fajna zabawa, idealna na zimowe wieczory dla całej rodziny :) Pierniczki są na początku miękkie ale za chwilkę robią się bardzo chrupiące, aby zmiękły muszą poleżeć najlepiej w torebce foliowej :) Składniki na kilkadziesiąt sztuk, ile...zależy od grubości jaką zrobimy - 2 szklanki mąki pszennej - 2 duże łyżki miodu - 1/2 szklanki cukru (w przepisie było 3/4 ale dla mnie(...)przyprawy do piernika Sposób wykonania: Mleko, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy mąkę, sodę i jajko mieszamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyrabiamy ponownie i wałkujemy małe porcje tak cienko jak lubimy, po pierwszej partii zobaczymy jak pierniczki rosną i na jaką grubość wałkować :) wycinamy foremkami
Wypieki Renekolejny przepis konkursowy- przepiękne pierniczki przesłała nam P. Ania.Świąteczne pierniczki p. Ani- danie konkursowe Drukuj przepis Składniki500 gram mąki100 gram masła1 średnie jajko150 gram cukru pudru100 gram miodu0,5 szklanki mleka3 łyżki przyprawy korzennej1 łyżeczka kakao1 łyżeczka sody Sposób przygotowania Krok 1Do garnuszka dodajemy mleko,masło oraz miód. Gotujemy do momentu roztopienia się masła. W misce mieszamy składniki suche(...)Suche skłądniki zalewamy wystudzoną mieszanką mleka,masła oraz miodu a następnie dodajemy jajko Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy nasze wymarzone kształty :) Pieczemy w 180-190*C przez 10-15 minut ukier królewski - Cukier puder i białko. Na jedno białko przypada nam 1,5 szklanki cukru pudru. Miksujemy i zdobimy nim wystudzone pierniczki. Bałwanki to pianka marshmallow zanurzona w lukrze :) Smacznego
CoolinarniePLwszystkich potraw wigilijnych. Niestety na to trzeba jeszcze poczekać. Całe szczęście jednak, że już w listopadzie jest święto, niestety zapomniane przez większość - Katarzynki. Poszukując pomysłów na pierniczki przypadkiem na to natrafiłam. Szczerze powiedziawszy nie kojarzyłam za bardzo tego święta, mimo iż jestem posiadaczką tego imienia. Lecz jak już przeczytałam o tym świecie, to od razu przypomniały(...)miodu płynnego 1 jajko 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować (grubość wedle upodobań). W razie problemów podsypać mąką. Wykrawać foremką dowolne kształty i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 12-15 min w temp. 180 st. Pierniczki bezpośrednio po upieczeniu są miękkie
My sweet a lifeinaczej są bardzo aromatyczne, po prostu świąteczne. Pierniczki będą miłym prezentem dla najbliższych oraz piękną dekoracją świątecznego stołu czy choinki... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 200g margaryny, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, łyżka miodu, 1/2 łyżeczki imbiru, łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia. Dodać sól, miód, cukier oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać margarynę oraz jajka. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok. godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10min w temp. 175st. Ostudzić. Pierniczki dowolnie udekorować. Ciasteczka dodaję do akcji Grudniowe
Z miłości do słodkościniedługo zacznie piec pierniczki, pierniki i inne ciasteczka. Te pierniczki goszczą u mnie już kolejny rok z rzędu, są mega szybkie i mega pyszne . Składniki: 300 gram maki pszennej 100 gram mąki żytniej pełnoziarnistej 130 gram cukru pudru 100 gram roztopionego masła 100 gram miodu sztucznego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao
Życie zaczyna się w kuchnisię bez dwóch zdań, mimo iż zmodyfikowałam go do własnych potrzeb. Jeśli chcecie by pierniczki były odpowiednio miękkie oraz przeszły cudownym aromatem przyprawy do piernika upieczcie je już dziś! Składniki (na około 30-35 sztuk): 250 gram mąki pszennej 90 gram zmielonych migdałów 150 gram miodu 50 gram syropu (użyłam syropu orzechowego ale może być klonowy, z agawy(...)łyżki soku z cytryny) Masło podgrzewam z miodem i syropem do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną. Dodaję miód i masło oraz kandyzowane skórki. Całość dokładnie mieszam (ciasto będzie lejące), przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, najlepiej na balkon jeśli jest dość chłodno. Po tym czasie ciasto powinno
Mango Papajapyszne wypieki nigdy dość. U nas w zeszłym roku ten przepis sprawdził się świetnie. Pierniczki od razu są miękkie i długo zachowują tę cechę pod warunkiem, że przetrzymamy je w szczelnym pojemniku. Zdecydowanie polecam! Składniki: 4 szklanki mąki 200 g masła 1/2 szklanki prawdziwego miodu 5 łyżeczek ciemnego kakao 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy(...)jajko 4 kopiaste łyżki śmietany 2 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki powideł śliwkowych szczypta soli Sposób przygotowania: 1. W rondelku rozpuścić masło i cukier, zdjąć z ognia, dodać miód, jajka, przyprawę do piernika, kakao, powidło i śmietanę. Dokładnie wymieszać. 2. Do miski przesiać mąkę i sodę, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki. Zagnieść ciasto. Wyjdzie lekko lepiące. Zawinąć w folię
Kuchnia domowa Anisię je z dziećmi, największa frajdą jest oczywiście wycinanie kształtów. Same pierniczki są miękkie po upieczeniu, później robią się twarde, a potem znów miękną. Nasze niestety nie przetrwały długo, nawet nie zdążyliśmy ich udekorować, a już ich nie było. Koniecznie trzeba powtórzyć pieczenie przed świętami! 1/4 szklanki miodu ( u mnie gryczany) 5 łyżek margaryny bezmlecznej 1/2 szklanki cukru pudru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewięc chaiałabym się z wami podzielić przepisem na ekspresowe ( i zdrowsze!) pierniczki dla spóźnialskich. Oryginalny przepis pochodzi z ksiażki J. Bator - "Zamień chemię na jedzenie - nowe przepisy" 150 g masła w temperaturze pokojowej 130 g brązowego nierafinowanego cukru 500 g jasnej mąki orkiszowej 5 żółtek 150 g miodu 4-5 łyżeczek przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżeczka kakao
Zawsze głodna!Proste i szybkie pierniczki, nie wymagają leżakowania. Dzięki ziemniakom pierniczki, po upieczeniu, są mięciutkie i takie już pozostają. Jeśli ktoś obawia się smaku, gwarantuję, że ziemniaki są niewyczuwalne. Przepis znaleziony tutaj . Polecam! Składniki: 300 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 250 g miodu 150 g cukru trzcinowego 125 g masła 300 g mąki białej orkiszowej 300 g mąki(...)Przygotowanie: Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku i podgrzać do rozpuszczenia składników. Następnie dodać ziemniaki i zmiksować. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do ostudzonej mieszanki dodać przesiane mąki, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wszystko dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Umieścić
Nastoletnie Wypiekanieproblemu. Wałek warto wysmarować oliwą z oliwek przed użyciem, wówczas nie będzie konieczności podsypywania ciasta mąką a pierniczki będą ładniejsze. Składniki (na 50 dużych serc): 200 gram mąki żytniej 100 gram mąki kokosowej 125 gram masła 125 gram miodu łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy korzennej Lukier pomarańczowy: szklanka cukru pudru
Mango PapajaUwaga! Uwaga! Nadchodzi wyjątkowy czas, kiedy w naszej kuchni będą dominować korzenne aromaty, miód i orzechy. Początek listopada to odpowiednia chwila, aby przygotować ciasto na piernik
W mojej kuchnicytrynowejLukier:- 1 białko- 1 szklanka cukru pudru- 1/2 łyżeczki soku pomarańczowegoPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną, dodajemy gorący rozpuszczony miód oraz cukier, masło, jajka i aromaty. Całość zagniatamy, aż będzie gładkie. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką pierniczki od największego do najmniejszego. Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Gdy pierniczki stygną przygotowujemy lukier (białko ubijamy
Zainspirowana w kuchnizaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne. Składniki: 500 g mąki 1 i 1/2 szkl. miodu ( ok. 1,5 słoiczka średniego ) 1 szkl. cukru pudru 3/4 kostki masła 1 opakowanie przyprawy do pierników 1 jajko
Słodkości i nie tylkokorzenne i odpowiednio słodkie.... W sumie martwię się o to czy doczekają do świąt. Jeśli jeszcze nie macie pierniczków lub też czekacie z ich zrobieniem na tzw. ostatni dzwonek to jest przepis dla was. Składniki : 190 ml Golden syrupu ostatecznie miodu 200 g cukru pudru 250 g masła 2 jajka 500 g mąki 20 g sody oczyszczonej 1 łyżeczka
vaniliowoczekoladowa