upiec idealne pierniczki??? Oto jest pytanie:) Mam nadzieję,że nasze z przepisu pani Haliny będą Wam się podobać:) Dobrej zabawy przy dekorowaniu:) Składniki: 10 dkg cukru drobnego Diamant, 30 dkg maki, pół szklanki miodu, łyżeczka przyprawy korzennej, łyżka masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka. Lukier: 10 dkg cukru(...)pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao, 1 białko. Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Gdy pierniczki wystygną dekorujemy
Anioły w kuchniinne pierniczki. Nie przypominają naszych pierników. Są cienkie, kruche, czuć moc korzennych przypraw. Są naprawdę smaczne, choć nasze mają zdecydowanie więcej uroku. Te pierniczki to raczej ciasteczka :) Mimo to przepis polecam. Składniki: 150 g melasy (miodu lub syropu klonowego - użyłam 15 łyżek syropu) 1/2 kostki masła + 2 łyżeczki 10 łyżek cukru pudru 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)goździków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 duże jajko Sposób przygotowania: 1. W garnuszku rozpuścić masło, melasę (syrop klonowy lub miód) i cukier puder. Przestudzić. 2. Do miski włożyć wszystkie składniki, wlać przestudzoną mieszankę, zmiksować mikserem. Ciasto jest klejące i takie powinno być. Przełożyć je do woreczka, włożyć do lodówki
Kuchnia domowa Anijest do zrobienia Bardzo serdeczne życzenia dla Was. Zdrowia i dużo siły i uśmiechu na każdy dzień… Przepis na te pierniczki ze zdjęcia z życzeniami, mojej rodzinie te pierniczki smakują i jedli je ze smakiem ale mojego serca niestety nie podbiły. Nie mniej jednak może wam posmakują! Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki . 1 kg mąki pszennej(...)mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość około 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem
moj przepis napierniczki domowe. Idealne na Święta i co dzień. Takie pierniczki nie wymagają leżakowania, można je jeść od razu. Spróbujcie. Składniki: (na 2 blaszki pierniczków) 100 g miękkiego masła 3/4 łyżeczki kakao (do ciast) 1/4 szklanki płynnego miodu 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko klasy L 2 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania 1 łyżeczka sody Przygotowanie: Do miski(...)płynnego (!) miodu. Dodajemy mąkę, miękkie masło, kakao, cukier puder, sodę i całe jajko. Doradzam masło dodawać np. łyżką, aby nie było w jednym kawałku. Ułatwi to późniejsze wyrabianie ciasta. Wszystko zagniatamy ręką, tak długo aż utworzymy z ciasta jednolitą kulę. Stolnicę posypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm. Im pierniczki grubsze
Słodkie okruszkimiłośnika wszystkiego co bez polewy i bez lukru - te pierniczki to strzał w dziesiątkę! Przepis cytuję za autorką. Składniki: (na ok.120 małych pierniczków) 25 dkg ugotowanych ziemniaków (surowych - obranych ok. 30 dkg) 25 dkg miodu 15 dkg cukru 12,5 dkg masła 45 dkg mąki tortowej i trochę do podsypania 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 płaskiej łyżki(...)kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko Wykonanie: Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące rozgnieść praską lub zmielić. Nie studzić. Do rondelka wlać miód, dodać cukier,masło i podgrzewać ciągle mieszając ,aż do rozpuszczenia się składników. Ciepłą masę dodać do roztartych ziemniaków i zmiksować na gładką masę.Przestudzić całość i zmiksować z jednym jajkiem. Do większej miski przesiać mąkę z kakaem, dodać
Walijskie Pichceniemnie podkusiło, żeby zrobić z całej porcji. Będę je jadła do wiosny, chyba, że mi domownik i rodzinka pomogą ;) Zastrzegam, że akceptuje pierniczki tylko w jednej formie - muszą być kruche, chrupiące, mocno korzenne i z miodem gryczanym, który nadaje im specyficzny posmak. Takie właśnie bardzo lubię, nie znoszę natomiast tych miękkich puszystych pierników, zupełnie nie trafiają w mój gust(...)podgrzewamy zbyt mocno, następnie lekko studzimy (przynajmniej do temperatury 40 stopni). Do miski dodajemy przyprawę do pierników, mieszamy, dodajemy jajko, a następnie stopniowo wlewamy roztopiony olej i miód i wyrabiamy ciasto, najlepiej łyżką, bo będzie dość klejące. Odstawiamy na godzinę do lodówki i wyrabiamy jeszcze raz, można ręką, ale trzeba pamietać, ze na tym etapie ciasto będzie jeszcze
Quinoa Raz!razem propozycja pochodzi ze starej książki kucharskiej, którą dostałam od mojej mamy. Zainspirowana przepisem postanowiłam upiec te tradycyjne pierniczki. Pyszne i chrupiące, nadające się do leżakowania. Koniecznie upieczcie je już teraz, wówczas z pewnością zmiękną do Świąt. Składniki: 250 gram miodu 300 gram mąki pszennej 1 łyżeczka(...)sody 1 łyżka Amaretto 2 łyżki przyprawy korzennej 30 gram masła szczypta soli Miód rozpuść z masłem. Na koniec dodaj sodę. Ze wszystkich składników zagnieć jednolite ciasto. Ciasto wałkuj niezbyt cienko i wykrawaj z niego pierniczki. Przygotowane ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Mango PapajaPrzez ten okres świąt wypróbowałam z trzy przepisy na pierniki, a oto jeden z nich... szybki przepis na miękkie pierniczki na koglu-moglu z dodatkiem alkoholu :) Składniki: 125 g miodu 75 g cukru trzcinowego 75 g masła 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki płaskie sody 0,5 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika 2 jajka 50 ml wódki
W Moim Magicznym Domuulubionymi, świątecznymi potrawami. Zapewne już teraz wiele osób zaczyna przygotowania do tego magicznego okresu. Wyciągacie zeszyty / książki z Waszymi sprawdzonymi przepisami na ciasta, ciasteczka, pierniczki, kutie... Szykujecie listę zakupów, na której oczywiście nie może zabraknąć miodu. To on w naturalny sposób osłodzi nam przecież każdą potrawę i... chwilę. Ja do tegorocznych świątecznych wypieków i potraw będę używać niezwykle gęstych miodów
Słodkie okruszkimijają święta? Spełnieni i przejedzeni? A kawa z pierniczkiem jeszcze się zmieści? Składniki: • 1 kg mąki • 120 g masła • 500 g miodu • 200 g cukru • 2 czubate łyżki cukru na karmel • 4 jajka • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 1 opakowanie przyprawy do pierników Lukier • 2 białka • 300 g cukru pudru • sok z 1/2 cytryny oraz(...)kolorowe cukierki • posypki • kolorowy cukier • kolorowe pisaki cukrowe Wykonanie: • Rozpuścić masło, miód i cukier. • Zrobić karmel – rozpuścić 2 łyżki cukru do brązowego koloru i dodać do rozpuszczonych wcześniej składników. Jeśli karmel się zetnie, to podgotować wszystko. • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. • Do mąki dodać
To co kochampołowę. Gorąco polecam ten przepis, bo jest naprawdę rewelacyjny. Składniki na ok 120 - 150 pierniczków: 1 kg mąki (ja dałam typ 450) 8 żółtek 3 białka 3 łyżki kakao 200 ml kwaśnej śmietany 18 % 3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 400 g miodu naturalnego 250 g masła 82% tłuszczu Wykonanie: WIECZOREM: Masło, cukier, miód, kakao i przyprawę(...)piekłam 10min.) Gotowe pierniki można udekorować lukrem, ale bez lukru też są pyszne. Standardowo przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Smacznego Nawet mikołaj się załapał na pierniczka ;-) IMPRESJAsmaku by Izabela
IMPRESJA SMAKUpozostał nie cały miesiąc dlatego to już ostatni dzwonek, żeby pomyśleć o przygotowaniu tych pysznych słodkości. Poniżej przedstawiam Wam klasyczny przepis na pierniczki z lukrem Składniki/ok. 30 sztuk: – 2 szklanki mąki – 2 łyżki płynnego miodu – 1/2 szklanki cukru – 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – około 1/3 szklanki ciepłego mleka – 10 g przyprawy piernikowej(...)łyżka masła – 1 średnie jajko lukier ( 1 białko + szklanka cukru pudru + łyżka soku z cytryny ) Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę.Dodajemy miód, cukier, sodę wymieszaną z przyprawą piernikową i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy masło i jedno jajko . Wszystko siekamy aż do połączenia się składników. Następnie dodajemy po 1 łyżce stopniowo letnie mleko i zagniatamy ciasto aż będzie twarde
I LOVE LIFEmożna je pokryć również inną polewą, np. lukrem - i tak będą smakowite :) W stosunku do oryginalnego przepisu zmieniłam jedynie sposób nadziewania i wycinania pierniczków. Tak mi było łatwiej :) Składniki na około 60 szt.: 200 g miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 125 g masła 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody 500 g mąki(...)dużej misie lub garnku. Białko ubić na sztywno. Wsypać cukier, ubić . Dodać żółtka i ponownie ubić. Masę jajeczną przelać do mąki i delikatnie wymieszać. Cały czas mieszając wlać miód, a na końcu śmietanę. Dokładnie wyrobić, tak aby ciasto było jednolite. Jest ono na tym etapie dość rzadkie i mocno klejące. Przykryć i odstawić na 24 godziny, w chłodne miejsce
Świat Ciastapolewie jakoś lepiej się trzymają, są mięciutkie i przepyszne. Ps. Opłatki do wypieków można kupić na allegro lub zrobić pierniczki bez opłatka. Przepis na skórkę pomarańczową znajduje się poniżej. Składniki: 4 jajka 250g miodu (może być sztuczny) 200g cukru 100ml śmietany np. kremówki 4 łyżeczki przyprawy do piernika ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki sody 800g mąki 200g(...)mieszając. Miód ma być płynny, ale nie gorący. Jeśli jest ciepły najlepiej wlać do niego zimną śmietanę, by od razu był gotów do użycia. Jajka mieszamy razem z cukrem, miodem i śmietaną, przy użyciu drewnianej łyżki lub widelca. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, olejek cytrynowy i pomarańczowy, sól, mielone migdały i orzechy (lub same migdały) i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną
Smakowy Rajniech leży i nabiera smaku) i pomyślałam, że do tych pierniczków idealnie sprawdzi się masa orzechowa, jaką robię do piernika. Tak więc powstały pierniczki przekładane masą orzechową. Składniki: 3 jajka 70 g cukru 1 łyżka płynnego miodu 70 g mąki 5 g przyprawy do piernika Wykonanie: Do misy miksera wlałam 3 białka. Ubiłam. Kiedy piana stała się puszysta, pomału wsypywałam(...)partiami cukier. Nie przerywając ubijania cieniutkim strumieniem wlałam miód. Do masy dodałam żółtka. Jeszcze raz ubiłam mikserem. Do mąki wsypałam przyprawę do piernika i przesiałam do ubitej masy. Całość wymieszałam łopatką. Delikatnie, od spodu tak, żeby masa się dobrze wymieszała. Blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem. Piekarnik włączyłam na 180 ° C (termoobieg). Masę biszkoptowo-piernikową przełożyłam do rękawa cukierniczego
Kuchnia u Krysi