrytolu Pierniczki z masłem orzechowym i karobem 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g płatków owsianych 20 g siemienia lnianego 45 g oleju kokosowego 100 g miodu 100 g masła orzechowego 100% 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)miód i masło orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kształty. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Artykuł Pierniczki
Fitkot