cukier puder, kakao, miód, margarynę, jajka, sodę, cynamon i przyprawę do pierników i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i dajemy na około godzinkę do lodówki. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy 4 różnej wielkości gwiazdki. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Jak pierniczki ostygną robimy lukier
Kuchnia u Bietkimuffinki, udekorować pierniczki (marcepan można zabarwić na różne kolory) czy też po prostu przyprawić nim masę makową. Niezastąpiony do rogali marcińskich czy też świątecznego stollen. Warto go rozwałkować i ułożyć na keksie . Możemy przygotować go wcześniej i przechowywać owinięty w folię w lodówce – do miesiąca czasu. Domowy marcepan: 200 g mielonych migdałów * 3 łyżki płynnego miodu 2-3 łyżki
Poezja smakuskładniki: 330 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 65 g masła 15 g smalcu 80 ml gęstej śmietany 130 g miodu 10 g przyprawy
Domowy Smak Jedzeniałyżki miodu 1/2 szklanki oleju rzepakowego, lnianego lub słonecznikowego 1 łyżka whisky 2 łyżki domowej wiśniówki 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 4-5 kulek ziela angielskiego 2 owoce zielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego 2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej DO PODANIA 3-4 pierniczki bez czekolady i nadzienia
Karo in the Kitchenpierniczków i od razu endorfiny szaleją we krwi!Sposób na udany dzień, podaje niezawodny przepis:A. włącz na cały regulator: lepiej?B. włącz ekspres, zrób espresso, spień mleko, dodaj syrop karmelowy lub piernikowy jeszcze lepiej?C. usiądź w fotelu, zamknij oczy i rozkoszuj się chwiląrozkosznie?D. gotowa na pierniczenie? ;-D Zapraszam!SKŁADNIKI:- 6 łyżek miodu- 200 g cukru
SMYKWKUCHNI220g jajek 3 łyżeczki sody, 4 łyżeczki przyprawy do pierników i 3 łyżeczki cynamonu) Wykonanie Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia(...)przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka. Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić.Pierniczki sa pyszne
w mojej kuchniinterpretacja pierniczków Katarzynek jest mocno piernikowa, pachnąca cynamonem i imbirem. Są przy tym mięciutkie i bardzo wilgotne. W szczelnie zamkniętym pomieszczeniu mogą poleżeć nawet do tygodnia. Gwarantuje wam jednak, że znikną wcześniej. Polecam, nie tylko od grudniu! Składniki: 180 g mąki pszennej 180 g mąki żytniej 120 g cukru trzcinowego 80 g miękkiego masła 80 g płynnego miodu
Ciasta z tradycjamimasło 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki amoniaku 4 łyżki przyprawy do pierników (przepis na moim blogu) 5 jaj Przygotowanie: Masło rozpuszczamy z miodem, połową cukru i pozostawiamy do ostygnięcia. W dużej misce mieszamy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika. Jajka ubijamy z drugą połową cukru. Wszystkie składniki(...)momentu jak będzie odklejało się od rąk. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 3 dni. P rzygotowywanie pierniczków: rozwałkowujemy ciasto na ok. 0,5 cm i za pomocą wybranych foremek wycinamy pierniczki. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. przez
Łycha smakówpierniczki ale nie mają czasu ich lukrować. Bardzo ładnie wyglądają, są całkowicie jadalne a ich przygotowanie jest tanie i ekspresowe. Kolor okienek może być dowolny, zależy jakie landrynki kupicie. Te ciasteczka bardzo ładnie wyglądają na choince, zwłaszcza pod światło, wtedy witrażyki są cudnie kolorowe. Składniki na około 30 ciasteczek: 250 g mąki 35 g masła 35 g miodu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagenialnie smakuje, a robi się go naprawdę bardzo szybko. Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta: – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie Przygotowanie : 60 minut Składniki: – 300 g mąki pszennej(...)jaja rozmiar L – 4 łyżki domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru) – 2 łyżki miodu – 2 łyżki powideł śliwkowych + 4-6 łyżek powideł do przełożenia piernika – 1 łyżeczka cynamonu – 2 łyżki gorzkiego kakao – 2 łyżeczki sody oczyszczonej – 2 łyżki kawy
nietylkopasta.pldzieci. Jednym z moich najlepszych wspomnień z dzieciństwa jest pieczenie z mamą świątecznych ciasteczek, dlatego też zawsze angażuję w to moją córeczkę. Kiedy w domu czuć już zapach pierniczków to znaczy, że Święta tuż-tuż:) Do tej pory zawsze ciasteczka choinkowe lukrowałam (np. jak te- klik) a w tym roku postanowiłam pobawić się masą cukrową. Użyłam białej masy(...)sklepie moja-cukiernia.pl i zabarwiłam ją barwnikami. Składniki na około 25 dużych ciastek: na ciasto: 210 g mąki 1 jajko 50 g cukru pudru 90 g miodu 25 g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika na dekorację: około 150 g białej masy cukrowej Roll Dekor barwniki spożywcze w proszku lub żelu pisaki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPierniczki są od razu miękkie. Przechowywane w metalowym pudełku bardzo długo zachowają ten sam smak i miękkość. Zapachniało już świętami w domu przy okazji wypieku Składniki:1 kg mąki8 zółtek3 białka1,5 szkl cukru3 łyżki kakao200 ml gęstej śmietany3 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka zmielonego goździka1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego1 kostka masła Roślinne z Mlekovity1 słoik(...)miodu 400 gWykonanie:dzień przed:Kakao mieszamy z mąką. Miód zagotowujemy z przyprawami. Odstawiamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Studzimy. W śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy
Z Majeczką w kuchniroku na święta bożego narodzenia piekłam pierniczki staropolskie (przepis dostępny na moim blogu). Są wspaniałe, pachną świętami. W tym roku postanowiłam upiec coś innego. Przeglądając strony internetowe natknęłam się na blog słodkiezapomnienie.blogspot.com i tam oto zobaczyłam przepis na te przepyszne ciasteczka. Idealny, świąteczny smak. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1 łyżka miodu 50 gram masła Suche składniki mieszamy. Dodajemy pozostałe i zagniatamy na jednolitą masę. Wałkujemy placki o grubości ok. 5 mm. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 st.C
tojestpyszne.blogspot.comświątecznym stole wśród przygotowanych wypieków nie może zabraknąć pierniczków. Te aromatyczne, korzenne ciasteczka to totalny klasyk, jednak aby trochę urozmaicić tradycję pomyślałam o stworzeniu wariacji czekoladowej. I uwierzcie mi. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasteczka są baaaardzo czekoladowe (za sprawą dobrej jakości gorzkiej czekolady) korzenne i kruche. Najlepiej je zrobić co najmniej tydzień przed świętami aby lekko namiękły (choć maczane(...)pudru kostka dobrej jakości masła600 g mąki70 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliłyżeczka cynamonupół łyżeczki kardamonupół łyżeczki imbirułyżka ekstraktu pomarańczowego2 jajaszczypta soliSposób przygotowania:Do rondelka wrzucamy masło, miód i czekoladę - mieszamy do połączenia się składników. Gdy masa się połączy dodajemy ekstrakt pomarańczowy - odstawiamy do wystudzenia.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, przygotowane przyprawy (lub dwie łyżeczki przyprawy korzennej), proszek
Słodkie Przyjemności