będziemy się cieszyć świąteczną atmosferą otaczając się domowymi smakołykami. Zobacz moje inne przepisy na świąteczne pierniki: pierniki z lukrem , proste pierniczki świąteczne oraz pierniki kakaowe z lukrem pomarańczowym Pierniczki na miodzie smakują wspaniale, są kruche, cynamonowe, jak można się przed nimi bronić?! nie można Przy okazji pierniczków na miodzie życzę Wam słodkich i spokojnych Świąt! Gotujcie, próbujcie, dzielcie się smakiem(...)najbliższymi, uśmiechajcie się! ♥♥♥ Pierniczki na miodzie – Wesołych Świąt dla każdego! :))) Składniki: 500 g mąki pszennej typ 450 krupczatki, tortowej 200 g dowolnego prawdziwego miodu, płynnego, użyłam gryczanego 1 jajko 150 g cukru pudru 120 g masła w temp. pokojowej 10 g sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do pierników lub przyprawy do grzańca Przygotowanie: Mąkę mieszam w misce z sodą
Zasmakuj KuchniKrem cynamonowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych 120 ml Amaretto cynamon do pospania Pierniczki: 75 g miodu 75 g masła 50 g brązowego cukru 1 małe jajko 210 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao ¼ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Lukier(...)minut do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto wyjmij z formy, oddzielając je za pomocą noża. Odetnij powstałą górkę i pokrój na 4 blaty. Pierniczki Miód przelej do rondelka, dodaj masło oraz cukier. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia. W misce
Food Squareatmosferą oraz magią Bożego Narodzenia. Ciasto na pierniczki przygotowujemy ok. 2-3 dni przed pieczeniem, a możemy je je ść już na drugi dzień . Pierniczki z Czekoladą - Składniki: Pierniczki: 250 g miodu 25 0 cukru trzcinowego 1 00 g masła ok. 500 g mąki tortow ej (w przepisie jest 600 g jednak uważam, że to zdecydowanie za dużo, najlepiej najpierw(...)śmietanki 30% 120 g czekolady mlecznej 80 g czekolady gorzkiej 60 g miękkiego ma sła Dekoracja: dowolne posypki cukrowe Pierniczki z Czekoladą - Sposób przygotowania: Pierniczki: Miód i masło podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia składników. S tudzimy. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier trzc inowy przekładamy do miski i mieszamy ze s obą. Następnie doda
Słodka Stronapewnością został Wam jeszcze zapas pierniczków po Świętach. Jeśli tak to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pyszny koktajl mleczny z dodatkiem pierniczków, kakao, miodu i rozgrzewającego cynamonu. W wersji dla dorosłych z dodatkiem whiskey. Koktajl najlepiej podawać na ciepło, możemy jednak go schłodzić i pić na zimno. Przepis ze strony Mrs. Polka Dot. Polecam! Koktajl pierniczkowy Składniki(...)czekolady czy posypki) 1 łyżka kakao pół łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki miodu bita śmietana do podania w wersji dla dorosłych 50ml whiskey Wykonanie: Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy pokruszone pierniczki, miód, kakao oraz cynamon i podgrzewamy aż pierniczki zaczną się rozpadać (najlepiej jednak koktajl zmiksować blenderem). Jeśli koktajl ma być w wersji alkoholowej po zmiksowaniu dodajemy whiskey i mieszamy. Przelewamy
Smak mojej kuchniwybrać jakiś dla siebie. Ja wybrałam miód z ogórecznika… i nie tylko, z polskiej pasieki, który kupiłam od Pana Rafała z Galway ( RawHoney4You ). Z dobrym miodem zawsze wyjdą wspaniałe… domowe pierniczki jak alpejskie. Składniki: - 1 kg mąki tortowej - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki kakao - 200ml gęstej kwaśniej śmietany(...)się z wodą), cały czas mieszając dodajemy słodką śmietankę i olej kokosowy. Gdy czekolada prawie się rozpuści miskę odstawiamy, dalej mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do gotowej polewy dodajemy miód – mieszamy. Pierniczki zanurzamy w polewie lub smarujemy pędzelkiem (będzie wydajniej). Moim zdaniem wystarczy tylko z jednej strony. Domowe pierniczki jak alpejskie to najlepsze pierniki jakie jadłam. Mięciutkie już po upieczeniu, bardzo
mojewypiekiinietylkojuż po "piernikowaniu" w tym roku ;). Na tegorocznych święta nie będzie u mnie tradycyjnych pierniczków na miodzie, będą pierniczki na melasie trzcinowej. Swój kolor uzyskują bez dodatku kakao- melasa daje intensywną barwę oraz całkowicie inny smak. Pierniczki po upieczeniu są mięciutkie, gdy wystygną twardnieją i wymagają kilkudniowego leżakowania w zamkniętej puszce lub pojemniku. Po kilku dniach (u mnie po trzech
Nastoletnie Wypiekanieklik) , mojej przyjaciółce. Polecam Wam takie opakowania. Doskonale sprawdzą się na co dzień, jak i na zbliżające się święta. Można sprawić komuś wspaniałą, słodką niespodziankę. Do pierniczków zawsze warto użyć dobrej jakości miodu. Ja swoje miody mam ze Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich. Powołując się na mój blog przy zamówieniu otrzymanie 5% rabatu na dostępne produkty. W ofercie dostępne(...)tylko miody, ale też np. pyłek. Drugą partię pierniczków zaniosłam przyjaciółce w ramach prezentu w pięknym (już świątecznym) opakowaniu cukierniczym, które możecie nabyć w sklepie http://www.opakowaniacukiernicze.pl Moje dzieci pomagały w pakowaniu… a właściwie w wyjadaniu Składniki: (na 2 mniejsze blaszki) 2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) 1 czubata łyżka miodu lipowego dobrej jakości (polecam miód ze Srebrnej
Słodkie okruszkipuszyste pierniczki z ciasta dojrzewającego na piernik staropolski. Najlepsze gdy ciasto leżakuje 4-6 tygodni w chłodnym miejscu. Źródło przepisu znajdziesz tutaj [klik] . Składniki na kilka dużych blach pierniczków: 250 g miodu, najlepiej akacjowego 0,5 szklanki cukru 125 g masła 0,5 kg mąki pszennej 2 małe jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 60 ml mleka pół(...)łyżeczki soli 1,5 torebki przyprawy korzennej do piernika (60g) 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Miód, cukier i masło podgrzać. Doprowadzić do wrzenia i dokładnie wymieszać aż cukier całkiem się rozpuści. Ostudzić. Po ostudzeniu dodać mąkę, sodę, mleko, jajka, sól, cynamon i przyprawę do piernika. Wyrobić ciasto i przełożyć do szklanego lub ceramicznego naczynia. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą (którą należy
Ze smakiem i z pasjąproszku do pieczenia1 łyżka przyprawy do piernika1 łyżka kakao 250 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30%łyżka rumu (lub wódki) Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) - Sposób przygotowania:Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy(...)końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Ciasto umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny).Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3-4 cm i przekładamy na tackę wyłożoną papierem
Słodka StronaPrzepyszna granola ze świątecznym akcentem czyli pokruszonymi pierniczkami Stempel od Delecty. Pełna orzechów, miodu i korzennych przypraw, doskonale sprawdzi się na świąteczne śniadanie. Można też ją wykorzystać jako posypkę do świątecznych ciast i deserów. Polecam! Scroll down for recipe in english Świąteczna granola z pierniczkami (6 szklanek) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych Bakalland ½ szklanki pistacji Bakalland(...)kokosowego lub masła ½ szklanki brązowego cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka mielonego cynamonu ¾ do 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta 8 łyżek miodu pokruszone pierniczki Stempel Delecty (ilość według uznania) , przygotowanymi zgodnie ze wskazówkami na ich opakowaniu. Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. W dużej misce
karmelowysię prezentują na talerzu - tak, tak, przecież jemy oczami - to idealnie się komponują z pierniczkami. Pierniczki wykorzystałam do przygotowania dressingu i do lekko pikantnej posypki. W dressingu czosnek, miód i pierniczki stworzyły bardzo smakowity i aromatyczny tercet, natomiast odrobina chili w posypce dodała daniu nieco pikantnego akcentu. Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką może być(...)fasolki szparagowej 50 g podsuszanej szerokiej kiełbasy 3 kolorowe marchewki 1 szalotka Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka octu balsamicznego 2 pierniczki Katarzynki sół pieprz dodatkowo 1 pierniczek Katarzynka na posypkę szczypta chili Wykonanie: Z fasolki odcinamy końcówki i gotujmy ja na parze prze ok 20 minut. Fasolka
Kulinarne przygody GatityPierniczki grzybki- Edyta Guhl W tak radosnym dniu zapraszam na wesołe grzybki- czyli pierniczki bez miodu. Potrzeba jest matką wynalazków, bardzo zachciało mi się pierniczków, a domu nie ma ani grama miodu. W przepastnej szafce odkryłam dwa zapomniane słoiki syropu z buraków cukrowych, które kupiłam pewnie w ramach akcji: od dzisiaj odżywiam się zdrowo i zamieniam słodycze na suszone
dolcevitainmykitchenłyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki przyprawy do piernika2 łyżki kakaoLukier:2 białka jaj3 szklanki cukru pudru ok. łyżka cukru pudru do oprószeniacukrowe perełki (opcjonalnie)Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania:Masło, miód, cukier oraz czekoladę podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy.Jajka ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzoną(...)czekoladę z masłem, miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy na dwie lub trzy części (aby wygodniej nam się rozwałkowywało ciasto) i umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny). Ciasto wałkujemy na grubość
Słodka Stronacukru1 jajko1 żółtko jajka330 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka przyprawy do piernika1 łyżka kakaoLukier:1 białko jaja1,5 szklanki cukru pudruMiękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania:Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy(...)końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy na dwie lub trzy części (aby wygodniej nam się rozwałkowywało ciasto) i umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny).Ciasto wałkujemy na grubość
Słodka Stronamąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny kandyzowane pomelo Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy i cytryny, obie skórki oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając(...)Kandyzowane pomelo blendujemy na gładki proszek i dodajemy do ciasta. Do gotowej masy dodajemy ostudzony miód i miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie gęste, ale nie zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce. Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym
Gotowanie i blogowanie