łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawa do piernika Polewa czekoladowa 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao Wykonanie: Masło, cukier, miód i wodę umieszczamy w garnuszku z grubym dnem. Rozpuszczamy na małym ogniu i dodajemy przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy(...)minut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Ciasto wykładamy na delikatnie omączony blat. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przy pomocy foremki wykrawamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, uważając, aby się nie przypaliły. Gdy katarzynki wystygną, przygotowujemy polewę
Kulinarne przygody Gatitymoge, poniewaz choroba sprawila, ze nic nie czuje. Jednak obserwujac mojego Meza i Coreczke moge sie domyslac, ze sa naprawde smaczne.Ja moge tylko powiedziec, ze jeszcze przed upieczeniem pierniczki sa niesamowicie dobre. Przez caly ten czas kiedy ciasto dojrzewalo w mojej lodowce prawie codziennie podjadalam z niego odbrobine. Moj Maz martwil sie nawet, ze za chwile nie bedzie z czego(...)zrobic jeszcze 350 slicznych pierniczkow.Teraz az do Swiat beda lezaly zapakowane w puszki, a tuz przed Bozym Narodzeniem zabierzemy sie za ich dekorowanie. skladniki: 1 kg maki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do piernikow dodatkowo: cynamon, imbir, galka muszkatalowa, mielone
Przysmaki Karolkiżytniej razowej i ziemniaczanej, 30 gr jaglanej, 70 gr gryczanej) 2 łyżki śmietany 140 gr masła zimnego lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru (u mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera(...)lekko wgnieść w formę, wyłożyć orzechy (ja nie dawałam). Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozwałkować na lekko posypanej mąką ziemniaczaną stolnicy, wykrajać kształty foremką do pierniczków. Piec 1 godzinę w 160 stopniach bez termoobiegu. Ja ostatnie 20 min piekłam z folią aluminiową od góry, bo ciasto zbytnio się rumieniło. * Ja robiłam z 2 kg jabłek
moj przepis naksiążką na kanapie :). Składniki: 25 dag mąki pszennej 20 dag mąki żytniej , użyłam typu 720 15 dag masła 15 dag cukru trzcinowego lub zwykłego 1/2 szklanki melasy lub miodu 6 łyżeczek dobrej przyprawy do piernika 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 żółtko szczypta soli 1. W jednej misce mieszamy suche składniki oraz drobno kroimy masło, w drugiej(...)powinno wyjść elastyczne, po wyrobieniu odkładamy je na 1 godzinę do schłodzenia w lodówce. 2. Na oprószonym mąką blacie kuchennym wałkujemy ciasto, niezbyt cienko na 3-4 mm, wykrawamy pierniczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 10 minut, lepiej wyjąć je za wcześnie niż za mocno wypieczone. 3. Po wystudzeniu
Apetyczna babeczkaświeżutkie i będą zdobione w Wigilię 500 gr mąki pszennej 250 gr mąki żytniej 4 jajka 150 gr cukru trzcinowego utartego w moździerzu na puder 200 gr miodu 1 łyżeczka mielonego imbiru 8 sztuk goździków utartych w moździerzu 2 łyżki mielonego kardamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu szczypta pieprzu szczypta gałki(...)minut. Posyp cukrem pudrem. Lub jeśli masz czas i chęci polukruj: Lukier szklanka cukru pudru, sok z cytryny - ok 1 łyżka, białko. Wystudzone pierniczki maluj pędzelkiem
AZgotuj!poranek, z małym piernikowym domkiem na brzegu? Chyba nie znajdzie się nikt taki... a już nie lada przyjemność zrobimy nimi dzieciom :)Więc zaczynamy... W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w jednej łyżce wody, sól(...)grubość około 2-3 mm i wyciąć następujące części domku:Oczywiście ilość elementów zależy od ilości domków, które chcemy wykonać (fot.1). Z reszty ciasta z powodzeniem możemy wykonać tradycyjne pierniczki np. w kształcie gwiazdek.Gotowe elementy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-8 minut w temp. 200ºC. Wystudzić. Fronty domków najlepiej studzić na krawędziach kubka, na których
Świat Ciastamasła 1 kg mąki pszennej 3 całe jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka pół łyżeczki soli 60g przyprawy do piernika Wykonanie: Miód, cukier i masło podgrzać w rondelku, doprowadzić do wrzenia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Mąkę przesiać, dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól, przyprawę do piernika oraz płynną(...)lodówki, garażu) na 4 - 6 tygodni. Piec 5 dni przed świętami.Przed rozpoczęciem pieczenia, przynieść ciasto na 2-3h do ciepłego pomieszczenia, następnie rozwałkować i foremkami wycinać pierniczki. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 12-15 min w zależności od grubości naszych pierników. Lukrować i ozdabiać po wystudzeniu
Walijskie PichcenieŚwięta już minęły, na choinkach wiszą przygotowane pierniczki, a ich zapach kusi w całym domu! Ja na pierniczki już Wam dawałam przepis, więc dziś mam dla Was inne smakołyki! Zapraszam na pyszne Piernikowe pancakes! Leciutkie, delikatne, puszyste, no i przepyszne – idealne zarówno na leniwe śniadanie, słodki obiad, albo podwieczorek! Dodatek karmelizowanych gruszek sprawia, że ciężko się od nich oderwać(...)szkl * cukier – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * przyprawa do piernika – 1 łyżka * stopione masło – 30 g DODATKOWO: * duża, słodka gruszka – 1 szt * miód – 3 czubate łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy, smażymy na suchej, teflonopwej, mocno rozgrzanej patelni. Uważajcie, by nie przypalić! Podajemy z pokrojonymi w kosteczkę gruszkami przesmażonymi
Ostra na SłodkoW sezonie dyniowym nie mogło zabraknąć na moim blogu ciastek, na które od dawna miałam ochotę. Skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu Modern Taste , ale nieznacznie
Czerwień i błękitDziś kolejna propozycja na świątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne ciasteczka z odrobiną pomarańczy przekładane delikatnym kremem czekoladowym. Będą też miłym prezentem, jeśli obdarowujecie swoich bliskich i przyjaciół własnoręcznie wykonanymi prezentami.Świąteczne markizyCzas przygotowania: 80 minutSkładnikiCiasto:130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu110 g cukru brązowego3-4 łyżki miodu2 żółtka350 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki(...)pomarańczowejMasa czekoladowa:100 g czekolady125 g mascarpone w temperaturze pokojowej2 łyżeczki domowej esencji waniliowejWykonanie:Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy
Kulinarne przygody GatityOstatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i bardzo zaciekawił mnie dodatek kefiru lub maślanki w pierniku. Okazało się, że piernik jest dzięki temu bardzo wilgotny :)! Dodatkowo kusi sporą ilością bakalii! Jest od razu dobry do jedzenia więc zdążycie go jeszcze upiec(...)żydowski z bakaliami, piernik marchewkowy czy piernik na piwie.Piernik litewski z bakaliamiSkładniki (forma 23×23 cm lub dwie długie keksówki):250 g mąki pszennej250 g mąki żytniej250 g miodu wielokwiatowego150 g masła180 g cukru brązowego nierafinowanego260 g maślanki lub kefiru/maślanki (szklanka) w temp. pokojowej3 jajka2 łyżki przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka sody200 g mieszanych bakalii (u mnie nasączone
UgotujmyTo.plPiernik Staropolski. Tak wiele o nim słyszałam, że postanowiłam go zrobić sama. Przepis tradycyjnie wygrzebałam na blogu Moje Wypieki. Robiłam go na święta Bożego Narodzenia
Blondynka Gotujenajładniejsza choinka jaką dotychczas mieliśmy. Cała śnieżnobiała z domieszką delikatnego mroźnego srebra i turkusu. Do zobaczenia na naszych instastories TUTAJ. Koniec wstępu przechodzimy do przepisów Był już piernik i pierniczki, był makowiec ( a nawet dwa) , były ciasteczka, był eggnog to może ktoś ma ochotę przygotować takie szybkie ciasto? Ostatnio znalazłem świetny przepis na spód do ciasta: chrupiący, czekoladowy, delikatnie słodki(...)polewać cokolwiek czekoladą? A wszystko to bez glutenu, cukru i zbóż. Da się? Oczywiście, że tak! Składniki na spód: ¾ szklanki mąki kokosowej 2 łyżki kakao ½ szklanki oleju kokosowego ⅓ szklanki miodu Składniki na nadzienie: 2 mrożone banany 1 szklanka malin 3 łyżki oleju kokosowego 3-5 łyżek miodu Przygotowanie: Spód: składniki na spód mieszamy w misce. Wykładamy przygotowaną masę na silikonową
PaleoLifeŚwięta Bożego Narodzenia i Wigilię. W tym wpisie znajdziecie tylko część przepisów, które podzieliłam na następujące grupy: Wigilia, dania wytrawne, domowe wędliny oraz ciasta. Przepisy na pierniczki znajdziecie tutaj , a po pozostałe przepisy zapraszam tu. Wigilia: Barszcz czerwony na zakwasie Zakwas buraczany Zupa migdałowa Śledzie korzenne Sałatka śledziowa z burakami Śledzie z suszonymi pomidorami Śledź(...)Faszerowana pierś z kurczaka Pieczona pierś indyka Kurczak w szynce Indyk w marynacie Zrazy z indyka Udka z granatami Pierś indyka z żurawinami Kurczak w miodzie Sałatka gyros sałatka jarzynowa Domowe wędliny: Mielonka wieprzowa (z szynkowaru) Schab 5-minutowy Schab pieczony w musztardzie Pieczona karkówka Karczek pieczony Schab pieczony Schab faszerowany morelą Ciasta
Sto kolorów kuchniŚwięta coraz bliżej więc pewnie większość z nas zastanawia się już co można na nie podać. Oprócz tradycyjnego piernika i pierniczków możemy przygotować babeczki. Ich przygotowanie zajmuje chwilkę, ale efekt końcowy jest pyszny. Są mocno miodowe z posmakiem piernika. Podajcie je na świątecznym stole, zaserwujcie do kawy lub wsadźcie do torby pakunkowej i podarujcie swoim najbliższym. Prezenty prosto(...)szkl. płatków owsianych 2 łyżki mąki migdałowej 2 średnie jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 szkl. mleka (u mnie bez laktozy) 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki miodu Przygotowanie: Sypkie składniki mieszamy w dużej misce. Olej kokosowy roztapiamy w rondelku razem z miodem. Wlewamy do miski. Dodajemy również mleko i wbijamy dwa jajka. Mieszamy do połączenia
Czarnawisienka