kruche, a następnie z czasem przyjemnie miękną, są idealnie słodkie i pięknie pachną korzennym przyprawami. Coś wspaniałego. Składniki (2 blaszki pierniczków): 350 g płatków owsianych 20 g siemienia lnianego 100 g oleju kokosowego 100 g miodu 100 g masła orzechowego piernikowego (Primavika) 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 czubate łyżeczki proszki do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy(...)proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe. Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto. Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto może się przyklejać do blatu, więc
Zdrowie na języku :Psmalcu Pierniczki z ciasta długo leżakującego, aczkolwiek w nieco innym wydaniu. Pierniczki po upieczeniu szybko miękną i są znacznie bardziej aromatyczne. A dodatek czekolady sprawia, że ciężko oprzeć się pokusie ich podjadania. Dobre na co dzień i od święta. Składniki: Na ciasto: 125 g miodu 90 g cukru 50 g smalcu 5 łyżek mleka 250 g mąki 1 łyżeczka(...)łyżeczkami gotowej przyprawy do piernika) Na polewę: 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżki masła Przygotowanie: Ciasto: Na 4-6 tygodni wcześniej: Miód, smalec i cukier gotować do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Dodać szczyptę soli oraz przyprawy. Wymieszać i odstawi ć do wystudzenia. Następnie dodać jajko i dokładnie połączyć. Wsypać przesianą mąkę oraz dodać rozpuszczoną
My sweet a lifedługo czekać, żeby ciasto leżakowało. Smak jest obłędny. Pierniczki alpejskie są od razu miękkie po upieczeniu, ale również po wystudzeniu nie robią się twarde, co jest niezwykle ważne. Część pierniczków nadziałam powidłami, część polukrowałam, trochę oblałam czekoladą, a najwięcej zostało takich jakie są po upieczeniu. Znikają w mgnieniu oka, wszystkim smakują, co mnie niezwykle cieszy. Przepis od Doroty . Polecam! Składniki(...)mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 – 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć
dom-agi.plKarolki, z magią jaką staramy się jak najlepiej podtrzymać. Częścią tej magii była kuchnia Karolki wypełniona zawsze ciepłem i zapachami. Najpiękniej pachnie w grudniu. Otuleni aromatami goździków, orzechów, miodu, cynamonu, kakao od lat zbieramy się w kuchni, by uczestniczyć w ukochanym przeze mnie rytuale pieczenia świątecznych ciasteczek. Pochyleni nad babcinym notatnikiem z przepisami co roku przeliczamy składniki na nowo(...)Narodzenia, że nie słyszy już tego uroczego brzmienia. A dla mnie, chociaż stałem się dorosły, dzwoneczek wciąż brzmi, jak dla wszystkich, którzy naprawdę wierzą." ** PIERNICZKI KAROLKI /lukrowane razem z moim Synkiem/ 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru po 1 łyżeczce mielonych goździków, cynamonu, pieprzu 6 szklanek mąki 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Miód, cukier i przyprawy zagotować
KUCHARNIAwykrawaniu foremek, pieczeniu i dekorowaniu gotowych pierniczków. Wiem, że ciasto powinno przeleżeć określony okres czasu zanim weźmiemy się za dalszą pracę, ale ja już któryś rok z rzędu z powodzeniem po 15 minutach zaczynam dalsza zabawę z wykrawaniem ciasta. Zwykle zaczynam po pracy, koło 17.00. Mieszam 25g masła z 300 g miodu (u mnie w tym roku był wielokwiatowy(...)pół cytryny i cukru pudru ile się uda wkręcić. Gotowymi pierniczkami dzielimy się ze Wszystkimi. To naprawdę uroczy prezent dla bliskich. :) Ponieżej dokładny przepis: Pierniczki korzenne na mące orkiszowej: 25 g masła 300 g miodu wielokwiatowego lub spadziowego 400 g mąki orkiszowej 200 g mąki przennej ( może być też ryżowa) 2 torebki przyprawy korzennej łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka zerówki
Moja Mama Gotujeskładniki* 200 g miodu płynnego (1/2 szklanki)* 1/2 opakowania przyprawy do pierników* 3 i 2/3 szklanki mąki* 1 jajko* 100 g cukru pudru (1/2 szklanki)* 3
Mix smakumięciutkie i rozpływają się w ustach, i to od razu po upieczeniu. Niestety nie jestem w stanie określić ilości pierniczków, które powstały, były zbyt dobre i za szybko znikały w brzuszkach. Składniki: 100 g cukru 75 g masła 135 g miodu 300 g mąki tortowej 1 jajko 1/4 szklanki mleka szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki cynamonu(...)jest lepszy) Przygotowanie: Cukier rozpuścić w rondelku i lekko skarmelizować, dodać masło, miód i wymieszać na jednolitą masę. (Jeśli obawiacie się tego etapu, można od razu połączyć masło, cukier, miód i podgrzewać do czasu rozpuszczenia cukru). Dodać przyprawy, szczyptę soli, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do masy wmieszać kolejno przesianą mąkę, następnie jajko, a na koniec sodę oczyszczoną rozpuszczoną
My sweet a lifeŚwietnie się przechowują, kruszeją i rozpływają się w ustach. Możecie nadziać je marmoladą jeśli lubicie. Przepis na dwie blachy małych, okrągłych pierniczków. 500 g mąki uniwersalnej 200 g cukru 1/3 szklanki wody 100 g miodu 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy piernikowej W niewielkim płaskim garnku skarmelizować 2 łyżki cukru(...)rozpuszczony cukier z miodem i przyprawami, zmiksować aż wszystko się połączy. Można zrobić to ręcznie. Odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Następnie formując małe spłaszczone kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 15-20 minut. Wystudzić na kratce. Pierniczki będą twardawe. Posmarować lukrem
Piekarz-Kucharz-Garkotłukuprzecie się na różne kształty, wybierzcie foremki metalowe, które zdecydowanie lepiej wytną wzór z ciasta niż te plastikowe. Z podanego przepisu przygotowałam około 50 sztuk . Pierniczki z bakaliami Składniki: CIASTO 360g mąki pszennej 100g miodu 80g masła 50g cukru 120ml wody 2 łyżki śmietany 1 jajko 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 150g bakalii (u mnie orzechy włoskie, morele suszone(...)piernika, dodać mieszankę z miodem i jajko - sodę oczyszczoną rozpuścić w śmietanie, od razu dodać do ciasta - składniki wymieszać, zagnieść ciasto - jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać nieco więcej śmietany - ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6mm, nożem wyciąć kwadraty o boku 4-5cm - gotowe pierniczki ułożyć w odstępach od siebie
Smakołyki Berenikiwłożenia ciastek do piekarnika. Wniosek z tego jeden - dla chcącego nic trudnego, nawet jeśli się ma tylko 7 lat :) Składniki - ilość na około 40 pierniczków 0,5 kg mąki pszennej 0,5 szklanki miodu (każdy będzie dobry z wyjątkiem miodu spadziowego) 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 125 g mała 1 jajko 1 czubata łyżka przyprawy do piernika(...)wrzenia. Dodać miód, cukier, przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do schłodzonej masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, a na końcu jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki. Ciastka ułożyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepis ale z ulotki z Ikei. Ale pozwoliłam sobie na drobne modyfikacje :) Zrobiłam, smakowały mi, więc dzielę się z Wami :)składniki na: około 100 pierniczków-- 550 g mąki tortowej + do podsypania- 300 g miodu - 100 g ciemnego cukru z melasą- 120 g masła- 1 jajko- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 50 g przyprawy do piernika- 2 łyżeczki kakaoMasło rozpuszczamy(...)przestygnie. Mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy na jednolitą masę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 8- 10 min, 180 C bez termoobiegu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, dopiero po kilku dniach kruszeją. Po wystygnięciu
Bon Appetit Małgorzatydojrzewać trzy tygodnie w lodówce. Zachęcam do przygotowania ze mną tego piernika. Zaczynamy !!!!!! Piernik jest super, polecam. Grażynka dziękuję. Z tego ciasta również można upiec pierniczki. Do garnuszka dodać masło, przyprawę do piernika, miód i cukier puder. Podgrzewać wszystko na małym ogniu cały czas mieszając. Wszystko musi się rozpuścić i połączyć. Odstawić do ostygnięcia. Żółtka z solą lekko ubić. Sodę
Kuchnia Pokoleńzabawy. Pracę można sobie rozłożyć na dwa, trzy dni. Potem gotowe pierniczki trzeba koniecznie schować do pudełek tak, żeby nikogo nie kusiły... nawet nas. Muszą poleżeć do świąt. Wiem z doświadczenia, że jak się tylko spróbuje, to koniecznie trzeba zrobić ponownie Składniki: 450 g miodu naturalnego 100 g brązowego cukru 100 g cukru pudru 20 g masła(...)sody 1 łyżka kakao 1/4 łyżeczki soli Ponadto: mąka do podsypywania ciasta Do dekoracji: 1 białko do posmarowania pierniczków kolorowa posypka lukier: z cukru pudru i 1 białka + barwniki spożywcze Wykonanie: Do garnka z grubym dnem wlałam miód, dodałam masło i oba rodzaje cukru. Podgrzewałam na średnim gazie. Mieszałam, żeby zawartość nie przywierała do dna i żeby
Kuchnia u Krysiporadzić - trzymając je w szczelnej puszce lub szczelnym słoiku. O ile u Was pierniczki będą tak długo leżeć ;) 'kruidnoten - najszybsze pierniczki' Składniki (na ok.40 pierniczków): - 115g mąki pszennej tortowej - 50g miękkiego masła - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki mleka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 0,5 łyżeczki kakao - 50g brązowego cukru - szczypta soli Piekarnik nagrzać
CookYourselfSkładniki: (na około 50 pierniczków) - 2 i ¼ szklanki mąki Graham (ok. 300 g) + do mąka do podsypania, - 1 jajko (ok. 60 g), - 8 łyżek miodu (ok. 200 g), - ½ kostki masła (ok. 100 g), - 1 łyżeczka sody oczyszczonej, - 2 łyżeczki mielonych goździków, - 2 łyżeczki cynamonu, - ½ łyżeczki imbiru, - szczypta soli, - mleko do posmarowania pierników. Sposób przygotowania: 1. Przesiewamy mąkę(...)mąki sodę oczyszczoną, mielone goździki, cynamon, imbir i szczyptę soli. 3. Topimy w garnku masło razem z miodem. 4. Wystudzone masło z miodem dodajemy do mąki. 5. Dodajemy jajko. 6. Wyrabiamy ciasto. 7. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy pierniczki. 8. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy mlekiem. 9. Pierniczki pieczemy w 160 ⁰C ok. 7-10 min (gdy zaczną
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach